Supercropping Van Wietplanten: Alles Wat Je Moet Weten
Supercropping is een geweldige vorm van high stress training die ongelooflijk effectief is. Maak je geen zorgen als het idee van takken buigen je afschrikt. Met deze handleiding krijg je het vertrouwen en de vaardigheden onder de knie die je voor deze techniek nodig hebt.
Voor kwekers die al enige ervaring hebben, zijn er talloze geavanceerde technieken die helpen om de oogst nog verder te verbeteren. Een van de opties die je kunt overwegen, is supercropping. En het beste van alles is dat je hiervoor alleen je handen en een gezonde plant nodig hebt!
Wat is supercropping?
Supercropping is een vorm van high stress training waarbij in stelen wordt geknepen en ze worden gebogen om intern weefsel te beschadigen, wat de natuurlijke weerstand van een plant stimuleert. Het gaat gepaard met een hormonale reactie en een verhoogde productie van cannabinoïden, resulterend in een bossigere wietplant en een betere oogst. Waar het om draait, is dat je een tak op zo'n manier buigt dat hij niet breekt. Vervolgens is het een kwestie van een week geduld hebben zodat de steel kan herstellen. En ziedaar: de plant is groter en sterker dan ooit.
Om succesvol te supercroppen, is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Je hebt dus geduld nodig om de techniek in de vingers te krijgen, waarbij een zekere finesse niet onbelangrijk is. Maar niet gevreesd: we leggen je alles uit wat je moet weten over deze opbrengstverhogende methode, met essentiële tips en dingen die je moet vermijden.
Wat is het verschil tussen LST en supercropping?
Low stress training (LST) en supercropping draaien om hetzelfde idee; je buigt takken om de groei van een plant te beheersen. Met LST is het de bedoeling dat je takken (met beleid) omlaag buigt en vastbindt om zijwaartse groei te bevorderen. Zo kun je binnen enkele weken de plant in de gewenste richting laten groeien en de vorm beïnvloeden. Bij supercropping daarentegen beschadig je de binnenste vezels van een tak om hem te buigen en vormen. Je kunt LST zien als een simpele vorm van plantentraining, en supercropping als een meer geavanceerde variant.
Voordelen van supercropping
Van alle trainingsmethoden waar je geen gereedschap of speciale teeltvaardigheden voor nodig hebt, is supercropping verreweg de meest effectieve. Je hebt niet meer nodig dan je handen en een beetje handigheid. Toch heeft deze techniek nog meer voordelen te bieden.
- Bossigere planten: Doordat het bladerdak beter uitgespreid is en je de takken kunt leiden, krijg je uiteindelijk bossigere planten. Ze blijven aan de korte kant, maar zijn nog even sterk en extra robuust dankzij de verdikkingen op de plaatsen van het buigen.
- Grotere oogst: Door de takken voorzichtig in de gewenste richting te buigen, worden meer toppen aan licht blootgesteld. En hoe meer dit het geval is, hoe beter je oogst!
- Extra sterkte: Stress is een uitstekende manier om de productie van cannabinoïden en terpenen bij wietplanten te bevorderen. Deze stoffen zijn namelijk onderdeel van het natuurlijke afweermechanisme. Supercropping is een goede manier om een bepaalde mate van stress bij planten op te wekken, zonder onherstelbare schade aan te richten.
- Betere spreiding van het licht: Een gespreider bladerdak betekent een gelijkmatigere lichtverdeling. Als je weinig ruimte of meerdere planten in een kleine kweektent hebt, is supercropping een goede manier om te zorgen dat licht diep in het bladerdak kan doordringen.
- Verhoogde weerstand van planten: De stress van supercropping is niet fataal voor wietplanten, maar zorgt dat ze groter en sterker worden. Het kan hun weerstand en stabiliteit verbeteren, en dus de kans op een succesvolle oogst verhogen.
Wanneer kun je supercropping op wietplanten toepassen?
In tegenstelling tot veel andere opbrengstverhogende snoei- en trainingstechnieken, moet je met supercropping niet te vroeg beginnen. FIM, topping en LST worden doorgaans zo vroeg mogelijk in de vegetatieve fase toegepast, wanneer een plant ongeveer twee sets echte bladeren heeft. Voor supercropping dien je wat meer geduld op te brengen.
Optimale timing
Om de beste resultaten te krijgen, raden we aan te wachten tot zeker week 3 of 4 van de vegetatieve fase. Geef je wietplanten genoeg tijd om zich te ontwikkelen en laat ze minstens 30 cm hoog worden. Naarmate ze gaan bloeien (de generatieve groei), ondergaan ze echter hormonale veranderingen waardoor supercropping niet langer effectief is.
Net als met topping wordt de distributie van auxine opnieuw verdeeld, waardoor de plant niet goed meer weet wat de hoofdsteel is. Bij de overgang naar de bloei richt ze zich op de ontwikkeling van de toppen en worden de stelen hard. Houd er dus rekening mee dat je supercropping binnen het juiste tijdsbestek uitvoert!
Timing per soort
Je kunt dus het beste wachten met supercroppen tot je plant in week 3 of week 4 van het vegetatieve stadium zit, maar weet ook dat elke soort weer anders groeit. Daarom moeten je het juiste moment bepalen op basis van de specifieke eigenschappen van de strain die je kweekt. Sommige soorten groeien relatief snel tijdens de vegetatieve fase. In dat geval kun je beter wat eerder beginnen.
Kijk naar de plantgezondheid
Supercropping is een high stress trainingstechniek die bedoeld is om een overlevingsmechanisme op te wekken. Daarom is het belangrijk dat je wietplant in goede gezondheid verkeert, sterk is en geen tekenen van een probleem vertoont. Supercropping bij wietplanten die al gestrest zijn (bijvoorbeeld door te weinig licht, voeding of ongedierte), kan rampzalig uitpakken. Zoveel stress kan een plant gewoon niet aan.
Hoe pas je supercropping bij wiet toe?
Supercropping is een relatief eenvoudige techniek. Als alles goed gaat, bestaat het proces uit niet meer dan twee stappen. Los van duct tape (voor wanneer je per ongeluk een tak breekt), heb je geen speciale hulpmiddelen nodig.
Kies de scheuten die je gaat supercroppen
- Bekijk je plant goed en bepaal waar je wilt supercroppen. Houd daarbij goed rekening met de afmetingen van je kweektent zodat alles goed past.
Knijpen en buigen
- Het flexibele bovenste deel van een tak is vaak het makkelijkste te bewerken, omdat hier nog geen dikke bast zit. Begin altijd met een tak in plaats van de hoofdsteel, en neem hem tussen je duim en wijsvinger.
- Knijp voorzichtig in de tak en oefen er druk op uit, terwijl je met je vingers een beetje heen en weer beweegt. Binnen 5–10 seconden voel je hem zacht en slap worden. Buig de tak nu langzaam tot een hoek van 90 graden.
- Herhaal dit bij de rest van de takken (doe de hoofdsteel als laatste) om een gedrongen, bossige plant met een vlak bladerdak te creëren. Nadat de wietplant 5–7 dagen de tijd heeft gehad om te herstellen, ontstaat er een dikke 'knokkel' op de plaatsen waar je hebt geknepen.
Ondersteun de plant
- Tot slot kun je nog overwegen om de plant wat extra ondersteuning te geven, vooral de grotere en zwaardere takken. Mocht je je zorgen maken over een bepaalde tak, dan kun je hem met duct tape wat verstevigen. Na ongeveer een week kun je de tape weer verwijderen.
- Het is ook verstandig om de hoofdsteel met plantenbinddraad vast te zetten; anders groeit deze na enkele dagen vanzelf weer omhoog.
Voorzorgsmaatregelen
Supercropping zal de eerste keer niet echt makkelijk zijn en daarom raden we je aan om te beginnen met een tak in plaats van de hoofdsteel. Zodra je er een beetje 'feeling' voor hebt, weet je vanzelf hoeveel druk je moet uitoefenen. Je kunt niet voorkomen dat het een keer misgaat, vooral niet als je meerdere planten aan supercropping onderwerpt.
Mocht je een tak of zelfs de hoofdsteel breken, raak dan niet in paniek. Voor dit soort situaties heb je duct tape. Leg hiermee een 'noodverband' aan en pas extra goed op met de resterende takken. Het goede nieuws is dat wietplanten ongelooflijk robuust zijn. Na een dag of 10–14 zou de wond genoeg genezen moeten zijn en kun je de duct tape voorzichtig verwijderen.
Nadelen van supercropping
Supercropping is niet geschikt voor autoflowers. Er zijn echter wel bepaalde autoflowering soorten die goed op LST reageren, dus als je autoflowers kweekt, kun je altijd nog daarvoor kiezen. Maar voor supercroppen moet je wietplanten met een wat langere vegetatieve fase hebben (fotoperiodieke planten). Wil je het maximale uit supercropping halen, dan moet deze fase toch wel zes tot acht weken duren.
Bij grotere planten kan supercropping bovendien te arbeidsintensief zijn. In dat geval kun je beter een SOG-opstelling of ScrOG net overwegen; deze opties besparen je vaak ook tijd. Supercropping is echter de perfecte methode als je lage, productieve wietplanten wilt; je moet alleen wat geduld hebben. Het is dus maar net hoe je erin staat.
Supercropping: extra tips en trucs
Zodra je de kunst van het buigen van de takken onder de knie hebt, merk je dat supercropping helemaal niet zo spannend is. Wil je de opbrengst echter nog meer bevorderen? Dan hebben we hier nog een aantal speciale tips en trucs voor je!
- Verleng de vegetatieve fase: Als je zo druk bezig bent met buigen, kun je snel vergeten dat het proces je plant nog steeds stress oplevert. En soms heeft ze wat meer weken nodig om zich helemaal te herstellen (waarna ze beter zal groeien dan ooit tevoren). Een iets langere vegetatieve fase betaalt zich uiteindelijk dus terug. Houd je plant na supercropping goed in de gaten en zet haar pas in bloei als alle takken volledig genezen zijn en ze er gezond uitziet.
- Houd rekening met de grootte van je kweekruimte: Zodra je het supercroppen een beetje beheerst, is het geweldig om zo'n mate van controle over je planten te hebben. Maar realiseer je dat het vooral de bedoeling is om het bladerdak te spreiden en de lichtpenetratie te verhogen. Bij het buigen en vastbinden, moet je dus goed kijken naar de positie van de plant: zorg dat alle hoeken van de kweekruimte goed opgevuld zijn.
- Combineer supercropping met andere technieken: Supercroppen is maar een van de vele opties die je tot je beschikking hebt. Waarom combineer je niet meerdere technieken om een nog betere oogst te behalen? Supercropping is bijvoorbeeld uitstekend te combineren met LST, aangezien het gebruikelijk is om de hoofdsteel vast te binden. Ook kun je topping overwegen om de groei van meerdere wiettoppen te stimuleren. Wacht na het toppen wel een week of twee voordat je supercropping toepast, zodat de plant de kans krijgt om te herstellen!
Veelgemaakte fouten bij supercropping en hoe je ze voorkomt
Qua moeilijkheidsgraad is supercropping een techniek voor gemiddelde tot gevorderde kwekers, maar ook beginners kunnen een poging wagen. Het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt en geduldig bent. Mocht je toch een fout begaan, dan hoef je je niet druk te maken. Wietplanten zijn sterk en zolang je weet hoe je fouten corrigeert, zullen ze snel herstellen.
- Per ongeluk een tak breken: Dit kun je niet voorkomen, zelfs niet als je al honderden keren supercropping hebt toegepast. Het goede nieuws is dat je breuken met duct tape bijna altijd wel kunt oplappen (ernstige gevallen daargelaten). Zie je dat de buitenlaag van een tak helemaal doorgescheurd is? Laat dan alles vallen en pak direct de tape erbij. De meeste planten herstellen binnen enkele dagen. Een verkleuring rond de breuk is normaal, maar als je na een aantal dagen nog steeds niet tevreden bent met het herstel, kun je opnieuw tape aanbrengen en wachten tot er een stevige knokkel is gegroeid.
- Slechte luchtcirculatie: Het is makkelijk om te overdrijven met supercropping, zeker als je een ongelooflijk vol bladerdak ziet ontstaan. Wees je er echter bewust van dat deze weelderige groei ook een verhoogd risico op toprot met zich meebrengt. Zie je aangetaste toppen? Verwijder ze dan snel (zonder andere planten aan te raken). Als alle rotte delen verwijderd zijn, kun je wat van de lagere fan leaves snoeien en de wietplanten zo herpositioneren dat er genoeg luchtstroming is.
- Te snelle planten: Met fotoperiode planten is het eigenlijk helemaal aan jou wanneer je de overgang van groei naar bloei inzet. Zie je na het supercroppen van je wietplanten dat ze niet zo gezond lijken als voorheen? Geef ze dan een week extra om op te krabbelen. In die periode is het belangrijk dat je een goede nat/droog-cyclus aanhoudt. Zorg er ook voor dat je planten genoeg voeding krijgen.
Supercropping: niet zonder risico, maar de beloning is groot
Er bestaat geen twijfel over het feit dat supercropping risico's met zich meebrengt, en dat het wat oefening en gebroken takken kost voordat je het goed beheerst. Maar zolang je je planten de tijd geeft om te herstellen (en genoeg duct tape in huis hebt), zou niets je ervan moeten weerhouden om deze trainingstechniek succesvol ten uitvoer te brengen.
Zo zie je maar dat een beetje stress geen kwaad kan, en zelfs gunstig kan uitpakken. Supercropping is daarmee een uitstekende manier om niet alleen de sterkte, maar ook het volume van je oogst te verhogen. Wees gewoon geduldig en oefen eerst op een paar kleine takken, voordat je de hoofdsteel onder handen neemt!