Wiet Telen In Je Eigen Tuin
Als je wiet in de tuin teelt, brengt dat talloze voordelen met zich mee, waaronder toppen van betere kwaliteit (meestal). Als je dus de ruimte en de kans hebt om buiten cannabis te telen, raden we aan dat je het eens probeert!
Heb je besloten dat je zelf wiet wilt telen? Dan moet je eerst bedenken of dat binnen of buiten wilt doen. Als je geen tuin hebt, dan valt er helaas niets te kiezen en zul je je heil binnen moeten zoeken. Maar heb je wel zoveel geluk dat je de beschikking hebt over een tuintje in de buitenlucht? Dan kan deze optie heel verleidelijk zijn en daar zijn meerdere goede redenen voor.
Over het algemeen pleiten wij voor buiten telen, zolang je dit veilig kunt doen. Loop nooit het risico dat je in de problemen komt voor het telen van wiet; de gevolgen kunnen in sommige landen buitengewoon heftig zijn.
In dit artikel onderzoeken we de voor- en nadelen van het telen van wiet in je eigen tuin. Uiteraard delen we ook enkele tips om dit succesvol te doen.
Waarom zou je wiet in de tuin telen?
Er zijn veel goede redenen om wiet in je achtertuin te telen. Als je over een geschikte ruimte beschikt en in een gebied woont waar de teelt van wiet legaal is, heb je weinig reden om de zonnigste maanden van het jaar niet te benutten. Het is goedkoop en je kunt zulke goede resultaten behalen dat het de geringe inspanning meer dan waard is.
Hieronder bespreken we de plus- en minpunten van het buiten telen van wietplanten.
Wat zijn de voordelen van wiet telen in de tuin?
Als je wiet in de tuin teelt, geniet je van meerdere voordelen. We zetten ze op een rijtje:
- Je benut de kracht van de zon: als de wolken haar niet bedekken, produceert de zon licht van geweldige kwaliteit. Dit licht is beter dan zelfs de duurste en meest geavanceerde kweeklampen. Onder haar straling zullen je planten goed gedijen. Als je de zon goed benut, heb je een van de meest effectieve (en kostenefficiënte) manieren om wiet te telen.
- Het bespaart je geld: buiten telen, is ongelooflijk goedkoop vergeleken met het opzetten van een binnenkweek. Tenten, verlichting, ventilatiesystemen; dit kan oplopen tot honderden, zo niet duizenden euro's. Als je je wiet buiten teelt, heb je slechts aarde, kunstmest, potten en wietzaadjes (en misschien een gieter) nodig. Dus als je niet veel geld wilt uitgeven, kweek dan buiten!
- Het is mogelijk prettiger: het hangt ervan af waar je zin in hebt, maar voor veel mensen is veel fijner om in de tuin aan de slag gaan dan om een kweektent op te zetten en daarin onder kunstlicht te werken. Het is ook gebleken dat tuinieren goed is voor de mentale en fysieke gezondheid en dat geldt natuurlijk ook voor het telen van wiet.
- Ongelooflijke resultaten: buiten geteelde planten kunnen monsterlijk groot worden. Dit komt deels omdat ze meer ruimte hebben, deels vanwege de zon en deels vanwege de lengte van het groeiseizoen. Over het algemeen leveren buiten gekweekte planten enorme oogsten op.
- Meerdere oogsten in één seizoen: als je autoflowers met een korte levenscyclus buiten teelt, kun je vrij gemakkelijk twee of drie keer oogsten in een enkel seizoen. Zodra de winter aanbreekt, geniet je van een enorme hoeveelheid wiet. Als je weinig ruimte hebt, is dit een geweldige manier om toch meerdere planten te kweken.
- Minder werk: als alles goed gaat, is buiten telen over het algemeen veel minder arbeidsintensief dan binnenteelt, wat de ervaring meer ontspannen maakt.
Wat zijn de nadelen van wiet telen in de tuin?
Als je je wiet buiten teelt, kunnen we ook enkele nadelen bedenken. Deze zijn:
- Legaliteit: niet in elk land mag je legaal wiet telen. Afhankelijk van waar je woont, kan het zichtbaar buiten telen van cannabis dus enorme risico's met zich meebrengen. Er bestaan enkele opties om je teelt discreter te maken. Toch kan het soms beter zijn om je project naar binnen te verplaatsen, waar het volledig uit het zicht is, of naar een guerrilla-kweeklocatie ver van je huis.
- Minder controle: binnen heb je controle over bijna alle omgevingsfactoren. Dat is buiten wel anders. Als je een geweldige zomer krijgt, dan is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht! Maar als je een natte en winderige zomer hebt met veel bewolking, dan is je buitenkweek misschien niet zo productief als je vooraf had gehoopt.
- Ongedierte en ziektes: als je buiten teelt, ben je compleet overgeleverd aan de natuur. Ziektes en plagen kunnen jouw planten veel gemakkelijker treffen als ze buiten in je tuin staan. Dit betekent dat je ze goed in de gaten moet houden en snel moet handelen als je enige tekenen herkent. Soms heb je pech en verlies je een oogst aan ongedierte of ziektes. Maar als je je met de juiste kennis bewapent, dan heb je een veel betere kans om rampen te voorkomen.
Handige tips als je wiet in de tuin teelt
In sommige opzichten is buiten telen heel anders dan binnenteelt. Daarom is het belangrijk om vertrouwd te raken met enkele details, zodat je zo goed mogelijk te werk gaat en het meeste uit je planten haalt. Toch is buiten telen niet bijzonder ingewikkeld; je hoeft slechts te weten wat je moet doen.
De ligging van je kweekplek is essentieel
Het kiezen van een geschikte plek om te telen, is absoluut essentieel. Ten eerste moet je bedenken hoeveel direct zonlicht een plek dagelijks krijgt. Idealiter is dit minstens acht uur per dag. Minder licht vertaalt zich in minder productieve planten. Hoe meer daglicht er rond het middaguur valt, hoe beter, want dit licht is sterker. Een andere optie is om je buitenplanten in potten te telen. Zo kun je ze verplaatsen om van de meeste zon te genieten. Bovendien kun je ze bij slecht weer binnen zetten.
Naast daglicht moet je ook rekening houden met duisternis. Een perceel direct onder een straatlantaarn kan ervoor zorgen dat fotoperiode planten de duisternis niet registreren, wat betekent dat ze misschien nooit tot bloei komen. Maar zelfs als ze wel bloeien, kunnen ze tegen ontwikkelingsproblemen aanlopen. Fotoperiode planten hebben net zoveel echte duisternis nodig als licht. Als je denkt dat nachtelijk licht een probleem kan zijn, kweek dan autoflowers, omdat die geen specifieke periode van duisternis vereisen. Maar wil je toch fotoperiode planten telen en maak je je zorgen over onderbrekingen in de donkere periode? Overweeg dan om een kleine verduisteringsconstructie op te zetten met behulp van een zeildoek om je planten 's nachts te bedekken, zodat totale duisternis verzekerd is.
Hoewel licht ongetwijfeld een belangrijke factor is, moet je ook rekening houden met zichtbaarheid. Hoe open en bloot zal je teelt plaatsvinden, en hoeveel maakt dit uit? Heb je nieuwsgierige buren die de politie gaan bellen, zijn je planten gevoelig voor diefstal, of valt het allemaal wel mee? Neem dergelijke factoren serieus, want als je dat niet doet, dan kun je in ernstige problemen komen.
Verder moet je ook rekening houden met factoren als drainage en het vasthouden van vocht (als je direct in de aarde kweekt). Je wilt namelijk niet dat de aarde doorweekt raakt en de wortels verdrinken, maar uitdroging is net zo goed een probleem. Dit is nog een reden waarom het nuttig kan zijn om in potten te kweken, of in ieder geval in verhoogde tuinbedden. Gebruik ook aarde die geschikt is voor wiet en verrijk het met compost.
Plant na de laatste nachtvorst
Je moet zaden of zaailingen pas buiten planten nadat de laatste nachtvorst voorbij is. Als je zaden eerder kiemen, zal één enkele ijzige nacht ze zeker de das omdoen. Om het meeste uit jouw planten te halen, kun je overwegen om ze in februari of maart binnen op te starten. Zodra het buiten warmer is, bijvoorbeeld in april of mei, kun je ze naar buiten verplaatsen.
De exacte data waarop je buiten kunt telen, zullen variëren en zijn afhankelijk van waar je woont. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van je lokale omstandigheden.
Denk aan schermen en natuurlijke barrières
Er zijn talloze redenen om jouw planten af te schermen. Denk aan discretie, bescherming tegen de elementen of een techniek om ongedierte te voorkomen. Als je struiken of een strategisch geplaatste schutting hebt, kan dit voldoende zijn om je teelt privé te houden. Als dat niet het geval is, kun je ook schermen ophangen om je planten af te dekken of te verbergen en ze tegen harde wind te beschermen.
Combinatieteelt heeft tal van voordelen
Andere planten naast je wietplanten plaatsen, kan erg handig bij het buiten kweken van cannabis. Ze kunnen niet alleen helpen je project te camoufleren, maar ze kunnen ook insecten weglokken bij je kostbare wietplanten. Daarnaast trekken ze roofzuchtige insecten aan die bepaalde plagen zullen uitroeien. Bovendien kan het introduceren van meer planten alleen maar bijdragen aan de biodiversiteit en schoonheid van jouw tuin, dus je hebt er ook niets mee te verliezen.
Overweeg een tuinkas als je in een kouder klimaat teelt
Als je hoger op het noordelijk halfrond of lager op het zuidelijk halfrond woont, hoef je het idee van buiten telen niet op te geven. Bepaalde snelgroeiende soorten kunnen zelfs in de kortste zomers gedijen, vooral autoflowers.
Maar je kunt ook een gulden middenweg kiezen en een tuinkas of zelfs een serre gebruiken. Deze bieden de meeste voordelen van buitenteelt (gratis zon en weinig apparatuur), maar blijven warm en beschermen de planten tegen de elementen, wat op sommige locaties noodzakelijk kan zijn.
Is het legaal om wiet in je tuin te telen?
Dat hangt helemaal af van waar je woont. De teelt van cannabis is in veel landen illegaal. Als je niet zeker weet wat de lokale wetten zijn, moet je deze goed onderzoeken voordat je zelfs maar een zaadje koopt (aangezien deze in bepaalde landen ook illegaal zijn).
Het goed begrijpen van de juridische regelgeving met betrekking tot cannabis in het land waar je woont, is van groot belang om problemen te voorkomen.
Teel eens in je tuin!
Loop je geen risico op gevangenisstraffen of hoge boetes? Dan kunnen we je echt aanraden om buiten in je tuin wiet te telen, zoals de natuur het bedoeld heeft. Niet alleen is het ongelooflijk goedkoop in vergelijking met binnen kweken, maar je kunt ook betere resultaten behalen. Bovendien biedt het een gevoel van rust en voldoening dat je niet zult vinden als je binnen teelt.
Gelukkig is buiten telen ook geen enorme onderneming; het is eigenlijk vrij eenvoudig. Je enige zorg is of je het legaal kunt doen. Maar buiten dat heb je weinig reden om niet buiten te telen, zolang je een geschikte ruimte hebt.