Zwaveltekort Bij Wietplanten
Het herkennen en oplossen van een zwaveltekort is vrij gemakkelijk, mits je je wietplanten goed in de gaten houdt en de juiste stappen zet. Als je het probleem vroeg aanpakt, lopen je planten zelfs nauwelijks gevaar. Maar als je geen actie onderneemt, is al je harde werk mogelijk voor niets geweest. Ontdek er hier alles over.
Tekorten en voedingsproblemen zijn vrij gebruikelijk bij wietplanten. En als je ze vroeg herkent, kun je de problemen vrij gemakkelijk oplossen. Als je echter geen actie onderneemt wanneer bijvoorbeeld de bladeren verkleuren, dan kan een klein probleem uiteindelijk je gehele kweek verwoesten. Ontdek hier hoe je een tekort aan zwavel herkent en oplost, zodat je alsnog de grootst mogelijke oogst behaalt.
Wat is de oorzaak van een zwaveltekort?
Het voor de hand liggende antwoord op deze vraag is natuurlijk te weinig zwavel. En dat kan inderdaad de reden zijn. Als je je wietplanten niet genoeg voedt, of voeding van slechte kwaliteit gebruikt die niet alle benodigde macro- en micronutriënten bevat, kan het zijn dat er simpelweg niet genoeg zwavel aanwezig is.
Maar wat als je voedingsstoffen goed zijn en je nog steeds met een zwaveltekort te maken hebt? Dan kan er sprake zijn van een voedingsblokkade. Een voedingsblokkade kan om diverse redenen ontstaan, waarbij de wortels van je planten geen of niet voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen. Zwavel beweegt zich traag door een plant en is daarmee een van de nutriënten die sneller worden uitgesloten.
Maar hoe ontstaat zo'n blokkade? Nou, daar zijn twee hoofdredenen voor. De eerste is overbemesting. Jawel, een teveel aan meststoffen kan leiden tot de ophoping van mineralen, waardoor de wortels geblokkeerd raken. Je wietplanten kunnen dan niet meer voldoende voedingsstoffen opnemen, ook al zitten ze wel in de grond. Daarom is het altijd beter om voorzichtig te werk te gaan. Geef dus liever te weinig voedingsstoffen dan te veel. De tweede reden is een te hoge pH. De optimale pH voor wietplanten schommelt tussen de 6 en 6,5. Bij deze waarde kunnen de wortels de voedingsstoffen het beste opnemen. Een te hoge pH leidt tot uitsluiting.
Andere mogelijke oorzaken:
- Te veel water geven
- Slechte waterkwaliteit
Hoe herken je een zwaveltekort?
Een zwaveltekort kun je herkennen aan chlorose. Chlorose is een aandoening waarbij de plant niet in staat is om chlorofyl te produceren. Chlorofyl geeft wietplanten hun groene kleur en is essentieel voor hun overleving; het is namelijk onmisbaar voor de productie van energie.
Dus, je raadt het al, verkleuring is de gemakkelijkste manier om een gebrek aan zwavel te herkennen. Maar verkleuring is een symptoom van veel problemen bij wietplanten. Dus hoe kun je dan het onderscheid maken?
Chlorose treft meestal de jongere bladeren eerst en verplaatst zich van de top van de plant naar beneden. Bovendien zal de verkleuring, of de vergeling, aan de basis van het blad beginnen, waarna het zich richting de punten verspreidt. De planten kunnen ook 'stijve, houtachtige stengels' ontwikkelen.
Deze symptomen zijn identiek aan die van een gebrek aan stikstof, omdat zwavel essentieel is voor het metaboliseren van stikstof. In zekere zin zijn ze dus gelijk.
Hoe voorkom je een tekort aan zwavel?
Er zijn verschillende manieren om een zwaveltekort te voorkomen:
- Controleer en pas de pH aan, indien nodig
- Geef niet teveel voedingsstoffen
- Voorkom dat je je wietplanten teveel water geeft
- Gebruik voeding met zwavel
Verloop van een zwaveltekort
Een zwaveltekort zal zich op de volgende manier manifesteren:
-
Verkleuring aan de onderkant van de bladeren.
-
Vergeling aan de basis van de jongste bladeren, waarna ook de punten verkleuren.
-
Vergeling van jonge bladeren, wat zich vervolgens naar de oudere blaadjes verspreidt.
Hoe ziet een tekort aan zwavel eruit bij wietplanten?
Maar hoe ziet dit probleem er in de praktijk eigenlijk uit? Zie hieronder een aantal foto's van wietplanten met een zwaveltekort.
Hoe behandel je een tekort aan zwavel?
Zodra je de oorzaak hebt vastgesteld, is het behandelen van een tekort aan zwavel gelukkig vrij gemakkelijk.
Hoe behandel je een zwaveltekort als gevolg van een voedingsblokkade?
Controleer eerst of er sprake is van een tekort in de aarde of dat het gebrek het gevolg is van een voedingsblokkade. Als het een blokkade betreft, moet je de grond spoelen. Spoelen houdt in dat je letterlijk liters zuiver water door de aarde spoelt totdat alle voedingsstoffen zijn verdwenen, waardoor je in principe weer vanaf nul begint. Hierdoor kunnen de wortels opnieuw voeding opnemen. Dit is ook een goede manier om de pH te 'resetten', als deze te hoog is.
Na het spoelen, kun je de pH aanpassen en weer voedingsstoffen toedienen. Wees wel voorzichtig; less is more!
Hoe kun je de hoeveelheid zwavel voor een wietplant verhogen?
Het kan ook voorkomen dat je je wietplanten niet voldoende zwavel hebt gegeven. In dit geval is de oplossing heel gemakkelijk. Dit zijn je opties:
-
Met 1-2 eetlepels bitterzout op elke 4-5 liter water geef je je planten voldoende om ze weer op het juiste spoor te zetten.
-
De meeste hoogwaardige meststoffen bevatten de juiste hoeveelheid zwavel, dus je kunt ook in goede voeding investeren.
-
Mest, zoals paardenmest, bevat over het algemeen een gezonde hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder zwavel. Als je buiten of biologisch teelt, is mest een goede optie.
Is een zwaveltekort echt zo erg?
Nee, zolang je het probleem vroeg herkent. Over het algemeen zijn minimale tekorten tijdens de groeifase geen ramp en gemakkelijk te verhelpen. Tijdens de bloei kan een gebrek wel schadelijk zijn. Zodra de planten toppen produceren, zullen deze als eerste verdwijnen in het geval van een zwaveltekort. En dan is al je moeite voor niets geweest.
Daarom is het ongelooflijk belangrijk problemen vroeg te identificeren. Zorg ook voor een feilloos voedings- en bewateringsschema, zodat je planten probleemloos de bloei bereiken.
Bij hydroponics kan het gebruik van te veel zwavel tot zwavelvergiftiging leiden, vanwege de ophoping van zouten. Dit fenomeen komt echter bijna nooit voor en vormt voor de meeste telers geen probleem. Als je in aarde kweekt, hoef je geen rekening te houden met zwavelvergiftiging.
Zwavel: een klein maar belangrijk onderdeel van de puzzel
Bij de ontwikkeling van wietplanten spelen alle voedingsstoffen een belangrijke rol, ook al zijn ze soms maar in kleine hoeveelheden nodig.
Zwavel is onmisbaar voor de productie van chlorofyl en de verwerking van stikstof. En daarmee is het essentieel voor een gezonde groei. Als je op dit gebied fouten maakt, krijg je planten die matig presteren of, in het ergste geval, sterven. Maar wanneer je een tekort vroeg herkent en de noodzakelijke acties onderneemt, hoef je in principe niet bang te zijn voor verdere problemen!