Hoe Bestrijd Je Spint Op Je Wietplanten?
Spint is een veelvoorkomende plaag die je wietkweek behoorlijk kan ontregelen en zelfs vernietigen. Het zijn schadelijke beestjes die je met de juiste kennis gelukkig makkelijk kunt aanpakken. Doe je voordeel met onderstaande methoden om je planten te redden. Ook vind je hier preventieve maatregelen om de kans op spint te verkleinen.
Spint is een beruchte plaag voor wietkwekers. Deze spinachtige beestjes kunnen zich razendsnel verspreiden en al je planten vernietigen. Dat maakt een snelle aanpak noodzakelijk. Laat je hier daarom goed informeren en ontdek hoe je het probleem oplost. Gelukkig is de bestrijding van spint vrij eenvoudig. In dit artikel vind je uitgebreide info over het herkennen, behandelen en voorkomen van spint, zodat je weer gezonde wietplanten krijgt die een grote oogst leveren.
Wat is spint?
Spintmijten zijn kleine, sap zuigende spinachtigen die tot de familie van Tetranychidae behoren. In tegenstelling tot gewone spinnen zijn spintmijten funest voor planten en dan vooral wiet. Ze maken gaatjes in de bladeren, voeden zich met plantensap en beroven de planten van belangrijke suikers, voedingsstoffen en water. Een paar spintmijten is nog overkomelijk, maar ze zullen zich razendsnel vermenigvuldigen. Een plaag zal zich tegoed doen aan je kostbare planten, waarbij ze veel schade aanrichten. Het gevolg is een matige oogst, als je deze al haalt.
Hoe ziet spint eruit?
Spintmijten zijn piepklein; volwassen exemplaren zijn niet groter dan 0,5 mm en met het blote oog bijna niet te zien. Om de juiste diagnose te stellen, kun je het beste een vergrootglas of loep gebruiken. Deze heb je misschien al in huis om de trichomen op je planten te bewonderen. Spint kan verschillende kleuren hebben, waaronder rood, groen, geel en bruin. Bij uitvergroting zie je een ovalen lichaam en acht poten. Dunne webben aan de onderkant van de bladeren zijn een duidelijk teken van hun aanwezigheid. Als die ook over de toppen gesponnen zijn, heb je te maken met een hevige plaag. Je ziet aan de bladeren soms ook kleine witte of gele spikkels, wat aangeeft dat de mijten zich op die plekken hebben gevoed.
Wat zijn de oorzaken van spint op wietplanten?
Spint houdt van hete, droge omstandigheden, net als wietplanten! Soms komen ze in je kweekruimte terecht via besmette planten, kleding of gebruikte materialen, maar komen vooral in buitentuinen voor. Spint maakt dankbaar gebruik van een omgeving met slechte ventilatie en planten die te dicht op elkaar staan; de beestjes zullen zich dan razendsnel vermenigvuldigen.
Hoe behandel je spint op wietplanten?
Spint kan een ravage aanrichten bij je wietplanten, soms met fatale afloop. Het is dus belangrijk om snel te handelen zodra je een plaag herkent. Om schade aan het milieu te voorkomen, raden we het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen aan. Hieronder vind je een aantal effectieve methoden om je kostbare planten te redden.
Natuurlijke manieren om spint te bestrijden
Hieronder bespreken we vijf natuurlijke, biologische oplossingen om spint in je kweekruimte of tuin aan te pakken.
Neemolie
Neemolie is natuurlijke pesticide die afkomstig is van, je raadt het al, de neemboom! Meng neemolie met water en enkele druppels afwasmiddel zodat het aan de planten en mijten blijft kleven. Sproei de oplossing op besmette plekken en richt je vooral op de onderkant van de bladeren. Blijf het royaal en net zolang gebruiken tot de plaag voorbij is. Hierna kun je neem preventief gebruiken, waarbij je het elke week of elke twee weken op je planten aanbrengt. Dit is vooral aan te raden als je buiten kweekt.
Insecticide zeep
Insecticide zeep bevat kaliumzouten, die de celmembranen van insecten verstoren, waardoor ze gaan lekken. Deze biologische pesticide verstoort daarnaast de hormonen en stofwisseling van bepaalde insecten. Breng het royaal aan op de onderkant van de bladeren en op de zichtbare mijten tot de plaag voorbij is.
Roofinsecten
Je kunt ook andere hongerige insecten inzetten om de klus te klaren. Roofinsecten zijn carnivoren en hebben geen belangstelling voor wiet. Maar spint lusten ze wel! Zet bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, roofmijten of gaasvliegen in, als preventieve maatregel of directe aanpak.
Etherische olie
Vermeng etherische olie, zoals rozemarijn of pepermunt, met water en spuit hiermee besmette planten in. Deze oliën zijn bijzonder sterk en dus moet je ze verdunnen: gebruik 20 druppels etherische olie op 5 liter water. Voeg enkele druppels afwasmiddel toe, zodat de oplossing beter aan de bladeren blijft kleven. Deze oliën zijn giftig voor spint, waardoor je snel korte metten maakt met een plaag. Daarnaast verspreiden ze een lekkere geur in je kweekruimte, mocht je het binnen gebruiken.
Isopropyl alcohol
Je kunt een oplossing van 50% isopropyl alcohol en water op je planten sprayen. Dit zal spint doden zodra de beestjes ermee in contact komen. Gebruik een verhouding van 200 ml op 1 liter water. Spray dit elke drie dagen op je planten en houd dit twee weken vol. Op deze manier kun je zelfs een vergevorderde plaag uitroeien.
Hoe kun je spint voorkomen?
Preventieve maatregelen beschermen je wiet niet alleen tegen spint, maar ook tegen veel andere soorten ongedierte die je planten en oogst bedreigen. Check hieronder enkele van de meest effectieve methoden:
- Zorg voor goede hygiëne: Maak je kweekruimte, gereedschap, benodigdheden en zelfs je handen altijd goed schoon. Breng zonder de juiste quarantaine geen planten van buiten de kweekruimte binnen, want ze kunnen allerlei ongedierte meebrengen.
- Houd de omgeving onder controle: Controleer de temperatuur en luchtvochtigheid. Spint houdt van hete, droge omstandigheden. Je kunt binnen de kans op een plaag verminderen als je een luchtvochtigheid van 50-60% aanhoudt.
- Doe regelmatige inspecties: Inspecteer je planten met regelmaat op tekenen van spint en ander ongedierte. Bekijk vooral de onderkant van de bladeren. Door vroeg te handelen, kun je schade voorkomen en jezelf veel tijd en stress besparen.
- Goede ventilatie: Zorg voor een goede luchtcirculatie in je kweekruimte zodat er geen hotspots ontstaan waar spintmijten kunnen gedijen, eitjes leggen en zich verspreiden. Zet de planten binnen op een juiste afstand van elkaar, en gebruik een ventilator of ventilatiesysteem. Ontblader regelmatig, pas training toe en houd het bladerdak overzichtelijk.
- Nuttige insecten: Houd een populatie van roofinsecten in je kweekruimte als preventie. Ook combinatieplanten kunnen hierbij een rol spelen, omdat ze een goede habitat voor de roofinsecten bieden.
FAQ
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over spint en wiet.
Kan spint de toppen van mijn wietplant beschadigen?
Jazeker, spint kan het sap uit je toppen zuigen, wat ze beschadigt. Bovendien zullen de toppen kleiner en zwakker zijn. Schade aan de bladeren kan ook de fotosynthese afremmen en zo de uiteindelijke oogst verminderen. De webben van de mijten kunnen bovendien de toppen infecteren; deze webben zijn lastig te verwijderen waardoor je kostbare wiet niet bruikbaar is.
Wat doodt spint direct?
Alcohol gemengd met water kan spint onmiddellijk doden. Dit is een effectieve oplossing om een plaag te bestrijden.
Hoe kom ik van spint in mijn kweektent af?
Om van spint in je kweekruimte af te komen, kun je het beste de geïnfecteerde planten verwijderen en de ruimte grondig schoonmaken met bleekmiddel of alcohol. Gebruik voor de achtergebleven planten biologische middelen om de besmetting te bestrijden. Zorg vervolgens voor een goede ventilatie en luchtvochtigheid om een terugkerende infectie te voorkomen.
Leeft spint in aarde?
Je zult spint voornamelijk op planten aantreffen. Soms verstoppen ze zich echter in de bodem, waar ze maar liefst elf dagen in leven kunnen blijven. Wanneer je ongedierte bestrijdt, kun je je planten na de behandeling verpotten. Maak zo veel mogelijk aarde los van de kluit en verplant ze in verse aarde.
Is het belangrijk om spint te bestrijden?
Ja, probeer spint zo snel mogelijk te behandelen, want anders zullen ze zich verspreiden en eitjes blijven leggen. Als je ze niet aanpakt, heeft dit gevolgen voor je uiteindelijke oogst, waarbij ze deze zelfs volledig kunnen verwoesten.
Bij welke temperatuur sterft spint?
Spint gedijt goed in hete omstandigheden, maar als de temperatuur enkele uren boven de 43°C stijgt, kan dat dodelijk zijn. Toch zijn dergelijke temperaturen ook schadelijk voor je wietplanten. Het is dus beter om andere manieren te vinden om het ongedierte te bestrijden.
Spint: bij voorkeur snel behandelen!
Wanneer je snel in actie komt, kun je spint prima bestrijden. Zonder behandeling zullen ze je wietplanten beschadigen, wat de opbrengst vermindert en mogelijk zelfs planten vernietigt. Dat is zonde van je tijd en energie! Pak het probleem daarom zo snel mogelijk aan.