Het Guerrilla Kweken Van Cannabis
Wil je graag wiet kweken, maar is het verboden? Dan biedt guerrillakweken mogelijk uitkomst. In deze handleiding bespreken we alles wat je weten moet voor een succesvolle start (en afronding) van je eigen guerrillakweek.
Niet iedereen heeft mogelijkheid in huis of in de tuin wiet te kweken. Misschien heb je de ruimte niet of zijn er huisbazen, kamergenoten of anderen die er niet zo enthousiast over zijn. Toch hoef je de handdoek niet in de ring te gooien. Ga guerrillakweken en geniet alsnog van geweldige cannabis!
Wat Is Guerrillakweken?
Heel simpel uitgelegd, betekent guerrillakweken dat je wiet discreet in de buitenlucht kweekt. De locatie is meestal verborgen "in het wild" om te voorkomen dat iemand je planten vindt. Je kiest dus niet voor een drukke openbare plek of een druk wandelpad. Een open veld in het bos is bijvoorbeeld wel een geschikte locatie.
Guerrillakweken wordt vooral geassocieerd met het kweken van wiet. Je kunt echter ook andere planten telen, zoals groenten. Niet iedereen heeft tenslotte een tuin en misschien ben je ook wel gewoon nieuwsgierig naar guerrillakweken.
Wat Zijn De Voor- En Nadelen?
Guerrillakweken biedt een aantal voordelen. Het eerste en belangrijkste, is dat je de kans op ontdekking verkleint. Je cannabisplanten groeien tenslotte op een veilig plekje in de natuur, wat de pakkans vermindert. Je hoeft niet bezorgd te zijn over de politie of dat buren klagen over opvallende luchtjes.
Aan de andere kant is het soms lastiger je planten te verzorgen als ze niet in je eigen tuin staan. Daarnaast kleven er ook risico's aan kweken in de vrije natuur. Denk je eens in wat er met je planten kan gebeuren met alle dieren en insecten in het bos of bij een storm... Het is dan ook verstandig gebieden te vermijden met veel konijnen of maatregelen tegen deze knaagdieren te treffen. Het plaatsen van kippengaas rondom je plant(en) is de effectiefste oplossing om je wiet te beschermen.
Waar Kun Je Het Beste Kweken?
Het is waarschijnlijk niet handig om in het holst van de nacht het lokale park te bezoeken, gaten te maken en je zaden de planten. De kans is klein dat je hiermee succes boekt.
Je moet echt een betere locatie kiezen. Guerrillakweken kan op een aantal manieren en je moet daarbij rekening houden met diverse factoren, zoals:
-
Op De Grond Of Hoog In De Lucht
De eerste en waarschijnlijk meest gekozen optie is kweken op de grond. Voorkom daarbij dat iemand je planten vindt en ze steelt of vernietigt door niet voor bekende wandelpaden of straten te kiezen. Je wietplanten worden dan vaak opgemerkt door voorbijgangers, omdat de geur soms wel tien meter verderop merkbaar is, afhankelijk van de wind.
Je kunt je wiet ook tussen struiken of andere geurende planten zetten. Zo zorg je voor natuurlijke bescherming en camouflage. Bossen, velden en verlaten akkers kunnen bijvoorbeeld briljante plekjes zijn. Je kunt ervoor kiezen je planten direct in de aarde te zetten, maar textiele potten zijn ook mogelijk. Op deze manier kun je ze verplaatsen als dat nodig blijkt.
Als je op de grond kweekt, loop je altijd het risico op ontdekking. Je kunt het dus ook hogerop zoeken en een plek kiezen waar andere mensen niet zo makkelijk bij kunnen. Denk aan een kweek op een dak van een leegstaand gebouw of potten die je hoog in een boom hangt. Laat je fantasie de vrije loop, dan ontstaat er vanzelf een briljant plan.
Kweek je planten op een aantal verschillende locaties. Als iemand een van de plekjes ontdekt, heb je de andere nog.
-
Dicht Bij Water
Een verborgen plekje bij het water, zoals een rivier, meer of grote vijver, kan ook handig zijn om wiet te kweken. Je hoeft dan namelijk niet verdacht rond te sjouwen met een emmer water. Daarnaast is bewateren soms niet eens nodig als je planten dicht bij het water staan. Ze absorberen dan simpelweg het vocht uit de aarde. Een plekje bij stromend water brengt ook minder risico op vorstschade met zich mee.
-
Tussen Andere Planten
Je wiet tussen grote planten zetten, zoals in een maïsveld, is ook een fantastische manier om je kweek te verstoppen. Kweek je aan de rand van het bos of een akker? Zet je planten dan aan de zonnige kant. Kijk waar de zon zich bevindt rond het middaguur en waar ze opkomt en ondergaat. Hoe meer zonlicht je planten krijgen, hoe groter de opbrengst.
Kweek snelbloeiende soorten die je kunt oogsten voordat de boeren hun gewas binnenhalen!
Wanneer Kun Je Het Beste Beginnen Met Je Guerrillakweek?
Timing is belangrijk. Plant je te vroeg, dan bezwijken je wietplanten mogelijk door vorst en kou. Plant je echter te laat, dan is de kans op schimmel groot als het in de herfst meer gaat regenen.
Als je fotoperiode wietplanten kweekt, is de timing echt cruciaal. Je moet ze een fatsoenlijk vegetatief stadium en genoeg tijd bieden om hun toppen te laten rijpen voor het oogstmoment aanbreekt. Fotoperiode soorten bloeien aan de hand van het aantal lichturen, dus zorg ervoor dat ze klaar zijn voor de bloei als de dagen korter worden.
De beste tijd om buiten te kweken, hangt af van het lokale klimaat. In een koudere regio als Nederland heb je minder tijd dan in bijvoorbeeld Zuid-Spanje of Italië.
Hoe Start Je Een Guerrillakweek Op?
Zo, je hebt nu een waanzinnig goed plekje gevonden en je popelt om je zaden te planten. Maar wacht even! Lever geen half werk, want dat eindigt altijd in een teleurstellende oogst. Het is belangrijk je goed voor te bereiden.
1. Kies De Perfecte Soort
Het laatste wat je wilt, zijn monsterplanten die iedereen kan zien. Kies dus liever compacte soorten, waarvan je er meerdere kweekt. Autoflowers zijn bijvoorbeeld ideaal voor guerrilla-teelt. Deze zijn niet alleen klein en discreet, maar ook snel en robuust.
2. Maatregelen Om Je Planten Te Beschermen
Je wietplanten maken in het wild soms heel wat avonturen mee. Denk aan struikrovers en cannabis-minnende beestjes, zoals herten, konijnen, mieren, mijten of slakken. Zet daarom slakkenvallen en neem andere preventieve maatregelen om dergelijke problemen te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld urine van roofdieren of neemolie om ongedierte te verdrijven. Je kunt ook een beschermende kooi om je planten maken met kippengaas en houten staken. Dit ondersteunt ze tevens bij wind en hevige regen.
3. Bereid Je Planten Voor
Wind, guur weer, koude en warme temperaturen en ongedierte. Al deze factoren maken het leven van de wietplant al uitdagend genoeg. Vooral zaailingen zijn bijzonder kwetsbaar in de ongecontroleerde buitenlucht.
Het is daarom verstandig je zaden alvast binnen te ontkiemen. Wacht tot je gezonde planten hebt van 30cm hoog en verhuis ze dan pas. Stel ze echter niet direct fulltime bloot aan de buitenlucht. Laat ze langzaam wennen aan hun nieuwe omgeving. Je kunt dit gewoon in je tuin doen. Laat ze bijvoorbeeld een week lang elke dag wennen aan twee of drie uur zonlicht.
4. Het Voorbereiden Van Je Locatie
Het voorbereiden van je planten is één ding, maar de voorbereiding van je kweeklocatie is net zo belangrijk. Heb je een afgelegen plekje gevonden, maar twijfel je aan de bodemkwaliteit? Verrijk de bodem dan met professionele potgrond of kokosvezels, evenals biologische additieven. Met perliet en vermiculiet creëer je daarbij een lichtere aarde die genoeg vocht vasthoudt. Voor de beste wiet moet je goede potgrond gebruiken, tenzij de grond op je locatie al erg leemachtig, donker en rijk is.
5. Laat Je Kleine Groene Monsters Vrij
Zo, je planten zijn nu gewend aan de buitenlucht en het gevaar op vorst is geweken. Het is daarmee tijd je kleine, groene monsters wat vrijheid te bieden. Je kunt hierbij de onderkant van de potten afzagen en vervangen door een stuk karton (plak dit wel goed vast). Neem de potten vervolgens mee naar je geheime tuin en verwijder het karton voordat je ze in de aarde zet. Ga je graag wat duurzamer te werk? Gebruik dan pulppotten, deze zijn biologisch afbreekbaar.
Onderhoud Van Een Guerrilla Cannabiskweek
In de ideale wereld zou je alleen je zaden maar hoeven te zaaien en een aantal weken later je planten hoeven te oogsten. Was het maar zo makkelijk! De realiteit is dat je regelmatig je planten moet controleren. Naast bewateren, moet je ze ook voeden, checken op plagen, enzovoorts.
Als je regelmatig naar je geheime plek gaat met een volle rugzak, kan dat de aandacht trekken. Niet handig. Wees dus een beetje creatief. Neem bijvoorbeeld een camera mee, een verrekijker, hengel of je hond. Op deze manier heb je een alibi als iemand vragen stelt. Je bent dan namelijk aan het vogel spotten, vissen, wandelen met de hond, etc.
Ga te voet, zodat mensen geen geparkeerde auto of fiets kunnen zien staan. Het is soms ook verstandig donkere kleding te dragen en uitsluitend te gaan als het schemert. Tijdens kantoortijden kan tevens handig zijn, omdat de meeste mensen dan aan het werk zijn.
In De Zomer
In de zomer kunnen hitte en een gebrek aan regen problemen opleveren. Als het tien dagen niet regent, kan dit je planten ernstig aantasten. Bezoek ze dus minimaal eenmaal per week en neem water mee om de wortels volledig te verzadigen.
Onderzoek je planten goed tijdens je bezoek. Let daarbij op beschadigingen aan de onderkant van de bladeren en bij de stelen. Bestrijd plagen onmiddellijk. Controleer je planten ook op eventuele tekorten en voeg mest toe als dit nodig blijkt.
In De Herfst
Als de herfst nadert, is het verstandig speciale bloeivoeding te gebruiken om de opbrengst te vergroten. Dit is het perfecte moment om bijvoorbeeld vleermuizenpoep rond de wortels te verspreiden en dit te bewateren. Andere goede voedingsstoffen voor de bloei voldoen ook. Deze bevatten fosfor en kalium, wat je wietplanten nodig hebben om vette toppen te ontwikkelen.
Het Oogsten Van Je Clandestiene Planten
Eindelijk, de zomer is voorbij en je dames zijn klaar voor het hakblok. Blijf echter wel realistisch. Je planten behalen onwaarschijnlijk een maximaal resultaat. Daarnaast is er altijd de kans dat sommige wietplanten het niet overleven, om wat voor reden dan ook. Het is dus slim om meerdere planten te kweken om de verminderde opbrengst te compenseren.
Op de oogstdag zelf, moet je je planten zo discreet en snel mogelijk binnenhalen. Besteed niet veel tijd aan het knippen en trimmen van de toppen op locatie. Werk snel en doe je oogst in luchtdichte bakjes. Het bijknippen kun je gewoon thuis doen.
Maatregelen Na De Oogst (Optioneel)
Als je gekozen locatie veilig en discreet blijkt, geef dan wat terug aan Moeder Natuur! Je wietplanten hebben allerlei stikstof "opgepeuzeld" tijdens hun levenscyclus, dus als je het jaar erna dezelfde plek weer wilt gebruiken, plant er dan herfstplanten of gras om de aarde te verbeteren. Planten als Alexandrijnse klaver of Bonte wikke presteren prima in de winter. In het voorjaar verwerk je deze weer in de aarde, om de bodem op natuurlijke wijze te verrijken; microben breken het plantenmateriaal namelijk af.
Tips En Trucs
Tips om je wietplanten verborgen te houden:
- Uit Het Oog, Uit Het Hart: Belangrijk voor een succesvolle guerrillakweek: houd je project zo discreet mogelijk. Kies voor een afgelegen locatie, ver uit de buurt van wandelpaden. Vermijd ook locaties waar veel voorbijgangers komen. Overweeg autoflowers vanwege hun kleine formaat en snelle doorlooptijd.
- Camouflage Met Gezelschapsplanten: Camoufleer je wietplanten met gezelschapsplanten die er ongeveer hetzelfde uitzien. Planten als lavendel en pepermunt kunnen je cannabisplanten fysiek verbergen en tegelijkertijd geurtjes verdoezelen. Daarnaast weren ze van nature ongedierte.
- Tussen Andere Planten: Verberg je wietplanten tussen andere planten of struiken in de buurt. Je kunt ze ook onder het bladerdak van bomen of bosjes kweken. Houd er wel rekening mee dat cannabisplanten direct zonlicht nodig hebben, dus bedek ze niet helemaal! Goede voorbeelden zijn bamboe, tomatenplanten, fluweelboom en maïsplanten.
- Mondje Dicht: De belangrijkste regel bij het kweken van wiet: mondje dicht! Het is lastig je enthousiasme over je buitenwiet niet te delen met anderen, maar vertel het niemand, ook niet aan je zus of beste vriend. Het punt is dat je het risico op ontdekking vergroot naarmate het groepje ingewijden groeit. Houd dus je mond dicht en speel op veilig!