Zamnesia's Kweek Kalender Voor Buitenwiet
Zamnesia wil je helpen om de perfecte timing en soort te kiezen. Daarmee produceer jij elk kweekseizoen weelderige planten. Of je nu in Noord- of Zuid-Europa woont, wij helpen je op het juiste moment te ontkiemen. Zo krijg jij sterke planten en grote opbrengsten.
Timing is alles. Dat is zeker het geval als het gaat om buiten wiet kweken. Maar moet je in een Mediterraan klimaat leven om wietplanten goed te laten groeien? Nee hoor, je kunt ook een succesvolle oogst binnenhalen door de omstandigheden in je eigen regio optimaal te benutten en je kweek goed te plannen. Maar hoe kun je dat nu het beste aanpakken? We nemen hieronder het hele proces van buiten kweken met je door. Denk aan het kiezen van een soort, maar ook wanneer je moet kiemen, verpotten, toppen, trainen en meer! Zo kun je hoogwaardige wiet kweken, ongeacht je locatie.
Het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa
Allereerst gaan we het over de locatie zelf hebben. Hoe de rest van je buitenkweek planning er uit zal zien hangt namelijk van het klimaat af. Wietplanten zijn tegenwoordig veel weerbaarder en robuuster. Toch moet je ze nog wel op het juiste moment kweken, als je wilt dat ze goed bloeien en potentiële problemen wilt voorkomen.
Of je nu in Noord- of Zuid-Europa woont, elk gebied heeft zijn eigen voordelen en beperkingen wat het kweken van wiet betreft. Het is daarbij essentieel om te werken met wat je hebt en er het beste van te maken.
Zo profiteer je als teler in een kouder klimaat weliswaar niet van de warmte en zon zoals in zuidelijke landen, maar heb je tegelijk ook minder last van ongedierte en schimmels dan Mediterrane telers. Bovendien zijn sommige wietsoorten van nature bestand tegen kou en in staat om bij lagere gemiddelde temperaturen goed te gedijen. Wel moet je als teler in deze regio's genoegen nemen met een korter kweekseizoen.
Degenen die in Zuid-Europa buiten wiet kweken, hebben uiteraard een overvloed aan direct zonlicht en warmte. Daarom kunnen ze eerder kiemen en later oogsten. Maar de hogere temperatuur betekent ook dat meer verzorging nodig is om de planten zo goed mogelijk te laten presteren. En hoewel sommige wietsoorten van nature prima in hete, broeierige omstandigheden kunnen groeien, kunnen andere bij te weinig verzorging ten prooi vallen aan ongedierte en plagen.
Geschikte soorten voor noordelijke klimaten
Wat wietsoorten betreft, bespreken we hieronder de beste keuzes voor verschillende klimaten. Voor kwekers in het noorden van Europa zijn indica-dominante soorten het beste, net als autoflowering strains. Sinds de verspreiding van wiet meer dan 12.000 jaar geleden, hebben indica's door hun evolutie in koude, bergachtige gebieden, met vroege, hevige winters en korte zomers namelijk speciale eigenschappen ontwikkeld.
Autoflowers bieden ook voordelen in een koelere omgeving. Eén ervan is dat ze voor de overgang van groei naar bloei niet van zonlicht afhankelijk zijn. Dit zorgt ook voor een snellere levenscyclus. Zelfs in noordelijke klimaten ben je hierdoor soms in staat om meerdere oogsten in een seizoen binnen te halen. Snelbloeiende indica-autoflowers zijn nog beter bestand tegen kou. Daarom zijn deze soorten misschien wel de beste optie voor het kweken van wiet in koudere klimaten.
Geschikte soorten voor zuidelijke klimaten
Zuidelijke klimaten worden gekenmerkt door een hogere gemiddelde temperatuur en een langer teeltseizoen. Van oorsprong is cannabis in dit soort omgevingen geëvolueerd, voordat het over de hele wereld verspreid werd. Net als veel andere planten heeft wiet iets in zich waardoor het in warme, zonnige en vochtige klimaten floreert.
Telers in warme en droge microklimaten kunnen in feite elke soort kweken die ze maar willen. Zo kunnen de meeste sativa-soorten goed tegen direct zonlicht. Sommige indica's doen het echter beter als ze soms ook in de schaduw staan.
Vochtige microklimaten aan de kust profiteren ook nog van veel zonlicht, maar vochtigheid is hier wel een uitdaging. Vooral tijdens de bloei, wanneer de toppen aanzienlijk compacter worden. De kans op ongedierte, pathogenen en schimmel neemt behoorlijk toe in gebieden met zeemist, nevel of regelmatige neerslag. Daarom is het hier verstandig om soorten te kiezen waarvan bekend is dat ze schimmelbestendig zijn. Zeer harsrijke planten zijn vaak beter bestand tegen schimmel dan strains met minder hars. En luchtige, pluizige sativa-toppen beter tegen toprot dan compacte, bossigere indica's.
Dus, of je nu in een noordelijk of zuidelijk deel van Europa woont, er zijn talloze mogelijkheden als het om zaden gaat.
Nu je weet welke soorten het geschiktst zijn voor je omgeving, is het tijd om de kweek te plannen. In wat volgt, behandelen we wat je elke maand moet doen (en wat niet) als je in Noord-Europa kweekt. Van het kiemen tot aan de uiteindelijke oogst, je dient het hele jaar geen tijd te verspillen als je werkelijk sublieme toppen wilt kweken! Houd er ook rekening mee dat de volgende handleiding is gebaseerd op feminized fotoperiode wiet. Later bespreken we de autoflowers.
Voorbereiding (februari)
De voorbereiding is waarschijnlijk de belangrijkste stap bij elk kweekproject. Dit omvat van alles, van het kopen van zaden en kweekbenodigdheden tot het uitzoeken van de ideale locatie.
Wat benodigdheden betreft, is het belangrijk om met je kweekomgeving rekening te houden. Is het een open stuk land of heb je een klein balkon? Hier hangen je aankopen grotendeels vanaf. Zo is het bepalend voor de vraag of je potten nodig hebt en zo ja, van welk type en formaat. Hoewel een grote stoffen pot goed kan werken als je een ruime tuin hebt, is zo'n pot minder geschikt als je maar een klein balkon hebt. Doe dus eerst onderzoek en wees realistisch als je inkopen doet!
Naast potten en andere accessoires is het ook van het grootste belang dat je planten de juiste hoeveelheid voeding krijgen. Er bestaan allerlei soorten voeding voor de verschillende stadia van de plantengroei. Dit kan bijvoorbeeld aarde zijn die rijk is aan specifieke voedingsstoffen voor een bepaald stadium, maar ook losse voeding. Je kunt een hoop verschillende soorten producten vinden om je planten mee te voeden. Als dit iets is waar je optimaal gebruik van wilt maken bij je kweek, is het belangrijk om je hierin te verdiepen.
Zoals we hierboven al zeiden, is zaadselectie cruciaal voor een succesvolle kweek. Bepaal aan de hand van bovenstaande informatie welke soorten waarschijnlijk het beste groeien op de plek die jij hiervoor hebt ingericht. Nogmaals, indica-dominante soorten zijn de veiligste keuze in Noord-Europa, hoewel sommige mogelijk geschikter zijn dan andere. Doe dus adequaat onderzoek om een goede keus te kunnen maken.
Kiemen / zaaien (maart / april)
Als je je zaden en kweekbenodigdheden in huis hebt en het weer wat warmer wordt, is het tijd om echt te beginnen. Je begint doorgaans in de lentemaanden maart en april met kweken.
Het kiemen kun je op een aantal verschillende manieren aanpakken. Kiempotten, zoals Smart Start-potjes, bevatten bijvoorbeeld de perfecte hoeveelheid aarde voor je zaadjes om snel te beginnen met ontkiemen. Een speciale kit, compleet met propagator, bootst daarbij kasomstandigheden na en biedt de zaden de vochtigheidsgraad die nodig is om ze uit te laten komen. Andere manieren, zoals je zaadjes tussen velletjes vochtige keukenrol leggen of in een glas water, werken ook, maar hebben wisselende resultaten.
Smart Start
Hoewel je zaden in principe ook direct in de aarde kunt stoppen, is het waarschijnlijk nog te vroeg in het jaar om dit buiten te doen. Wietzaadjes worden doorgaans binnen gekiemd, aangezien je ze goed in de gaten moet houden, ze moet verzorgen en warm moet houden.
Zijn de zaden uitgegroeid tot zaailingen met een paar 'echte' bladeren? Dan kun je ze verpotten naar grotere potten waarin ze buiten kunnen groeien.
Naar buiten verplaatsen (mei)
Halverwege de lente is de ideale tijd om je planten op de zonneschijn en warmte van de zomer voor te bereiden. Zelfs in een koeler klimaat, met gemiddelde temperaturen van 12–15°C, kunnen je jonge plantjes buiten gedijen, simpelweg door blootstelling aan zonlicht, mits er geen risico meer op vorst of zware, koude regen is.
Om je zaailingen te verpotten naar een grotere pot of plantenbak, moet je eerst de aarde rond elke zaailing losmaken. Haal de plantjes vervolgens uit hun potje, compleet met de omringende aarde, en verplaats ze naar een nieuw onderkomen, bijvoorbeeld in een speciale border of grote pot. Zoals gezegd, hangt dit voornamelijk van de ruimtelijke restricties van je kweekplek af.
Vervolgens is het essentieel dat je zorgt dat je groeiende planten over genoeg voeding beschikken en voldoende, maar ook niet teveel, water krijgen. Als je planten geacclimatiseerd en tevreden zijn in hun nieuwe omgeving, kun je overwegen om trainingstechnieken toe te passen om de best mogelijke oogst te behalen.
Trainen, toppen, snoeien (juni, juli, augustus)
Het is geen geheim dat planten wat onstuimig kunnen groeien wanneer je ze aan hun lot overlaat. Het is dus belangrijk dat je ze onder controle houdt. Tijdens de piek van de groei (juni en juli) moet het zonlicht daarbij maximaal beschikbaar zijn. Hoewel je je planten ongemoeid kunt laten groeien, zijn er ook verschillende trainingsmethodes om je oogst te vergroten.
Low-stress training (LST) is bijvoorbeeld een effectieve en eenvoudige manier om de gezondheid en productie van je planten te stimuleren. Hierbij buig je de hoofdsteel van de wietplanten om en bind je deze vast. Dit bevordert zijwaartse groei en een gelijkmatigere lichtverdeling. Dus in plaats van één centrale top te produceren, kunnen planten hiermee meerdere toppen op verschillende plaatsen ontwikkelen. Het kost misschien even tijd voordat je het onder de knie hebt, maar het is zelfs voor onervaren kwekers te doen.
Een andere, iets geavanceerdere methode is toppen. Wanneer een plant grofweg 30cm hoog is, is het tijd om er de schaar in te zetten. Knip hierbij met een snoeischaar de hoofdsteel net boven de vijfde node af. Het lijkt misschien alsof je de plant ruïneert. Die compenseert de schade echter door twee hoofdtoppen te produceren in plaats van één, zodat je een grotere oogst krijgt!
Tot slot is het belangrijk om tijdens de groei regelmatig te snoeien. Vaak verwijderen kwekers de onderste takken, zodat de planten hun energie gaan steken in delen die dichter bij het licht zitten. Maar pas op dat je niet overdrijft. Te veel snoeien kan namelijk juist de groei belemmeren. Iedere keer dat je een high-stress techniek toepast, hebben je planten minstens een week nodig om te herstellen. Snoei dus met beleid.
Naarmate de weken verstrijken, zie je dat je planten echt vorm beginnen te krijgen. Blijf ze goed verzorgen, dan maken ze zonder moeite de overgang naar de bloei.
Fotoperiode wietplanten gaan van nature bloeien als in augustus het aantal zonuren op het noordelijk halfrond afneemt. Op dit punt moet je stoppen met high-stress training, aangezien je planten nu op de top-ontwikkeling gefocust zijn. Als je als noordelijke teler de naderende herfst vreest, kun je de bloei met een verduisteringssysteem ook eerder opwekken. Door verduisterend materiaal te gebruiken, kun je je planten laten denken dat de herfst eraan komt. Dit resulteert in een vroegere oogst.
De oogst (september en oktober)
Dit is het moment waarop je hebt gewacht: de oogst. Je planten zullen tussen eind september en eind oktober klaar zijn voor de oogst. Nu het aantal uren daglicht afneemt en de warmte van de zomer ruimte maakt voor kou, is het tijd om met je snoeischaar de toppen te gaan oogsten.
De planten kunnen geoogst worden wanneer ongeveer 70% van de trichomen melkwit is. Afhankelijk van het weer en hoe rijp je toppen zijn, kun je eventueel ook geleidelijk oogsten, in plaats van gehele planten om te hakken. Hierbij knip je tak voor tak en wacht je tot iedere wiet top rijp is. Bovendien hoef je zo ook niet alles in een dag te doen!
Na de oogst is het tijd om daadwerkelijk de vruchten van je arbeid te plukken.
Het is bekend dat de zuidelijke regio's van Europa een overvloed aan licht en warmte hebben. Daarmee bieden ze de perfecte omgeving voor veel soorten wiet. Aangezien gedurende het hele jaar de temperaturen hoger zijn, is de gehele kalender wat minder strikt dan bij een noordelijke kweek. En hoewel er veel overeenkomsten zijn, is er ook een aantal belangrijke verschillen om rekening mee te houden.
Voorbereiden (februari)
Zoals gezegd, is voorbereiden enorm belangrijk, waar je ook kweekt, en vooral van je kweeklocatie en voorkeuren afhankelijk. Hierbij is geen sprake van een verschil tussen de dingen die je nodig hebt voor je kweek, maar je hebt wel meer keuze qua zaden. Zo kun je ook voor sativa-dominante soorten met langere bloeitijden kiezen. Voeding komt ook van pas in warmere klimaten en is in vergelijkbare situaties als in koudere regio's te gebruiken.
Kiemen / zaaien (maart)
Het is eind februari al mogelijk om zaden te kiemen. Dat kun je binnen doen of, als je erover beschikt, in een tuinkas. Daarbij geldt hetzelfde principe als hierboven: je moet je zaden laten kiemen en laten uitgroeien tot robuuste zaailingen, voordat je ze naar een pot of bak verpot. Kiem je in een kas? Dan is een extra lichtbron vereist om het kiemen te starten. Het beste kun je daarbij enkele CFL-kweeklampen plaatsen.
Wanneer je echter wat langer wacht, tot maart, heb je de luxe om zaden buiten te kiemen. Temperaturen van zo'n 16°C zijn daarbij wel vereist. Zaai de zaden in dit geval direct in de aarde. Geef een beetje water en laat ze hun ding doen. Dit is een geweldige kiemingsmethode, aangezien je zo ook mogelijke kruisbesmetting voorkomt, wat bij het verpotten van zaailingen kan gebeuren.
Naar buiten verplaatsen (april)
Het naar buiten verplaatsen van je planten gaat in een warm klimaat op een zeer vergelijkbare manier als in een koud klimaat. Het grote verschil is echter dat je nu de mogelijkheid hebt om dit al eind maart of begin april te doen. Met temperaturen van maximaal 19°C en een toenemend aantal zonuren profiteren je zaailingen optimaal van het zonlicht. Of je ze nu in een tuin of op een balkon wilt zetten, behandel je planten zorgvuldig en geef ze genoeg warmte en zon!
Trainen, toppen, snoeien (mei, juni, juli, augustus)
Aan het eind van het voorjaar en begin van de zomer kun je overwegen om te toppen en te trainen. Aangezien je planten genoeg tijd hebben om te herstellen voordat de zomer voorbij is, kun je ook voor super cropping en het meermaals toppen van je wietplanten gaan.
Nu de temperatuur rond de 23°C ligt en er een overvloed aan zonlicht is, moeten je planten zoveel mogelijk warmte en licht krijgen. Zolang je ze met strikte regelmaat blijft verzorgen, zullen ze tevreden zijn.
Zoals we al zeiden, zijn planten in een warmere omgeving wel vatbaarder voor plagen en schimmels. Ben dus alert op mogelijke tekenen hiervan. Er zijn veel verschillende manieren om een infectie te behandelen, maar het beste kun je het te allen tijde voorkomen. Met routinematige verzorging blijf je altijd op de hoogte van de gezondheid van je planten.
De oogst (september, oktober, november)
Na een lange zomer is het tijd dat je werk zijn vruchten gaan afwerpen. Veel snelbloeiende soorten zijn medio of eind september klaar voor de oogst. Soorten die wat langer bloeien, zoals landrassativa's, benutten echter de hele zomer en zijn eind oktober of begin november pas rijp.
Buiten autoflowers kweken
Feminized fotoperiode soorten zijn bijzonder geschikt om buiten te kweken. Het kan echter wel wat langer duren voordat je ze onder de knie hebt en ze vereisen een meer hands on aanpak. Bovendien is hun ontwikkeling afhankelijk van de lichtblootstelling, waardoor je feitelijk aan de grillen van moeder natuur overgeleverd bent. Dit is met name een uitdaging als je nog een beginnend kweker bent. In dat opzicht zijn autoflowers een toegankelijkere optie.
Deze soorten groeien van nature slechts drie of vier weken, waarna ze automatisch gaan bloeien. Zodoende zijn de meeste autoflowers na ongeveer 10–12 weken al klaar voor de oogst. Dit betekent dat je als teler meerdere oogsten per seizoen kunt binnenhalen, ook in sommige noordelijke regio's. Mediterrane telers halen makkelijk drie oogsten binnen als ze goed getimed hebben.
Om je kweek kalender voor een autoflower op te stellen, kun je het beste je gewenste oogsttijd bepalen en vervolgens terugrekenen aan de hand van de verwachte levenscyclus van de soort. Stel bijvoorbeeld dat je op 1 oktober wilt oogsten en je strain een levenscyclus van twaalf weken heeft. Zorg dan dat deze op 1 juni gekiemd is. Je kunt autoflowers vanaf medio mei tot halverwege september in de meeste klimaten gerust buiten zetten.
Hoewel high-stress trainingstechnieken, zoals toppen, niet echt geschikt zijn voor autoflowers, kun je tijdens de vroege groei wel LST toepassen om de uiteindelijke oogst te vergroten.
Belangrijke data voor buitenteelt
Een kweek kalender geeft je een uitgebreid overzicht van wat je allemaal wanneer met je planten moet doen. Toch hoeft het geen ingewikkeld proces te zijn! Door de planning goed af te stemmen op de seizoenen, is het in feite vrij makkelijk om een bevredigende oogst binnen te halen.
De lente-equinox is een goed moment om je wietzaadjes te kiemen. En door vervolgens rekening te houden met de zomerzonnewende, weet je precies wanneer je planten klaar zijn om al het licht en alle warmte van de komende maanden op te nemen. De herfstequinox is een duidelijke aanwijzing dat je planten het einde van hun bloei naderen. Een paar weken na dit punt is het tijd voor de oogst. Rond de winterzonnewende kun je dan bezig gaan met drogen, curing en bovenal: het genieten van de vruchten van je arbeid.
Maanstanden en wiet kweken
Het klinkt misschien wat vergezocht, maar veel wiettelers kijken naar de maan om hun planten te helpen gedijen. In feite benut je hierbij de maancyclus en de daaruit volgende zwaartekrachtwerking. De maan heeft elke maand een 'wassende' fase. Naarmate de cyclus vordert, wordt de maan helderder tot het uiteindelijk een volle maan is. De helderheid neemt vervolgens geleidelijk weer af, waarna de cyclus opnieuw begint.
Hoewel de maan in deze toestand absoluut indrukwekkend is, geloven veel telers ook dat het waterpeil in de bodem stijgt door de zwaartekracht van de maan. En dat biedt misschien wel het beste moment om buiten zaden te kiemen of zaailingen te verpotten. Ze profiteren dan namelijk van het hogere vochtgehalte in de aarde, waardoor je gezondere en productievere planten krijgt.
Volgens sommigen zorgt deze verbeterde kracht ervoor dat je planten beter bestand zijn tegen ongedierte en andere infecties. Er zijn echter ook mensen die zeggen dat het eigenlijk weinig verschil maakt. Probeer het anders eens om het zelf te ontdekken!
Tijd om naar buiten te gaan
Nu je onze kalender hebt doorgenomen, is het tijd om naar buiten te gaan en eersteklas wiet te kweken. Al met een beetje zorg en een goede voorbereiding kun je uiteindelijk een prima oogst binnenhalen!