Alles Over Het Kweken Van Autoflowers

Alles Over Het Kweken Van Autoflowers

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Elke wietkweker, ongeacht ervaring, is wel bekend met het uitgebreide kweekproces. Afhankelijk van de soort en de kweekmethode kan de hele levenscyclus van wiet maanden duren. Wiet kweken is daarmee een langdurig, maar lonend proces. Dit veranderde rond het begin van deze eeuw echter, met de introductie van autoflowering wietplanten. Hoewel hun impact aanvankelijk teleurstelde, zijn autoflowers tegenwoordig op alle vlakken verbeterd. Ze genereren inmiddels indrukwekkende opbrengsten en hebben spectaculaire fytochemische profielen. Bovendien kun je ze veel sneller oogsten dan conventionele wietplanten!

Hieronder gaan we in op hoe je autoflowers kunt kweken en wat je tijdens elke fase van de groeicyclus kunt verwachten.

Wat zijn autoflowers?

Wat zijn autoflowers?

Autoflowering wietplanten zijn planten die van de vegetatieve fase naar de bloeifase gaan op basis van leeftijd, in tegenstelling tot lichtsignalen uit hun omgeving. Conventionele fotoperiode planten gaan daarentegen pas bloeien wanneer de lichturen voldoende afnemen, of je dit nu zelf thuis reguleert, of Moeder Natuur bij een buitenkweek.

Maar hoe zijn autoflowering planten ontstaan? Fotoperiodieke wietplanten hebben verschillende verhoudingen van indica- en sativa-genen, maar autoflowers hebben ook nog genen van Cannabis ruderalis (deze subsoort heeft zich aan de korte zomers en barre groeiomstandigheden van Centraal-Azië en Siberië aangepast). Dit geeft ze de mogelijkheid om zelfstandig te gaan bloeien.

Gerelateerd artikel

Autoflowering Versus Fotoperiode Cannabis

Een paar slimme wietkwekers realiseerden zich dat ruderalis conventionele hybriden een autoflowering voordeel kon geven. Cannabis ruderalis produceert op zichzelf echter maar kleine oogsten en weinig THC. Hierdoor werden de eerste autoflowering soorten over het algemeen als ondermaats beschouwd. Toch wisten ze de basis voor de moderne autoflowers te leggen. Zo zijn breeders erin geslaagd de hoeveelheid ruderalis in de genetische samenstelling zo laag mogelijk te houden, terwijl de autoflowering eigenschap toch behouden blijft. Dit heeft geresulteerd in het beste van twee werelden: kracht en degelijke oogsten én snellere en compactere planten. Bovendien vergen deze wietplanten veel minder onderhoud!

Deze eigenschappen maken autoflowers ideaal voor beginners die het misschien nog niet helemaal zien zitten om fotoperiode wiet te kweken. Ervaren kwekers die het hele jaar door willen telen ondervinden er echter ook veel praktische voordelen van.

Wat is er anders bij de kweek van autoflowers?

De kweek van autoflowers is in veel opzichten vergelijkbaar met het kweken van fotoperiode wiet. Toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen. Beide plantsoorten doorlopen dezelfde stadia: het zaailingstadium, vegetatieve stadium, bloeistadium en de oogstfase. Maar het verschil zit ‘m in hoe ze zich ontwikkelen en wat ze nodig hebben. Ontdek hieronder alles wat je moet weten:

Binnen of buiten

Binnen of buiten

Je autoflowers binnen kweken heeft veel voordelen, aangezien je in een gecontroleerde omgeving kunt werken. Zo kun je je planten blootstellen aan optimale temperaturen, vochtigheidsniveaus en lichtcycli om de best mogelijke opbrengsten per vierkante meter te behalen. Maar zoals bij elke wietplant, is het wel duurder om binnenshuis te kweken. Om een optimale groei-omgeving te creëren, moet je meer in huis halen dan bij buitenkweek.

Buiten kun je autoflowers gedurende elk deel van het jaar kweken, zolang het niet te koud is. Als ze onder de zon groeien, hoef je bij wijze van spreken alleen nog maar achterover te leunen. Hoewel autoflowers uit zichzelf gaan bloeien, hebben ze echter nog altijd consistent de juiste omstandigheden nodig om optimale resultaten te leveren, wat buiten lastig kan zijn. We wonen nu eenmaal niet allemaal in een zonnig land!

Lichtschema

Qua verlichting zijn autoflowers niet aan een bepaald schema gebonden. Bij fotoperiodieke planten moet je binnen de lichtcyclus terugbrengen tot twaalf uur licht aan en twaalf uur licht uit om de bloei op te starten. Autoflowers worden daarentegen vaak gekweekt met een lichtschema van 18 tot 24 uur licht, vanaf het zaailingstadium tot aan de oogst. Het exacte schema verschilt per kweker, maar de meesten kiezen ervoor om de planten bloot te stellen aan achttien of twintig uur licht per dag. Dit helpt de kosten een beetje te drukken, en bovendien geeft dit je planten een welverdiende pauze.

Gerelateerd artikel

Leer Hoe Je De Lichtcyclus Voor Je Autoflowers Kunt Optimaliseren

Met name voor beginners kan dit betekenen dat een bevredigende oogst makkelijker te behalen is. Buiten kunnen autoflowers de lichtcyclus van vrijwel elk seizoen aan, maar ze gaan nog steeds het lekkerst onder de zomerzon!

Voedingsstoffen

Voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei van iedere plant. Maar in het geval van autoflowers moet je hier wat voorzichtig mee zijn vanwege hun kleinere, compactere formaat.

Om te beginnen, moet je letten op de soort grond waarin je kweekt. De aarde die je gebruikt is meestal met voldoende voedingsstoffen voorbemest om planten tot vier weken van voeding te voorzien. Voor autoflowers is dit in feite de volledige groeifase, wat betekent dat je het voeden tijdens deze periode kunt overslaan. Ondanks dit raden we wel aan om een wortelstimulator toe te voegen.

Als je vervolgens tijdens de bloei voeding gaat toedienen, doe dit dan met ½ tot ¾ van de dosering die wordt aanbevolen. Dit voorkomt overvoeding en 'nutrient burn'. Je wilt dit echt voorkomen, want het kan de ontwikkeling van een autoflower enorm verstoren.

pH-waarde

De pH-waarde is de zuurgraad of alkaliteit van een stof en bepaalt of planten de voedingsstoffen in het substraat wel kunnen opnemen. Voor zowel auto- als fotoperiode planten is in het geval van aarde een pH van 6 tot 7 nodig. Een pH-waarde van 5,5 tot 6,5 is daarentegen ideaal voor hydrokweek. Meet regelmatig de pH van je substraat en de voedingsoplossing/afvoer, om te zorgen dat je kweek soepel verloopt. Wanneer de verhoudingen scheef beginnen te lopen, kunnen je planten de voeding niet goed meer opnemen. In dat geval kun je natuurlijke of kunstmatige pH-up- of pH-down-producten gebruiken.

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

Trainingstechnieken

Trainingstechnieken

De meeste trainingstechnieken zijn voor autoflowers niet aan te raden. Je kunt het snoeien, trimmen en toppen dus beter links laten liggen. Autoflowers hebben namelijk niet echt de tijd om hiervan te herstellen voordat ze de bloeifase ingaan. En dit kan tot een slechte oogst leiden.

Ondanks dat gebruiken sommige ervaren kwekers high stress training (HST). Als je je autoflowers toch wilt trainen, wordt echter bijna altijd low stress training (LST) aangeraden. Hierbij bind je de hoofdstam en takken vast om laterale groei en de blootstelling aan licht te stimuleren. Dit veroorzaakt minimale schade, zodat de plant in principe niet hoeft te herstellen. Kies je ervoor om low-stress training toe te passen, zorg dan wel dat je dit vroeg in de vegetatieve fase doet!

Gerelateerd artikel

Hoe En Wanneer Low Stress Train (LST) Je Cannabis Planten

De groei: stap voor stap

Laten we nu eens wat dieper in het groeiproces duiken. We bespreken elke fase, zodat je een idee krijgt van wat er tijdens elke periode gebeurt. We beginnen bij de ontkieming en eindigen bij de oogsttijd, en lichten toe hoe je de omstandigheden in elk stadium kunt optimaliseren.

Ontkiem- en zaailingstadium (week 1)

Ontkiem- en zaailingstadium
Week 0

Ontkiem- en zaailingstadium
Week 1

Alles begint met de ontkiemingsfase. Dit is om die reden misschien wel de belangrijkste fase van je hele kweek. De zaden reageren op vochtige en donkere omstandigheden door een penwortel de grond in te sturen. Daarnaast groeien er kleine zaadlobben boven het oppervlak.

In het geval van autoflowers wordt aanbevolen om de zaden rechtstreeks in hun uiteindelijke potten te stoppen. Ze vinden het namelijk niet fijn als je ze verpot, dus probeer dit te vermijden. Het soort pot en de grootte zijn ook van belang. Sommige autoflowers worden niet hoger dan 60-80cm, maar andere worden makkelijk twee keer zo groot. Doe dus je huiswerk en zorg ervoor dat de potmaat klopt. Ongeveer 8,5 liter is voldoende voor kleinere planten, maar voor middelgrote tot grote exemplaren moet je aan potten van 10-15 liter denken. Qua materiaal zijn stoffen potten, oftewel smart pots, ideaal voor autoflowers (en alle andere wietplanten trouwens). Dit omdat ze de wortels laten ademen en de wortels op natuurlijke wijze bijsnoeien.

Gerelateerd artikel

Hoe Ontkiem Je Wietzaadjes?

Tijdens deze eerste groeiweek is de bodemkwaliteit erg belangrijk. Autoflowers hebben niet veel voedingsstoffen nodig, en je kunt ze het beste in lichte, luchtige grond kweken.

Vegetatieve fase (week 2-5)

Vegetatieve fase
Week 2

Vegetatieve fase
Week 3

Vegetatieve fase
Week 4

Vegetatieve fase
Week 5

De volledige vegetatieve fase duurt bij de meeste autoflowers slechts drie tot vier weken. In deze periode zijn ze redelijk zelfvoorzienend. Ze nemen zonder dat je veel hoeft te doen licht en voedingsstoffen op, en ontwikkelen sterke stengels en bladeren.

Mocht je voor low-stress training willen gaan, dan is dit het moment om dat toe te passen. Dit zal de lichtpenetratie vergroten en de planthoogte bovendien aan de lage kant houden.

Probeer tijdens de vegetatieve fase de temperatuur binnen een bereik van 20-25°C en de luchtvochtigheid (RH) rond de 50% te houden. Verlaag tegen het einde van dit stadium de luchtvochtigheid tot 45% om de kans op schimmels en ziekteverwekkers te minimaliseren. Geef je planten elke 24 uur ongeveer een halve liter water (hoewel dit wat kan verschillen, afhankelijk van de omgeving en wietsoort).

Bloeistadium (week 6-11)

Bloeistadium
Week 6

Bloeistadium
Week 8

Bloeistadium
Week 10

Bloeistadium
Week 11

De bloeifase is een van de leukste fasen van het kweken. Gelukkig bepalen je planten zelf wanneer ze gaan bloeien. Hoewel je de lichtcyclus niet hoeft te veranderen, kun je de kleurtemperatuur van de lichten wel wijzigen: van koeler blauw naar warmer rood. Dit stimuleert de topontwikkeling.

Je zult nu kleine, piekerige witte haartjes zien verschijnen bij de knopen (de plekken waar de hoofdstengel en takjes samenkomen). Dit is een goed teken: je toppen komen eraan! Langzaam maar zeker zie je ze uitgroeien tot harsrijke en plakkerige exemplaren. Sommige planten kunnen ook nog een verticale groeispurt doormaken voordat ze hun energie volledig op de topproductie leggen. Tegen het einde van de groeifase en aan het begin van de bloei zal je plant ergens tussen de 50 en 100cm hoog zijn.

Tijdens de eerste paar weken van de bloei kun je de luchtvochtigheid op 45% houden. Maar naarmate de toppen dichter en compacter worden, kun je de RH het beste naar 40% verlagen. De temperatuur moet op 23°C worden afgesteld. Geef daarbij ongeveer 0,5-1l water per 24 uur.

Gerelateerd artikel

De Bloei Van Wietplanten

In tegenstelling tot de vegetatieve fase, kan de duur van de bloeifase sterk variëren. Dit verschilt per wietsoort. De fase duurt meestal korter dan bij fotoperiode soorten, maar kan alsnog zo’n 5-10 weken in beslag nemen.

Het oogsten

Het oogsten

De oogsttijd: eindelijk het moment om de vruchten van je harde werk te plukken! Laat je ogen het werk doen en check de trichomen. Zie je ongeveer 70% melkkleurige exemplaren, 15% heldere en 15% amberkleurige, dan zit je goed. Deze verhoudingen betekenen dat de THCA-niveaus ideaal zijn. Dit gaat vaak gepaard met vergeling van de bladeren en roodbruine stampers. De meeste autoflowers zijn in week 10 na de ontkieming klaar, maar houd er rekening mee dat dit slechts een ruwe schatting is en per plant kan verschillen!

Gerelateerd artikel

Wanneer Moet Je Wietplanten Oogsten?

Knippen, drogen en uitharden zijn vervolgens essentiële stappen, dus sla deze nooit over. Doe je dit niet, dan krijg je nooit de beste toppen. Zodra ze uitgehard en gedroogd zijn tot het punt waarop hun stelen breken, kun je ze in glazen potten stoppen en enkele weken laten rijpen en uitharden.

Autoflowers kweken — een kind kan de was doen

Autoflowers kweken — een kind kan de was doen

Zoals je hebt kunnen lezen, is het kweken van autoflowers geen hogere wiskunde. Volg gewoon alle stappen die we je hier hebben uitgelegd, en het komt goed. Of je nu een beginner of een ervaren kweker bent, het loont zeker de moeite om eens autoflowers uit te proberen! Misschien wil je wel nooit meer anders.

Je bezoekt onze Nederlandse website.