Hoe Genereer Je Enorme Cannabisoogsten Met DWC?
Royale oogsten in minder tijd en met minder bronnen? Kweek cannabis in een hydroponic-systeem en het is mogelijk. Wat zijn de voor- en nadelen als het gaat om diep water cultuur (DWC)? En hoe ga je zelf thuis aan de slag met een DWC-project?
Bij alle vormen van hydrocultuur is het uitgangspunt over het algemeen hetzelfde: je kweekt je planten zonder aarde. In plaats daarvan werk je met een inert medium voor structurele ondersteuning. Daarbij maakt het voedselrijke, zuurstofrijke water direct contact met het wortelstelsel. Diep water cultuur of direct water cultuur (DWC) is een populair hydrosysteem onder cannabiskwekers. Dit komt grotendeels door het gemak ervan, terwijl je niet veel apparatuur nodig hebt. Doe het correct en DWC leidt tot grotere wiet van topkwaliteit.
Laten we de voor- en nadelen van deze methode eens bespreken. Ook gaan we in op het opzetten van je eigen DWC-hydrosysteem! Voor meer informatie over geavanceerde hydro-methoden, lees je deze gids.
WAT IS DWC?
Bij een DWC groeien de wortels van je cannabisplanten in een inert medium. Ze hangen daarbij in een reservoir met voedingsrijk, zuurstofrijk water. De wortels blijven hierin ondergedompeld vanaf het eerste contact tot aan de oogst.
De planten zelf hangen in netpotten. Een groeimedium zonder aarde biedt daarbij structurele ondersteuning. Ook helpt dit de efficiëntie maximaliseren van het wortelsysteem eronder. Het waterreservoir is uitgerust met een luchtsteen om alles gezond te houden. Voedingsstoffen doe je daarbij direct in het water voor maximale opname door de wortels.
VOORDELEN VAN DWC
Elke hydro-setup heeft zijn eigen voor- en nadelen. DWC staat echter bekend als een van de gemakkelijkste methoden, vooral voor beginners.
Allereerst is het relatief gemakkelijk op te zetten en het systeem aan te passen aan je behoeften. Het werkt in elke kweekruimte, van een klein thuissysteem met één of twee planten tot grote operaties met honderden exemplaren.
Ten tweede groeien cannabisplanten aanzienlijk sneller in een DWC-systeem. Je groene schatjes ontvangen daarbij alles wat ze nodig hebben. Ze verspillen geen tijd of energie aan de ontwikkeling van een uitgebreid wortelsysteem. In plaats daarvan richten ze zich meer op de ontwikkeling van de steel, takken en het gebladerte.
Daarnaast gebruik je geen aarde. Je loopt dus minder risico op ongedierte and ziektes aan de wortels. Ook heb je geen last van onkruid.
Het resultaat van deze voordelen is uiteraard een hogere opbrengst. Sommige kwekers melden een verbetering van ruim 20% qua oogst na de overschakeling van aarde naar DWC.
Je gebruikt ook minder water in vergelijking met kweek op aarde. Daarnaast heb je meer controle over de essentiële factoren van je kweekomgeving. In een DWC-kweeksysteem is alles gekalibreerd en gecontroleerd. Je voorkomt dus onnodige verspilling van bronnen. Daarnaast is het mogelijk alles te automatiseren met behulp van sensors en timers. Dit maakt DWC een geweldige optie voor kwekers die hun planten een tijdje alleen laten.
NADELEN VAN DWC
Ze zeggen wel: het is niet alles goud wat er blinkt. En dus kleven er ook nadelen aan DWC.
Als je wiet kweekt in een diep water cultuur, is het verstandig te investeren in goede apparatuur. Alleen zo haal je er het meeste uit. Denk aan timers, een betrouwbare pomp, een PPM- en pH-meter en uiteraard goede verlichting. Dit kost wel wat centen en is dus niet zo budgetvriendelijk als bijvoorbeeld een outdoorproject met aarde.
Voor wat betreft de temperatuur; weet dat de wortels van je planten enorm gevoelig zijn voor veranderingen in het water of de lucht. Met een niet-recirculerend diep water cultuursysteem is het lastig de ideale temperaturen te handhaven. De pomp draait voortdurend in het water, wat de temperatuur verhoogt. En de kweeklampen dragen bij aan de hitte in de ruimte.
En dat niet alleen, want een van de grootste "bedreigingen" in een DWC-systeem is pH-fluctuatie. Omdat er geen aarde is die als buffer fungeert, zijn de planten gevoeliger voor schommelingen in de pH en de daaropvolgende problemen. Kleine fluctuaties zijn niet altijd rampzalig, maar soms vertragen ze wel de plantengroei. Ook beginners raken af en toe snel verward of gestresst door dit soort problemen.
We hebben het al gezegd, maar een geautomatiseerd systeem vergemakkelijkt een DWC. Zonder automatisering, vereist een dergelijke kweek bijna voortdurende controle om de ideale parameters te behouden. Al deze snufjes vragen echter niet alleen om een dikke bankrekening en aardig wat kennis, maar ook stroom. Je elektriciteitsrekening voelt de gevolgen. En mocht je te maken krijgen met stroomuitval, dan zullen je planten lijden. Overweeg dan ook een backup-luchtpomp om eventuele systeemstoringen op te vangen.
ZELF EEN DWC-SYSTEEM OPZETTEN IN 5 SIMPELE STAPPEN
Bij het opstarten van een DWC-project is het essentieel dat het systeem aan jouw unieke behoeften voldoet. Dit betekent dat je alleen de materialen zou moeten aanschaffen die je nodig hebt voor het aantal planten dat je wilt kweken. Bijna elke cannabis strain is geschikt voor kweek in diep water cultuur. Toch zijn de beste kandidaten robuust, gemiddeld groot en vergevingsgezind voor wat betreft schommelingen in de pH.
Hieronder vind je een gids met 5 handige stappen voor het opzetten van je eigen DWC-systeem. Bij elke stap zoomen we in op een onmisbare component. We leggen ook uit hoe je alles toepast voor de beste resultaten.
STAP 1: RESERVOIR
Voor DWC heb je een reservoir nodig, gevuld met voedings- en zuurstofrijk water. Bereken ongeveer 5 liter water per plant. Onthoud ook dat je je oplossing regelmatig controleert en bijvult.
De pH van de oplossing zou tussen de 5,5 en 6,5 moeten liggen, hoewel 5,8 ideaal is. Het pH-niveau bepaalt hoe goed je planten de voedingsstoffen kunnen opnemen. Een en ander hangt ook af van de groeifase. Een iets hogere pH is geschikter voor zaailingen en de vegetatieve fase. In de bloeiperiode wil je de pH-waarde echter aan de lagere kant houden.
Zorg ook voor een zorgvuldig ingestelde en behouden temperatuur. De ideale temperatuur van het reservoir ligt tussen de 17 en 20°C. Weet dat je lampen ook bijdragen aan de warmte in de kweekruimte. Waarschijnlijk heb je een goede ventilatie/afzuiger nodig om de temperatuur optimaal te houden.
Voordat je je reservoir neerzet, maak je eerst je ruimte schoon. Stofzuig en desinfecteer de kweekruimte om bacteriën, ziektekiemen, schimmels en stof te verwijderen. Zorg ook voor genoeg ruimte, zodat je planten kunnen stretchen en bloeien tijdens de bloeiperiode. De cannabisplanten zouden daarbij niet moeten strijden om bronnen. Het is daarom verstandig het aantal planten in een tent beperkt te houden.
STAP 2: ZUURSTOF
De oplossing van je reservoir dient alles te bevatten wat je plant nodig heeft. We bedoelen hier genoeg zuurstof en de juiste combinatie van voedingsstoffen mee. Voor de zuurstof is het mogelijk een luchtpomp en luchtsteen te gebruiken om je reservoir te beluchten. Een passieve methode, zonder pomp, is ook een optie. Je gebruikt hierbij geen elektriciteit, wat geld bespaart. Een luchtpomp voorziet het reservoir van zuurstof en een luchtsteen helpt de zuurstof verdelen in de tank.
Het gebruik van zowel een pomp als een steen is de veiligste methode. Zo voorzie je je planten van genoeg zuurstof in een opneembare vorm. Succes is echter ook met uitsluitend een steen mogelijk. Deze passieve methode is te combineren met de Kratky-methode. Hierbij plaats je je netpotten op zo'n hoogte dat de wortels 50% in de lucht bungelen en 50% in het voedingsrijke water. Op deze manier staat het wortelstelsel genoeg bloot aan zuurstof in de lucht om de planten gezond en productief te houden.
STAP 3: VOEDINGSSTOFFEN
De wortels verdienen niet alleen genoeg zuurstof, maar ook voeding. De voedingsmix in je wateroplossing dien je aan te passen aan de soort, maar ga wel voorzichtig te werk. Geef je planten de helft van de aanbevolen dosering op de verpakking. Producenten van plantenvoeding bevelen namelijk vaak een te hoge dosis aan. Ook kun je zo inschatten hoe je planten erop reageren.
Je cannabisplanten hebben daarbij verschillende verhoudingen macro- en microvoedingsstoffen nodig voor elke fase van de groei. Dit geldt overigens voor elk kweekmedium. Reageren je planten prima op de gehalveerde dosis, maar kunnen ze nog wel wat pit gebruiken? Verhoog dan geleidelijk de dosering.
Waarschijnlijk moet je het water elke week vervangen. Houd ook het voedings- en pH-niveau in de gaten. Zo verzeker je dat je planten alles krijgen wat ze nodig hebben en dat ze het ook kunnen opnemen. Vaak moet je tevens het water weer bijvullen in het reservoir. Voeg daarbij de helft van de originele voedingsoplossing toe.
Pro tip: Je basissysteem is naar een hoger niveau te tillen door te werken met bubbleponics. Dit is een DWC-systeem waarbij het voeden van bovenaf plaatsvindt. Een pomp duwt hierbij de voedingsoplossing naar de bovenkant van de wortels. Deze oplossing druipt vervolgens terug in het reservoir. Deze methode is geweldig als de planten nog niet ontwikkeld genoeg zijn om zelf de voedingsoplossing te bereiken. Ook moedigt dit vaak de groei aan. Van bovenaf voeden is een prachtige aanvulling, maar niet noodzakelijk.
STAP 4: CONTAINER
Het is mogelijk één plant in een netpot te zetten of meerdere planten in grotere, geperforeerde trays. Dit is afhankelijk van de grootte van je project. Vermijd containers die niet speciaal ontwikkeld zijn voor hydrosystemen. De meer ervaren kweker kan zeker experimenteren en zijn eigen potten maken, maar doe dit niet als je net begint. Het doel is je planten veilig op hun plek te houden, terwijl de wortels vrij in het reservoir kunnen groeien.
Dat gezegd hebbende, zijn er zat doe-het-zelf-oplossingen. Onthoud gewoon dat containers groot genoeg moeten zijn voor je planten en dat er genoeg (kleine) gaatjes in moeten zitten voor de wortels. Als de gaten te groot zijn, vallen de kleikorrels of ander inerte middelen mogelijk in het reservoir. Wanneer je zelf gaatjes maakt, let er dan ook op dat ze niet te scherp zijn. Dit kan de wortels beschadigen in hun zoektocht naar zuurstof.
STAP 5: GROEIMEDIUM
Zoals vermeld, plant je je zaailingen in een inert medium in je netpotten. Voor DWC zijn kleikorrels en steenwol heel gangbaar. Kies een medium dat je zaailingen voldoende structuur biedt, maar niet teveel vocht opneemt. Een te nat groeimedium leidt vaak tot verrotting van de steel. Alleen het onderste deel van het medium zou nat moeten zijn en de rest droog.
Kweek je vanaf zaad? Begin dan met een startblokje. Wacht daarbij geduldig tot je zaailingen hun eerste set "echte" bladeren hebben ontwikkeld (dus niet de zaadlobben). Vervolgens zijn ze in de container te planten met je gekozen groeimedium.
Plaats elke netpot boven het reservoir, waarbij de basis voortdurend contact maakt met de oplossing, of hang de pot er een aantal centimeter boven, afhankelijk van je gekozen setup. De wortels van je cannabisplanten breiden zich vervolgens uit. Ze zoeken daarbij naar voedingsstoffen, zuurstof en water. Zodra ze de oplossing bereiken, ben je al snel getuige van een explosieve groei!
TOT SLOT
Tegenwoordig viert hydrocultuur hoogtij. De kennis verbetert en benodigdheden zijn betaalbaarder en gemakkelijker verkrijgbaar. Wat ooit een voorrecht was van ervaren cannabiskwekers, is nu ook onder hobbyisten populair. En ja, het is ook verleidelijk! Je genereert immers in korte tijd een royale oogst met minder bronnen. Tegelijkertijd; bedenk ook wat jouw behoeften en doelen zijn om uit te vinden of een DWC-systeem echt voor jou geschikt is.
Sta je aan het begin van je allereerste project? Dan raden we DWC niet aan. Kweek eerst op aarde om de "natuurlijke" processen te ervaren. Je lost daarbij ook problemen met de temperatuur, pH, enzovoort, gemakkelijker op. Op de extra stress van hydro knappen beginners vaak af, dus begin bij het begin en breid steeds wat meer uit.
Heb je echter wel ervaring met aarde en wil je de stap naar hydro maken? Dan is DWC mogelijk ideaal. Ja, je moet investeren en de boel in de gaten houden. Als je echter alles eenmaal onder de knie hebt, sta je versteld van de grotere, prachtige toppen. De enige manier om te ontdekken of DWC bij je past, is door het gewoon te proberen!