Er liggen een groot aantal besmettingen op de loer. De meesten kunnen worden verdeeld in drie groepen: Bacteriën, schimmels (fungi) en ongedierte. Laten we de meest voorkomende soorten nader bekijken.
Thuis paddo’s kweken is niet de meest gemakkelijke klus. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben, maar je moet wel voorzichtig en enorm schoon te werk gaan omdat de omgeving te allen tijde steriel moet blijven. Elk onderdeel van het kweken van paddo’s is ontzettend gevoelig voor besmetting, inclusief de sporen, het mycelium en de paddo’s zelf.
Manieren om de omgeving steriel en rijk voor het mycelium te houden, maar vrij van concurrenten als bacteriën, schimmels of ongedierte, zijn natuurlijk sterilisatie van het substraat en filtering van de lucht. Maar deze methodes zijn niet onfeilbaar. De genoemde processen zijn niet perfect en de steriele omgeving blijft in de praktijk niet lang steriel.
We kunnen zeggen dat onder een besmetting alles valt wat ongewenst is in je substraat of medium, maar voornamelijk onzuiverheden in de lucht, aarde of het water, die langdurige problemen kunnen veroorzaken voor je paddo-project.
Besmetting van sporen kan fataal blijken voor het gehele kweekproject, terwijl besmetting tijdens de vrucht-vruchtvormende fase kan leiden tot het afvallen van de hoedjes. Een besmetting kan zich snel verspreiden, dus het is verstandig de besmette culturen zo snel mogelijk te verwijderen. Gelukkig kunnen besmettingen eenvoudig worden herkend, omdat het mycelium van de paddo helemaal wit is.
Als je andere kleuren ziet, kan je ervan uitgaan dat je een besmette cultuur hebt. Maar loop niet te hard van stapel, want er zijn twee uitzonderingen als het om de kleur gaat. Een is de kleur blauw, die een kneuzing aangeeft op het mycelium en de andere is de kleur geel, wat aangeeft dat het mycelium oud wordt en nieuwe verdediging produceert tegen bacteriën.
Verontreinigende stoffen zullen floreren in het gesteriliseerde substraat dat voor het kweken van paddo's wordt gebruikt, omdat ze er geen concurrentie vinden, wat in de natuur uiteraard wel het geval is.
Wanneer paddenstoelen in het wild groeien, is er een complexe relatie tussen diverse bacteriën, schimmels en andere stoffen die een ecologische balans behouden waarin de paddenstoel zich vrij kan ontwikkelen, zonder noodzaak te vechten met verontreinigende stoffen over de dominantie over het substraat.
Je snapt nu dat er een groot aantal besmettingen op de loer liggen. De meesten kunnen worden verdeeld in drie groepen: Bacteriën, schimmels (fungi) en ongedierte.
Bacteriën zijn eencellige micro-organismen, die zich razendsnel voortplanten. Je komt ervan af door het substraat te steriliseren en pasteuriseren. Schimmels behoren tot de fungi en groeien in de vorm van filamenten, die hyphen worden genoemd.
Ze kunnen worden beheerd met zout, natriumcarbonaat, alcohol, kaneel, enz. En tot slot zijn er de plagen, kleine insecten die smullen van je cultuur en ziektes overdragen, met alle ellende van dien. Ongedierte houd je tegen met grondige ontsmetting en een luchtdichte kweekruimte.
Het is ontzettend naar als je een besmette paddenstoelen-cultuur ontdekt. Het is echter essentieel dat je weet hoe je de eerste signalen daarvan opmerkt en hoe je er vervolgens mee omgaat. Als één cultuur of vruchtkamer slachtoffer is van schimmels of bacteriën, is niet meteen je hele kweek mislukt.
Verkleuring is een van de duidelijkste signalen van besmetting. Invasieve schimmels geven een cultuur vaak onderscheidende en heldere kleuren. Zie je dus groene, blauwe, grijze of zwarte vlekken in de vruchtkamer? Dan is de cultuur waarschijnlijk besmet. Weet echter dat kleine blauwe stipjes in het mycelium mogelijk stootplekjes zijn. Dat geldt met name als het tegen de randen aandrukt. Soms ontstaan dan blauwe plekken.
Niet alleen andere schimmelsoorten kunnen je substraat binnendringen. Ook bacteriën hebben er een handje van. Je ontdekt vaak dat ze aanwezig zijn, als je slijm ontdekt. Slijmerige plekken op het graan of mycelium wijzen op overtollig vocht en mogelijk op een besmetting met bacteriën. Soms kom je ook gele en bruine vlekken tegen en een knapperige of gel-achtige textuur.
Een gezonde paddenstoelen-cultuur verspreidt zich redelijk uniform door het graan of substraat. Schimmeldraden verspreiden zich in verschillende richtingen, maar komen uiteindelijk samen en maken het groeimedium tot een geheel. Zie je echter sectoren ontstaan - plekken waar de draden niet samenkomen - dan is de cultuur wellicht besmet met een andere schimmelsoort.
Helaas zijn niet alle invasieve schimmels even goed te herkennen. Door hun kleur en verschijning vallen ze soms bijna niet op in het gecultiveerde mycelium. Als je het echter van dichterbij bekijkt, dan zie je de verschillen wel degelijk. Tot die indringers behoren ook de sporoforen. Deze zijn waar te nemen met een microscoop. Het zijn kleine, haarachtige structuren met een bubbelstructuur aan het uiteinde.
Een stoffige textuur wijst soms ook op besmetting. Een poederachtige substantie bovenop het mycelium duidt daarbij op een invasie. Dit is echter alleen zichtbaar met een vergrootglas.
Als je ontdekt dat de cultuur is besmet, wat doe je dan?
Als een vruchtkamer eenmaal is besmet, dan is die vaak als verloren te beschouwen. Door de bak te openen en het besmette weefsel te verwijderen, loop je alleen maar het risico op besmetting van andere culturen. Ook je werkruimte raakt daardoor mogelijk besmet. Soms kun je besmette culturen echter wel redden. Lees verder en ontdek alles over de verschillende soorten besmetting en mogelijke oplossingen.
Nu we de verschillende vormen van besmetting bij het kweken van paddo's hebben vastgesteld en ook hoe je ze identificeert, bespreken we hier de meest voorkomende.
Deze komt veel voor in potten met granen. De bacil overleeft soms sterilisatie in de vorm van endosporen die hittebestendig zijn. Wanneer het medium besmet is met de bacil, wordt er een grijsachtig slijm gevormd, die stinkt en het graan een extreem nat uiterlijk geeft, vandaar de naam.
Als je endosporen wil elimineren uit je graan, moet je het ongeveer een dag lang weken op kamertemperatuur. Op deze manier zal de endospore ontkiemen, waarna het succesvol kan worden gesteriliseerd.
Als je gele tot bruine afwijkingen ziet op of aan de rand van je hoedjes, kan je aannemen dat je te maken hebt met bacterievlekken. Deze bacterie verspreidt zich via door de lucht zwevende bodemdeeltjes en komt voor als je paddenstoelen 4-6 uur na het bewateren nat blijven. Je komt ervan af door de luchtvochtigheid te verlagen en een 150ppm chlooroplossing toe te voegen.
Wanneer een katoenachtig mycelium je behuizing bedekt en je paddenstoelen omhult na contact met het zachte mycelium, wat een zachte rot veroorzaakt, is je cultuur besmet met spinrag schimmel. Deze schimmel is iets donkerder dan mycelium en vanwege dit kleine kleurverschil het voor een beginner lastig te herkennen zijn.
Een ander duidelijk signaal is de enorme groeisnelheid, omdat spinrag schimmel de gehele behuizing in een dag of twee zal bedekken, beginnend van een klein plekje ter grootte van een dubbeltje. Een hoge luchtvochtigheid bevordert het geheel, dus het verlagen van de luchtvochtigheid of het verhogen van de luchtcirculatie zal helpen.
Dit wordt veroorzaakt door Trichoderma harzianum en kan worden herkend aan een agressief, wit mycelium die de hele behuizing en paddo's zal bedekken, waardoor zachte rot ontstaat en smaragdgroene sporen worden geproduceerd.
Groene schimmel is momenteel de meest voorkomende ziekte in de Amerikaanse Agaricus industrie. Het voorkomen van groene schimmel wordt onder meer beïnvloed door slechte hygiëne, vliegen en anaërobe omstandigheden, waardoor strikte reiniging en het gebruik van oppervlakte-ontsmettingsmiddelen essentieel zijn.
Deze snel groeiende schimmel, ook bekend als Neurospora, wordt veel gevonden in agar en graan. Deze besmetting komt overal in de natuur voor, groeit dwars door katoen stoppers en filter schijven en laat zich maar moeilijk verwijderen. Verontreinigde culturen moet onmiddellijk worden vernietigd en een grondige reiniging van het laboratorium is noodzakelijk.
Deze schimmels komen vaak voor in agar- en graanculturen, omdat ze in bijna elk organisch substraat worden gevonden. Ze zijn ook bekend onder de naam Aspergillus en geven de voorkeur aan een vrijwel neutrale tot licht basische pH. Soorten variëren in kleur van zwart tot geel. Sommige soorten zijn echter giftig en produceren dodelijke aflatoxines, dus ze moeten met speciale zorg worden behandeld.
Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Verticillium schimmels, die plakkerige sporen produceren. De symptomen van de ziekte hangen af van de ontwikkelingsfase. Vroege infectie leidt tot misvormde pin hoedjes en infectie in een later stadium leidt tot een verdraaide paddo met een gekanteld hoedje.
Omdat de sporen kleverig zijn, verspreiden ze zich via stofdeeltjes en je moet dus voorzichtig zijn met het verplaatsen van aarde in de buurt van paddo's. Andere methodes zijn het voorkomen dat vliegen de bovengenoemde paddenstoel huizen kunnen betreden en het strooien van keukenzout op keukenrol, waarmee je de ziekte in toom houdt.
Dit zijn kleine, vliegende insecten die aangetrokken worden door de paddo's. Ze voeden zich met het mycelium en banen zich een weg door de paddo's. De door de gnats beschadigde weefsels krioelen meestal met bacteriën, wat weer leidt tot soft rot.
Volwassen insecten zijn 0,3cm lange, grijszwarte vliegjes. De vleugels zijn doorzichtig, zonder patroon met weinig zichtbare aderen. Strikte reiniging en algemene hygiëne is het beste plan van aanpak om deze besmetting de baas te worden.
Mijten zijn kleine geleedpotige wezentjes die vaak gevonden kunnen worden in stro en mest. De meeste soorten mijten zijn gunstig voor het kweken van paddo's, omdat ze zich voeden met aaltjes en andere mijten.
Ook zijn ze actief bezig met het verdelen en mixen van het organische substraat. Er zijn echter een aantal soorten die wel schade kunnen aanrichten. Ze voeden zich net als de fungus gnats met het mycelium en kunnen verkleuring van het oppervlak veroorzaken. Hygiëne en gedetailleerde reiniging zijn heel belangrijk om deze besmetting de baas te worden.
Dit zijn de meest voorkomende besmettingen die je kan tegenkomen bij het kweken van paddo's. Als je maar een ding onthoudt van dit artikel, onthoud dan dat je verder komt met een schone omgeving en zorgvuldige behandeling.
Verwante Producten
You might also like
Categories
Account
Informatie
Onze Aanbiedingen
Zonder deze cookies werkt onze website niet. Daarom kun je functionele cookies niet uitschakelen.