De Blauwe Lotus (Nymphaea caerulea) staat ook wel bekend als Blauwe Waterlelie. Het is een prachtige bloem die oorspronkelijk uit het oude Egypte komt. Destijds verbouwde men de plant langs de rivier de Nijl. De plant is van groot spiritueel en cultureel belang geweest voor de oude Egyptenaren. Zo kwam ze vaak voor in kunstwerken en was ze het symbool van bepaalde goden. Daarnaast beschouwden de oude Egyptenaren de Blauwe Lotus waarschijnlijk als koninklijk, aangezien men de plant heeft aangetroffen in het heiligdom van koning Toetanchamon. Vanwege haar afrodiserende en milde psychoactieve werking, werd ze als recreatieve drug gebruikt. Omdat deze plant zo populair was in het oude Egypte, zien sommige mensen de Blauwe Lotus ook wel als de eerste "partydrug".
Deze fascinerende bloem heeft echter nog veel meer te bieden. Wij bespreken alle verschillende toepassingen van de Blauwe Lotus om je te laten zien hoeveel we gemeen hebben met de oude Egyptenaren. We behandelen zelfs hoe je haar zelf kunt kweken en gebruiken!
De geschiedenis van de Blauwe Lotus gaat terug tot het oude Egypte. Meer dan drieduizend jaar geleden, verbouwden de oude Egyptenaren de plant op grote schaal langs de oevers van de Nijl, vanwege haar schoonheid en bedwelmende effecten. Men beschouwde haar als een heilige plant, die nauw verbonden was met de Egyptische goden Osiris, Nefertem en Ra. Daarom gebruikten de Egyptenaren de Blauwe Lotus als een religieus sacrament, maar ook als recreatieve "feel good"-drug.
Vanuit Egypte vond de plant haar weg naar de rest van de Oudheid, van het Romeinse Rijk tot Britannia en Griekenland, tot zelfs India. Na verloop van tijd werd de Oudheid echter geschiedenis en raakte ook de Blauwe Lotusbloem in de vergetelheid. Dit veranderde door bevindingen van archeologen uit de moderne tijd, waardoor de belangstelling voor de heilige bloem opnieuw toenam. Begin 19e eeuw ontdekte men namelijk oude graftombes en werden farao's uit hun eeuwige rustplaatsen opgegraven. De onderzoekers verwonderden zich daarbij over de talrijke voorstellingen van de Blauwe Lotus die ze in bijna alle graven aantroffen. Het werd duidelijk dat de plant van grote betekenis was. En vanaf dit moment kwam de bloem opnieuw in de schijnwerpers te staan.
Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de Blauwe Lotus. Desondanks hebben we een goed beeld van waar je haar voor kunt gebruiken.
Veel mensen gebruiken Blauwe Lotus als een soort afrodisiacum. Modern onderzoek heeft een dergelijk effect echter nog niet bevestigd. Desondanks lijkt uit recent onderzoek naar voren te komen dat vooral de alkaloïde nuciferine bijdraagt aan verbetering van seksuele prestaties.
De Blauwe Lotus gebruikt men ook al lang vanwege de mogelijk gunstige invloed ervan op de nachtrust. Gebruikers zeggen dat de plant vooral voor een ontspannen gevoel zorgt, wat uiteindelijk leidt tot een betere nachtrust. Het bewijs hiervoor is echter puur anekdotisch. Er bestaat nog geen wetenschappelijk onderzoek dat dit effect aantoont en laat zien hoe dit precies tot stand komt.
De wetenschap heeft nog niet veel onderzoek hiernaar gedaan. Desondanks neemt men aan dat twee van de belangrijkste bestanddelen van de Blauwe Lotus, de alkaloïden apomorfine en nuciferine, invloed hebben op de controle van je spieren.
Blauwe Lotus behoort tot de groep planten waarvan men denkt dat ze lucide dromen kunnen opwekken of versterken. Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar dit specifieke gebruik van de plant. Desalniettemin ervaren gebruikers een gunstige invloed ervan op dromen, wanneer ze voor het slapengaan thee drinken van de bloemen of Blauwe Lotus vapen met een vaporizer.
Hoewel we hier alleen anekdotisch bewijs voor hebben, wordt de bloem ook al lang gebruikt door mensen wanneer ze zich gespannen en onrustig voelen. Deze gebruikers geven aan dat de plant een milde high biedt die vergelijkbaar is met de high van cannabis. Met dit effect kan Blauwe Lotus een goed alternatief zijn voor mensen met een lage tolerantie voor THC.
Er bestaat nog geen wetenschappelijk bewijs voor dit specifieke effect van de Blauwe Lotus. Desalniettemin gebruikt men sinds de Oudheid de plant al als afrodisiacum, waarbij het milde ontspannende effecten zou hebben. Hierdoor gelooft men dat de plant een positieve invloed kan hebben op de stemming. Dus mocht je iemand kennen die zich somber voelt, dan kun je diegene wellicht Blauwe Lotus aanbevelen als een goed kruidensupplement.
Als we de chemie van de Blauwe Lotus (Nymphaea caerulea) bekijken, blijkt dat de plant meer dan twintig verschillende antioxidanten bevat, waaronder fenolen, flavonoïden, saponine, anthrachinonen en anthocyanen. Deze zijn in alle plantendelen aanwezig, maar de hoogste concentraties zitten in de bladeren en de bloemen. Het belangrijkste is echter dat Blauwe Lotus de alkaloïden apomorfine en nuciferine bevat.
Men beschouwt apomorfine als een psychoactieve alkaloïde en een niet-selectieve dopamine-agonist. Dit houdt in dat het gelukkige gevoelens kan opwekken. Daarnaast heeft het mogelijk een gunstige invloed op spanning. Nuciferine is een andere plantaardige alkaloïde die een vergelijkbaar effect heeft. Deze alkaloïde is echter niet psychoactief.
Je kunt op meerdere manieren van Blauwe Lotus genieten, waaronder:
Thee zetten van Blauwe Lotus is erg eenvoudig. Zo kun je thee van gedroogde bloemen maken, zoals je dat normaal gesproken ook met gewone kruidenthee zou doen. Gebruik voor een milde dosis ongeveer 5g van het plantmateriaal. Voor sterkere thee gebruik je 10g. Doe de bloemen in een theezeef en laat ze 10-15 minuten trekken in heet water. Drink de thee als deze nog warm is. Als je het jezelf nog gemakkelijker wilt maken, dan kun je ook Blauwe Lotus in kant-en-klare theezakjes kopen.
Op veel voorstellingen in oude graftombes is te zien dat de oude Egyptenaren van Blauwe Lotus genoten door deze in wijn te weken. Als je je eigen Blauwe Lotuswijn wilt maken, doe dan wat bladeren in wijn. Vervolgens laat je de drank met de blaadjes een paar dagen trekken. De Blauwe Lotus kan wel zorgen voor een bittere smaak. Daarom kun je de plant het beste combineren met zoete dessertwijn, zoals Lambrusco, Zinfandel of Riesling.
Heb je een vaporizer voor droge kruiden? Dan kun je deze ook gebruiken voor Blauwe Lotus. Dit is tevens een van de eenvoudigste manieren waarmee je van de plant kunt genieten. Binnen een paar minuten heb je namelijk je vaporizer al gevuld, die je vervolgens overal mee naartoe kunt nemen. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur waarop de moleculen verdampen vrij laag is, namelijk tussen de 100 en 125 graden Celsius. Maak de droge bladeren van de Blauwe Lotus goed fijn als je de beste vape-ervaring wilt.
Een extract van de Blauwe Lotusbloem is misschien wel de meest efficiënte methode om de plant te gebruiken. Dit bevat namelijk de actieve bestanddelen van de plant in een sterk geconcentreerde vorm. Deze extracten zijn verkrijgbaar in verschillende concentraties, zoals 10x en 20x, maar ook in verschillende vormen, zoals in poedervorm, als tinctuur of als samengeperste hasj-achtige hars. Al deze extracten kun je gemakkelijk toevoegen aan eten en drinken, waardoor het ontzettend eenvoudig is om Blauwe Lotus in te nemen. Je hoeft alleen nog maar te besluiten wat jouw voorkeur heeft.
Als je Blauwe Lotus een keer wilt proberen, wees dan niet teleurgesteld als je erachter komt dat de plant niet gemakkelijk te verkrijgen is. Maar wanneer je gewoon een eigen voorraadje wilt, kun je haar ook zelf kweken! Je hebt niet veel nodig om aan de slag te kunnen. Bovendien is het kweken van de plant niet bijzonder moeilijk.
Verzamel eerst het belangrijkste materiaal. Naast tuingereedschap gaat het om de volgende dingen:
De mogelijkheid om Blauwe Lotus uit zaden te kweken, is vrij recent ontdekt. Tot een paar jaar geleden was het kweken van de plant uit wortelstokken, de ondergrondse plantendelen, de traditionele manier. Dit is echter niet de makkelijkste methode om haar te telen. Om dit probleem op te lossen, hebben tuinders een manier gevonden om de plant uit zaad te laten groeien. Het kweken van Blauwe Lotus uit zaden is niet alleen een stuk gemakkelijker, maar ook goedkoper.
Vul de waterdichte pot voor ongeveer 5cm met tuinaarde. De Blauwe Lotus wil graag een bodem die zand, slib en wat klei bevat. Daarom zijn de meeste universele soorten potgrond waarschijnlijk ongeschikt. Vermijd mengsels met mos, hout, schors of andere biologische bestanddelen. Geef bovendien de zaden geen kunstmest. Vul vervolgens de pot met warm water tot ongeveer twee vingers breed boven de aarde. Wacht een paar minuten tot de grond is gezonken. Vervolgens druk je de aarde aan, zodat deze compacter wordt.
Verspreid de zaden van de Blauwe Lotus gelijkmatig over de aarde die onder water zit. Zaai ze ongeveer 2-3cm uit elkaar. Nadat je de zaden hebt gezaaid, bedek je ze met een dun laagje aarde of zand.
Zet de pot met de zaden op een zonnige en warme plek. Na een paar dagen ontkiemen ze. Direct na het kiemen lijken de jonge scheuten op gras. Na een paar dagen krijgen ze twee blaadjes die op het wateroppervlak drijven.
Nu is het tijd om de jonge planten te verplanten! Zodra de scheuten een beetje zijn gegroeid, kun je ze in een grotere pot zetten. Haal ze voorzichtig uit de kleine pot en zet ze in een grotere met meer water.
Bepaalde delen van de plant zijn erg mooi om te zien. Je kunt echter ook veel delen gebruiken om er eten, thee en nog meer Blauwe Lotusplanten van te maken!
Wanneer je je eigen Blauwe Lotus kweekt, is het bijkomende voordeel dat je geen zaden meer hoeft te kopen om meer planten te kweken. Naarmate je plant groeit, verdwijnt de top van de bloem op een gegeven moment onder het wateroppervlak, waar het zich ontwikkelt tot een vrucht. Wanneer deze rijp is, zit deze vol met zaden. Deze zaadjes kun je vervolgens gebruiken om meer Blauwe Lotus te kweken!
Het deel van de Blauwe Lotus dat onder de grond zit, noemt men ook wel de wortelstok. Dit is de "wortel", of, om precies te zijn, de ondergrondse steel of wortelsteel van de plant. Deze kan behoorlijk lang worden en bestaat uit meerdere segmenten. Het bijzondere aan de wortels van de Blauwe Lotus is dat je ze kunt eten. Ze zijn vooral in Azië populair als delicatesse.
De wortels van de plant zijn een goede bron van natuurlijke plantaardige vezels. Bovendien zijn ze bijzonder rijk aan vitaminen en mineralen. Ze hebben een milde, zoete smaak en een knapperige textuur die lijkt op selderij. Als je de wortels lang kookt, worden ze iets zachter. Wil je dit doen, dan moet je eerst de harde uiteinden eraf snijden. Vervolgens verwijder je de dunne buitenschil met een aardappelschiller. Spoel daarna de wortels goed af onder water. Soms zit er nog wat vuil in de gaatjes, maar deze viezigheid kun je met een eetstokje eenvoudig weghalen. Snijd daarna de wortels in kleine schijfjes. Je kunt de wortelschijfjes vervolgens aan soep of een stoofschotel toevoegen, of roerbak ze om er gezonde lotuswortelchips van te maken!
Naast de bloem en de wortels kun je ook de zaden van deze prachtige plant eten. Deze zijn rijk aan mineralen en vitamines (B-vitamines). Er bestaan zowel bruine als witte Lotuszaden. Bruine zaden hebben een schil en worden meestal geoogst als het zaadhoofd van de Lotus rijp is. Witte zaden zijn daarentegen Lotuszaden zonder schil. Deze oogst men wanneer het zaadhoofd nog groen is, maar de zaadjes al wel helemaal ontwikkeld zijn.
Als je gedroogde Lotuszaden wilt gebruiken, kun je ze, net als gedroogde bonen en linzen, het beste een nacht in water laten weken. Daarna kun je ze toevoegen aan soep en vele andere gerechten! Je kunt ook genieten van Lotuszaden in de vorm van een heerlijke pasta. Dit is met name populair in Azië, waar men het vaak gebruikt voor gebak en desserts.
Bij Zamnesia hebben we een heel assortiment met producten van Blauwe Lotus. Of je nu op zoek bent naar delen van de plant voor lekkere thee, extracten van de Lotusbloem, hars of een tinctuur, wij hebben het in huis:
Sterk geconcentreerde (20x) hasj-achtige hars van Blauwe Lotus! Maak er kleine balletjes van die je met water kunt drinken of gebruik het om er thee van te zetten.
Sterk geconcentreerd extract van Blauwe Lotus (20x) in poedervorm. Dit kun je eenvoudig toevoegen aan dranken. Bovendien is het ideaal om er thee van te maken of te gebruiken tijdens het koken.
De gedroogde bloemen van Blauwe Lotus kun je gebruiken voor het maken van thee. Ook kun je ze laten weken in wijn. Gebruik 5g van de bloemen voor een milde dosis en 10g voor een sterker brouwsel.
Waarschijnlijk is dit de eenvoudigste manier om Blauwe Lotus te gebruiken. Neem tot 2x per dag 6-10 druppels van deze sterk geconcentreerde tinctuur.
Er bestaat enige verwarring over het verschil tussen de Blauwe Lotus (Nymphaea caerulea) en de Lotus (Nelumbo nucifera). Deze laatste is de nationale bloem van India en Vietnam. De namen haalt men vaak door elkaar, dus laten we hieronder alles eens kort op een rijtje zetten.
Nymphaea caerulea - Dit is de "Blauwe Lotus" uit Egypte waar we het in dit artikel over hebben. Deze plant staat ook wel bekend als Egyptische Blauwe Lotus, Blauwe Waterlelie, Blauwe Egyptische Waterlelie, Heilige Blauwe Lelie of Blauwe Lelie van de Nijl. Ondanks de gebruikelijke naam "Blauwe Lotus" is deze plant geen lotusbloem, maar een waterlelie van het geslacht Nymphaea.
Nelumbo nucifera – Deze plant staat ook wel bekend als Indische Lotus, Heilige Lotus, Boon van India, Egyptische Boon of gewoon Lotus. Dit is een waterplant van de familie Nelumbonaceae. Deze plant noemt men soms ten onrechte waterlelie.
Maar wat is dan het verschil tussen een waterlotus en waterlelie? Beide zijn verschillende planten die allebei een ander effect hebben. Ze hebben echter ook iets gemeen met elkaar. Ze bevatten namelijk allebei de alkaloïde nuciferine. Wat het gebruik betreft, staat de Egyptische "Blauwe Lotus" Nymphaea caerulea bekend om haar meer uitgesproken effecten. Als je geïnteresseerd bent in een psychoactief effect, dan kun je dus het beste de Nymphaea caerulea gebruiken.
"Lotus" is een naam die men vaak gebruikt voor bloeiende waterplanten, zoals de Indische Lotus (Nelumbo nucifera). De naam gebruikt men echter ook voor verschillende andere planten en plantengroepen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Nymphaeaceae (Waterleliefamilie), waaronder onze Egyptische Blauwe Lelie, ondanks dat deze plant nogal anders is dan Nelumbo. De Meso-Amerikaanse Witte Lotus (Nymphaea ampla) en de Rode Waterlelie (Nymphaea rubra) behoren ook tot deze groep.
Roze Lotus is een andere naam voor de Indische lotus (Heilige Lotus) Nelumbo nucifera, voorheen Nymphaea nelumbo. Deze Lotus is nauw verbonden met de boeddhistische religie en is de nationale bloem van India. De effecten ervan zijn vergelijkbaar met de Egyptische Blauwe Lotus. Je kunt de plant ook op dezelfde manier gebruiken, zoals in thee of gedrenkt in wijn.
De Witte Lotus noemt men ook wel Witte Egyptische Lotus of Tijgerlotus. Dit is een witte bloeiende plant die net als de Egyptische Blauwe Lotus tot de Nymphaeaceae-familie (waterleliefamilie) behoort. Ondanks dat de plant wit van kleur is, heeft ze veel overeenkomsten met de Blauwe Lotus, waaronder vergelijkbare effecten.
De oude Egyptenaren hadden goede redenen om de Blauwe Lotus als een heilige plant van de goden te beschouwen. Duizenden jaren geleden heeft men de Blauwe Lotus op grote schaal gekweekt, maar vandaag de dag is dit een van de meest bedreigde planten ter wereld. Desalniettemin is de plant vrij recent weer in populariteit gestegen, waardoor ze ook weer steeds meer gekweekt wordt. Met haar schoonheid en verschillende gunstige effecten is de Blauwe Lotus geliefd bij tuiniers, kruidenspecialisten en psychonauten.
Blauwe Lelie
You might also like