IJzertekort Bij Wiet
Hoewel je altijd je best doet, kan er bij het kweken van wiet soms een voedingstekort ontstaan. Om dit te verhelpen, is het belangrijk dat je het op tijd constateert en actie onderneemt, voordat er blijvende schade ontstaat. In dit artikel bespreken we de tekenen van een ijzertekort bij wietplanten en hoe je dit probleem verhelpt.
Bij het kweken van wiet moet je met veel dingen rekening houden. Je moet bijvoorbeeld bepalen waar je gaat kweken en je planten regelmatig verzorgen. Dit is voor elke gepassioneerde kweker een intensief, maar ongelooflijk bevredigend proces. Maar zelfs met de beste bedoelingen en maximale toewijding kunnen er soms problemen optreden.
Een van die problemen is een ijzertekort. Tijdens de groei hebben je planten constant de juiste voeding nodig, zodat ze goed kunnen presteren. Indien een van de voedingsstoffen uit balans is, kunnen wietplanten daar (soms ernstig) onder lijden. Maar maak je geen zorgen, wij helpen je graag. Hieronder behandelen we niet alleen hoe je een ijzertekort aanpakt, maar ook hoe je de tekenen herkent en voorkomt dat het ontstaat.
Wat veroorzaakt een ijzertekort bij wietplanten?
Maar wat is nu de oorzaak van een ijzertekort bij wietplanten? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Het meest voorkomende probleem is dat de pH van de aarde te hoog is (hoger dan 7) en daarmee een ongeschikte zuurgraad voor je planten heeft.
Echter, ook andere dingen kunnen er invloed op hebben. Door bijvoorbeeld te veel klei in de aarde, aangetaste wortels of te veel water kunnen planten ook een ijzertekort ontwikkelen. Het gebrek aan ijzer belemmert de enzymfunctie van de plant en kan de algehele gezondheid aantasten. En dat kan weer tot allerlei groeiproblemen en zelfs chlorose leiden.
Hoe herken je een ijzertekort?
Gelukkig zijn de tekenen van een ijzertekort relatief makkelijk te herkennen. Voor het eerste en duidelijkste teken moet je naar de bladeren kijken.
Als er sprake is van een ijzertekort, beginnen de bladeren te vergelen. Hoewel dit ook een symptoom van andere problemen is, kan het een eerste indicatie zijn dat er iets niet in orde is. Een ijzertekort wordt vooral in de bovenste delen van de plant zichtbaar en tast nieuwe groei aan. Bij andere problemen, bijvoorbeeld een magnesiumtekort, worden juist vaak de onderste en middelste delen aangetast. Ga dus altijd op onderzoek uit en controleer je plant nauwkeurig om te ontdekken wat er precies aan de hand is.
Hoe voorkom je een ijzertekort?
De eerste stap in de strijd tegen een ijzertekort is natuurlijk het probleem herkennen, maar voorkomen is beter dan genezen. Dat bespaart je uiteindelijk veel gedoe. Preventie heeft vooral betrekking op de omgeving, de mate van verzorging en welke hulpmiddelen je gebruikt voor je planten. Deze factoren hebben allemaal invloed op elkaar en als ze geen samenhangend geheel vormen, kun je tegen problemen aanlopen.
Zoals eerder gezegd, is de pH van je kweekmedium enorm belangrijk om je planten te laten gedijen. Alleen met de juiste aarde kunnen ze echt tot bloei komen. Je kunt geen buitengewone wiet verwachten als je op het kweekmedium bezuinigt. Probeer ook te voorkomen dat je planten blootgesteld worden aan stress, zoals drastische temperatuurveranderingen. Dit helpt tevens een voedingsblokkade voorkomen en zorgt dat je wietplanten vanaf het begin geen kans krijgen om een ijzertekort te ontwikkelen.
Het verloop van een ijzertekort
Een ijzertekort is niet direct een doodsvonnis voor je planten. Het kan dan wel de hele plant aantasten, maar dit verloopt in verschillende fases. Deze kunnen we onderverdelen in drie afzonderlijke stadia, namelijk het vroege, gevorderde en vergevorderde stadium.
Groene bladeren
Dit is waar je als kweker naar moet streven. Er gaat gewoon niets boven de rijke groene kleur van gezonde bladeren. Wanneer het blad geen gele plekken of verkleuring vertoont, is dat een teken dat de plant niets tekortkomt en gezond is.
Beginnend ijzertekort
Hoewel het tekort zich nog in de beginfase bevindt, kun je al wat aantasting van de bladeren waarnemen. De verkleuring begint in het midden van het blad. Dit is een goede manier om een ijzertekort te herkennen, aangezien veel andere problemen bij de randen, bladpunten of de bladbasis beginnen. In plaats van een gezonde groene kleur, beginnen de bladeren een lichtgroene/gele kleur te krijgen. Dit is het eerste signaal dat je wiet te maken heeft met een ijzertekort.
Gevorderd ijzertekort
Indien je niet ingrijpt, verspreiden de bladsymptomen zich verder. Tijdens de vergeling van het blad worden de bladnerven steeds duidelijker zichtbaar en donkerder door het gebrek aan voeding. Toch kun je nog prima actie ondernemen om je planten weer in balans te brengen. Daarbij is het wel belangrijk dat je de tekenen op tijd herkent.
Vergevorderd ijzertekort
In een vergevorderd stadium van een ijzertekort zijn de bladeren helemaal geel en verkleurd. De nerven en hoofdnerf zijn ook zwart geworden en de blaadjes zijn slap gaan hangen. De algemene gezondheid van de plant is nu duidelijk aangetast.
Hoe een ijzertekort eruitziet bij wietplanten
Hoewel we een aantal voorbeelden kunnen geven van dingen waarop je moet letten, kun je het het beste met eigen ogen zien. Hier zijn enkele foto's van wietplanten die aangetast zijn door een ijzertekort:
Zo verhelp je een ijzertekort bij wietplanten
Geen paniek als je merkt dat je wiet is aangetast door een ijzertekort! Gelukkig zijn er genoeg manieren om je plant te redden.
✅ Problemen met de pH
Zoals gezegd, is dit een van de meest voorkomende (en best te voorkomen) oorzaken van een ijzertekort bij wietplanten. Vertoont je plant tekenen van een ijzertekort? Kijk dan dus eerst naar de aarde. Met een pH testkit kun je de pH-waarde bepalen. De aarde moet een pH van 6 tot 7 hebben. Merk je dat de pH te hoog is? Dan kun je je plant in een geschikter kweekmedium plaatsen of het medium met water spoelen.
✅ Voeding geven
Soms ontstaat een ijzertekort door een gebrek aan ijzer in de aarde of voeding. Als je hoogwaardige voedingsproducten gebruikt, is de kans echter klein dat dit de oorzaak is.
Hoe dan ook, je kunt dit makkelijk controleren. Bekijk gewoon het etiket van de voeding. Als het een goed voedingsproduct is, specifiek bedoeld voor wiet, dan zit het waarschijnlijk boordevol ijzer.
✅ Snoeien
Vertoont je plant in de vegetatieve fase tekenen van een ijzertekort? Dan kun je ook wat van de verkleurde bladeren wegsnoeien om de groei te bevorderen. Omdat de vergeling bovenaan begint, kun je met snoeien al snel zorgen voor nieuwe, gezondere blaadjes die de aangetaste exemplaren vervangen.
✅ Onnodige stress
Wanneer je plant wordt blootgesteld aan stress, kan dat ook problemen geven. Hoewel dit prima te voorkomen is en vaak de hoogste prioriteit krijgt bij wietkweek, kan het helaas toch op elk moment optreden.
Zowel binnen, buiten als in een tuinkas kan je plant stress ervaren. Dit kan vervolgens een voedingsblokkade veroorzaken met als gevolg bijvoorbeeld een ijzertekort. Stressoren zijn onder andere het verpotten van je plant, extreme temperaturen, te veel duisternis en slechte verzorging.
Zoals je kunt zien, is een ijzertekort op meerdere manieren te verhelpen, waarbij je meerdere factoren moet nagaan.
Laat een ijzertekort niet je kweek bepalen
Of je nu net begint met het kweken van wiet of al veel ervaring hebt, er kunnen altijd problemen optreden. En een van die problemen is een ijzertekort.
Maar gelukkig is een ijzertekort redelijk makkelijk te herkennen, voorkomen en behandelen. Het enige wat je daarvoor moet doen, is goed opletten, wat geduld hebben en op tijd in actie komen. Neem je lichte vergeling op je geliefde planten waar? Onderzoek dan wat het probleem is en zorg dat je er wat aan doet. Laat een ijzertekort niet je kweek bepalen!