Cannabiswijn is flink in opkomst op de legale cannabismarkt. En hoewel het misschien een moderne creatie lijkt, heeft wietwijn eigenlijk een eeuwenoude oorsprong. Lees verder om meer te leren over de geschiedenis van cannabiswijn en hoe je het thuis kunt maken.
Naarmate de cannabiswetten over de hele wereld blijven veranderen, komt er een steeds grotere verscheidenheid aan wiet producten op de markt. En aangezien zo veel mensen genieten van de mellow buzz van een glas wijn en cannabis, was het slechts een kwestie van tijd voordat er flessen met wiet geïnfuseerde vino in de schappen van legale markten zouden belanden.
En hoewel merken als CannaVines, Rebel Coast en Know Label de branche lijken te innoveren met rode, witte en rosé wijnen met wiet, is de kunst van het combineren van wijn en cannabis niet nieuw.
Cannabis wordt beschouwd als een van de oudste gewassen van de mensheid, waarbij archeologisch bewijs suggereert dat de mens de plant meer dan 4000 jaar geleden begon te domesticeren (Lawler, 2019). Wijn is ook aantoonbaar een van de oudste alcoholische dranken van de mensheid en dateert van ten minste 5000 voor Christus. Maar wist je dat onze voorouders de twee ook wisten te combineren?
Hoewel cannabiswijn misschien een moderne uitvinding lijkt, is er archeologisch bewijs dat erop wijst dat de Scythen (een oud nomadenvolk dat oorspronkelijk uit het huidige Iran kwam) fervente liefhebbers van wietwijn waren (Jones, 2017). Begraafplaatsen en historische verslagen suggereren dat de Scythen wijn en cannabis graag gebruikten als onderdeel van hun spirituele en diplomatieke rituelen, maar ook voor holistische doeleinden. Van de Scythen werd bijvoorbeeld gezegd dat ze grote voorraden hennepzaad in hun tenten verbrandden, waardoor ze creëerden wat veel moderne stoners kennen als een hotbox. Bovendien hebben archeologen Scythische bekers gevonden die sterk leken op vuurpotten en vermoedelijk werden gebruikt om wijn te infuseren met kruiden zoals cannabis. En de Scythen waren niet het enige volk in de oudheid met een passie voor cannabis.
De volgelingen van Dionysos (de Griekse god van de vruchtbaarheid, wijn, theater, rituelen en extase) zouden ook fan zijn van met cannabis verrijkte wijn (Bennet, 2020). Volgens Carl Ruck, professor Klassieke Studies aan de Universiteit van Boston, werden wijnen uit de oudheid (waaronder die beschreven in het Oude Testament) over het algemeen versterkt en verrijkt met specerijen en kruiden. Wolfskers, opium en mandragora zijn slechts enkele voorbeelden van de ingrediënten die gebruikt werden om deze krachtige oude brouwsels te maken. Omdat veel oude culturen cannabis gebruikten, hebben Ruck en andere experts openlijk gesuggereerd dat het zeer waarschijnlijk is dat wiet in het verleden zijn weg vond naar meer dan één brouwsel.
Helaas hebben we geen toegang tot oude Griekse of Scythische recepten om wietwijn te maken. Desalniettemin nemen we twee eenvoudige recepten met je door om een krachtig brouwsel te maken, waarmee je een idee krijgt wat een machtige Scythische strijder of een uitzinnige volgeling van Dionysus gedronken zou kunnen hebben.
Wietwijn komt in verschillende vormen voor. Aan de ene kant kun je je favoriete wietsoort gebruiken om in de winkel gekochte wijn te verrijken met de psychoactieve effecten van cannabis. Dit mengsel wordt ook wel versterkte wietwijn genoemd en kan worden gemaakt met verschillende kruiden en toevoegingen voor een rijkere, complexere smaak.
Je kunt ook zelf cannabiswijn maken door plantenmateriaal van wiet (zoals toppen of knipafval) te fermenteren en te brouwen met gist, fruit, suiker en een handvol andere ingrediënten. Het resultaat? Een krachtig brouwsel met een sterke buzz en dynamische smaak. Afhankelijk van de exacte mix van ingrediënten die je gebruikt, kan gefermenteerde cannabiswijn erg lekker zijn.
Hieronder zullen we je leren hoe je het gemakkelijk thuis kunt maken, maar eerst delen we een eenvoudig recept voor versterkte cannabiswijn met behulp van een in de winkel gekochte fles wijn.
Versterkte wijn wordt gemaakt door wijn te infuseren met kruiden, specerijen en andere ingrediënten (zelfs andere alcoholische dranken). Het recept hieronder is vergelijkbaar met het maken van glühwein, maar gebruikt cannabis voor een extra kick.
Bij deze methode worden cannabis en fruit gebrouwen tot een alcoholische, wijnachtige drank. Probeer dit recept om het proces onder de knie te krijgen en pas het daarna gerust aan om de smaak van je uiteindelijke wijn te verbeteren. Let op dat dit recept knipafval gebruikt in plaats van toppen, wat resulteert in een heerlijk drankje met een meer mellow effect. Je kunt toppen gebruiken voor een sterker eindproduct, maar wij denken niet dat het nodig is.
Wil je je vino infuseren met cannabis, maar ben je geen fan van het idee om alcohol te mengen met de high van THC? Overweeg dan om cannabiswijn met CBD te maken! In beide hierboven beschreven recepten kun je de THC-rijke cannabis vervangen door een CBD soort.
Als alternatief voor het maken van glühwein kun je wijn ook verrijken met CBD supplementen. Zorg er wel voor dat je een wateroplosbaar supplement gebruikt, zoals wateroplosbaar cannabispoeder.
Hoe je je cannabiswijn bewaart, hangt af van hoe je hem maakt. Glühwein is, als het luchtdicht wordt bewaard, enkele weken houdbaar in de koelkast. Om de glühwein die je hierboven hebt leren maken te bewaren, raden we aan om het in gesteriliseerde wijnflessen te gieten en de flessen af te sluiten met een kurk. Zorg ervoor dat je de flessen zoveel mogelijk vult zonder dat de wijn de kurk raakt - dit vermindert de hoeveelheid zuurstof in de fles en zorgt ervoor dat je glühwein langer houdbaar blijft. Overweeg ook om de kurken van je flessen te bedekken met was.
Je kunt gebrouwen cannabiswijn ook in flessen bewaren. Wanneer goed gebotteld, is het zowel binnen als buiten de koelkast enkele maanden houdbaar. Daarbij is het belangrijk om dit in gesteriliseerde flessen te doen en de flessen luchtdicht af te sluiten. Hoewel er veel manieren zijn om dit te doen, kun je eens kijken in de sectie Bierbrouwen van de Zamnesia Headshop voor betaalbare glazen flessen, kroonkurken en een sluitmachine.
Headshop
In onze Headshop vind je de voordeligste populaire rookaccessoires, zoals wietpijpjes, grinders en nog veel meer.
Bij het bewaren van gebrouwen wijn of glühwein is het belangrijk steriele producten te gebruiken om te voorkomen dat je wijn vervuild raakt (waardoor de kans toeneemt dat hij ranzig wordt). Bovendien is het van groot belang dat je cannabiswijn bewaart in flessen met een goede luchtdichte sluiting en zo min mogelijk lucht boven de wijn in je flessen houdt om de oxidatie na verloop van tijd te minimaliseren. Hoewel zowel glühwein als gebrouwen cannabiswijn in de koelkast bewaard kan worden, kun je gebrouwen wijn beter bewaren in een droge, koele en donkere kelder waar de aroma's en smaak kunnen blijven rijpen.
Net als de meeste alcoholische dranken wordt cannabiswijn het best gedronken in het gezelschap van goede vrienden, familie en dierbaren. Bovendien is het belangrijk om er met mate van te genieten. Vergeet niet dat dit eeuwenoude elixer een krachtige combinatie is van de buzz van wijn en de high/stone van cannabis. Schenk jezelf dus een lekker glas met wiet verrijkte glögg in, leun achterover en nip langzaam weg terwijl je de buzz over je heen laat komen.