Hoe Zorg Je Bij Autoflowering Wiet Voor Een Maximale Opbrengst?
Ooit produceerden autoflowers een tegenvallende opbrengst en minder krachtige wiet. Maar dat geldt niet voor moderne autoflowers. Deze produceren een overvloed aan krachtige toppen, zonder dat hun beroemde efficiëntie daaronder lijdt. Ontdek in deze handleiding hoe je het beste resultaat behaalt met je autoflowers.
Autoflowering wietplanten geven snel resultaat. Hun sterke ruderalis-genetica is afkomstig van Russische voorouders die zich wisten aan te passen aan het korte en strenge kweekseizoen in de streek waar ze van oorsprong groeiden. Ondanks het feit dat autoflowers snel en robuust groeien, zijn er kwekers die ze links laten liggen, omdat ze denken dat deze wiet weinig opbrengt en niet zo krachtig is.
Hoewel veel autoflowers niet zo’n indrukwekkende hoogte bereiken als fotoperiode strains, kunnen telers wel de groeiomgeving aanpassen om de opbrengst te verhogen. Hier en daar wat aanpassingen en je autoflowers doen het supergoed en bieden een oogst die kan concurreren met die van hun fotoperiode tegenhangers.
Autoflowering cannabis: minder productief?
Autoflowering wiet is in de afgelopen tientallen jaren van ver gekomen. In het begin waren kwekers onder de indruk van de korte levenscyclus en sterke genetica ervan. De planten leken bijna overal tegen te kunnen en gedroegen zich als onkruid.
Maar de tegenvallende opbrengst en kracht maakten die indrukwekkende eigenschappen toch minder interessant. De meeste telers gaan kweken met twee doelen in gedachten: krachtige en veel toppen. Door vele generaties van selectief kruisen, stabiliseren en de beste eigenschappen uitzoeken, hebben breeders met succes autoflowers ontwikkeld die substantieel meer opleveren en een stuk krachtiger zijn dan de eerste generatie. Kwekers kunnen nu in korte tijd fantastische resultaten behalen.
Meer toppen van autoflowers en fotoperiode planten: het verschil
Kwekers moeten verschillende technieken toepassen om de opbrengst van autoflowering of fotoperiode wietsoorten te verbeteren.
Hieronder vind je de belangrijkste verschillen.
Autoflowers:
- Presteren beter met minder training.
- Hebben minder voedingsstoffen nodig.
- Sterk, maar minder bestand tegen veel stress.
Fotoperiode planten:
- Produceren meer als je ze traint en topt.
- Kun je zo lang je wilt in de vegetatieve fase houden.
- Doen het vooral goed in grond die rijk is aan voedingsstoffen.
Wat beïnvloedt de opbrengst van een autoflower?
Je moet aan diverse factoren denken als je de opbrengst van een autoflower wilt verbeteren. Met genetica alleen kom je er niet. De kweker moet ook zorgen voor de ideale omgevingsomstandigheden, zodat een wietsoort haar volledige potentieel kan bereiken.
Genetica
Door te beginnen met de juiste genetica zorg je voor een stevige basis van waaruit je verder kunt werken. Kwekers kunnen qua autoflowering wietsoorten uit een uitgebreid assortiment van genen kiezen. Kies een plant die telers specifiek hebben ontwikkeld voor een hoge productie. Je moet ook de effecten en smaak overwegen, zodat je zeker weet dat je van het resultaat zult genieten.
Lichtsterkte en verspreiding
Licht is misschien wel het allerbelangrijkste wat een wietplant nodig heeft om te overleven. Licht maakt fotosynthese mogelijk, zorgt dat planten suikers aanmaken en biedt brandstof voor de groei en productiviteit. Wij adviseren LED-verlichting van 200 watt per plant voor een optimale intensiteit en verspreiding.
Positionering van de lampen
Als je de lampen te ver van het bladerdak hangt, remt dat de groei. Wanneer je ze echter te dicht erop plaatst, krijgen je planten last van lichtverbranding. Hang de lampen ongeveer 30–50cm boven het bladerdak. Houd de planten in het geval van een afstand van zo'n 30cm goed in de gaten om eventuele lichtverbranding snel te ontdekken.
Lichtspectrum
De chloroplasten in de wietbladeren absorberen het licht en zetten dat met behulp van water en koolstofdioxide om in energie. Deze energieleverende organellen hebben een voorkeur voor specifieke delen van het lichtspectrum. Blauwe leds (400–500nm) ondersteunen de groei in de vegetatieve fase, maar rode LED-lampen (620–780nm) zijn effectiever om de ontwikkeling van de toppen te stimuleren tijdens de bloei.
Ventilatie
Wietplanten moeten kunnen ademen. Middels een proces genaamd ‘respiratie’ nemen ze zuurstof op en geven ze koolstofdioxide af via kleine openingen in de blaadjes, de huidmondjes. Je moet daarom zorgen voor goede ventilatie in je kweekruimte met inlaat- en uitlaatventilatoren. Bovendien helpt goede ventilatie je om schimmels en ziekteverwekkers te voorkomen.
Temperatuur
Als je kweekomgeving te warm of te koud is, krijgen je planten last van stress. Deze suboptimale omstandigheden remmen de groei en verhogen het risico op plagen en ziekteverwekkers. En dat alles is van invloed op de opbrengst. Probeer de temperatuur in je kweekruimte tussen de 20 en 30°C te houden, zodat je planten goed kunnen groeien. Daarbij is 25°C ideaal.
Als je in een erg warme of koude regio woont, dan adviseren we het gebruik van airco of verwarming in je kweekruimte. Je kunt de temperatuur dan automatiseren via een sensor en controller.
Voedingsstoffen
Autoflowering planten hebben minder voedingsstoffen nodig. Ze vereisen wel genoeg macro- en micronutriënten om te kunnen groeien en bloeien, maar minder dan fotoperiode planten. Als ze met name te veel stikstof krijgen, kan dat schadelijk zijn voor hun wortelstelsel. Begin met de hieronder genoemde grondmix en voeg alleen extra voedingsstoffen toe als je merkt dat er tekorten ontstaan.
Grond
Begin met een licht en luchtig grondmengsel, waarin deze sterke planten zich thuis voelen. De potgrondmix die we hieronder noemen, biedt voldoende voedingsstoffen, beluchting en drainage:
- 3 delen veenmos
- 3 delen compost
- 2 delen vochtig perliet
- 1 deel vochtig vermiculiet
Plagen en ziekten
Plagen en ziekten kunnen behoorlijk veel invloed hebben op de groei van wietplanten. Je kunt last hebben van wat aangevreten bladeren, maar ze kunnen ook een hele plant vernielen. Insecten en schimmels zijn onderdeel van het ecosysteem en zullen er altijd zijn. Een aantal van deze beestjes is nuttig, maar ze kunnen ook een ramp veroorzaken. Ontdek verderop hoe je deze bedreigingen het beste kunt voorkomen.
Training
Met het trainen van planten doelen we op een aantal methodes om de opbrengst te vergroten en/of de kweekruimte beter te benutten. Hiermee kunnen kwekers hun wietplanten in vorm brengen en het aantal toppenlocaties per plant beheersen. Maar het duurt wel even voordat planten hersteld zijn van toppen, knijpen of fimmen. Omdat autoflowers slechts een korte levensspanne hebben, moet je deze planten eigenlijk geen tot weinig training geven om te voorkomen dat de oogst tegenvalt.
pH
De pH van de grond speelt een essentiële rol bij de gezondheid van planten. Aarde heeft een specifieke pH-waarde die de zuurgraad of alkaliniteit van het substraat weergeeft. De wortels van wietplanten vereisen een bepaalde pH om voedingsstoffen goed te kunnen opnemen. Als de waarde te hoog of te laag is, kan er voedseluitsluiting optreden.
Bewateren
Wietplanten hebben naast licht en voedingsstoffen ook water nodig. Deze levensvloeistof helpt hen bij het transport van nutriënten en helpt ze om stevig en sterk te blijven. Beginnende kwekers willen vaak iets te goed voor hun planten zorgen en maken de fout dat ze hun planten te veel water geven. Daardoor ontstaan wortelrot en verwelking en dat leidt tot een kleinere opbrengst.
Potmaat
De potmaat is een belangrijke overweging als je wiet wilt kweken. Kleine potten beperken de groei en opbrengst van de plant, maar met te grote potten kan ze veel groter dan gewenst worden. Meestal zijn potten van 11 liter prima voor de gemiddelde autoflower.
De beste tips voor een maximale opbrengst bij autoflowers
Nu je weet wat de belangrijkste factoren zijn die de opbrengst van autoflowers beïnvloeden, leggen we uit hoe je de oogst optimaliseert.
Bereid je voor
Autoflowers groeien snel. Echt heel snel. Hoewel ze makkelijker te kweken zijn, hebben ze niet veel tijd om zich aan grote veranderingen of fouten aan te passen. Zorg dus dat alles klaarstaat en je uitrusting compleet is: van ventilatoren en verlichting tot de kweekruimte zelf en een bewateringsschema.
Vermijd verplanten
De meeste autoflowering planten groeien van zaad tot oogst in ongeveer tien weken. Voorkom alles wat ze te veel stress geeft, dus ook verplanten. De stress als gevolg hiervan kost je plant een paar dagen tot een week herstel - een groot deel van de totale groeitijd.
Zorg dat je potten goed afwateren
Te veel bewateren kan de wortels verstikken, waardoor het wortelstelsel de voedingsstoffen niet efficiënt kan opnemen. Omdat de klok doortikt, gaat vertraagde groei zeker ten koste van de oogst. Doe perliet bij je groeimedium, zodat er voldoende lucht en afwateringskanalen in je grond zitten.
Geef minder voedingsstoffen
Weersta de neiging om veel voedingsstoffen aan de grond toe te voegen. Dit lijkt misschien een goed idee, maar het levert vertraging op. Autoflowers hebben minder voedingsstoffen nodig in hun groeimedium. Te veel stikstof verbrandt de wortels en remt de groei.
Houd de pH in de gaten
Houd de pH van de grond goed in de gaten en zorg ervoor dat die altijd tussen de 6 en 7 ligt. Gebruik een pH-meter om dit te meten en pH up- en pH down-producten om indien nodig aanpassingen te doen.
Zorg voor de perfecte lichtcyclus
Verbind je LED-lampen met een timer om de verlichting te automatiseren, zodat je er zo weinig mogelijk werk van hebt. Wij adviseren een lichtcyclus van 18 uur licht aan en 6 uur licht uit. Met dit schema hebben je planten voldoende tijd voor een goede fotosynthese en ook genoeg voor rust en herstel.
Gebruik de juiste trainingstechnieken
Doe rustig aan met training. Technieken die stress opleveren, dwingen de plant tot een herstelperiode die ongeveer een week van de groei kost. Gebruik low-stress trainingstechnieken om haar te trainen en te vormen. Na ongeveer drie weken groei kun je de stengel buigen en vastbinden aan de rand van de pot om de takken te stimuleren omhoog te groeien. Daardoor krijg je meer toppen, zonder dat je de plant te veel beschadigt.
Gebruik mycorrhizae
Voeg mycorrhizale schimmels toe aan je substraat voor een gezond voedselweb. Deze symbiotische schimmels verbinden zich aan de wortels van je wietplant en breiden zo het netwerk verder uit. Ze breken daarbij organisch materiaal af en leveren voedingsstoffen in ruil voor plantensuikers. Ze helpen je om plagen te voorkomen en zorgen voor een grotere opbrengst.
Plant gezelschapsplanten
Of je nu binnen of buiten kweekt, gezelschapsplanten helpen je om hongerige insecten bij je wietplanten vandaan te houden. Soorten als dille, kamille, lavendel en basilicum weren plagen en trekken nuttige beestjes aan.
Gebruik extra CO₂ in je kweekruimte
Wil je de best mogelijke oogst van je autoflowers, zonder dat je planten te veel stress ondervinden? Voeg dan eens CO₂ toe aan je kweekruimte. Dat kan een grotere oogst opleveren en een efficiëntere bloei en je planten hebben geen tijd nodig voor herstel.