Het Belang Van Suiker Bij Het Kweken Van Wiet

Suiker Bij Wietplanten

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Je hebt wekenlang je planten genoeg voedingsstoffen gegeven. Ook heb je nauwkeurig bewaterd. Maar hebben je planten ook genoeg glucose om vette toppen te ontwikkelen? Ontdek hier waarom suiker onmisbaar is bij het kweken van wiet en hoe je dit niveau meet.

Suiker. Velen van ons denken hierbij direct aan dat witte, kristallijne, verslavende goedje waar je voedsel mee zoet. Het voorziet ook vruchten, zoals bananen en mango's, van een lekkere smaak. Suiker is daarmee meer dan een zoetstof. Het is ook een energiebron die in de gehele natuurlijke wereld aanwezig is. Daarbij speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wietplanten.

WAT IS SUIKER (VOOR WIET)?

WAT IS SUIKER (VOOR WIET)?

Suiker is een overkoepelende term waar diverse moleculen onder vallen. Simpele suikers, zoals glucose en dextrose, noemen we monosachariden ("mono" betekent één). Deze simpele moleculen zijn de basaalste eenheid van koolhydraten, gekenmerkt door koolstof-, stikstof- en waterstofatomen. De kleine eenheden vormen samen soms complexere suikers. Deze noemen we disacchariden ("di" betekent twee).

Langere ketens van deze simpele moleculen vormen de ruggengraat van complexe koolhydraten. Voorbeelden zijn oligosachariden en polysachariden. De wetenschap beschouwt deze echter niet als suikers.

Wietkwekers gaan vaak zo op in het voeden en bewateren van hun planten dat ze het belang van suiker vergeten. Toegegeven, wiet is in staat zelf voor deze belangrijke energiebron te zorgen. Toch is het handig als je de belangrijke rol ervan begrijpt.

Laten we eens in het effect van suiker op wietplanten duiken. We bespreken allereerst fotosynthese en hoe suikers de formatie van toppen verbetert. Hierna onderzoeken we manieren om het suikerniveau in je planten te checken.

HET BELANG VAN FOTOSYNTHESE

HET BELANG VAN FOTOSYNTHESE VOOR DE SUIKERS IN CANNABIS

Wij mensen moeten eten om glucose binnen te krijgen die onze cellen aanmoedigt en hersenen voedt. Planten creëren echter hun eigen suikervoorraad door zonlicht op te nemen. Dit proces heet fotosynthese. Deze term was je misschien vergeten na je biologielessen, maar is heel belangrijk voor de cannabiskweker.

Planten zijn de enige bron van suikers in de natuurlijke wereld. De enige uitzondering is lactose. Dit vind je in melk en een aantal bacteriën die van zoetigheid houden. Voor wat betreft cannabis, vindt de magie plaats in de fan leaves.

Fotosynthetische cellen in deze bladeren bevatten speciale organellen, chloroplasten genoemd. Deze structuren behelzen het pigment chlorofyl, wat veel planten voorziet van een groene kleur. Chlorofylmoleculen vangen zonlicht op en zetten het om in adenosinetrifosfaat (ATP) - de cellulaire eenheid van energie.

De zon is echter slechts één stukje van de puzzel. Planten maken ook gebruik van water, wat ze opnemen via de wortels. De huidmondjes nemen daarbij kooldioxide op. Deze belangrijke drie-eenheid genereert gezamenlijk glucose. Als bijproduct van deze reactie geven de planten zuurstof af.

Suikers spelen ook een essentiële rol bij de structuur van planten. Deze schijnbaar intelligente levensvormen combineren glucosemoleculen met elkaar om cellulose te verkrijgen. Dit is een stof die kracht, structuur en vorm biedt.

DE DIRECTE INVLOED VAN SUIKER OP DE GROEI EN PRODUCTIE VAN TOPPEN

DE DIRECTE INVLOED VAN SUIKER OP DE GROEI VAN CANNABISPLANTEN

Suikers zijn onontbeerlijk tijdens de gehele groeicyclus. Planten gebruiken van glucose afgeleide ATP bij belangrijke fysiologische reacties die betrokken zijn bij het ademen, de fotosynthese en de vorming van celwanden.

Glucose speelt vooral een belangrijke rol bij de aanloop naar de voortplanting, oftewel halverwege de bloei. Suikers komen vier weken na aanvang van de bloeiperiode in de schijnwerpers te staan. Vanaf dat moment gebruiken planten deze moleculen om vette toppen te creëren.

Gerelateerd artikel

Het Kweken Van Megatoppen: 10 Stappen Naar Succes

Suikers dragen niet alleen bij aan het formaat en de consistentie van de toppen. Planten gebruiken ze namelijk ook voor de harsproductie en de vorming van aromatische terpenen. Terpenen zijn verantwoordelijk voor de karakteristieke geuren van bepaalde cannabissoorten en hebben daarnaast verdovende of stimulerende eigenschappen.

DISTRIBUTIE VAN SUIKERS IN WIET

DISTRIBUTIE VAN SUIKERS IN WIETPLANTEN

Na fotosynthese, distribueren planten de glucosemoleculen naar de gebieden waar de vraag ernaar het hoogst is. Ze transporteren de suiker in de vorm van sap. Dit is een viskeuze substantie die ook water, mineralen, aminozuren en plantenhormonen bevat.

De bladeren van wietplanten zijn de suikerbronnen. In deze bronnen komt het sap in het floëem terecht. Dit is een transportsysteem met speciale cellen. Via water ontstaat druk in het floëem om het sap en de suikers te transporteren naar suikerputten. Dit zijn gebieden waar glucose wordt opgeslagen en gebruikt. Deze putten omvatten actieve groeigebieden, zoals de toppen, wortels en bladeren. Suikers ondersteunen op deze manier het formaat en de groei van toppen en dat is belangrijk voor elke cannabiskweker!

Suikers spelen ook een belangrijke rol bij de wortels. Planten geven suiker af aan de aarde en gebruiken de energiebron om nuttige microben te voeden, zoals bacteriën en mycorrhizae. Deze levensvormen bieden daarbij een tegenprestatie: ze breken organisch materiaal af en geven voedingsstoffen af aan de wortels.

HET SUIKERNIVEAU CONTROLEREN

HET SUIKERNIVEAU CONTROLEREN IN WIETPLANTEN

Als kweker is het mogelijk te verzekeren dat je planten genoeg suiker aanmaken door de hoeveelheid glucose in het sap te meten. Dit klinkt misschien complex en wellicht denk je dat dit alleen uitvoerbaar is in een laboratorium. Toch is het ook makkelijk thuis te doen met een simpele tool. We stellen je graag voor aan de refractometer.

Een refractometer is een goedkoop apparaatje. Je meet er Brix mee, de mate waarin licht buigt als het door een oplossing gaat. We hebben het al even gehad over biologieles, hoog tijd voor een samenvatting natuurkunde!

Simpel uitgelegd, is refractie het buigen van licht wanneer een lichtstraal in aanraking komt met een prisma of waterlichaam. Een rechte straal lijkt af te buigen als het door een object of oplossing gaat. Dit fenomeen is het gevolg van licht dat wordt omgeleid als het in aanraking komt met een ander medium.

Een refractometer meet de hoek van refractie in graden Brix (°Bx).

Voordat je de suikerinhoud gaat meten, moet je de meter eerst aflezen op kamertemperatuur. Stel hierbij het apparaat in. Kijk hiertoe door de lens en pas de scherpstelring aan, zodat je duidelijk zicht hebt op de schaal. Verwijder de afdekplaat en eventueel stof voor een nauwkeurige meting. Met een pipet doe je vervolgens gedestilleerd water op het prisma, waarna je het deksel sluit. Zoek helder licht op, tuur door de lens en lees af. Gedistilleerd water geeft een meting van 0°Bx. Dit staat gelijk aan 0% suiker.

Het is nu tijd de suiker in je wietplanten te meten. Pers wat sap uit een vers wietblad en druppel dit op het prisma. Sluit het deksel en lees af. 1°Bx staat gelijk aan 100g suiker in een oplossing. Alles boven de 12°Bx, of 12%, is ideaal. Alles eronder geeft aan dat je cannabisplanten een suikertekort hebben. Mogelijk is het licht niet intens genoeg of is er sprake van een voedingstekort.

VIER MANIEREN OM DE SUIKERPRODUCTIE VAN WIETPLANTEN TE BEVORDEREN

VIER MANIEREN OM DE SUIKERPRODUCTIE VAN WIETPLANTEN TE BEVORDEREN

Als je planten een gebrek hebben aan suiker, dien je de suikerproductie aan te moedigen. Het is mogelijk direct suikerbronnen toe te voegen, maar je kunt de productie ook stimuleren met andere methoden.

1. ONTBLADEREN

Trimmen lijkt tegennatuurlijk als je planten suiker tekortkomen. Bladeren helpen toch om suikers te creëren? Zeker, maar als je gebladerte verwijdert, moedig je de planten aan om suiker naar de toppen te sturen in plaats van naar overtollige blaadjes. Trimmen, snoeien of ontbladeren, hoe je het ook noemt, is een goede manier om de hoeveelheid suikers in de toppen te verhogen. Ga alleen niet te ver.

2. GEBRUIK BLACKSTRAP MELASSE

Blackstrap melasse is een bijproduct van geraffineerde suikerbiet. Veel tuinders gebruiken het om het microbiële leven bij de wortels te stimuleren. Als je planten een gebrek hebben aan voedingsstoffen, is het waarschijnlijk dat ze ook niet veel exsudaten uitscheiden om nuttige microben te ondersteunen. Verwerk dus melasse in de aarde om de groei van micro-organismen te stimuleren. Dit helpt je planten vaak bij de opname van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de bloei. Doe hiertoe twee eetlepels in vijf liter handwarm water.

3. CHECK JE LAMPEN

Een laag niveau suiker heeft soms ook te maken met een gebrek aan licht. Je planten hebben in de vegetatieve fase veel verlichting nodig om de fotosynthese te voltooien. Zorg voor ongeveer 1000W/m².

4. VUL AAN MET AMINOZUREN

Er bestaan diverse formules om de suikerproductie te verhogen. Deze producten bevatten aminozuren die de aanmaak van chlorofyl ondersteunen. Dit verbetert vervolgens het vermogen van de plant om zonlicht om te zetten in suiker.

Je bezoekt onze Nederlandse website.