Hoe Camoufleer Je Wietplanten Buiten?
Het verborgen houden van een wietkweek is voor de meeste kwekers van cruciaal belang. In dit artikel bekijken we hoe je je wiet buiten kunt camoufleren. Op die manier voorkom je dat je kostbare planten worden opgemerkt.
Buitenwiet ziet er prachtig uit, kan monsterlijke proporties aannemen en enorme oogsten produceren. Buitenkwekers zweren bij telen in de buitenlucht. Maar hoeveel vierkante meter tuin je ook tot je beschikking hebt, voor iedereen geldt: géén pottenkijkers. Elke teler wil zijn buitenkweek verborgen houden.
In dit artikel bekijken we hoe je wietkweek buiten kunt camoufleren om jou en je planten veilig te houden.
Waarom is het belangrijk om je buitenwiet te camoufleren?
Of je er nu voor kiest om in je achtertuin te kweken of op een afgelegen guerrilla-kweeklocatie diep in het bos, het is essentieel om discreet te werk te gaan. De belangrijkste reden dat buitenkwekers ervoor kiezen hun kweek te camoufleren is omdat het illegaal is op de plek waar ze wonen. In sommige Europese landen is het bijvoorbeeld in principe mogelijk om een levenslange gevangenisstraf te krijgen voor de productie van wiet. Het is dus niet gek dat discretie en camouflage van het allergrootste belang zijn.
En zelfs als er op wiet kweken geen zware gevangenisstraf staat, rust er nog steeds vaak een taboe op. Er wordt nog steeds vaak met minachting naar gekeken, en het kan de relatie tussen jou en je buren of je huisbaas snel verslechteren.
Wanneer je wiet kweekt op een plek waar dit misschien niet geaccepteerd wordt, is het beter om je kweek discreet te houden. Zelfs als je je teelt niet helemaal camoufleert, kun je met een minimale inspanning al veel potentiële problemen voorkomen. Op die manier kun je een groot verschil maken in de manier waarop mensen naar jou en je tijdverdrijf kijken. Het is altijd beter om het op z’n minst enigszins subtiel aan te pakken, en dus niet schaamteloos enorme wietplanten in het zicht van de buren of voorbijgangers te kweken.
Hoe verstop je een wietkweek buiten?
Er zijn veel manieren om onopvallend buiten te kweken. Deze variëren van het subtiel om de (kweek)tuin leiden van voorbijgangers, tot het volledig uitwissen van je sporen.
Houd er rekening mee dat geen van de onderstaande technieken volledige discretie garandeert. Er is altijd enig risico verbonden aan het kweken van wiet op plekken waar dit niet mag. Weeg de risico's goed af wanneer je overweegt om buiten wiet te kweken.
Voeg nepbloemen en decoratieve potplanten toe
Als je een kweek snel wilt camoufleren en laten opgaan in de omgeving, dan heb je onmiddellijk een oplossing nodig. Als je al een vrij kale tuin hebt, dan bieden nepplanten en/of decoratieve potplanten snel uitkomst.
Wanneer je slechts een kleine hoeveelheid kleine wietplanten kweekt, kunnen enkele kunstplanten en sierplanten voldoende zijn om geen aandacht te trekken.
Houd er echter rekening mee dat wietplanten een behoorlijk uniek uiterlijk hebben. Zelfs iemand die nog nooit cannabis in het echt heeft gezien, kan een wietplant herkennen. Een paar potplanten zullen je wiet dus niet direct onherkenbaar maken. Bovendien kan geen enkele vorm van visuele camouflage het intense aroma van wiet verhullen (hierover later meer).
Camoufleer met combinatieplanten
Echte combinatieplanten zijn vaak een betere optie dan kunstplanten of goedkope decoratieve potplanten. Ze verschillen in formaat en zijn natuurlijk ook beschikbaar als kleinere potplanten. Grotere, volwassenen pot- of perkplanten hebben echter meer effect.
Wiet kweken tussen grote combinatieplanten geeft een zeer hoge mate van onopvallendheid. Een paar wietplanten die tussen grote en verschillende soorten planten groeien, verdwijnen eerder in de groene menigte. Dit minimaliseert de kans dat ze opgemerkt worden.
Bovendien kunnen bepaalde planten, zoals basilicum, munt en lavendel, de geur van wiet enigszins helpen maskeren. Ondanks dat zal een wietplant in volle bloei hoe dan ook een intens aroma afgeven. Je kunt niet veel doen om de geur te verbergen, maar in de beginfase van je kweek kunnen combinatieplanten helpen om de wietlucht te verhullen.
Combinatieplanten bieden meer dan alleen camouflage en discretie. Ze helpen namelijk ook hongerige roofdiertjes af te schrikken. Bovendien kunnen ze ook nuttige insecten aantrekken die deze roofdiertjes oppeuzelen.
Combinatieplanten voor wiet zijn onder meer:
Hoge planten en struiken
Als je voor de ultieme privacy wilt gaan, kun je zelfs veel grotere planten en hele struiken kweken. Sommige telers kunnen zich dit niet permitteren, maar als je de kans hebt, kun je je wiet echt helemaal uit het zicht houden.
De groei van dit soort planten kan jaren duren, dus meestal kun je deze optie alleen gebruiken als je de planten al hebt. Maar als je graag langetermijnplannen maakt, plant dan grote struiken op strategische plekken, je plukt er de komende jaren de vruchten van!
Bouw een tuinkas
Kunstmatige bouwwerken zijn een heel gemakkelijke manier om je thuiskweek te verbergen. Een tuinkas is meestal de beste optie. Hiermee trek je geen onnodige aandacht, en je kunt ze in alle soorten en maten bouwen. Bovendien zorgt een tuinkas voor de optimale groeiomstandigheden voor wietplanten!
Meestal zijn planten die in een tuinkas groeien moeilijk te onderscheiden, zeker als je verschillende plantensoorten tegelijk kweekt. Bij twijfel kun je zelfs een kasfolie als afdekking gebruiken, zoals gebruikelijk is bij een polytunnel. Op deze manier zullen voorbijgangers, afgezien van een lichte groene waas, geen idee hebben wat je aan het kweken bent.
Een tuinkas of polytunnel is de beste keuze, maar er zijn simpelere alternatieven. Je kunt ook gewoon een zeil of gaas ophangen om je planten te verbergen. Afhankelijk van hoe en waar je ze ophangt, kunnen deze echter op zichzelf de aandacht trekken. Een zeil wekt al snel de indruk dat je iets opzettelijk verbergt. Maar als je het nonchalant in de hoek van je tuin ophangt, valt het hopelijk niet al te veel op.
Kies geurarme strains
Als je je echt zorgen maakt over het aroma, kun je waarschijnlijk het beste voor geurarme soorten wiet gaan om problemen te voorkomen. Deze strains zijn speciaal door breeders ontwikkeld om zo min mogelijk geur af te geven.
Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je tijdens het roken niet dat heerlijke aroma hebt dat je bij reguliere soorten wel ruikt. Maar dit is een concessie die je moet doen als je niet wilt dat anderen je wiet detecteren.
Het kweken van geurarme soorten kan ook respectvoller zijn, afhankelijk van waar je kweekt. Zelfs als je buren je groene hobby leuk vinden of simpelweg gedogen, vinden ze de sterke lucht wellicht minder prettig. Het kweken van minder aromatische soorten wiet kan dus een goede manier zijn om je buren te vriend te houden.
Probeer LST of ScrOG
Kolossale wietplanten die drie meter hoog worden, trekken uiteraard veel meer aandacht dan kleinere planten die onder de één meter blijven. Bij wie loopt het water niet in de mond van wietplanten zo groot als kerstbomen? Toch is dit formaat niet altijd even handig, want in plaats van de Kerstman, heb je eerder de politie voor je deur staan.
Overweeg dus om kleinere planten te kweken. Een optie is om gewoon planten te kweken die van nature klein blijven, maar dit kan behoorlijk beperkend zijn als je buiten kweekt. Als je de uitdaging aandurft, kun je ook trainingstechnieken proberen, zoals low stress training (LST) of screen of green (ScrOG).
Bij LST bindt je een jonge plant zijwaarts vast, zodat deze zich horizontaal ontwikkelt. Hierdoor blijven planten veel lager bij de grond. Bovendien wordt het zonlicht over meer takken verdeeld, waardoor je oogst in principe groter zou moeten worden.
ScrOG houdt in dat planten door een scherm van gaas worden geleid, waarbij de scheuten zijwaarts aan het scherm worden vastgemaakt. Dit stimuleert de horizontale groei en stelt meer toppen bloot aan direct zonlicht. Het temt de groei van de planten en zorgt voor een grotere oogst aan het einde van de rit.
Beide technieken zijn niet al te ingewikkeld, zelfs niet als je een beginnende wietkweker bent. Lees je goed in over de technieken en wees altijd heel voorzichtig bij de training van je planten.
Kies de plaats zorgvuldig
En tot slot: kies een goede omgeving.
Wanneer je je teeltomgeving bepaalt, moet je proberen met alles rekening te houden. Neem de zichtlijnen van je buren en voorbijgangers mee in je beslissing. Is je teelt zichtbaar vanuit het raam van je buren of vanaf de straat? Kweek je planten waar ze het minst zichtbaar zijn voor mensen die van buitenaf naar binnen kijken.
Zorg voor een balans tussen discretie en toegankelijkheid
Bij het bepalen van de juiste plek en camouflagemethodes, moet je niet vergeten dat je ook nog een beetje comfortabel moet kunnen werken. Een guerrillakweek midden in een bos heeft misschien de ultieme privacy, maar kun je er makkelijk bij komen? Je zult je planten toch dagelijks moeten verzorgen. Krijgt de omgeving ook acht uur direct zonlicht per dag?
Wanneer buiten telen te veel gedoe wordt en je alles uit de kast moet halen om het onopvallend te houden, is het misschien niet de moeite waard. Een binnenkweek is dan waarschijnlijk een betere optie, met minder risico en minder gedoe. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig! Waar je je wiet ook kweekt, en hoe je het ook aanpakt, geef je planten de juiste verzorging. Kies altijd strains, locaties en kweektechnieken die bij jou en je kweekstijl passen. Succes!