Hoe Verhoog Je De Wiet Opbrengst Met Wortelsnoei?
Kwekers geven meestal veel aandacht aan hun wietplanten, maar de wortels slaan ze vaak over. Kom erachter hoe het snoeien van het wortelstelsel de groei, gezondheid en opbrengst van je planten ten goede komt.
Als toegewijde kwekers willen we altijd het beste voor onze wietplanten. Zo geven we behoorlijk wat geld uit aan kwaliteitszaden en voedingsstoffen en letten we goed op het geven van water en voeding. Maar ondanks de goede zorg die de meesten van ons geven, vergeten we vaak de wortels.
De wortels zijn echter ontzettend belangrijk voor de wietplant. Zo nemen ze water, zuurstof en voedingsstoffen op. Dit heeft de plant allemaal nodig om te groeien.
De wortels hebben daarnaast ook ruimte nodig om te groeien. Als ze die niet hebben en hun pot ontgroeien, gaan ze in een cirkel groeien. Hierdoor kan de wortelmassa zichzelf uiteindelijk verstikken. Als hier sprake van is, spreken we ook wel van een "wortelgebonden" plant. Hierbij wordt de functie van de wortels belemmerd en heb je een grotere kans op kweekproblemen en lagere opbrengsten.
Wat houdt het snoeien van cannabiswortels in?
Met het snoeien van de wortels voorkom je dat je planten wortelgebonden raken, zodat ze beter kunnen groeien en meer kunnen opleveren. Met name bij moederplanten is het belangrijk dat je de wortels snoeit, omdat deze planten vroeg of laat een te grote kluit krijgen voor hun pot. Wortelsnoei is echter ook geschikt voor wietplanten die je maar één seizoen kweekt.
De reden hiervoor is dat het niet altijd ideaal of mogelijk is om wortelgebonden planten die door het volume van hun pot beperkt worden te verpotten. Zo is verpotten belastend voor wietplanten. Bovendien heeft niet iedereen de ruimte om continu "op te schalen" naar een grotere pot.
Ook voor grote moederplanten is continu verpotten niet altijd de oplossing. Op een gegeven moment heb je namelijk een gigantische pot nodig. Dit is onpraktisch en ook niet nodig als je ervoor kiest om de wortels van je planten te snoeien.
Je kunt de wortels op twee manieren snoeien, namelijk handmatig of met behulp van de lucht. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee mogelijkheden.
Luchtsnoeien versus handmatig snoeien
In tegenstelling tot handmatige wortelsnoei, waarbij je zelf actief met een mes langs de wortels van je plant gaat, gebeurt luchtsnoei automatisch. Zodra een wortel hierbij in contact komt met frisse lucht, wordt deze op natuurlijke wijze gesnoeid en ontstaat er een dubbel uiteinde. Dit gebeurt automatisch als de wortel de rand van een lucht doorlatende pot bereikt.
De nieuwe uiteinden gaan vervolgens weer door het medium tot ze opnieuw de rand van de pot bereiken. In vergelijking met planten in gewone (gesloten) potten, groeien de wortels van deze wietplanten continu zijwaarts en snoeien ze zichzelf vele malen. Hierdoor neemt de wortelmassa toe, tot wel vijf keer meer dan wortels in een gewone pot.
Welke potten zijn het beste voor luchtsnoei?
Het principe achter luchtsnoei is dat de wortels op een gegeven moment worden blootgesteld aan frisse lucht. De beste potten hiervoor zijn meestal gemaakt van een zachte, doorlatende stof waar lucht en water doorheen kan. Stoffen potten of kweekzakken, ook wel "smartpots" genoemd, bestaan vaak uit poreus "geotextiel". Eenvoudige potten van vilt zijn tevens prima als je het leuk vindt om ze zelf te maken.
Stoffen potten zijn een uitstekende manier om de wortels van je plant aan de lucht te snoeien. Toch zijn ze niet altijd ideaal. Grotere kweekzakken zijn namelijk vaak minder stabiel en hebben weinig structuur, wat ze vooral voor binnenkwekers problematisch maakt. In dat geval zijn luchtpotten vaak beter.
Luchtpotten werken hetzelfde als stoffen potten, maar zijn gemaakt van plastic en hebben gaten aan de zijkant. Bovendien zijn ze steviger en robuuster. Wel zijn ze vaak duurder.
Eventueel kun je ook gewoon zelf gaten en gleuven in de zijkanten van gewone potten maken voor de gewenste luchtstroom.
De voordelen van het snoeien van cannabiswortels
Nu we het principe achter wortelsnoei weten, gaan we in op de vraag waarom je de wortels van je planten überhaupt zou moeten snoeien. Wortelsnoei heeft een aantal voordelen, namelijk:
- Sterkere en gezondere planten: de wortelzone van gesnoeide planten is tot wel 500% dichter in vergelijking met wietplanten in een normale pot. Hierdoor kunnen ze meer voedingsstoffen en zuurstof opnemen, waardoor ze beter kunnen groeien.
- Grotere opbrengst: als planten meer voedingsstoffen en zuurstof kunnen opnemen, worden ze groter en krachtiger en leveren ze meer op!
- Je hoeft je wietplanten niet te verpotten: met het snoeien van de wortels, handmatig of aan de lucht, zullen de wortels hun pot niet meer ontgroeien. Verpotten is dus niet meer nodig!
Waarom wortelsnoei van belang is voor moederplanten
Wietplanten zijn eenjarig, wat betekent dat de natuur niet het plan heeft gehad een wietplant langer te laten leven. Als we een moederplant in de groeifase willen houden, moeten we daarom een beetje vals spelen, zodat ze gezond blijft en stekken van goede kwaliteit oplevert. Dit “vals spelen” doen we door de wortels te snoeien, wat essentieel is voor moederplanten.
Wanneer je je planten in een gewone pot kweekt, bereiken de wortels al snel hun maximum, wat afhangt van het volume van de pot en het substraat. Hierdoor "stikken" de wortels op een gegeven moment als ze te lang in dezelfde pot staan. Hierbij wordt het substraat compacter, waardoor er een laagje mineralen op het oppervlak ontstaat. Door deze slechte structuur kan water er maar moeilijk doorheen komen. Dit leidt tot droge plekken in de aarde en tot een slechtere wateropname. Langzamerhand zorgt dit voor minder gezonde moederplanten en slechtere stekken.
Je kunt dit voorkomen met wortelsnoei. Telkens wanneer je de wortels van een moederplant snoeit, vernieuw je het wortelstelsel en voeg je vers substraat toe. Je moederplanten zullen je ontzettend dankbaar zijn!
Bovendien zijn sommige wietsoorten, waaronder bepaalde Haze-soorten, erg gevoelig voor de stress van verstikte wortels. Hierdoor kunnen je planten zelfs gaan bloeien. Niet bepaald iets wat je wilt met moederplanten.
Wanneer je cannabiswortels handmatig moet snoeien
Maar hoe weet je of je de wortels van je wietplant moet snoeien? Er zijn een aantal tekenen die daarop wijzen:
-
Wortels die uit de gaten van de pot groeien: als je wortels uit de gaten van je pot ziet komen, dan is de kans groot dat je wietplant wortelgebonden is geraakt. Tijd om te snoeien!
-
Takken en stengels worden hard, houtachtig en minder flexibel: dit noemt men ook wel verhouting, een nuttige functie waarbij een plant haar structuur versterkt als reactie op stress. Maar het is ook een teken dat ze het maximum van de pot heeft bereikt en behoefte heeft aan wortelsnoei.
-
Groeiachterstand en een algehele slechte gezondheid van de plant: als je merkt dat je wietplant het niet goed doet, vooral als ze al een tijdje in een kleinere pot staat, is ze waarschijnlijk haar pot ontgroeid. Het snoeien van de wortels laat haar opnieuw tot leven komen en geeft haar nieuwe kracht.
Hulpmiddelen en richtlijnen voor het snoeien van cannabiswortels
Als je de wortels van je wietplanten handmatig wilt snoeien, dan heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Zorg er daarbij voor dat je deze middelen en je werkplek zo schoon en steriel mogelijk houdt. De vers gesnoeide wortels zijn namelijk erg gevoelig voor schadelijke micro-organismen.
Hulpmiddelen
- Een setje (scherpe!) kleine scharen (bonsai-trimmers zijn ideaal, maar een nagelschaartje is ook prima).
- Een groot mes (bij potten met aarde als substraat)
- Pincet (om bij de kleine worteldelen te kunnen komen).
- Ontsmettingsalcohol en keukenrol (voor het steriliseren van je hulpmiddelen)
Richtlijnen voor het snoeien van de wortels
-
Snoei moederplanten niet vlak voor of na het stekken. Het nemen van stekjes is namelijk een aanzienlijke belasting voor een moederplant. Wacht 3-4 weken voordat je de wortels snoeit, zodat de plant zich kan herstellen.
-
Aansluitend hierop, kun je na het snoeien van een moederplant het beste minimaal 3-4 weken wachten voordat je weer stekken neemt.
-
Snoei de wortels niet tijdens de bloei! Het snoeien van het wortelstelsel van een bloeiende plant leidt tot een veel lagere opbrengst. Stop twee weken voor het begin van de bloeifase met wortelsnoei.
-
Snoei de wortels niet als je plant gestrest of ziek is. Denk hierbij aan plagen, voedingsproblemen, extreme temperaturen, enz. Wacht totdat je plant weer gezond is en de omstandigheden optimaal zijn.
-
Snoei niet meer dan ongeveer ⅓ van de totale wortelmassa. Hierbij geldt: less is more! Als je namelijk te veel verwijdert, dan kunnen de nadelen (stress, benodigde hersteltijd, etc.) groter zijn dan de voordelen.
-
Verwijder slechts een paar centimeter van de buitenkant van de wortelmassa. Snoei alle kanten gelijkmatig, zodat je een mooie symmetrische kluit krijgt.
-
Houd je hulpmiddelen schoon en steriel. Reinig je tools na elke snoeibeurt met alcohol en keukenrol.
-
Snoei de wortels van "gewone" wietplanten niet meer dan één keer per groeiseizoen. Met "gewoon" bedoelen we de planten die je aan het einde van het seizoen gaat oogsten. Moederplanten kun je het beste niet meer dan drie keer per jaar snoeien.
Hoe snoei je cannabiswortels handmatig?
Laten we eens kijken hoe je de wortels van je wietplanten het beste kunt snoeien als je ze in aarde of een hydrocultuur kweekt.
Hoe snoei je wortels in aarde?
Voorbereiding
-
Snoei eerst de bladeren van je plant voordat je aan de slag gaat met de wortels. Verwijder alle blaadjes totdat je wietplant ongeveer ⅔ van haar oorspronkelijke grootte is. Doordat je plant minder bladeren heeft, kan ze water en voedingsstoffen besparen en zich beter richten op het ontwikkelen van nieuwe wortels. Bovendien kan er zo meer licht bij de onderste delen komen, wat de groei van nieuwe scheuten bevordert.
-
Nadat je de bladeren hebt gesnoeid, geef je de plant een week de tijd om te herstellen.
Verklein de wortelkluit en voeg nieuwe aarde toe
Je kunt nu beginnen met het snoeien van de wortels. Zorg er daarbij voor dat de aarde niet te droog of te nat is. Zo is het snoeiwerk minder stressvol voor je plant.
-
Haal de kluit voorzichtig uit de pot en leg deze op de rand van een tafel: dit vergemakkelijkt het snoeien.
-
Snijd met een groot, gesteriliseerd mes ongeveer 2-3cm van de onderkant van de kluit af. Doe dit vervolgens ook met de zijkanten.
Hoeveel je precies weg moet snijden, hangt af van de totale grootte van de kluit. Uiteindelijk kun je het beste ongeveer ⅓ van de totale kluit verwijderen. Op het internet kun je tutorials vinden van mensen die veel meer wegsnoeien, waardoor er slechts een klein deel van de oorspronkelijke kluit overblijft. Wij raden echter aan om onze methode toe te passen en wat meer van de wortelmassa over te houden.
-
Zodra je de onderkant en zijkanten van de kluit hebt "afgeschoren", kun je de plant in een vers substraat plaatsen. Je kunt hierbij ook een grotere pot gebruiken. Als je je plant bijvoorbeeld in een pot van 7 liter had staan, kun je haar nu in eentje van 11 liter plaatsen. Leg een laagje kleikorrels of perliet van 2-3cm op de bodem om de waterafvoer te verbeteren.
-
Plaats je gesnoeide plant in de nieuwe pot en vul de zijkanten aan met vers substraat. Druk het lichtjes aan om het wat compacter te maken, maar niet te veel.
-
Geef je pas verpotte plant water. Dit is ook een goed moment om een wortelstimulator te gebruiken! Na een paar dagen gaat je plant gezonde, nieuwe scheuten ontwikkelen.
Hoe snoei je wortels in een hydrocultuursysteem?
Als je je planten hydroponisch kweekt met een diepwatercultuur, de voedingsfilmtechniek of aeroponics, zul je merken dat je grote, witte wortelmassa's krijgt die de potten snel ontgroeien. Maar geen paniek! Ook in een hydrocultuur kun je de wortels snoeien. In vergelijking met kweek in aarde is het zelfs makkelijker en zorgt het voor minder rommel.
-
Controleer de wortels om te zien of je ze moet snoeien. Een voordeel van kweek in een hydrocultuur is dat planten het ook met kleinere wortelstelsels goed kunnen doen. Om te zien of je wortelsnoei moet toepassen, moet je af en toe "onder de motorkap" van het systeem kijken. Je kunt het beste de wortels snoeien die langer zijn dan de rest. Zo houd je alles op ongeveer dezelfde lengte.
-
Verwijder de potten. Let hierbij op dat er geen vuil in het hydrocultuursysteem terechtkomt. Zoals we al zeiden, zijn vers gesnoeide wortels namelijk gevoelig voor schadelijke microben. Zorg er dus voor dat je planten niet ziek worden door bacteriën, ongedierte of schimmels.
-
Steriliseer de bonsai-trimmer of -schaar. Snoei vervolgens met precisie de wortels die te lang zijn. Zorg ervoor dat je een gelijkmatig gevormde kluit creëert die goed in de pot past.
-
Snoei de wortelkroon niet! Als je de wortels van hydroplanten snoeit, kan het zomaar gebeuren dat je je laat meeslepen in je enthousiasme. Misschien krijg je de behoefte om elk deel weg te snijden dat verkleurd, slijmerig of uitgedroogd is. Kom echter niet te dicht in de buurt van de wortelkroon, het deel waar alle wortels samenkomen. Net als met aarde is het ook bij hydroponisch gekweekte planten beter en veiliger om niet te veel te snoeien. Haal alleen de delen weg die duidelijk te lang zijn en verwijder slechts een paar centimeter van de onderkant en de zijkanten, zodat je een gelijkmatige kluit krijgt. Blijf uit de buurt van de plek waar de stengel en de wortels samenkomen.
-
Zet de planten terug in hun potten. Zorg ook nu dat er geen vuil in het systeem terechtkomt.
Wat kun je met gesnoeide cannabiswortels doen?
Uiteindelijk heb je waarschijnlijk één of twee handen vol met verse afgesneden wortels. Er is echter geen reden om ze weg te gooien! Net als ander organisch materiaal, zoals bladeren of houtsnippers, zijn wortels namelijk een goede bodemverbeteraar. Ze zijn het favoriete voedsel van allerlei bodemmicro-organismen die ze omzetten in plantenvoeding.
Door de wortels toe te voegen aan arme potgrond, kun je de bodemstructuur en de waterafvoer verbeteren. Je kunt ze echter ook aan je composthoop toevoegen en ze op die manier benutten.
Nazorg bij wortelsnoei van wietplanten
Wortelsnoei kan een grote belasting zijn voor je wietplanten. Je kunt je planten echter helpen bij hun herstel door ze bepaalde toevoegingen te geven, zoals een wortelstimulator. Zo'n stimulator bevordert niet alleen de groei van nieuwe wortels, maar bevat ook ingrediënten om de weerstand van een plant te versterken in perioden dat ze kwetsbaarder is.
Een vitamine B-complex met foliumzuur, vitamine B5 en vitamine B1 is ook goed voor de wortelontwikkeling, maar ook voor het versterken van het immuunsysteem van een plant. Tot slot is kaliumsilicaat een geschikt supplement als vorm van nazorg, omdat het ziekteverwekkers bestrijdt en je planten beschermt en versterkt.