Wietboter vormt de basis van bijna elke cannabis edible. Als je weet hoe je het moet maken, kun je helemaal losgaan in de keuken. Ontdek hier hoe je wietboter maakt en bereid je eigen edibles! Lees snel verder!
Wiet kun je op talloze manieren consumeren. Natuurlijk zijn vapen en roken bekende gebruiksmethodes, maar er is meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van de wereld van edibles? Aan de basis van veel edibles staat een veelzijdig product waar je alle kanten mee op kunt: wietboter.
Let op: je kunt wietboter op veel verschillende manieren bereiden. Dit recept is slechts een voorbeeld.
Allereerst een waarschuwing. Koken met vet en water kan erg gevaarlijk zijn als je je niet goed voorbereidt of gewoon onhandig te werk gaat. We raden ten zeerste aan om kleding met lange mouwen en hittebestendige handschoenen te dragen. Doe je dat niet, dan loop je het risico jezelf te verbranden. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!
Je kunt natuurlijk van mooie toppen wietboter maken, maar veel mensen vinden het eigenlijk een verspilling van uitstekend rookmateriaal. Om die reden wordt hiervoor vaak overgebleven snoeiafval van een oogst gebruikt. Hiermee kun je prima wietboter maken die nog steeds een behoorlijke kick geeft, zonder dat het ten koste gaat van je wietvoorraad.
Je kunt hiervoor het beste de kleine 'suikerblaadjes' gebruiken, voordat je de grotere fan leaves overweegt. Deze bladeren hebben een veel hogere concentratie trichomen, en dus een hoger gehalte cannabinoïden, dan stammen of takjes. Dit wil niet zeggen dat je laatstgenoemde niet kan gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je meer materiaal nodig hebt om een eindproduct te maken dat sterk genoeg is.
Wat is wietboter? Is het gewoon een kwestie van wat toppen in een pakje boter proppen en lekker op je boterham smeren? Helaas niet, er komt iets meer bij kijken. Maar als je dit simpele recept volgt, merk je al gauw dat de resulterende wietboter een uiterst veelzijdig voedingsproduct is. In principe kun je van elk recept de boter vervangen door wietboter. Voeg het bijvoorbeeld toe aan brownies en koekjes of gebruik het om een heerlijk stuk biefstuk in te bakken. Met wietboter kun je eindeloos kokkerellen!
Als je zelf heerlijke wietboter wilt maken, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Met ons eenvoudige recept maak je smakelijke wietboter die een krachtige buzz oplevert. Als alternatief kun je ook een CBD boter maken om alle potentiële gezondheidsvoordelen van cannabidiol te ervaren.
Wat is het geheim achter het maken van een lekker sterke wietboter? Zoals we weten, is het opwarmen van cannabis de beste manier om het psychoactieve effect ervan te ervaren. Bij het maken van edibles, werkt het iets anders dan roken of vapen. Met het decarboxyleringsproces verwarm je je fijngemalen wiet voordat je deze in de boter verwerkt. Decarboxyleren zorgt ervoor dat cannabinoïdezuren zoals THCA en CBDA omgezet worden in 'geactiveerde' THC en CBD. Er zijn veel manieren om wiet te decarboxyleren, bijvoorbeeld met een oven. Producten als de POT van NOIDS kunnen het proces nog meer stroomlijnen en voor een efficiëntere extractie zorgen.
Het maken van wietboter kan 3 uur tot een hele dag in beslag nemen, dus maak je agenda vrij! Neem de tijd, op die manier haal je echt het maximale uit dit recept.
1. Om je wiet goed voor te bereiden, moet je het eerst decarboxyleren. Warm de oven voor op 110°C, verdeel de toppen in kleinere stukjes, leg ze op een bakplaat en verwarm ze ongeveer 30–40 minuten. Zorg ervoor dat je de wiet elke 10 minuten omdraait, zodat de toppen gelijkmatig worden gedecarboxyleerd.
Het infusieproces van wietboter werkt als volgt. Doordat de oliën in cannabis (in de trichomen) zich met behulp van hitte aan de oliën uit de boter hechten, worden ze samengesmolten. Daarom is het belangrijk om een zo groot mogelijk oppervlak te gebruiken. Op een groter oppervlak komt die samensmelting beter tot stand, wat resulteert in betere boter.
2. Vul een pan voor één derde met wiet. Als je een kleine batch maakt, kies dan een kleine pan. Wil je een grote hoeveelheid boter maken? Gebruik dan een grote pan of meerdere pannen.
3. Voeg vervolgens klontjes boter en water in een verhouding van 1:4 aan je pan toe. Voeg voor elke 250 gram boter één liter water (1000ml) toe. Herhaal dit totdat je de pan (of pannen) tot maximaal twee derde van de capaciteit hebt gevuld.
Het is belangrijk om deze hoeveelheden aan te houden (⅓ wiet en tot ⅔ water/boter), omdat je in de volgende stap hitte aan deze mix gaat toevoegen. Zodra het mengsel begint te koken, beginnen de vetten en oliën te borrelen en misschien te spatten. Hier komen de eerder genoemde lange mouwen en hittebestendige handschoenen van pas!
4. Nu het wiet- en botergoedje in je pan zit, is het tijd om het mengsel op te warmen. Er zijn twee opties, en de meningen hierover zijn nogal verdeeld. Je kunt je water direct op een zeer hoge temperatuur brengen, waardoor het snel en heftig kookt, of je kunt het rustig naar 100°C opwarmen en dan zachtjes laten sudderen. Sneller aan de kook brengen scheelt tijd, maar door de versnelde verdamping loop je het risico wat van de THC en CBD kwijt te raken. Voor een langzamer kookproces moet je meer geduld hebben, maar je verliest waarschijnlijk minder THC en CBD (zie onze artikelen over het verdampen van wiet voor meer informatie over dit proces).
Voorstanders van de snellere methode stellen dat het verlies verwaarloosbaar is. Mensen die de voorkeur geven aan langzaam koken claimen juist het tegenovergestelde. Experimenteer gewoon en kijk wat je het fijnste vindt. Vergeet alleen niet om een deksel op je pan te doen om spatten te voorkomen.
5. Roer tijdens het koken regelmatig met de houten spatel door het mengsel en vul het bij met heet water zodra de inhoud tot de helft van het oorspronkelijke volume is geslonken. Hoe sneller je het mengsel kookt, hoe vaker je water moet toevoegen.
6. Houd de wietboter constant warm, maar zorg ervoor dat deze niet volledig kookt. Roer voortdurend door en laat het mengsel 2-3 uur op een laag vuur sudderen.
7. Haal na 2-3 uur de boter van het vuur en giet het door een zeef of kaasdoek in een hittebestendig bakje. Je kunt proberen de wiet in de zeef te persen, maar dit kan in een nare, chlorofylachtige smaak resulteren.
Nadat je het plantmateriaal hebt gezeefd, kun je het bewaren voor toekomstige kooksessies. Gebruik het bijvoorbeeld als saladedressing, spread of verrijk er talloze recepten mee. Dit materiaal bevat nog steeds een kleine hoeveelheid cannabinoïden, dus als je het absolute maximale uit je oogsten wilt halen, dan kun je het nog zeker nog gebruiken.
8. In je bak blijft nu een laagje olie op een laag water achter. Zet de bak een nacht in de koelkast. Hierdoor zullen de oliën stollen, en blijft er uiteindelijk wietboter achter.
9. Verwijder de volgende dag voorzichtig het laagje wietboter uit het bakje. Pas op dat je er geen water op morst en laat de boter ook niet in het water vallen.
10. Nu heb je eindelijk mooie wietboter die je perfect in je favoriete gerechten kunt gebruiken! Goed gedaan!
Wietboter bewaar je in principe op dezelfde manier als gewone boter. Als je het op korte termijn wilt gebruiken, bewaar je wietboter in de koelkast. Het blijft ongeveer twee weken goed voordat het begint te bederven. Wil je het langer bewaren? Stop het dan in de vriezer. Houd er echter rekening mee dat je het in dat geval voor gebruik moet ontdooien. Daarom is het verstandig om de boter in porties te verdelen voordat je het invriest. Hierdoor hoef je niet je hele voorraad te ontdooien als je maar een beetje nodig hebt.
En voilà, dat was het dan! Je hebt nu je eigen wietboter die je als basis voor allerlei edibles kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je hebt niets te verliezen, want het wietmateriaal waarmee je wietboter maakt verdwijnt normaal gesproken in de afvalbak of op de composthoop. Wees niet bang om te experimenteren. Loop gewoon alle stappen door en voor je het weet geniet je van je eigen wietboter!