Hoe Geef Je Wietplanten Water?
Wietplanten water geven kan complexer zijn dan je misschien denkt. Het vinden van de juiste balans helpt je bij het bereiken van een optimale groei en een blije plant. Ontdek hier alles over het bewateren van wiet!
Iedereen weet dat planten van water houden, en cannabis is niet anders. Wietplanten hebben een enorme hoeveelheid water nodig gedurende hun leven. Dat gezegd hebbende, kan te veel vocht een teelt juist ruïneren. Begrijpen hoe en wanneer je water moet geven, is dan ook een van de belangrijkste vaardigheden om te leren als je wiet kweekt.
Veel factoren beïnvloeden hoeveel water planten nodig hebben, en waar dat water vandaan moet komen. Hieronder geven we een uitgebreid overzicht van de waterbehoeften van cannabisplanten.
Hoe vaak moet je wiet water geven?
Om te beginnen, moet je als teler weten hoe regelmatig je je wietplanten water moet geven. Een goede nat-droogcyclus is essentieel voor gezonde, rendabele en kwalitatief hoogstaande planten. Net genoeg water geven, maar niet te veel, zorgt voor een optimale opname van voedingsstoffen en minder ziekten en plagen. Dus, hoe vaak moet je je cannabisplanten water geven?
Fase van de plant | Frequentie |
Kieming | Eenmaal per 4-7 dagen |
Zaailing | Eenmaal per 3-7 dagen |
Vegetatieve fase | Eenmaal per 2-4 dagen |
Bloei | Eenmaal per 2-3 dagen |
Natuurlijk moeten deze suggesties worden gezien als schattingen en niet als strikte regels. Als de grond bijvoorbeeld nog nat is, hoef je waarschijnlijk nog geen water te geven. Maar als de aarde kurkdroog is en je planten verwelken, geef ze dan eerder water! In een goed beheerde omgeving moet een gestructureerd schema gemakkelijk te volgen zijn. Maar in eerste instantie moet je leren de behoeften van je plant te herkennen en indien nodig van je schema af te wijken.
Cannabiszaailingen sprayen
Tijdens de kiem- en zaailingfase kan het beter zijn je planten te besproeien in plaats van water te geven. Aangezien de kleine wortels zich slechts enkele centimeters onder de grond bevinden, en maar weinig behoefte aan hydratatie hebben, kunnen de plantjes gemakkelijk verdrinken. Een te krachtige waterstraal kan ze ook omver duwen. Met sproeien kun je de bladeren en grond van veel kleinere hoeveelheden water voorzien - en dat is alles wat de plantjes op dit moment nodig hebben.
Besproei zaailingen als het kan met zuiver water (ze verdienen het beste)! In dit stadium moet de grond alle noodzakelijke voedingsstoffen bevatten voor de eerste groeifasen, en iets anders toevoegen zal eerder schade toebrengen dan helpen. Hoewel het niet essentieel is om zuiver water te gebruiken, moet je je zaailingen absoluut geen voeding geven.
Hoeveel water moet je cannabisplanten geven?
Weten hoeveel water je je wietplanten moet geven, houdt in dat je kijk hebt op de verschillende factoren die een rol spelen bij je kweek. Hoewel er ook algemene regels zijn, moet je vooral behoeften leren herkennen.
Hieronder staan enkele belangrijke factoren die bepalen hoeveel water je je wietplanten moet geven. We kunnen je alleen vertellen hoe elk van deze dingen de benodigde hoeveelheden water beïnvloedt, en niet hoeveel meer of minder water je, afhankelijk van jouw situatie, moet toevoegen. Zolang je je planten niet verdrinkt, kunnen ze af en toe best een beetje te veel en een beetje te weinig verdragen. Probeer het dus voorzichtig uit, tot je de juiste balans hebt gevonden.
Groeifase en plantgrootte
Dit is een van de meest voor de hand liggende factoren. Hoe groter de plant, hoe meer water ze nodig heeft. Zo zal een kleine plant in de eerste week van de vegetatieve fase minder water nodig hebben dan een robuuste wietplant die op het punt staat de bloeifase te betreden. Bovendien zal een vegeterende cannabisplant een andere waterbehoefte hebben dan een bloeiend exemplaar, waarvoor soms liters water per keer nodig zijn.
Over het algemeen wil je dat er water uit de bodem van je pot loopt, maar niet te veel, tenzij je van plan bent de voedingsstoffen uit de grond te spoelen. Het afvloeiende water neemt ook voeding mee, dus let hierop voordat je het medium eindeloos doordrenkt.
Groeimedium
Verschillende kweekmedia, en zelfs verschillende soorten aarde, zijn meer of minder effectief in het vasthouden van water. Welk medium je ook kiest, de wortels van cannabis houden in het algemeen van veel ruimte, een goede afwatering en beluchting. En hoe meer hier sprake van is, hoe sneller het groeimedium zal uitdrogen.
Dit is echter geen enkel probleem. Wanneer je water geeft, zou je moeten merken dat het water vrij snel, binnen enkele minuten, door het medium loopt. Bovendien zou de toplaag in ongeveer vier dagen moeten opdrogen (in de groei- en bloeifase). Als het langer duurt voordat er water doorheen is gelopen, of voordat de toplaag is uitgedroogd, dan heb je waarschijnlijk wat afwateringsproblemen, en kan het toevoegen van een middel als perliet helpen om het medium wat luchtiger te maken.
Relatieve luchtvochtigheid
Een vochtigere omgeving betekent dat planten langzamer zullen transpireren en dat het water langzamer uit de grond zal verdampen. Dit is ook een van de redenen waarom zaailingen minder water nodig hebben (deze plantjes vereisen een vochtige omgeving).
Wanneer de lucht echter erg droog is, hebben je planten meer water nodig. Een hygrometer (een instrument dat de luchtvochtigheid meet) is niet absoluut noodzakelijk, maar kan je wel helpen de omgeving in de gaten te houden en te bepalen hoeveel water je moet geven.
Temperatuur
Het zal geen verrassing zijn dat de temperatuur een grote rol speelt bij de hoeveelheid water die planten nodig hebben. Hogere temperaturen betekenen meer verdamping, en dus een grotere behoefte aan water. Over het algemeen groeit cannabis bij een behoorlijk hoge temperatuur - rond de 20-30°C overdag.
Let gewoon op de bovenste laag van de grond (de bovenste 5cm ongeveer): als die goed is opgedroogd, is het tijd om opnieuw te bewateren. Als het warmer is, moet je meer water geven, omdat het vocht dan sneller verdampt en veel water verdwijnt voordat het door de aarde is opgenomen.
Lichtintensiteit
De temperatuur hangt samen met de verlichting. Ouderwetse groeilampen, zoals HID, geven veel warmte af en bestoken de toplaag van de grond met directe, droge warmte. Dit betekent dat de aarde sneller uitdroogt en meer water nodig heeft. Moderne LED's geven minder warmte af, wat betekent dat je planten minder water nodig hebben.
Potmaat
Een grotere pot betekent meer grond (of groeimedium), en dus is er ook meer water nodig. Ook betekent dit dat de wortels van de plant groter zullen worden, net als de rest van de wietplant. Let er dus op dat hoe groter de pot is, hoe meer dorst je plant zal hebben!
Kweekpot Geotextiel
De beste tijd om cannabisplanten water te geven
Er is enige discussie over wanneer je cannabisplanten het beste water kunt geven. Sommigen geven de voorkeur aan de ochtend, als de planten op het punt staan te beginnen met de fotosynthese. Het nadeel hiervan is dat, door zonlicht of kunstlicht, er snel veel water verloren gaat aan verdamping.
Velen kiezen er dan ook voor om 's avonds water te geven, zodat het water 's nachts in de grond kan trekken. Als je hiervoor kiest, doe het dan niet te laat, want een met water verzadigde pot bevordert ook de groei van organismen die de gezondheid van je plant kunnen schaden!
Hoe je kunt zien of een cannabisplant water nodig heeft
De gemakkelijkste, en meestal beste, manier om te weten of je planten water nodig hebben, is door gewoon een vinger, ongeveer een knokkel diep, in de grond te steken. Als het droog aanvoelt, is dat een teken dat je moet bewateren. Wanneer de grond echter vochtig is, wacht dan nog even. Voor de meeste kwekers werkt deze eenvoudige methode het beste.
Een andere manier is door de pot op te tillen en te kijken hoe zwaar hij is. Een doorweekte pot zal veel, veel zwaarder zijn dan eentje met droge grond. Deze methode heeft echter enkele nadelen. Ten eerste, afhankelijk van de grootte van je kweekruimte, heb je niet altijd ruimte voor het optillen van een pot. Ten tweede, afhankelijk van de grootte van je pot/plant, kan dit te zwaar zijn.
Het is belangrijk om bij deze methoden ook naar de plant te kijken. De grond is misschien droog, maar als de wietplant tekenen van overbewatering vertoont, moet je de grond nog wat meer laten uitdrogen.
Hoe wiet die te weinig water heeft gekregen eruitziet
Dit zijn enkele tekenen dat je plant dorst heeft:
- Verwelking en droge uitstraling
- Gele of bruine bladeren
- Broos
- Stengel die buigt (als de plant echt uitgedroogd is)
Let er wel op dat je plant echt tekenen van uitdroging vertoont, en niet van overbewatering, want op het eerste gezicht kunnen beide erg op elkaar lijken. Uiteindelijk is een wietplant die te weinig water heeft gekregen gelukkiger dan eentje die te veel heeft gekregen.
Hoe wiet die te veel water heeft gekregen eruitziet
Dit zijn enkele tekenen dat je je plant misschien te veel water hebt gegeven:
- Verwelking
- Gele of bruine bladeren
Je hebt misschien opgemerkt dat deze symptomen hetzelfde zijn als de bovenstaande, dus hoe kun je dan het verschil zien? Nou, de bladeren van een overbewaterde plant verkleuren eerst geel en bruin aan de onderkant, en vervolgens steeds een knoop verder omhoog. Een uitgedroogde plant zal overal gelijkmatig verkleuren en verwelken. Bovendien ziet een onderbewaterde wietplant er over het algemeen droog uit, terwijl een overbewaterd exemplaar er juist zompig en nat uitziet.
Wat is het beste water om voor wiet te gebruiken?
Hoewel het er misschien hetzelfde uitziet, is niet al het water hetzelfde. Afhankelijk van waar je woont kan kraanwater sterk verschillen in de samenstelling van voedingsstoffen, wat betekent dat sommige bronnen geschikt zijn, terwijl andere de plantenvoeding compleet in de war kunnen schoppen. Hoe professioneler je kweekt, hoe belangrijker dit is. Bij een eenvoudige hobbykweek is het bijvoorbeeld minder erg om ongefilterd kraanwater te gebruiken dan bij een commerciële kweek.
Hier zijn enkele waterbronnen waar je uit kunt kiezen:
Ongefilterd kraanwater
Zoals eerder gezegd, kan dit allerlei voedingsstoffen en chemicaliën bevatten. Veel kraanwater bevat stoffen die, hoewel ze je planten misschien niet al te veel beschadigen, niet altijd bevorderlijk zijn als je biologisch wilt kweken. Kraanwater kan ook vol zitten met voedingsstoffen als calcium, wat je voedingsschema kan beïnvloeden.
Regenton (regenwater)
Regenwater opvangen is goedkoop en, als je het niet te lang laat staan, een goede manier om je planten van zuiver water te voorzien. Regenwater wordt op natuurlijke wijze gefilterd, dus het is een uitstekende optie voor je wietplanten. Aangezien het geen chemicaliën of voedingsstoffen bevat, kun je je planten hiermee water geven zonder het evenwicht in de bodem te verstoren.
Gebotteld water
Gebotteld water is vrij zuiver en daarmee prima voor het biologisch telen van wiet. Hoewel het ook voedingsstoffen kan bevatten, is het voordeel dat deze worden vermeld op de verpakking, zodat je er rekening mee kunt houden.
Over het algemeen raden we je echter aan om deze optie te vermijden. Het kopen van honderden, zo niet duizenden liters water in flessen zal namelijk een aanzienlijke impact op het milieu en je budget hebben!
Osmose water (gefilterd kraanwater)
Als je er het geld voor hebt (deze systemen zijn vrij duur), kun je een RO filter op je hoofdwatervoorziening aansluiten, zodat je altijd gezuiverd water hebt. Wanneer het kweken van de allerbeste cannabis je prioriteit heeft, dan is dit een goede optie.
Andere dingen om op te letten bij het bewateren van cannabis
Het is van cruciaal belang om te begrijpen hoe water de gezondheid en vitaliteit van je cannabisplanten kan beïnvloeden, en wat daar allemaal bij komt kijken. Zelfs als je denkt dat je de perfecte waterbron hebt, is het niet altijd bruikbaar, tenzij je rekening met het volgende houdt:
Temperatuur van het water
Normaal gesproken is koud, maar niet te koud, water het beste. De temperatuur van het water dat uit de kraan komt is prima. Heet water kan de plant beschadigen en het leven in de grond doden, en te koud water kan de wortels van de plant een shock geven, wat vooral in de eerste levensfasen schadelijk is.
pH- en ppm-waarden
Hoewel zuiver water een pH-waarde van 7 (neutraal) heeft, ligt de waarde van het meeste water hier iets boven. Aangezien de wortels van cannabis een pH van 6 tot 6,5 prefereren, kan het gebruik van water dat niet eerst is uitgebalanceerd de groei afremmen. Ook bevatten veel waterbronnen voedingsstoffen en mineralen, die de ppm-waarde van het water beïnvloeden. Voor kwekers die voor het eerst kweken, zal dit niet al te veel uitmaken. Maar als je optimale resultaten nastreeft, dan is het wel belangrijk hier rekening mee te houden.
Voor de iets meer gevorderden onder ons kunnen een pH-meter en een EC meter handig zijn om na te gaan wat de pH- en ppm-waarde van de waterbron is, en of je de niveaus in evenwicht moet brengen. Moet je het water iets zuurder of minder zuur maken? Moet je de hoeveelheid voeding verminderen? Als je hier goed zicht op hebt, kun je meer uit je kweek halen.
Hoe je planten water geeft als je niet thuis bent
Gemiddeld duurt het minstens drie maanden om wiet te kweken. Het is dan ook waarschijnlijk dat je op een gegeven moment een tijdje de deur uit moet. Maar hoe moet je je planten in de tussentijd water geven? Hier zijn wat ideeën:
- Vraag een betrouwbare kennis
- Installeer een zelfgemaakt druppelsysteem
- Gebruik een kas
- Gebruik automatische bewateringspalen
- Investeer in een automatisch irrigatiesysteem
Wiet water geven: een essentiële skill
In eerste instantie lijkt het water geven van een cannabisplant misschien eenvoudig. Het is echter een van de lastigste onderdelen van het kweken. Als je de verschillende factoren die meespelen beter leert begrijpen, ben je al goed op weg.
Het belangrijkste is echter dat je je cannabisplanten begrijpt en herkent wat ze nodig hebben. Hoe ingewikkeld dit misschien ook nog lijkt, met een beetje zorg en aandacht zul je zien dat het eigenlijk best communicatieve wezentjes zijn!