De Juiste Pot Voor Je Cannabis Plant Kiezen
Een veilige pot voor je wietplanten gebruiken is belangrijk en wordt vaak over het hoofd gezien. Het type pot, het materiaal waarvan hij is gemaakt en de grootte ervan hebben allemaal invloed op de manier waarop je plant groeit.
Potten voor wietplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Bovendien kunnen ze van diverse materialen gemaakt zijn. Als je op je geld moet letten, kun je simpele plastic potten in een budgetwinkel aanschaffen. Je kunt echter ook kiezen voor air pots of potten met uitgebreidere mogelijkheden. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende typen? En welke maat is geschikt voor jouw planten? Dat gaan we hieronder uitzoeken!
HOE BEPAAL JE DE CORRECTE POTMAAT?
De grootte is misschien wel het belangrijkste bij het kiezen van een pot voor je wietplanten. De wietplant heeft lange wortels die genoeg ruimte nodig hebben om te kunnen floreren. Als je wiet in een te kleine pot kweekt, kan dit ertoe leiden dat de ruimte voor de wortels te klein wordt. Dit kan de groei van de plant belemmeren.
Bij een typische cannabiskweek variëren de maten van de potten tussen de vier en veertien liter. De grootte is afhankelijk van de soort die je kweekt. Hoe groter de plant, hoe meer ruimte ze nodig heeft. Bovendien hangt het af van de ruimte die je hebt.
Een te kleine pot zal de groei van je plant en de uiteindelijke opbrengst negatief beïnvloeden. Een te grote plantenbak is echter ook niet echt voordelig. Behalve als je plant de pot volledig kan benutten.
Het is belangrijk dat de wortels van je wiet nooit te weinig ruimte hebben.
Als vuistregel geldt dat je het beste het grootste formaat potten kunt nemen die in je kweekruimte passen. Op deze manier hoef je je nooit zorgen te maken over wortels die in de problemen raken.
De volgende lijst schetst theoretisch de ideale hoeveelheid ruimte die je wiet nodig heeft op basis van haar leeftijd:
0–1 week | zaaibakjes |
1-6 weken | pot van 10cm |
6-8 weken | pot van 10l |
2–3 maanden |
pot van 14l |
3–8 maanden |
pot van 22l |
8–16 maanden |
pot van 45l |
Let op: We raden af om autoflowers te verpotten. Deze planten raken dan tijdelijk in shock, waardoor hun groei vertraagt. Verplaats de zaailingen gewoon vanuit de zaaibakjes naar de uiteindelijke pot. Of zaai de zaden direct in deze pot. Fotoperiodieke planten kun je ook maar een maximaal aantal keren verpotten om geen onnodige schade aan te richten en te voorkomen dat de vegetatieve fase te lang duurt.
Beschouw deze lijst alleen als een suggestie. Zo is een groot formaat niet altijd praktisch, vooral binnen niet. Daarnaast hebben je planten deze afmetingen niet altijd per se nodig om goed te gedijen. Bovendien moet je vaak een middenweg vinden om ruimte te besparen. Mocht je je planten buiten kweken, dan kun je er ook voor kiezen ze gewoon in de aarde te zetten. Op deze manier hoef je je niet druk te maken over de wortelvorming. Wel verlies je een stukje flexibiliteit als het gaat om het verplaatsen van je planten wanneer er iets ongelukkigs gebeurt. Dit kan hinderlijk of zelfs catastrofaal zijn.
VERSCHILLENDE SOORTEN POTTEN
Laten we nu eens kijken naar de verschillende soorten potten die er zijn. Eén ding om rekening mee te houden, is het materiaal waarvan de pot is gemaakt, zoals plastic, klei, hout, metaal of plantaardige vezels. Weet wel dat er geen materiaal het beste is. Elk heeft zijn voors en tegens.
Zo trekken kleipotten (terracotta) het vocht uit de aarde. Dit betekent dat je je planten meer water moet geven. Metalen potten kunnen roesten, te warm worden en zelfs besmettingen veroorzaken. Houten bakken zijn zeer geschikt voor wiet, maar wel vaak groot en duur. Het meest gekozen materiaal is plastic. Deze potten zijn kosteneffectief, duurzaam en schoon. Ze zijn niet bijzonder, maar doen wel wat ze moeten doen.
PLASTIC POTTEN
Plastic potten zijn overal voor weinig geld te verkrijgen. Afgezien van de bovengenoemde groottes waar je rekening mee moet houden, kleven er verder niet veel nadelen aan een plastic pot voor wiet.
Als je je wiet binnen kweekt, kan het praktisch zijn rechthoekige potten te gebruiken in plaats van ronde. Ronde exemplaren zijn absoluut prima, maar met rechthoekige potten kun je veel beter de kweekruimte benutten. Sommige rechthoekige plantenpotten zijn voor het kweken van wiet relatief diep. Deze zijn geschikt voor het bevorderen van de groei van individuele planten. De wortels kunnen dan namelijk dieper groeien, zodat de wietplanten groter kunnen worden.
Als je je wiet buiten kweekt, adviseren we om witte potten te gebruiken. Deze houden namelijk niet zoveel warmte vast vergeleken met zwarte of grijze exemplaren.
Voordelen:
- Niet duur
- Simpel gaten in te maken
- Verkrijgbaar in vele maten en kleuren
Nadelen:
- Niet erg stevig, kunnen na verloop van tijd barsten
- Beschermen de wortels niet tegen extreme temperaturen
STOFFEN POTTEN OF SMART POTS
Stoffen potten, ook wel "smart pots" genoemd, zijn potten die gemaakt zijn van een tuinbouwstof. Wanneer de wortels de zijkanten van zo'n pot raken, worden ze opgevangen door het poreuze weefsel. Op deze manier worden ze op natuurlijke wijze gesnoeid door de buitenlucht. Deze "luchtsnoei" bevordert de wortelgroei. Bovendien voorkomt het dat de plantenwortels verstrikt raken (d.w.z. de potten ontgroeien). Een ander voordeel is dat het door de poreuze structuur bijna onmogelijk is je planten te overbewateren.
Het grootste nadeel van stoffen potten is dat ze sneller uitdrogen dan gewone exemplaren. Om dit te voorkomen, zul je je planten vaker water moeten geven. Een andere optie is grotere potten met meer aarde gebruiken. Stoffen potten zijn ook minder stevig dan gewone plantenpotten. Het zijn namelijk een soort zakken, waardoor ze makkelijker om kunnen vallen.
Voordelen:
- Bevorderen een gezond wortelstelsel
- Wortels hebben beter toegang tot lucht en zuurstof
- Veel moeilijker om teveel water te geven
Nadelen:
- De aarde droogt snel uit
- Ze kunnen kantelen
POTTEN VAN TERRACOTTA (KLEI)
Deze standaard ouderwetse bloempotten kun je het beste met een bijpassende schotel aanschaffen. De schotel is namelijk bedoeld om het afgevloeide water onder de pot op te vangen.
Wat belangrijk is om te weten over dit soort potten is dat ze afvoergaten aan de onderkant vereisen om overtollig water af te voeren. Niet alle potten hebben echter gaten. Vaak moet je deze er zelf nog inboren voordat je je planten erin kunt zetten. Het is echter veel makkelijker om in plastic potten gaten te boren. En met stoffen potten is dit zelfs helemaal niet nodig. Voorkom het breken van je potten en koop daarom kleipotten met voorgeboorde afvoergaten.
Terracotta- of kleipotten zijn zwaarder dan plastic potten. Desalniettemin kunnen ze een goede keus zijn. Terracotta heeft namelijk het vermogen om overtollig vocht op te nemen en op te slaan. Dit heeft een verkoelend effect dat de wortels in de hete zomermaanden ten goede komt. Er is één klein nadeel: soms moet je je planten vaker water geven.
Voordelen:
- Natuurlijk verkoelend effect
- Zien er tof uit
- Het zware gewicht kan robuuste planten ondersteunen
Nadelen:
- Boren van gaten kan lastig zijn
- Het zware gewicht maakt het moeilijk om je planten te verplaatsen
AIR POTS
Air pots zijn vergelijkbaar met smart pots. De wortels in air pots worden ook door de lucht gesnoeid, wat voorkomt dat ze verstrikt raken. Tegelijkertijd ondersteunen deze potten een optimale groei. Air pots zijn echter van plastic gemaakt, met openingen aan de zijkanten. Hiermee verschillen air potten van smart potten, die van zachte stof gemaakt zijn.
De groei van je wietplanten wordt op de bovengenoemde manieren sterk bevorderd. Toch hebben air pots ook nadelen, vergelijkbaar met die van stoffen exemplaren. Je zult allereerst vaker water moeten geven, omdat de aarde sneller uitdroogt doordat er vocht uit de zijkanten lekt. Aan de andere kant zijn ze wel steviger dan stoffen kweekpotten. Let op: Als je je planten binnen kweekt, is het praktisch de air potten op grote schotels te plaatsen om het afgevloeide water op te vangen.
Voordelen:
- Gezonde wortels door luchtsnoei
- Goede afwatering
Nadelen:
- Duur
- Meer water nodig
TIPS VOOR HET KWEKEN VAN WIET IN POTTEN
Ongeacht welk type je kiest, hier zijn nog enkele tips voor het kweken van cannabis in potten:
-
Houd de planten gescheiden
Idealiter gebruik je één pot per plant. Dit voorkomt namelijk concurrentie tussen wortelstelsels. Bovendien kun je op deze manier elke plant individueel verzorgen. Eén plant per pot maakt ook het verplanten veel makkelijker. En als de aarde in één pot bijvoorbeeld vervuild raakt of teveel water of voeding krijgt, dan raakt de rest van je kweek niet aangetast.
-
Zorg voor gaten in de onderkant van je potten
Tenzij je je wiet goed kent en precies kunt inschatten hoeveel water elke plant nodig heeft, kun je het beste een pot kopen met gaten of perforaties in de bodem. Maar ook als je precies weet hoeveel elke wietplant nodig heeft, zijn gaten heel praktisch. Hierdoor kan het overtollige water namelijk weglopen en kan er zuurstof door het medium stromen. Op deze manier neemt de kans op wortelrot af. Dit treedt namelijk op wanneer de aarde te lang nat blijft.
-
Gebruik bijpassende schotels voor je potten
Door je potten op schotels te plaatsen, kun je het overtollige water veilig opvangen. Zo zorg je ervoor dat je planten niet teveel krijgen. Kies voor schotels van voldoende grootte om al het water uit de onderkant en eventueel de zijkanten van je potten op te vangen. Je kunt ook een grote schotel onder een paar potten plaatsen om dit te vergemakkelijken. Zorg er wel voor dat je de schotels regelmatig leegt!
Veel kweekplezier toegewenst!