Er zijn verschillende manieren om je substraat te enten als je paddo's wilt kweken, van liquid cultures tot agar op petrischaaltjes. Als je echter net begint, is het lastig om te bepalen welke methode het beste is. Het gebruik van een sporenspuit is een van de gemakkelijkste opties en perfect voor de beginnende kweker.
Het kweken van je eigen paddo's is ontzettend lonend. Toch is het soms ook best ingewikkeld. Er zijn namelijk talloze stappen die je uiterst zorgvuldig moet volgen. De eerste stap is het enten van het substraat, gevolgd door het kiemen van je paddo-sporen. Voor beginnende kwekers kan dit zowel lastig als leuk zijn. Maar wij helpen je uiteraard graag op weg. Hieronder bespreken we hoe je zelf sporenspuiten maakt.
Een sporenspuit is eigenlijk een onmisbaar onderdeel als je zelf paddo's wilt kweken. Hiermee kun je namelijk je substraat enten. De minuscule sporen die in de oplossing drijven, bezitten de genetische code voor de vele grammen aan magische paddenstoelen die je later (hopelijk) ziet verschijnen. Het toevoegen van je sporen aan steriel water en dit gebruiken voor het enten met een spuit is een van de beste en gemakkelijkste ontkiemtechnieken bij het kweken van magic mushrooms.
Het gebruik van een sporenspuit is de gemakkelijkste manier om bij het kweken van paddo's schoon te werken. Dit geldt vooral als je ook een flow hood gebruikt. Er bestaan echter ook andere entmethoden, zoals liquid cultures, waarover later meer. Over het algemeen kun je met een sporenspuit direct sporen toevoegen aan het substraat zonder groot risico op besmetting, als je tenminste zorgvuldig bent.
Ga je voor het eerst kweken? Dan bestaat er geen betere manier. Het is simpel, betrouwbaar en ideaal voor beginners. Veel ervaren kwekers geven trouwens ook de voorkeur aan deze techniek.
Om een sporenspuit te maken, zul je eerst wat sporen van magic mushrooms moeten verkrijgen. Je kunt online sporenprints kopen of je kunt kant-en-klare sporenspuiten aanschaffen.
Je moet het risico op besmetting daarbij zo klein mogelijk houden. Zorg dus voor een schone omgeving met weinig luchtstroom. Het is hiervoor verstandig om een flow hood te gebruiken of een glovebox. Als dit niet mogelijk is, kies dan voor een kleine ruimte waar je het oppervlak met bleek kunt reinigen. We raden ook aan handschoenen en een masker te dragen.
Toch hoef je in dit stadium nog niet te overdrijven, want het risico op besmetting is nog niet zo groot. Maar het loont altijd de moeite om voorzichtig te zijn. Het kweken van paddo's is een langdurig, redelijk ingewikkeld proces: als je twee maanden later een beschimmelde cake hebt, is dat zonde van je werk!
Alle hieronder genoemde benodigdheden kun je vrij eenvoudig online of in een fysieke winkel vinden. Ook is alles in zijn geheel genomen vrij goedkoop en is de beloning de investering meer dan waard. Bovendien heb je, naast de sporenprints misschien, geen verdachte of verboden dingen nodig. Sporenprints van psilocybine paddo's zijn in veel landen niet illegaal.
1. Begin met het steriliseren van het water in het borrelglas of schaaltje. Plaats alles in de snelkookpan en verwarm het totdat je 15psi bereikt. Zodra je genoeg druk hebt, verlaag je de temperatuur en kook je alles gedurende 30 minuten. Dit is genoeg tijd om alles te steriliseren. Als je spuiten hergebruikt, kun je die in dit stadium ook toevoegen.
2. Schakel de hittebron na 30 minuten uit en laat het water tot kamertemperatuur afkoelen. Dit is heel belangrijk. Als je namelijk te warm water gebruikt, dood je mogelijk de sporen. Je benodigdheden kunnen dan steriel zijn, maar hier heb je niets aan als de sporen dood zijn.
Het afkoelen duurt enkele uren, maar het is verstandiger om een nacht te wachten. Laat ook het deksel op de pan! Als je deze namelijk opent voordat je de inhoud daadwerkelijk gebruikt, is de kans op besmetting erg groot.
3. Je kunt nu de sporenspuiten maken. Steriliseer je pincet en scalpel boven een vlam.
4. Haal het borrelglas of schaaltje met water uit de snelkookpan.
5. Met je pincet haal je de sporenprint uit de verpakking. Houd het boven het borrelglas of schaaltje.
6. Met het scalpel schraap je voorzichtig de sporen in het water.
7. Vul je spuiten onmiddellijk. Plaats het puntje van je eerste spuit in het water en vul deze. Het is slim om de spuit weer te legen in het borrelglas en dit enkele keren te herhalen. Dit verzekert namelijk een goede verdeling van de sporen in het water. Doe dit elke keer als je nieuwe sporen toevoegt.
8. Na het vullen van de spuiten, moet je ze 2-3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Dit helpt de sporen om volledig te hydrateren.
9. Je kunt de sporenspuiten vervolgens in een luchtdicht hersluitbaar zakje stoppen en in de koelkast bewaren. Ze zijn zo maximaal 12 maanden houdbaar.
Het gebruik van een sporenspuit is vrij simpel, zolang je voorzichtig bent. Elke spuit bevat letterlijk miljoenen sporen. Je hebt dan ook niet meer dan 3ml per liter substraat nodig. Dat is ongeveer twee druppels.
Als je een substraat in een potje ent, zitten er als het goed is gaatjes in het deksel. Deze kunnen afgedicht zijn met plakband, een plug of iets dergelijks. Hoe dan ook, het proces is hetzelfde. Prik door de microporeuze tape die deze gaatjes bedekt (of verwijder de plug) en spuit een beetje van de sporenoplossing op het substraat. Hoeveel je moet gebruiken, hangt af van de grootte van de pot.
Heb je dit gedaan, plak dan een nieuw stukje microporeuze tape over de gaatjes en zet de pot op een geschikte, warme, donkere plek. Binnen een week zie je als het goed is het mycelium de plekken koloniseren waar je de oplossing op hebt gedruppeld. Je zou hierbij kleine, op watten lijkende bolletjes moeten zien.
De weken erna vullen deze plekjes de gehele pot op. Doe niets tot het substraat volledig is gekoloniseerd. Let ook op eventuele andere soorten groei, om te zien of er sprake is van besmetting.
Een sporenspuit zou twaalf maanden houdbaar moeten zijn als je deze correct bewaart. Houd er rekening mee dat sporen levende wezens zijn. Ze kunnen dus doodgaan als je ze niet goed bewaart.
Ja, bewaar sporenspuiten altijd bij een temperatuur van tussen de 2°C en 8°C. Je moet ze ook in het donker bewaren, maar dat is geen probleem in de koelkast.
Nee. Sporen zijn cellen die water bevatten. Als je ze invriest, vernietig je ze.
Ja, als je een sporenspuit niet correct bewaart, kunnen de sporen afsterven. Ze sterven na verloop van tijd sowieso, maar het zijn verrassend sterke organismen als je ze onder de juiste omstandigheden bewaart.
Absoluut! Zolang je de spuit goed steriliseert, en deze niet beschadigd is, kun je deze meerdere keren hergebruiken. Om een spuit te steriliseren, vul je deze met gesteriliseerd, kokend water of doe je de spuit in de snelkookpan. Met een vlam kun je de naald steriliseren.
Een liquid culture is ook een populaire manier om substraten met paddosporen te enten. In feite vindt de ontkieming plaats in een vloeibaar substraat en blijft het medium etherisch gesuspendeerd. Liquid cultures ontstaan in een voedingsrijke 'bouillon' (steriel water, verrijkt met suikers).
Bij liquid cultures vinden de meeste telers het ook belangrijk om één soort te isoleren, anders leidt dit uiteindelijk tot een gebrek aan consistentie, heb je er minder controle over en gaan de soorten met elkaar concurreren. Sporenspuiten kunnen daarentegen wel meerdere sporensoorten bevatten.
Een andere methode voor het kiemen, bestaat uit een agar voedingsbodem in een petrischaal. Agar is een suikerrijke stof waarin sporen kunnen kiemen en mycelium kan groeien. Ook deze methode is vrij eenvoudig. Je kunt namelijk rechtstreeks de sporen van een sporenprint op de voedingsbodem laten vallen.
Als je echter geen afgesloten glovebox of flow hood gebruikt, is het risico op besmetting erg groot. De petrischaal staat namelijk open, waardoor veel andere microben het oppervlak kunnen bereiken. Talloze organismen zijn dol op de omgeving waar ook mycelium graag in groeit!
Welke methode je kiest, hangt van je voorkeur af. Sporenspuiten zijn echter het simpelst en ideaal voor beginnende kwekers. Vanwege de eenvoud ervan en de snelheid waarmee je het kunt uitvoeren, is dit simpelweg het makkelijkst. Het kiemproces in het substraat verloopt echter wel trager dan bij een liquid culture.
Liquid cultures zijn ook wat lastiger te maken. Maar ze leveren over het algemeen wel betere resultaten op. De ontkieming heeft namelijk al plaatsgevonden en je hebt ook het mycelium al. Dit leidt tot een snellere, sterkere kolonisatie van het substraat dan de methode met de sporenspuit. Dit betekent ook dat je het risico op besmetting verkleint, omdat het mycelium meer kans heeft om de overhand te nemen. De kolonisatie bij sporenspuiten gaat trager, waardoor concurrerende groei meer tijd heeft.
Je kunt zowel sporenspuiten als liquid cultures online kopen. Het is wel belangrijk dat de verkoper goed staat aangeschreven en dat je je aan de wet houdt. In sommige landen is het mycelium van magic mushrooms namelijk illegaal, zelfs als sporen dat niet zijn.
Heb je echt interesse gekregen in het zelf kweken van paddo's? Dan loont het de moeite alle methoden eens te proberen. Als je enkele maanden later gigantische flushes oogst, kun je vol trots op je eerste, aarzelende stapjes terugkijken. Succes!
Grow kit accesoires
You might also like
Categories
Account
Informatie
Onze Aanbiedingen
Zonder deze cookies werkt onze website niet. Daarom kun je functionele cookies niet uitschakelen.