Een Kopertekort Bij Cannabisplanten
Wiet heeft niet veel koper nodig, maar als de plant er niet genoeg van krijgt, wordt de fotosynthese direct afgeremd. Dat belemmert de groei van de toppen en vermindert de kwaliteit van je oogst. Maar je hoeft er niet wanhopig van te worden, want meestal kun je het makkelijk verhelpen en blijft de schade beperkt.
Waardoor ontstaat een kopertekort?
Een wietplant heeft maar een klein beetje koper nodig en vaak zit het wel in de aarde en/of het water. Meestal ontstaat een kopertekort door verstoring van de pH in de grond of door overbewatering. Bij het eerste verhindert een voedingsblokkade de opname van koper door de plant; bij het laatste spoelen de sporenelementen uit de aarde.
De volgende factoren zijn ook van invloed op de koperopname:
-
Overtollige micronutriënten in het medium: als er te veel elementen als aluminium, mangaan en ijzer in de grond zitten, wordt geen koper meer opgenomen.
-
Afwijkende klimatologische omstandigheden: als de vochtigheidsgraad, het CO2-gehalte en/of de temperatuur te hoog of te laag zijn, belemmert dat de koperopname.
Een kopertekort herkennen
Een kopertekort herken je aan de volgende symptomen. Omdat koper een immobiele voedingsstof is, vertonen de bovenste bladeren vaak de eerste tekenen:
- De bladeren worden donkerpaars/blauw.
- De bladeren krijgen een metaalachtige glans, vooral als er licht op valt.
- De bladpunten en -randen worden lichtgeel of wit.
- Tijdens de bloeifase worden de toppen niet goed rijp.
Je hoeft je echter geen zorgen te maken, want een kopertekort verloopt meestal heel langzaam en je kunt het makkelijk verhelpen, als je er op tijd bij bent.
Het voorkomen van een kopertekort
Zoals gezegd, zit koper vaak in aarde en/of water. Een verstoring van de pH hierin veroorzaakt vaak een voedingsblokkade, dus het allerbelangrijkste is het op peil houden van de pH-waarde. Als je aarde gebruikt, houd dan de pH constant tussen de 6 en 7. Bij gebruik van hydroponics of een ander medium zonder grond, ligt de ideale pH tussen de 5,5 en 6,5.
Bovendien moet je je planten voorzien van de juiste hoeveelheid mineralen en zorgen dat er geen overtollige elementen als ijzer, aluminium en mangaan voorkomen.
Maar er zijn ook strains die in de bloeifase vatbaar zijn voor een kopertekort en bijvoeding nodig hebben voor de groei van de toppen. Op dit bijvoeden komen we later nog terug!
Het verloop van een kopertekort
De donkerpaars/blauwe verkleuring begint in het midden van de bladeren en breidt zich vervolgens uit naar de randen. Vooral de blaadjes het dichtst bij de lampen krijgen ermee te maken.
Daarna beginnen de bladpunten en -randen langzaam geel of wit te kleuren. Maar denk erom: dezelfde verkleuring treedt ook bij 'nutrient burn' op. Het verschil tussen beide kun je als volgt zien:
-
Bij nutrient burn verkleuren de bladpunten snel van geel naar bruin en drogen ze uit. Bij een kopertekort komt dit geen van beide voor.
-
De rest van de bladeren krijgt bij nutrient burn geen donkere kleur. Een donkere, vaak blauwpaarse kleur wijst op een kopertekort.
De symptomen beginnen bij de bovenste bladeren, direct onder de lampen, en verspreiden zich dan langzaam naar andere plekken.
Echter, hoe meer bladeren aangetast raken, des te groter het effect op de groei van de toppen. Zodra een van je planten het heeft, vermindert de fotosynthese en dat heeft onmiddellijk gevolgen voor je oogst. Als er een kopertekort optreedt in de bloeifase, zullen de toppen niet goed rijp worden of langzamer gaan groeien.
Hoe ziet een kopertekort er bij wietplanten uit?
Het is niet zo makkelijk om een kopertekort van andere voedingsproblemen te onderscheiden. Op de volgende plaatjes zie je hoe cannabisplanten te lijden hebben onder een tekort aan koper. Kijk maar eens hoe ze er dan uitzien.
De behandeling van een kopertekort
Zoals eerder gezegd, kun je een kopertekort voorkomen als je de pH van het water en de aarde regelmatig controleert. Zelfs bij voldoende voedingsstoffen kan een cannabisplant niets meer opnemen als de pH-waarde uit balans is.
✔️ Spoelen - breng de pH weer op peil
Een verstoring van de pH wordt onder andere veroorzaakt door een opeenhoping van zouten en mineralen in de aarde. Dit probleem kun je oplossen door de overtollige stoffen 'uit te logen' met pH-neutraal water. Als de aarde voldoende uitgeloogd is, voeg dan verhoudingsgewijs net zoveel voedingstoffen toe dat de grond bij de wortels weer hersteld is.
✔️ Bestrijd ziektes
Als je wietplanten ziek zijn, gebruik dan goede biologische bestrijdingsmiddelen om ze weer beter te maken.
✔️ Geef je planten wat koper
Soms heeft je wietplant wat bijvoeding nodig. Overweeg dan eens een fungicide met koperchelaat en/of kopersulfaat te gebruiken. Het is verkrijgbaar in veel tuincentra en online shops.
Moet je snel in actie komen, maar heb je geen geschikte voeding in huis? Laat dan even een muntstuk van 5 eurocent in water liggen en giet dat water bij de aarde.
Een andere mogelijkheid is het strooien van groenzand, kelp en compost bij je cannabisplanten. Dat is meestal voldoende en je planten zijn er dol op!
Denk er wel om dat je je wietplanten niet teveel koper geeft, want ze hebben maar een klein beetje nodig. Anders krijgen ze ook nog te maken met een kopervergiftiging!
Is een kopertekort echt zo slecht voor cannabis?
Als je wietplanten bovengenoemde symptomen vertonen, hoef je niet wanhopig te worden. Van een beetje tekort aan koper gaan ze niet dood, dus zit daar maar niet over in. Maar als het tijdens de bloeifase optreedt, heeft het direct invloed op de groei van de toppen, en daarmee op de kwaliteit en de omvang van je oogst!
Cannabisplanten hebben misschien niet meer dan een klein beetje koper nodig, maar een kopertekort verhindert de bladeren om licht op te nemen en dat via fotosynthese om te zetten in brandstof voor de productie van toppen.
Koper: een immobiele voedingstof die wiettoppen laat groeien
Kortgezegd, is koper voor cannabisplanten een basisbehoefte, maar van een teveel krijgen ze een kopervergiftiging en dat is ook niet wat je wilt. Het gaat er dus om dat je zorgt dat je planten er net genoeg van krijgen. Daarbij is het allerbelangrijkste dat je regelmatig de pH controleert en misschien moet je je kweekmedium spoelen. Als je dan alle andere oorzaken kunt uitsluiten, kun je gerust wat koper bijvoeden.
Als je de symptomen van een kopertekort of -vergiftiging tijdig herkent en aanpakt, kun je deze problemen in het vervolg voorkomen en oogst je vast en zeker een grote berg toppen. Veel succes!