Ginkgo biloba is een miljoenen jaren oude boom die al lang voor holistische doeleinden wordt gebruikt. Het biedt mogelijk talloze voordelen, van het bevorderen van de slaapbereidheid tot het verbeteren van de stemming. Hieronder duiken we in de geschiedenis van deze boom en bespreken we hoe je Ginkgo biloba zelf kunt ervaren!
Ginkgo biloba werd honderden jaren geleden al gebruikt. Maar het heeft ook in de moderne wereld nog steeds veel toepassingen. Je vindt het vaak in vitamines en supplementen, en naar verluidt, bezitten de bladeren en extracten van deze boom antioxiderende eigenschappen, waarmee ze talloze mogelijke voordelen bieden. Maar wat is Ginkgo biloba precies?
Hieronder duiken we in de verbluffende geschiedenis van deze boom. En je ontdekt ook waarom ginkgo nog steeds zo populair is en hoe je het kunt gebruiken!
Ginkgo biloba, ook wel bekend als de 'Japanse notenboom', 'tempelboom' of gewoon 'ginkgo', is de enige nog levende soort van de orde Ginkgoales en komt oorspronkelijk uit China. Het woord 'ginkgo' komt van een spelfout van 'gin-kyo' - een Japanse term voor 'zilveren abrikoos'. Deze foutieve spelling heeft ertoe geleid dat 'ginkgo' de gebruikelijkste benaming van dit type boom is geworden.
Het woord 'biloba', dat 'twee lobben' betekent, is de perfecte beschrijving van de bladeren van deze boom. En het zijn precies deze blaadjes en de extracten ervan die naar verluidt talloze voordelen hebben.
Het geslacht Ginkgo bestaat al 170 miljoen jaar. De orde Ginkgoales gaat zelfs 290 miljoen jaar terug. De boom werd echter in 1691 door Europeanen herontdekt en geregistreerd. Sindsdien wordt Ginkgo biloba in veel landen en klimaten gekweekt. Hoewel ginkgo voornamelijk met China en de Chinese cultuur wordt geassocieerd, is het ook populair in Japan en andere Aziatische landen. Het is een stevige en robuuste boom die in verschillende omgevingen kan worden gekweekt. Dat gezegd hebbende, is Ginkgo biloba inmiddels een bedreigde soort.
Iets wat ginkgo echt speciaal maakt, is dat het in principe een levend fossiel is. Zoals vermeld, zijn er exemplaren van meer dan 290 miljoen jaar oud ontdekt. En deze oude bomen verschilden weinig met die van nu. Zeggen dat Ginkgo biloba veerkrachtig is, is dan ook een understatement. De boom overleefde zelfs de atoomexplosie in Hiroshima in 1945 en was een van de weinige levende dingen die na de ontploffing overeind bleven.
Naast nucleaire explosies, is ginkgo ook goed bestand tegen insecten en ongedierte. Het scheidt namelijk een onaantrekkelijke chemische stof af die verzekert dat de boom met rust wordt gelaten. Deze stof voorkomt ook de groei van schimmels en bacteriën; het is dus niet verrassend dat deze boom de tand des tijds heeft doorstaan.
Daarnaast heeft de Chinese National Institute of Geology and Palaeontology onderzoek naar de boom gedaan, met interessante uitkomsten. Hieruit blijkt namelijk dat de genen van ginkgo de laatste 51 miljoen jaar niet zijn veranderd. Het huidige DNA is nog steeds gelijk aan de bestudeerde fossielen!
Ginseng wordt vaak in één adem met Ginkgo biloba genoemd. Beide worden in de traditionele Chinese geneeskunde benut. Maar zijn ze ook hetzelfde? Simpel gezegd: nee. Er zijn wel overeenkomsten, maar Ginkgo biloba heeft vooral met zijn bladeren en de extracten daarvan effect, terwijl ginseng als wortel wordt gebruikt.
Ginseng kun je vers, gedroogd en in poedervorm kopen en is een sterke antioxidant. Deze eigenschap bezit ginkgo ook. Beide middelen kom je daarom vaak tegen in gezondheidssupplementen en mogelijk werken ze zelfs samen om nog meer voordelen te bieden.
Sinds de herontdekking zijn de zaden en bladeren van Ginkgo biloba voor allerlei holistische doeleinden gebruikt. En ook tegenwoordig is ginkgo nog zeer gewild, omdat het als een volledig natuurlijk voedingssupplement wordt beschouwd. Hoewel het al eeuwen wordt gebruikt, is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar Ginkgo biloba gedaan. Met dat in het achterhoofd, volgen hieronder enkele mogelijke voordelen ervan voor je gezondheid.
In de traditionele Chinese geneeskunde werd ginkgo gebruikt om de bloedtoevoer naar organen als de lever, hersenen en nieren te bevorderen. Meer recent werd in een studie (Wu et al., 2008) Ginkgo biloba-extract toegediend aan patiënten met een coronaire hartziekte, in de hoop de bloedtoevoer naar verschillende lichaamsdelen te verbeteren. De resultaten lieten bij sommige patiënten een verhoogde bloedstroom zien. Er is echter meer concreet bewijs nodig om conclusies te kunnen trekken.
Ginkgo biloba wordt ook vaak gezien als een middel om spanning te verminderen. Om dit te testen, kregen in een studie (Woelk et al., 2007) 107 deelnemers een dosis ginkgo van 240mg, 480mg of een placebo. De mensen die de hoogste dosering hadden gekregen, meldden dat ze aanzienlijk minder spanning voelden, en ook de lagere dosis bleek effectiever dan de placebo. Men concludeerde dat het hoge niveau van antioxidanten in ginkgo hier mogelijk verantwoordelijk voor was.
Ginkgo biloba is, zoals al aangestipt, rijk aan antioxidanten en andere verbindingen. Daarom is het niet gek dat het ook al lang wordt gebruikt om de lichamelijke, natuurlijke reactie op ontstekingen te ondersteunen. In 2013 is dit tevens in een studie (Chen et al.) aangetoond. Hierbij werden wel proefdieren gebruikt en geen mensen, maar de resultaten toonden een waarneembare impact op ontstekingen aan; reden genoeg voor uitgebreider onderzoek met mensen.
Er is ook voorlopig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van ginkgo bij het verbeteren van het geheugen en de focus. Een kleine, geïsoleerde studie (Mix & Crews, 2002) wijst op een verbetering van cognitieve prestaties, het geheugen en de gezondheid in het algemeen. Er zijn echter maar weinig hoogwaardige studies die erop wijzen dat dit daadwerkelijk het geval is. Daarom is ook op dit gebied meer onderzoek nodig.
Hoewel er geen onderzoek met proefpersonen is gedaan naar de effecten van ginkgo op de gemoedstoestand, zijn proeven met muizen wel veelbelovend. Zo kregen muizen in een studie (Montes et al., 2015) maximaal 82 opeenvolgende dagen ginkgo toegediend, waarbij ze op dag 28 en dag 70 aan een stressvolle situatie werden onderworpen. In beide gevallen vertoonden de diertjes die met ginkgo waren behandeld minder spanning bij een doolhoftest dan de controlegroep.
Aangezien de stemming en geestelijke gezondheid nogal complex zijn, is er echter nog wel uitgebreid klinisch onderzoek vereist om deze bevindingen te ondersteunen.
Het veelbelovende onderzoek naar de invloed van ginkgo op de bloedsomloop, mondde ook uit in het idee dat het ons seksleven zou kunnen verbeteren. Jazeker, soms wordt Ginkgo biloba ook gebruikt door mensen met een seksuele disfunctie of een laag libido. Er bestaan echter alleen nog maar verhalen over; er is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. En, net zoals bij veel andere supplementen, kan de effectiviteit ook per persoon verschillen.
Al met al worden supplementen met Ginkgo biloba als veilig beschouwd, zolang je ze maar met mate gebruikt. Kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten echter eerst advies inwinnen bij hun huisarts, omdat ginkgo in deze situaties niet altijd geschikt is.
Hoewel zeldzaam, kan Ginkgo biloba wel enkele bijwerkingen hebben, vooral als je een hoge dosis gebruikt. Net zoals wanneer je een andere nieuwe vitamine of nieuw supplement wilt gebruiken, is het daarom verstandig om je huisarts te raadplegen voordat je ginkgo neemt.
Enkele opmerkelijke bijwerkingen zijn:
Ginkgo is verkrijgbaar in talloze vormen, zoals gedroogde bladeren, extracten en handige capsules. Er zijn dus verschillende manieren om het te gebruiken, en je keuze hangt grotendeels van je persoonlijke voorkeur af. We hebben hieronder een paar methodes en bijbehorende voordelen voor je op een rijtje gezet:
Een van de gemakkelijkste manieren is thee zetten of het vapen van gedroogde bladeren; deze zijn in principe meteen klaar voor gebruik.
Iedereen kan thee zetten. Breng gewoon wat water aan de kook en voeg de door jou gekozen hoeveelheid bladeren toe. Laat het water ongeveer 10-15 minuten alle voedingsstoffen en smaken opnemen. Vervolgens zeef je het brouwsel, en genieten maar! Dit is een heerlijke manier om de smaak en mogelijke voordelen van ginkgobladeren te ervaren.
Een andere methode is het vapen van de bladeren. Met een vaporizer voor droge kruiden is dit gemakkelijk te doen. Vul de kamer van je vaporizer met wat bladeren. Warm je vaporizer vervolgens op, op een lage temperatuurstand, zodat de smaken en aroma's goed vrijkomen. Een paar trekken is daarna voldoende om het beste uit je Ginkgo biloba-bladeren te halen!
Ben je op zoek naar heerlijk smakende en sterke bladeren, check dan eens de Ginkgo biloba bij Zamnesia. Deze blaadjes zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 50g, dus je kunt hiermee flink wat thee zetten en van talloze vape-sessies genieten!
Ginkgo biloba
Ginkgo biloba is niet alleen verkrijgbaar in de vorm van gedroogde bladeren. Er zijn ook tal van vloeibare extracten. Van tincturen tot sprays, kies zelf hoe jij het liefst jouw dagelijkse dosis inneemt, wanneer en waar het jou uitkomt. Met een tinctuur druppel je een paar druppels direct onder je tong, waardoor het snel in de bloedbaan terechtkomt. Deze methode staat bekend als 'sublinguale toediening', wat een gemakkelijke en snelle manier is om ginkgo te gebruiken. Een tinctuur kun je echter ook in koffie, een smoothie of water druppelen.
Bovendien zijn er mondsprays met ginkgo. Deze zijn vergelijkbaar met tincturen, met het verschil dat je ze in je mond of bovenop voedsel sprayt.
De meest discrete en misschien wel gemakkelijkste manier om ginkgo in te nemen, is met capsules of tabletten. Je kunt hiermee op elk moment van de dag Ginkgo biloba innemen. Zamnesia heeft zelfs zijn eigen Ginkgo biloba-supplement ontwikkeld met een dosering van 240mg. Capsules en tabletten geven geen geur af, dus je kunt ze zonder problemen in het openbaar gebruiken. Ons extract is bovendien gemaakt met hoogwaardige ginkgo. Met dit supplement wordt het wel heel simpel om dit gerenommeerde middel in je lifestyle op te nemen! De capsules zijn daarbij klein en om die reden zowel geschikt voor onderweg als voor thuis. Met de supplementen van Zamnesia staat gemak voorop.
De meesten nemen 1-2 keer per dag Ginkgo biloba in. Maar wat is dan het beste moment? Dat komt echt neer op je persoonlijke voorkeur en wat je probeert te bereiken. Gelukkig is het gebruik vaak makkelijk in je schema in te passen, ongeacht de methode van consumptie. Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar de voordelen van het nemen van ginkgo in de morgen dan wel in de avond.
Zoals de meeste dagelijkse vitamines en supplementen, wordt ginkgo vaak bij het ontbijt ingenomen. Wil je overdag graag spanning verminderen of je zenuwen tot rust brengen, dan is dit de beste optie. Hetzelfde geldt voor het verbeteren van je aandacht en focus, vooral op het werk. Ginkgo toevoegen aan je ochtendroutine is daarbij supergemakkelijk en wordt vaak door mensen met een drukke lifestyle gedaan.
Ginkgo biloba heeft echter ook bepaalde voordelen als je het 's avonds gebruikt. Omdat het mogelijk ontspant en de stemming verbetert, is het niet verrassend dat het eveneens populair is onder mensen die beter willen slapen. Er is zelfs onderzoek (Hemmeter et al., 2001) naar de werkzaamheid van Ginkgo biloba als slaapmiddel gedaan!
Hoe of wanneer je Ginkgo biloba ook consumeert, het mag duidelijk zijn dat het niet alleen een legendarisch verleden heeft, maar ook een veelbelovende toekomst. Door voortdurend nieuw onderzoek komen we er daarbij steeds meer over te weten. En de meer dan 290 miljoen jaar oude geschiedenis van deze bijzondere boom belooft veel goeds!
Als je in de tussentijd zelf ginkgo wilt proberen, ga dan naar de Zamnesia shop. Scrol op je gemak door onze Ginkgo biloba-producten, en ervaar zelf de voordelen ervan!
wellicht ook interessant