Een Gigantische Buit Behalen Met Moederplanten
Het is altijd een gok als je cannabis kweekt vanaf zaad; er kan worden getwijfeld aan de genetische kwaliteit en het is de vraag of de zaden correct bewaard zijn. Als je al een tijdje kweekt, heb je vast al geweldige planten gezien, die wiet van een ongelooflijke kwaliteit produceerden. Misschien dacht je dat je nog niet vaardig genoeg was om zulke goede resultaten te behalen.
En wellicht heb je flink gebaald toen je deze planten moest oogsten. Maar wat als je meer kunt halen uit deze geweldige kweekprestatie? Gelukkig bestaat er een manier om deze genetica langer in je bezit te houden. Je leest er alles over in deze gids over het kweken van je eigen "moederplant".
WAT IS EEN MOEDERPLANT?
Een moederplant is een plant die zo goed is dat er stekken worden van worden genomen om exacte, genetische kopieën te kunnen kweken. Het telen van stekken in plaats van zaden leidt tot een meer consistent gewas als het gaat om kracht en doorlooptijd. Deze "klonen" van een moederplant kunnen echter nog steeds variaties laten zien in de fenotypes. Een moederplant is meestal een unieke plant met buitengewone eigenschappen.
Met de juiste verzorging is het mogelijk deze plant zes maanden tot ruim drie jaar in leven te houden. Dit kan een kostenbesparende oplossing zijn voor je kweekproject.
HET SELECTEREN VAN EEN MOEDERPLANT
Je kunt potentiële moederplanten onderzoeken door stekken te nemen van de bestaande planten in de tweede of derde week van de vegetatieve fase. De plant die de beste groeit, wordt de nieuwe moederplant. De ideale kandidaat is natuurlijk een gezond uitziend exemplaar met sterke kleuren. Als de toppen glinsteren van de kristallen trichomen, kun je aannemen dat de hars veel cannabinoïden bevat. Als de opbrengst royaal is en van goede kwaliteit, weet je dat het loont om deze plant te behouden.
Ook fijne aroma's spelen om meerdere redenen een belangrijke rol bij het selecteren van moederplanten. Iets anders om rekening mee te houden, is de weerstand tegen ziektes, rot en plagen. Je weet dat je de juiste plant te pakken hebt als je haar niet wilt laten gaan. Zodra je de moederplant gekozen hebt, moet je haar in de vegetatieve fase houden om te kunnen klonen, tenzij je natuurlijk aan "monster cropping" doet.
DE VERZORGING VAN MOEDERPLANTEN
Nu je een moederplant hebt, moet je haar natuurlijk ook verzorgen. Deze langetermijninvestering is de moeite waard omdat je de magie van zo'n optimale plant kunt herwinnen. De stekken presteren alleen als de moederplant goed gevoed is. Neem voeding serieus: ga niet te ver door te veel stikstof toe te voegen, maar beknibbel er ook niet op.
Kies een meststof met een 1:1 verhouding stikstof tot kalium; een teveel aan kalium kan het potentieel van je plant verstoren. De meststof moet ook de plantenhormonen auxine en cytokinine bevatten, omdat deze de ontwikkeling van gezonde wortels en takken ondersteunen. Probeer een hogere verhouding cytokinine tot auxine om de groei van je plant te stimuleren.
De voeding moet ook calcium en aminozuren bevatten om de kracht van je plant te ondersteunen. Sommige kwekers raden het aan om twee tot drie maal per week een mix van fulvinezuur en zeewier te geven. Aangenomen wordt dat het toedienen hiervan, in de weken voorafgaand aan het nemen van stekken, de plantengroei bevordert door het stimuleren van de enzymen.
Bezuinig ook niet op water. Bekijk welke hydroponic systemen het best aan jouw behoeften voldoen. Houd het pH-niveau van de bodem tussen de 5,8 en 6,7 en zorg ervoor dat de plant elke dag ten minste 18-24 uur licht ontvangt. Wit licht met blauwachtige tonen is de beste imitatie van de natuurlijke omstandigheden voor de vegetatieve groei in de lente.
ALS DE MOEDERPLANT OUDER WORDT
Het verlengen van het leven van deze planten kan resulteren in de meest prachtige oogsten. Maar ze gaan helaas niet eeuwig mee. Mettertijd merk je dat de resultaten tegenvallen. In de natuurlijke wereld kun je nu eenmaal niet om sterfte heen. De meeste planten zijn over het algemeen eenjarig en voltooien hun levenscyclus, van de ontkieming tot de productie van zaden, in een jaar.
Het is mogelijk een plant langer succesvol in leven te houden, maar tegen het derde jaar wordt ze meestal zwakker. Als de plantencellen afbreken, kunnen planten hun voedingsstoffen ook minder goed verwerken.
Zelfs zonder zorgvuldig snoeien, ontwikkelt je plant waarschijnlijk een struikachtig uiterlijk. De klonen zijn daarnaast aanzienlijk minder krachtig. De levendige kleur en sterke geuren nemen ook af. Het einde is nabij en je kunt op dit moment een paar dingen doen met de stekken.
Als je besluit ze weg te gooien, maak er dan in ieder geval nog compost van. Hiermee voed je weer nieuwe planten en kun je de cirkel van het leven voltooien, terwijl je ook nog op een milieuvriendelijke wijze gebruikmaakt van het afval. Je kunt altijd weer een nieuwe moederplant vinden, ongeacht hoeveel je van deze genoten hebt. Veel plezier met kweken!