Chipotle is bijna synoniem aan de Mexicaanse en Tex-Mex keuken. Maar wat zijn chipotle pepers precies, en hoe maak je ze? Hieronder leggen we dit stap voor stap uit en lees je hoe je je eigen chipotles, chipotlesaus en chipotlepoeder maakt. Zet je koksmuts maar vast op!
Van het roken van verse jalapeños tot het maken van een adobo saus; we bespreken alle eenvoudige stappen die nodig zijn om de kunst van het maken van chipotle chili onder de knie te krijgen!
Maar voordat we verdergaan, willen we je graag waarschuwen voor het feit dat chilipepers een branderig gevoel kunnen geven. Overweeg daarom om handschoenen aan te doen als je ze gaat bereiden. Als dat echter geen optie is, was je handen dan goed na het bereiden van de pepers. Andere delen van je lichaam zijn namelijk minder goed bestand tegen hun hitte!
Chipotle is geen aparte pepersoort, maar een gerookte jalapeño peper. Om chipotle pepers te maken, moeten we dus pepers gaan roken! Maar geen paniek als je geen smoker hebt. Er bestaan namelijk ook andere manieren om ze te roken. Hoe je dat kunt doen, bespreken we later in dit artikel.
Rode (rijpe) jalapeños, hoewel je de groene variant ook kunt gebruiken
Een smoker
Houtsnippers: pecannoot, esdoorn, bitternoot, enz.
Mes
Voedseldroger (of oven)
Stel de smoker in op een temperatuur van 90-95℃.
Was en droog de jalapeños. Maak met het mes een sneetje van de steel tot de punt.
Leg ze op roosters in de smoker.
Laat ze 3 uur roken.
Tenzij je ze onmiddellijk toevoegt aan een adobo saus (waarover straks meer), moet je ze eerst drogen. Een voedseldroger is hiervoor het meest geschikt. Je kunt ze echter ook 10 uur lang op een lage temperatuur in de oven laten drogen.
Maar misschien heb je wel helemaal geen echte smoker in huis! Geen paniek; het is nog steeds mogelijk om chipotle pepers te maken, tenminste, als je over een standaard oven of een barbecue met deksel beschikt.
Als je een oven wilt gebruiken om chipotle pepers te maken, leg dan eerst de jalapeños op een bakplaat. Onder deze bakplaat plaats je een bakplaat met houtsnippers. Bedek de jalapeños met aluminiumfolie en zet ze vervolgens 3-5 uur op een lage stand in de oven.
Houd er wel rekening mee dat ovens niet gemaakt zijn om gerechten te roken. Je moet er dus goed om denken dat de houtsnippers geen vlam gaan vatten. Als je voor deze methode kiest, let dan goed op en zorg ervoor dat je continu in de buurt bent en een oogje in het zeil houdt.
Als je een goede barbecue thuis hebt staan, dan is deze methode een betere optie dan de oven. Voor het roken van de pepers, plaats je de houtskool niet op de bodem, maar ongeveer halverwege. Zodra de houtskolen wit kleuren, voeg je de houtsnippers van jouw keuze toe. Zodra deze smeulen, leg je de jalapeños ernaast en sluit je de deksel. Laat de jalapeños ongeveer 3 uur op deze manier staan, en je hebt chipotle pepers!
Adobo is in wezen een chilisaus met gerookte chipotle pepers. Je kunt hierbij de adobo zelf maken of kopen. Daarnaast is dit ook een manier om je chipotle pepers direct na het roken te conserveren, zodat je ze niet meer hoeft te drogen.
Deze saus kun je gebruiken als ingrediënt - vaak gebruikt men het als basis voor een saus - maar je kunt het ook gewoon als saus op zich gebruiken.
Chilipoeder (ancho, guajillo)
200 gram fijngehakte tomaten
Ongeveer 75ml ciderazijn
3 teentjes knoflook
25 gram bruine suiker
7 gram oregano
10 gram zout
10 gram gemalen komijn
5 gram kaneel
5 gram zwarte peper
5 gram piment
45ml olijfolie
Keukenmachine
Braadpan of koekenpan
Voeg chilipoeder toe aan ongeveer 150ml water en giet het mengsel vervolgens in de keukenmachine. Laat het mengsel even met een gesloten deksel trekken.
Voeg de azijn, fijngehakte tomaten, knoflook, bruine suiker, oregano, het zout, de komijn, kaneel, peper en het piment toe. Mix het mengsel totdat het de consistentie van ketchup heeft. Voeg gerust wat water toe als het te dik is.
Verhit de olie in de koekenpan of braadpan en voeg de vers gemixte puree toe. Laat het 20 minuten sudderen.
In dit stadium kun je de vers gerookte chipotle pepers aan het mengsel toevoegen. Als ze zijn gedroogd, moet je ze eerst rehydrateren. Dit doe je door ze te perforeren en ze 30 minuten in water te koken. Hierna kun je ze aan je adobo saus toevoegen. Laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen.
Bewaar je chipotle in adobo saus in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
Chipotlesaus is een heerlijke hete saus. Het is pikant, maar heeft tegelijkertijd veel rijke smaken. Deze saus is daarmee ideaal voor burritos, als dipsaus, of iets anders wat om een beetje extra pit vraagt. En het is heel makkelijk te maken. Lees hieronder hoe!
Mayonaise (of veganistisch alternatief)
Zure room (of veganistisch alternatief)
Adobo saus
Limoensap
Knoflook
Zout
Doe de mayonaise, zure room, chipotle pepers, het limoensap, de knoflook, en een snufje zout in de keukenmachine.
Mix het mengsel totdat het romig is.
Voeg limoen en zout toe totdat de saus lekker smaakt.
Bewaar de saus maximaal een week in de koelkast in een luchtdichte verpakking.
Wat moet je doen om van je gerookte pepers een heerlijke chipotlepoeder te maken? Het recept hiervoor is supereenvoudig en bovendien kun je de poeder heel lang bewaren!
10 gram geroosterde, gedroogde en geplette chipotle pepers
20 gram gerookte paprika
7 gram gemalen komijn
7 gram knoflookpoeder
7 gram oregano
7 gram gemalen koriander
3 gram zeezout
Voeg gerust nog andere soorten chilipoeder naar wens toe, en geef het wat extra pit!
Maal je gedroogde chipotle pepers tot een fijn poeder.
Meng de poeder simpelweg met de andere ingrediënten.
Bewaar de poeder op een koele, donkere en droge plaats.
De bovenstaande recepten kun je gebruiken als basisrecepten voor het maken van chipotle chilipepers, -sauzen en -poeders. Gebruik ze echter vooral als leidraad. Als je het gevoel hebt dat er iets anders moet worden toegevoegd, of weggelaten, volg dan gerust je gevoel (en smaakpapillen) en experimenteer!
Chipotle pepers zijn een heerlijke toevoeging aan veel verschillende gerechten. Je kunt ze in de vorm van saus gebruiken voor een extra rokerige smaak en wat meer pit, maar ook met veel andere ingrediënten combineren. Geniet ervan!