Alles Wat Je Moet Weten Over Het Kweken Van Cannabis In Aarde

Het Kweken Van Cannabis In Aarde

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Hoewel het in eerste instantie misschien moeilijk lijkt, kunnen we je verzekeren dat de juiste aarde voor je wietteelt vinden niet stressvol hoeft te zijn. We behandelen alles wat je moet weten over de ideale grond voor wiet, verschillende typen aarde, en mogelijke additieven en aanpassingen.

Bij je thuiskweek, of dat nu binnen of buiten is, loont het om de ideale omgeving voor je planten te creëren. Hoewel de meeste soorten wiet behoorlijk robuust zijn, kan het type aarde dat je kiest het verschil betekenen tussen een succesvolle en een magere oogst. Alleen met de juiste samenstelling, pH en voeding kun je goede resultaten verwachten.

Maar waar moet je nu beginnen om een geschikt medium te vinden of te creëren? Maak je niet druk. We leggen je namelijk alles uit wat je over aarde voor wiet moet weten. Dit artikel is speciaal voor jou geschreven, of je nu een beginner bent of gewoon alles uit je planten wilt halen!

Optimale aarde: leemachtig

Optimale aarde: leemachtig

Hoewel er geen ultieme aarde voor wiet bestaat, krijgt grond met een leemachtige structuur de voorkeur. Maar wat is dit en waarom is het zo speciaal? Leemachtige aarde is in feite een mix van zand en silt, met een beetje klei. Het substraat heeft daarmee een geweldige water- en voedingsretentie, maar zorgt tegelijk voor voldoende drainage en beluchting. Oftewel, leemachtige aarde biedt de perfecte balans tussen filtratie en retentie, zodat planten alles kunnen opnemen wat ze nodig hebben, zonder kletsnat te staan en de dupe van problemen als wortelrot te worden. Het draait daarbij om de juiste verhouding. Leemachtige aarde bestaat voor 40% uit zand en voor 40% uit silt, en bevat 20% klei.

We noemden al enkele mogelijke voordelen van leemachtige aarde, maar dit zijn een aantal andere:

  • Het zorgt voor voldoende drainage en beluchting.
  • Het is in staat om water en voeding op te nemen.
  • Het warmt in de lentemaanden sneller op dan andere typen aarde.
  • Het is droogtebestendig, aangezien het langere tijd water vasthoudt.

Andere typen aarde

Net als de meeste dingen in het leven bestaat er geen universele manier om aarde voor wiet samen te stellen. Uiteindelijk spelen ook je omgeving en budget een rol.

Hieronder geven we je een overzicht van een aantal andere typen aarde. Hoewel we niet aanraden om ze afzonderlijk te gebruiken, zijn ze soms geweldig om in de juiste hoeveelheid aan je grond toe te voegen.

Kleiachtige aarde

Kleiachtige aarde

Kleiachtige aarde is een stevig en klonterig medium dat hard wordt als het droog is, maar plakkerig wanneer het nat is. Dat maakt het minder geschikt om wiet in te telen. Klei houdt door deze eigenschappen namelijk te veel water vast en biedt weinig ruimte voor drainage en beluchting. Je kunt de drainage echter wel verbeteren door dit type aarde te mengen met andere typen, vergelijkbaar met ons bovenstaande 'recept' voor leemachtige grond. Maar kleiachtige aarde is op zichzelf geen geschikt medium voor wiet.

Zanderige aarde

Zanderige aarde

Zanderige aarde heeft een korrelige structuur die voldoende drainage biedt. Hoewel dit als een enorm pluspunt wordt gezien, kan het er ook voor zorgen dat de grond te snel uitdroogt en er voeding uit wordt onttrokken. Net als klei wordt ook zanderige aarde wel gebruikt om een mix te maken, hoewel in speciale gevallen wiettelers ook juist de voorkeur aan zand geven. Voor beginners is dit echter niet aan te raden.

Ziltige aarde

Ziltige aarde

Dit type aarde is rijk aan natuurlijk voorkomende voedingsstoffen. Daardoor is het een ideaal ingrediënt voor cannabisgrond. Ziltige aarde heeft veel toepassingen en kan makkelijk samengeperst worden. Het voelt een beetje zacht aan en de textuur wordt als 'zeepachtig' omgeschreven. Ziltige aarde wordt vaak gebruikt voor de kweek van bomen, maar is ook bij wietkwekers in trek.

Veenachtige aarde

Veenachtige aarde

Veenachtige aarde ziet er veel donkerder uit dan de andere typen die we hebben genoemd. Het heeft daarbij een veerkrachtige en sponsachtige textuur. Veenachtige aarde heeft een hogere zuurgraad en is niet rijk aan voedingsstoffen, maar compact genoeg om in de lentemaanden relatief snel op te warmen. Bovendien houdt het veel water vast. Daarom wordt veenachtige aarde vaak gemengd met andere typen om het medium geschikter te maken voor wietplanten.

Kalkachtige aarde

Kalkachtige aarde

Aangezien het alkalisch is, is kalkachtige aarde steenachtiger dan andere grond en heeft het een veel grotere korrel. Het komt veel voor op plaatsen waar kalksteen of kalk aanwezig is, vandaar de naam. Maar vanwege de hoge alkaliniteit kan kalkachtige aarde problemen opleveren met de voedingsopname en zodoende de groei vertragen. Daarom wordt het als afzonderlijk medium niet aangeraden. Dit betekent echter niet dat het geen toepassingen heeft. Kalkachtige aarde is namelijk geliefd om haar uitstekende drainagecapaciteit.

Kant-en-klare vs. zelfgemaakte aarde voor wiet

Kant-en-klare vs. zelfgemaakte aarde voor wiet

Wat is nu de beste keuze als je aarde zoekt voor je thuiskweek? Hoewel je de mogelijkheid hebt om het te kopen bij tuincentra, maken veel mensen ook hun eigen medium. Beide keuzes hebben talloze voor- en nadelen. Welke optie je moet kiezen, hangt vooral van je kweekervaring af.

Kant-en-klare aarde

Kant-en-klare aarde is makkelijk te verkrijgen en beschikbaar in allerlei varianten. Het is daarmee de eerste keuze voor beginners. Bovendien was het nog nooit zo makkelijk om een aardemix te vinden die de perfecte omgeving voor je wietplanten biedt. Afhankelijk van waar je woont, kun je misschien zelfs specifieke aarde voor wiet vinden, of dat nu in een fysieke winkel of online is.

Aangezien alles wat je nodig hebt in één zak/bak zit, hoef je de verschillende ingrediënten niet zelf te mengen of aan te passen. Bovendien is het gemakkelijk op te bergen. Dat maakt het ideaal als je weinig ruimte hebt. Haal gewoon een kleine zak en je kunt van start gaan.

Zelfgemaakte aarde

Ook beginners kunnen hun eigen aarde samenstellen, maar het zijn vooral ervaren telers die zich hiermee bezig houden. We zeiden al dat verschillende hoeveelheden klei, zand en silt samen de leemachtige grond vormen die voor hoogwaardige wiet nodig is. Die aarde kun je zo in de winkel kopen, maar sommige telers optimaliseren het medium verder door aanvullende voedingsrijke bronnen of additieven toe te voegen om de beluchting en drainage te verbeteren, zoals vermiculiet of perliet.

Je hoeft op het internet niet lang te zoeken om verhitte discussies te vinden over wat de ideale aarde voor wiet moet bevatten en in welke verhoudingen. Zoek je echter een eenvoudige manier om hiermee aan de slag te gaan? Dan kun je ons bewezen recept volgen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet?

Waar moet je op letten bij het kiezen van aarde voor je wietkweek?

Waar moet je op letten bij het kiezen van aarde voor je wietkweek?

Dan is het nu tijd om alles wat je hebt geleerd toe te passen. Dus, waar moet je op letten bij het kopen of maken van je eigen aarde?

Welk medium je ook kiest, wiet gedijt het beste in lichte en losse aarde, met een goede balans tussen retentie en drainage van water. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle wietplanten hetzelfde type grond vereisen. Sommige soorten presteren beter in compacte aarde met bijvoorbeeld een hoger kleigehalte. Je klimaat en omgeving spelen ook een rol. Zorg dus dat je van tevoren onderzoek doet voordat je aarde en wietzaadjes aanschaft!

Een ander punt om op te letten, is de pH. Wiet in aarde gedijt goed bij een pH van ongeveer 6 (6–7 is acceptabel). Dit wordt gezien als de 'sweet spot' en stelt je planten in staat om zo goed mogelijk te groeien. Test de pH voordat je je wietplanten verpot en wanneer je water en voeding geeft, dan kan er eigenlijk niets verkeerd gaan.

 

Gerelateerd artikel

Hoe Pas Je De pH-waarde Aan Bij Het Kweken Van Cannabis?

Je aarde moet, naast diverse micronutriënten, ook de juiste verhoudingen stikstof, fosfor en kalium (oftewel macronutriënten) bevatten. Zorg dat je medium in staat is om je planten van voldoende voeding te voorzien, of dat nu al meteen in de aarde zit of dat je het in de vorm van biologische of synthetische voedingsstoffen toevoegt. Houd er rekening mee dat bepaalde soorten wiet, zoals autoflowers, niet veel meststoffen nodig hebben. Let er dus op dat je niet te veel toevoegt.

Hoe kun je de kwaliteit van je aarde verbeteren?

Hoe kun je de kwaliteit van je aarde verbeteren?

De meeste kant-en-klare aarde hoef je niet aan te passen of te verrijken. Maar als je denkt dat je medium ergens een gebrek aan heeft, kun je wel enkele stappen nemen om dit te verhelpen. Dit is echter vooral weggelegd voor de meer ervaren kweker, want het komt best wel precies met de samenstelling en de balans tussen voedingsstoffen.

Kokosvezel

Kokosvezel is afkomstig van de buitenkant van een kokosnoot. Het is ideaal om aan aarde toe te voegen, omdat het bij het vasthouden van water kan helpen. Meng hiervoor gewoon een schep kokosvezel door je aardemix. Het resultaat is een vochtiger leefklimaat voor je planten, zonder dat ze doorweekt raken.

Gerelateerd artikel

Kun Je Kokosvezel Hergebruiken?

Perliet

Deze lichte witte korrels van vulkanisch gesteente worden gebruikt om de beluchting en drainage van aarde te verhogen en tegelijk de waterretentie te verbeteren. Het is daarmee perfect voor compactere substraten. Een beetje perliet kan een wereld van verschil maken, geloof ons maar.

Hydrokorrels

Hydrokorrels kun je eigenlijk net als perliet toevoegen om de drainage en beluchting van de aarde te verbeteren. Veel telers doen ze op de bodem van potten of verhoogde plantenbakken. Dit zijn namelijk hotspots voor wortelrot en andere gevaren die op de loer liggen.

Vermiculiet

Dit met hitte behandelde mineraal is een geliefd materiaal om aarde wat lichter te maken. Vermiculiet is perfect voor telers met een voornamelijk kleiachtige grond, omdat het de drainage en beluchting verbetert. Vaak wordt vermiculiet gecombineerd met perliet om het maximale uit de aarde te halen.

Wormenmest

Wormenmest bestaat uit de uitwerpselen van regenwormen. Je kunt dit op verschillende manieren gebruiken om de kwaliteit van je aarde te verhogen. Wormenmest bevat een scala aan microben die de plantengroei kunnen stimuleren, en de bodemtextuur, waterretentie en drainage verbeteren. Voeg dus gerust wat toe!

Gerelateerd artikel

Hoe Gebruik Je Humuszuur En Fulvinezuur Bij Het Kweken Van Wiet?

Het antwoord op je aardedilemma

Het antwoord op je aardedilemma

Zoals je ziet, is er geen simpele en eenduidige mogelijkheid om aarde voor je wiet te kopen of mixen. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en misschien vergt het wat tijd voordat je de ideale samenstelling hebt gevonden, maar zodra je het onder de knie hebt, houdt niets je meer tegen. Houd gewoon rekening met de soort die je kweekt en de omgeving van je thuiskweek. Zo word je vanzelf beloond met een overvloed aan wiet en de voldoening van het zelf doen.

Je bezoekt onze Nederlandse website.