Het Nut Van Magnesium Voor Wietplanten
Magnesium is geclassificeerd als 'microvoedingsstof', maar is ongelooflijk belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van je wietplanten. Ontdek hier meer informatie over het belang ervan als je wiet kweekt. Lees ook hoe je verzekert dat je planten er voldoende van ontvangen.
Een wietplant heeft precies de juiste hoeveelheid magnesium nodig voor de fotosynthese, de productie van belangrijke enzymen en andere belangrijke functies. Bovendien kan de behoefte per wietplant variëren. Dit is afhankelijk van de genen, het groeimedium en de ontwikkelingsfase van de plant. Ontdek hieronder hoe je je wietplanten van voldoende magnesium voorziet.
Wat is magnesium?
Magnesium is een van de belangrijke secundaire voedingsstoffen die wietplanten nodig hebben voor een gezonde groei. Net als stikstof, fosfor, kalium, calcium en zwavel behoort het tot de groep van macronutriënten. Dit zijn voedingsstoffen die je wietplanten in grote hoeveelheden nodig hebben.
Magnesium behoort tot de "secundaire" macronutriënten. Je planten hebben het namelijk wel in grote hoeveelheden nodig, maar minder in vergelijking met de drie primaire macronutriënten: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Net als de primaire voedingsstoffen zijn secundaire nutriënten onmisbaar voor de groei van je wietplanten.
Magnesium is ook een mobiele voedingsstof. Dat betekent dat de wietplant het kan verplaatsen van ouder naar nieuwer weefsel. Dit is de reden dat je een magnesiumtekort meestal het eerst kunt herkennen aan de oudere, lagere bladeren, in plaats van aan nieuwe groei.
Waarom hebben wietplanten magnesium nodig?
Magnesium is een element dat je wietplanten in alle stadia van hun leven in relatief grote hoeveelheden nodig hebben. Het is vooral aanwezig in de bladeren, omdat het een essentieel onderdeel is van de chlorofylmolecule. De aan- of afwezigheid ervan heeft daarom direct invloed op het vermogen van de plant om licht te absorberen en vervolgens suikers en koolhydraten aan te maken. Een laag magnesiumgehalte leidt ertoe dat je wietplant moeite krijgt om te groeien. Daarnaast helpt magnesium ook bij de productie van enzymen.
Samengevat: magnesium:
- Speelt een belangrijke rol bij het omzetten van licht in energie.
- Reguleert de enzymproductie.
In bepaalde omstandigheden kan het zijn dat wietplanten extra magnesium nodig hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval als je iets aan je planten hebt gegeven dat wel calcium, maar geen magnesium bevat, zoals eierschalen of landbouwkalk (geen dolomiet). Overvoeding met meststoffen kan soms ook leiden tot een tekort door een te zure pH-waarde in de wortelzone. In dit geval los je dit niet op door je planten simpelweg magnesium te geven. Dit komt omdat de oorzaak van het tekort een onjuiste pH-waarde is en niet een gebrek aan magnesium.
Magnesiumbehoefte tijdens de vroegste en vegetatieve fase
Zaailingen en stekken hebben geen voedingsstoffen nodig. Je bevordert zelfs de ontwikkeling van gezonde wortels als je ze de eerste groeiweken geen nutriënten geeft. Geef je planten pas voeding als ze een hoogte van 15cm hebben bereikt. Ga bovendien in dit stadium voorzichtig om met het geven van voedingsstoffen. Geef je planten slechts 25-50% van de aanbevolen dosering.
Wanneer je planten ongeveer in week 4-8 in de vegetatieve fase komen, kun je beginnen met het geven van voedingsstoffen volgens de aanbevolen hoeveelheid. In dit stadium groeien je planten hard en breiden ze hun wortelstelsel uit. Daarom moet je ze voeding geven die rijk is aan stikstof en met de juiste hoeveelheden magnesium, calcium en andere macro- en micronutriënten. Je planten krijgen op de juiste manier alle benodigde voedingsstoffen tot zich als je een vast voedingsschema volgt en je daarbij aan de aanbevolen doseringen houdt.
Magnesiumbehoefte tijdens de voorbloei en bloeifase
De tijd vlak voordat een wietplant in de bloeifase komt, noemt men ook wel de voorbloei. Dit is de periode waarin de plant het krachtigst groeit. Sommige soorten worden daarbij binnen een week wel twee of zelfs drie keer zo groot. Om deze krachtige groei te ondersteunen, heeft de plant stikstof en extra hoeveelheden magnesium en calcium nodig.
Magnesium is, zoals we al hebben aangestipt, onmisbaar voor wietplanten om licht om te zetten in energie. Een magnesiumtekort heeft dan ook een negatieve invloed op de toppen en de opbrengst. Geef je planten daarom bloeivoeding in de aanbevolen hoeveelheid. Zo krijgen ze genoeg magnesium en andere essentiële voedingsstoffen binnen om vele toppen te ontwikkelen.
Als je je aarde hebt verbeterd met eierschalen of landbouwkalk (die beide calcium leveren, maar geen magnesium) of als je leidingwater veel kalk bevat, moet je soms extra magnesium geven om een tekort te voorkomen.
Wietplanten, magnesium en de pH-waarde
Zoals voor de meeste voedingsstoffen geldt, kunnen wietplanten alleen magnesium opnemen bij bepaalde pH-waarden. Bij kweek in aarde is magnesium beschikbaar bij een pH van 6,5 tot 8. In een hydrocultuur is dat 5,8 tot 8. Een veel voorkomende oorzaak van een magnesiumtekort is een te zure pH-waarde. Dit leidt tot een magnesiumblokkade en betekent dat de plant niet in staat is om magnesium op te nemen, ook al is het wel aanwezig. Als hier sprake van is, moet je de pH-waarde herstellen. Dit doe je door de wortelzone te spoelen met pH-gebalanceerd water.
Magnesium in kunst- versus biologische mest
Als het om wietplanten gaat, zijn er twee soorten magnesium. De ene is het mineraal in ionvorm, zoals magnesiumoxide. Deze soort komt voor in voedingsstoffen voor wietplanten en soms in aarde. Er is ook een type magnesium dat niet beschikbaar is en niet door microben wordt verwerkt. Hierdoor kan de plant het niet opnemen. Aarde die geschikt is voor het kweken van wietplanten bevat doorgaans zowel direct beschikbaar magnesium als magnesium dat microben eerst moeten omzetten.
Als je biologisch wilt kweken en geen chemische voedingsstoffen wilt gebruiken, is Epsomzout (bitterzout) een goed natuurlijk alternatief. Dit is vaak niet kunstmatig verkregen. Als bodemverbeteraar die lijkt op grof keukenzout, geeft het je wietplanten een extra boost magnesium en zwavel. Het is ook bijna onmogelijk om er te veel van te geven, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Epsomzout kun je ook gebruiken in een hydrocultuursysteem. Daarnaast is dolomietkalk een natuurlijke bron van magnesium en calcium, wat je tevens als bodemverbeteraar kunt gebruiken.
Magnesiumtekort en toxiciteit
Magnesium is een mobiele voedingsstof. Dit betekent dat tekenen van een tekort eerst bij de oude groei optreden. Symptomen van een magnesiumtekort zijn:
- De bladranden worden bruin of geel (vooral van oudere fan leaves)
- Vergeling bij de bladnerven en randen
- Rode of paarse stengels
- Bruine vlekken
- Necrotische vlekken op nieuwe groei (in latere stadia)
Een teveel aan magnesium kan echter het volgende veroorzaken:
- Bladeren kleuren donkerbruin of zwart
- Bladeren richten zich opwaarts
- Symptomen van een calcium-blokkade (een teveel aan magnesium beïnvloedt het vermogen van een plant om calcium op te nemen)
Het valt nog niet mee om een tekort of overschot aan magnesium correct vast te stellen. Er zijn namelijk verschillende voedingstekorten/toxiciteiten die vergelijkbare symptomen veroorzaken. Lees hier hoe je een tekort/teveel aan magnesium en andere voedingsproblemen herkent en behandelt.
Als je net begint met het kweken van wiet, richt je je aandacht vaak uitsluitend op stikstof, fosfor en kalium. Ervaren kwekers weten echter dat een balans in voedingsstoffen onmisbaar is als je gezonde wietplanten wilt telen die veel toppen opleveren.