Droomyoga wordt beschouwd als een de zes subtypes yoga, zoals beschreven door de Tibetaanse Goeroe Marpa. Het oude beoefenen van droomyoga wordt tot de dag van vandaag nog steeds door monniken uitgevoerd en bestaat uit zes fases.
Mensen spenderen veel tijd aan slapen. Gemiddeld brengen we 25 jaar van ons leven door in droomland, waar ons lichaam en geest kunnen uitrusten. Dit is een enorme hoeveelheid tijd en deze tijd kan veel beter worden benut.
De kunst van droomyoga is zo een manier om deze "downtime" goed te kunnen benutten. Het is een oude Tibetaanse Bon1 Boeddhistische oefening, waarin monniken hun lucide dromen opwekken om te mediteren en converseren met hun voorouders.
Zij geloven dat de meeste mensen hun slaap doorbrengen in de "slaap van onwetendheid", een toestand van de slaap waarin geen bewustzijn is. Door het betreden van een heldere toestand, word je in staat gesteld te groeien en te ontwikkelen als een persoon. Niet alleen dit, maar er wordt geloofd dat het beoefenen van droomyoga ons ook laat begrijpen dat het leven als een droom is, die wordt vormgegeven door onze waarneming. Door leren te kijken door de illusies van onze dromen, kunnen we ons begrip van de wakkere wereld vormgeven en ontwikkelen, waardoor we dit in een heel nieuw licht zien.
In de eerste fase, wordt de monniken uitgelegd hoe helder te worden. Wanneer ze helder zijn, starten ze hun tweede fase. In deze fase moeten zij alle angsten van hun droom overwinnen. Ze moeten zich realiseren dat niets in hun droom ze pijn kan doen en dat zij zelf de controle hebben. Zij zullen bijvoorbeeld een vuur doven met hun handen, of iets dergelijks, om aan henzelf te bewijzen dat er geen gevaar is.
De derde fase van de droom betreft mediteren met het idee dat het wakkere leven en de droom gelijk zijn, omdat beiden veranderen en ontwikkelen; dat het leven illusionair is in beide bewustzijnstoestanden, omdat niets in steen is gebeiteld. Daarom hebben objecten in de droom en de wakkere wereld geen inhoud.
Vervolgens zullen de monniken de droom om hen heen manipuleren, door het veranderen van de toestand van objecten waardoor zij de normale regels van het leven trotseren; het veranderen van grote objecten in kleine, of het licht als een veertje maken van zware objecten.
De vijfde fase voert de monniken nog een stapje verder, waarin zij zich realiseren dat hun lichaam net zo onwerkelijk is als alle objecten om hen heen. Hierdoor kunnen zij zich realiseren dat zij niet het "dromers lichaam" zijn dat aanwezig is in de droom, maar de droom zelf. Het lichaam van de dromer kan op dezelfde manier worden gemanipuleerd als andere aspecten, of kan zelfs verdwijnen.
Tenslotte, als een monnik eenmaal volledig begrip heeft, wordt de nadruk gelegd op de afbeeldingen van goden; op hen mediteren met een doelbewuste focus. Geloofd wordt dat de afbeeldingen van goden een doorgang zijn naar verlichting, waardoor de monnik wordt gelinkt aan het heldere licht van de leegte en spiritueel verder kan groeien.
Dit is een oefening die iedereen kan gebruiken om te groeien in het leven. Een excuus voor het negeren van jezelf en spirituele groei is dat de moderne Westerse levensstijl daar geen tijd voor heeft. Werk en het drukke leven van alledag is de mantra van velen, waar zeer weinig nadruk op de persoon zelf wordt gelegd. Iedereen moet echter slapen en het is een geschikt moment om de spiritualiteit van binnen te ontdekken.
De eerste fase van Tibetaanse Droomyoga, waarbij je lucide droomt, kan bereikt worden met een hoop oefening en ervaring. Er zijn echter bepaalde producten die je helpen op weg naar verlichting via lucide dromen. Deze worden toepasselijk “Droomkruiden” genoemd. De kruiden helpen je te beseffen dat je droomt en dat je controle over je dromen krijgt. Bovendien herinner je je die dromen later veel levendiger.
Silene capensis—ofwel Afrikaanse Droom Wortel—is bijvoorbeeld een Zuid-Afrikaanse wortel die levendige en kleurrijke dromen opwekt. Ook Uvuma-omhlope zou je begeleiden naar profetische en verlichtende visioenen. Maar er zijn nog veel meer Droomkruiden die je ondersteunen bij Droomyoga. Ontdek hier meer over op onze pagina met Droomkruiden.
Een andere beoefening, bekend als yoga nidra, is ook een alternatieve manier om voordeel te halen uit periodes van rust. Dit is een oude Indiase traditie, ook bekend als paranormale slaap. Het beoefenen van yoga nidra komt overeen met droomyoga. Yoga nidra legt de nadruk rond begrippen van helder dromen, maar is toch opvallend anders. Binnen een heldere droom, is de dromer zich zelden bewust van de wakkere wereld. Yoga nidra is een toestand waarbij het bewustzijn "ertussenin" hangt, een verkwikkende en diepe mentale en lichamelijke ontspanning die aan de gebieden van het dromen grenst, terwijl nog steeds enige bewustzijn wordt vastgehouden. Het is ontspanning door de focus van bewustzijn, gericht op het balanceren van onze energie.
Yoga nidra is eenvoudig uit te voeren en je hebt er geen speciale attributen voor nodig. Alleen een kalme geest en een warme, comfortabele plek om te gaan liggen.
De oefening wordt uitgevoerd door op je rug te gaan liggen met je ogen gesloten en je armen van je lichaam af met de palmen naar boven gericht. Benen zijn gespreid tot heupwijdte, de tenen vallen naar buiten. Het beoefenen van yoga nidra legt de nadruk op de manier waarop het lichaam ligt en dit moet zo symmetrisch mogelijk zijn; verbeeld je daarom een centrale lijn, van je kruis naar je keel.
Eenmaal in de juiste positie, wordt de aandacht naar binnen gericht, het bewust worden van het ritme van je ademhaling. Vervolgens wordt het bewustzijn gericht op een deel van het lichaam, zoals een been of een voet. Dit bewustzijn wordt langzaam geroteerd rond het lichaam, van spier tot spier, bewust alle spanning loslaten in synchronisatie met diepe ademhaling.
Nadat dit bewustzijn door het lichaam is geschoven en er is geen spanning meer, ga je over in een kalme, droomachtige, toestand. Als dit gebeurt, worden vaak gevoelens van lichtheid en smelten gevoeld. Eenmaal in deze toestand, wordt het bewustzijn terug geleid naar de ademhaling, waardoor de kalme, meditatieve, droomachtige toestand kan worden benut.
Dit kan helpen het bewustzijn en begrip uit te breiden. Beide oefeningen kunnen door iedereen worden uitgevoerd als deel van hun avondritueel en vereisen geen extra tijd uit je dagelijkse schema. Het is een belangrijk proces voor lichaam en geest en regelmatige beoefenaars geven een drastische verbetering aan in zowel lichamelijk als psychologisch welzijn.
Droomkruiden
You might also like
Categories
Account
Informatie
Onze Aanbiedingen
Zonder deze cookies werkt onze website niet. Daarom kun je functionele cookies niet uitschakelen.