Magnesiumtekort Bij Cannabisplanten
De juiste voeding geven is een van de beste manieren om een succesvolle cannabisoogst veilig te stellen. Maar veel dingen kunnen tot een tekort aan voedingsstoffen leiden, waarbij ondervoeding lang niet altijd de oorzaak is. In dit artikel ontdek je wat een magnesiumtekort is en hoe je het kunt behandelen.
Magnesium is een essentiële secundaire voedingsstof die cannabis nodig heeft om te groeien. Het is een mobiele nutriënt die zich als dat nodig is door de plant verplaatst. Een gebrek aan magnesium begint bij de wortels en gaat geleidelijk aan naar boven, waarna er tekenen van een tekort zichtbaar worden.
Het snel identificeren en behandelen van een magnesiumtekort is cruciaal, maar als dat lukt, zou het geen risico moeten vormen. Lees hieronder hoe je een magnesiumtekort kunt vaststellen en tegengaan.
Wat is de oorzaak van een magnesiumtekort?
Een magnesiumtekort kan in principe vier oorzaken hebben:
-
Er is sowieso al niet genoeg magnesium aanwezig.
-
Het magnesium wordt door overbewatering weggespoeld.
-
De pH is te laag, wat betekent dat het magnesium wordt buitengesloten.
-
Je hebt te veel mest toegediend en dit heeft tot een voedingsblokkade geleid.
Wat betreft de eerste oorzaak kan het gewoon zo zijn dat de plantenvoeding die je gebruikt niet genoeg magnesium bevat. Als dit het geval is, is de oplossing eenvoudig: voeg meer magnesium toe!
Als je overijverig bent geweest met water geven of als je het substraat om de een of andere reden hebt doorgespoeld, dan is misschien al het magnesium uit de grond gespoeld. Ook in dit geval moet je er meer van toevoegen.
Een te lage pH-waarde (dit komt vaker voor bij hydroponische teelt) kan tot uitsluiting van magnesium leiden. Er is dan wel magnesium aanwezig, maar de wortels zijn niet in staat om het te absorberen. In dit geval moet je de pH van het groeimedium of hydroponic reservoir aanpassen.
Ten slotte kan te veel plantenvoeding ook een voedingsblokkade veroorzaken, waardoor de wortels van de plant geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen. In dit geval moet je het medium doorspoelen en opnieuw beginnen.
Later meer over deze oplossingen!
Hoe herken je een magnesiumtekort?
Een magnesiumtekort begint aan de onderkant van de plant en beweegt zich naar boven. Het tast als eerste de oudste groei aan en zal uiteindelijk de hele plant gaan aantasten, indien het onbehandeld blijft.
In het begin zullen de laagste bladeren tekenen van chlorose vertonen. De plant stopt dan met het produceren van chlorofyl en de blaadjes beginnen te verkleuren en worden meestal geel. Buitenranden en nerven veranderen eerst van kleur en dit trekt geleidelijk naar binnen. Uiteindelijk zal het hele blad droog en bruin worden.
Vervolgens zullen deze symptomen ook bovenin de plant voorkomen, met daarbij het paarsbruin worden van nieuwe scheuten. Uiteindelijk zal de groei vertragen en stagneren.
Hoe kun je een magnesiumtekort voorkomen?
Het voorkomen van een magnesiumtekort is de beste manier van handelen, in plaats van het later te moeten behandelen. Gebruik dan ook vanaf het begin plantenvoeding met de juiste hoeveelheid magnesium. Omdat magnesium een essentiële voedingsstof is, zal veel hoogwaardige plantenvoeding voor cannabis het bevatten. Dit is echter niet altijd het geval, dus controleer bij je aankoop altijd wat de plantenvoeding precies bevat. Als er ook niet voldoende calcium in zit, kun je met dolomiet-kalk of CalMag beide elementen toevoegen.
Afgezien van ervoor te zorgen dat je je plant voldoende magnesium geeft, moet je er ook op letten dat de omgeving in staat is om het te absorberen. Geef dus voldoende water, maar ook weer niet te veel, anders riskeer je dat het magnesium uit de grond wegvloeit.
Houd bovendien de pH op peil; dat wil zeggen 6-7 in aarde en 5,5-6,5 in hydro. Zo kunnen de wortels niet alleen het magnesium, maar ook alle andere voedingsstoffen goed opnemen.
Verloop van een magnesiumtekort
-
De laagste, oudste bladeren vertonen eerst tekenen van verkleuring en uitdroging.
-
Symptomen zullen zich verplaatsen naar nieuwere groei.
-
De groei zal vertragen en bladeren zullen chlorose vertonen.
Hoe een magnesiumtekort eruitziet bij een cannabisplant
De volgende foto's laten zien hoe een magnesiumtekort eruit kan zien bij een cannabisplant.
Hoe kun je een magnesiumtekort behandelen?
Het vaststellen van de exacte oorzaak van een magnesiumtekort kan behoorlijk lastig zijn. Wordt het veroorzaakt door een te hoge of te lage pH-waarde, overbewatering of is er gewoon niet genoeg magnesium aanwezig?
Gelukkig is het niet nodig om dit uit te zoeken. Hoewel het in jouw geval misschien duidelijk is waar het aan ligt en je meteen aan de slag kunt, is er ook een oplossing die in alle gevallen werkt. Namelijk:
-
Spoelen! Het spoelen van cannabis houdt in dat er voldoende zuiver water door het groeimedium wordt gespoeld dat de pH-waarde wordt teruggezet naar (ongeveer) 7 en alle voedingsstoffen uit de grond vloeien. Door dit te doen, reset je het medium als het ware. Als de pH dus niet op peil was of als er een voedingsblokkade was door te veel plantenvoeding, dan worden deze problemen zo allebei opgelost.
-
Gebruik een magnesium bladspray om direct weer wat magnesium aan de plant te geven.
-
Nu moet je de pH weer op de juiste waarde krijgen (6-7). Meet het afvloeiende water totdat het een goede pH-waarde heeft.
-
Voeg nu volgens de instructies voeding toe. Zodra de grond weer de juiste pH-waarde heeft, kun je hoogwaardige plantenvoeding voor cannabis gebruiken om alle benodigde voedingsstoffen terug in de grond te krijgen. Maar overdrijf niet, want dit doet meer kwaad dan goed! Als je plantenvoeding geen magnesium bevat, kun je dolomiet-kalk gebruiken om het op die manier toe te voegen.
Is een magnesiumtekort echt zo slecht?
Ja, in principe wel. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je het niet behandelt, kan een magnesiumtekort je cannabiskweek volledig verwoesten. Wanneer je goed en snel ingrijpt, kan het worden verholpen zonder echte schade aan te richten.
Op tijd handelen is van essentieel belang! Zodra je symptomen opmerkt, kun je de grond het beste gelijk doorspoelen en herstellen. Ook als er geen sprake is van een magnesiumtekort, kun je dit prima doen: de bovenstaande oplossing is in veel gevallen het antwoord.
Magnesium: cruciaal voor de plantengroei
Naast kalium, fosfor en stikstof is magnesium een van de meest essentiële voedingsstoffen voor cannabis. Het magnesiumgehalte op peil houden, is dus een van de dingen die je maar beter goed kunt doen als je een degelijke oogst wilt.
Zoals gezegd, bevat de meeste plantenvoeding al voldoende magnesium, dus het zou niet moeilijk moeten zijn om het aan je plant te geven. Het is waarschijnlijker dat er iets anders mis is gegaan als je tegen problemen aanloopt, waardoor je plant het niet meer goed kan opnemen. Stel dus snel de diagnose, behandel het en het komt allemaal goed!