Een Handleiding Om Wietplanten Met Verstrikte Wortels Te Redden
Wiet kweken is echt bevredigend, maar gaat ook vaak gepaard met uitdagingen. Daarbij is elke wietkweek weer anders. De ene keer verloopt alles moeiteloos van zaad tot oogst; de volgende ronde worden je planten echter geteisterd door ongedierte, ziektes of andere problemen. Van alles waar je als wietkweker tegenaan kunt lopen, zijn verstrikte wortels een van de meestvoorkomende problemen. Maar gelukkig is dit relatief makkelijk te voorkomen. Hieronder leggen we uit hoe je het herkent, verhelpt en voorkomt!
Wat is er aan de hand als wiet verstrikte wortels heeft?
De wortels van een wietplant raken verstrikt wanneer ze niet genoeg ruimte hebben. Dit komt meestal voor bij planten die te groot zijn voor hun pot. Toch kan het ook voorkomen bij wietplanten in grote potten of zelfs in de volle grond als de aarde te compact is.
De wortels van een wietplant ontwikkelen zich naarmate het bovengrondse deel van de plant groter wordt. Om haar alles te geven wat ze nodig heeft, verspreiden de wortels zich in allerlei richtingen in de aarde. De grote penwortel schiet naar beneden om de plant houvast te geven, terwijl de fijnere, vezelige wortels zijwaarts groeien, op zoek naar voeding en water.
In een te kleine pot stoppen de wortels van wiet echter niet zomaar met groeien. In plaats daarvan verspreiden ze zich door de beperkte ruimte die beschikbaar is, waarbij ze zich ophopen aan de randen en door elkaar gaan groeien. Het resultaat: een zeer compacte wortelbal. Uit pure wanhoop groeien de wortels zelfs door de afvoergaten naar buiten, op zoek naar ruimte, lucht, voeding en water.
Zijn verstrikte wortels bij wietplanten een slecht teken?
Verstrikte wortels kunnen tot een aantal problemen leiden. In het ergste geval heeft het een negatieve impact op de functie ervan. Omdat de wortels verantwoordelijk zijn voor de opname van water, voeding, zuurstof en nuttige bacteriën, is dit bijzonder slecht nieuws voor de plant als geheel. Wanneer de wortels het zwaar hebben om alle essentiële stoffen te verkrijgen, ontstaan er tekenen van een voedingstekort en kan de plant niet meer goed groeien.
Hoe herken je verstrikte wortels bij wietplanten?
Zonder je planten met geweld uit hun potten te trekken, zijn er enkele dingen waaraan je kunt zien of er sprake is van verstrikte wortels. Hieronder de belangrijkste tekenen.
De aarde droogt te snel uit
Wortels zorgen middels zogeheten 'transpiratie' voor het transport van water in een plant. De afgifte van waterdamp via de bladeren zorgt voor een trekkende kracht, waardoor water van onderaf wordt aangetrokken. Maar in een pot met verstrikte wortels is de verhouding aarde/wortels vaak uit balans, waardoor de plant snel door haar watervoorraad heen is. In dat geval moet je misschien wel 2–3 keer per dag water geven om aan haar waterbehoefte te voldoen.
De plant valt om
In het ideale geval groeien de wortels in lijn met de bovengrondse delen van de plant. Naarmate de penwortel naar beneden en de vezelige wortels zijwaarts groeien, vormen ze een netachtige structuur, waarmee het alsmaar groeiende bovengrondse deel stevig in de aarde geworteld blijft. Bij verstrikte wortels ontbreekt het planten aan deze ondergrondse ondersteuning. Als gevolg daarvan kunnen ze makkelijk omvallen.
Vertraagde ontwikkeling
Sommige planten worden echter nooit zo groot dat ze om kunnen vallen. Als wietplanten merken dat hun wortels te weinig ondersteuning en middelen krijgen, blijven ze klein en miezerig. En daardoor zullen ze ook niet de gewenste oogst leveren.
Kleine wiettoppen
Kleine planten hebben doorgaans ook een minder groot bladerdak en kleinere toppen. Verwacht van wietplanten met verstrikte wortels dus geen enorme, plakkerige wiettoppen. In plaats daarvan moet je rekening houden met kleine topjes die veel minder gewicht in de schaal leggen.
Voedingstekort
Een massa verstrikte wortels kan in een kleine pot al snel alle beschikbare ionische voeding uit het beperkte medium opnemen. Zo kan de plant te weinig van bepaalde voedingsstoffen krijgen, wat zich uit in tekenen van een voedingstekort. Denk bijvoorbeeld aan vergelende en krullende bladeren of bruine vlekken.
Hoe verhelp je verstrikte wortels bij wiet?
Verstrikte wortels zijn nooit gunstig voor planten; het kan hun gezondheid en productiviteit ernstig aantasten. Dus, wat kun je nu het beste doen als je tegen dit probleem aanloopt? Doe het volgende om je plant er weer bovenop te helpen:
- Verpotten: om te beginnen, is het belangrijk dat je je plant verpot en in een ruim, nieuw onderkomen zet, waar de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien en ademen. De grootte van deze pot hangt af van de huidige potmaat en de kenmerken van de betreffende strain. Een kleine autoflower kan de gehele levenscyclus bijvoorbeeld prima in een pot van 11L gedijen. Maar een plant die wel 150cm hoog kan worden, kun je beter in een pot van tegen de 50L zetten. En planten die uitgroeien tot 200cm, moet je verpotten naar een 75L-pot om ze volledig tot hun recht te laten komen.
- De wortels snoeien: bij het verpotten, moet je ook de wildgroei bij de wortels weghalen. De wortels aan de randen van de wortelkluit hebben de vorm van de pot aangenomen; ze zien er kronkelig en rommelig uit. Knip met een steriele snoeischaar de compacte bal bij, zodat alleen de lossere en minder misvormde wortels overblijven.
- De wortelkluit losmaken: voordat je de plant definitief verpot, is het zaak om de wortelkluit los te maken. Probeer de grotere wortels zoveel mogelijk uit elkaar te halen, zonder ze te beschadigen. Knijp zachtjes in de wortelkluit om compacte aarde tussen de wortels los te maken.
- Vers kweekmedium: vul de nieuwe pot met een kweekmedium dat rijk is aan organisch materiaal, met enkele handjes perliet voor een betere afwatering en het behoud van vocht in bodemaggregaten. Strooi er wat mycorrhizaschimmels bij en geef je plant flink wat water.
Hoe voorkom je verstrikte wortels bij wiet?
Je weet nu hoe je verstrikte wortels bij je planten kunt verhelpen. Hieronder leggen we uit hoe je voorkomt dat dit probleem in de toekomst weer optreedt.
Op het juiste moment verpotten en de juiste potmaat kiezen
Je planten op het juiste moment verpotten naar de juiste pot, is een goede manier om te voorkomen dat de wortels verstrikt raken. Hiervoor kun je als richtlijn de onderstaande potmaten aanhouden:
- een plant van 0–15cm = 10cm pot
- een plant van 15–30cm = 4L-pot
- een plant van 30–60cm = 11L-pot
- een plant van 60–100cm = 20L-pot
- een plant van 100–150cm = 45L-pot
- een plant van 150–200cm = 75L-pot
Geef op de juiste manier water
Door de aarde goed gehydrateerd te houden, worden wortels gestimuleerd om zich te verspreiden. Grond met veel klei wordt bij uitdroging supercompact, waardoor wortels zelfs bij een geschikte potmaat moeite hebben om te groeien.
Focus je op het kweekmedium
Door te beginnen met luchtige, goed drainerende aarde, krijgen de wortels de beste kans om zich goed te ontwikkelen. Verrijk je potgrond met genoeg organisch materiaal, zoals compost en wormenmest, en zand, perliet en/of vermiculiet.
Gebruik stoffen potten
Met stoffen potten kun je het probleem in feite helemaal vermijden. Hierbij worden de wortels van nature door de lucht gesnoeid, zodat ze geen kans krijgen om rond te draaien en verstrikt te raken. Daarnaast zorgen stoffen potten voor een uitstekende waterafvoer en beluchting van het medium.
Houd de wortels van je planten gezond!
De gezondheid van wietplanten is in grote mate afhankelijk van de toestand van de wortels. Gebruik bovenstaande informatie om je planten van de ondergang te redden, en te voorkomen dat dit probleem weer de kop opsteekt. Door wietplanten op het juiste moment te verpotten en te telen in een pot die groot genoeg is, krijgen de wortels alle ruimte om zich optimaal te ontwikkelen. En vergeet daarbij niet een rijk en goed drainerend medium te kiezen. Succes!