Lucide dromen ervaren mensen al duizenden jaren, maar toch is het concept redelijk onbekend. Lees verder voor eenvoudige en haalbare tips om zelf lucide dromen te ervaren en ontdek de antwoorden op veel gestelde vragen. Waar moet je allemaal op letten als je deze legendarische semi-bewuste staat wilt bereiken?
Er gaat niets boven lucide dromen. Wanneer je dit onder de knie hebt, is de ervaring sterker dan de trip van de sterkste psychedelica. Van puur plezier tot een verrijkende, therapeutische ervaring, lucide dromen heeft voor iedereen iets in petto. Het beste van alles is dat het gratis en niet schadelijk voor je gezondheid is!
De afgelopen jaren is lucide dromen steeds populairder geworden. Er zijn talloze boeken over dit onderwerp verschenen en veel mensen hebben ontdekt dat dromen een fantastische speeltuin kunnen zijn.
Misschien herinner je je nog wel dat je als kind af en toe levendige dromen beleefde waarin je bijvoorbeeld kon vliegen. Eenmaal volwassen zijn de meesten van ons het vermogen om fijn te dromen echter kwijtgeraakt. Maar wat zijn lucide dromen dan precies?
In wezen wordt een droom lucide of helder als je je ervan bewust bent dat je droomt.
Dit betekent echter niet per se dat je meteen controle hebt over wat er gebeurt - dat is iets wat je moet leren. In het begin ben je je er vaak wel van bewust dat je droomt, maar nog steeds een soort toeschouwer en geen actieve deelnemer. Het is vervolgens wel mogelijk om je dromen te sturen, maar dan moet je er wel wat voor doen.
Er zijn dan ook verschillende niveaus van luciditeit. Op een hoger niveau ben je je volledig bewust van je droom en kun je rondzweven en bereiken wat je maar wilt. Op een lager bewustzijnsniveau ben je echter meer een toeschouwer, die de droom als een soort film bekijkt.
Lucide dromen kunnen leuk, maar ook zeer onthullend zijn. Dromen zijn een manier om ons onderbewustzijn te verkennen en meer te weten te komen over de werkelijkheid. Dit is een gezond proces en lucide dromen is dan ook niet gevaarlijk. En het beste van alles is dat het volledig legaal is!
De term 'lucide dromen' werd in 1913 door de Nederlandse schrijver en psychiater Frederik van Eeden bedacht. Maar ver daarvoor beoefenden mensen dit al.
Lucide dromen is niets nieuws; waarschijnlijk is het al zo oud als de menselijke hersenen. Hoewel het tegenwoordig voor veel mensen misschien iets nieuws is, is het droombewustzijn in veel culturen al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het spirituele leven. Van het boeddhisme tot het Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse sjamanisme, lucide dromen (vaak met bepaalde kruidenmengsels) is belangrijk bij veel culturele gebruiken en gaat verder terug dan de geschreven geschiedenis.
Zowel hindoes als boeddhisten beoefenen bijvoorbeeld geavanceerde vormen van droomyoga, ofwel yoga nidra. Om deze verhoogde tantrische toestand te bereiken, moet je jarenlang oefenen en erg toegewijd zijn. Hierover is echter weinig informatie beschikbaar, omdat de kennis vaak van leraar op leerling wordt doorgegeven.
Het is moeilijk om lucide dromen te beschrijven aan mensen die het nog nooit hebben meegemaakt. Maar het volstaat te zeggen dat het ongelooflijk vreemd aanvoelt. In het begin ervaar je waarschijnlijk een soort shock. Dat komt omdat je de eerste keer dat je merkt dat je in een droomwereld bent, je je plotseling bewust wordt van hoe bizar en echt het wel niet voelt. De eerste paar keer zul je waarschijnlijk wakker worden. Maar als je volhoudt, zul je uiteindelijk alles kunnen doen waarvan je droomt (letterlijk dus).
Lucide dromen kan verschillende voordelen hebben:
Inzicht: door je onderbewustzijn te verkennen, kan lucide dromen je meer inzicht geven in de werking van je eigen geest.
Angsten overwinnen: als je je realiseert dat de lucide droomtoestand een veilige toestand is waarin je totale controle hebt, kun je hier je diep gewortelde angsten aanpakken. Na verloop van tijd ben je zo beter toegerust om er in het echte leven mee om te gaan.
Creativiteit verbeteren: we weten allemaal dat dromen gek kunnen zijn. Als je ze bewust meemaakt en kunt sturen, zijn de creatieve mogelijkheden eindeloos. De ongelooflijke dingen die je in deze staat ervaart, zullen inspiratie opleveren als je weer wakker bent.
Je diepste fantasieën waarmaken: je dromen zijn je eigen wereld. Je kunt er dus alles in doen wat je maar wilt en het levensecht beleven.
Plezier beleven: of je nu vliegt, de ruimte verkent of je favoriete band ziet, alles wat je maar wilt, kan in een lucide droom uitkomen.
In 1975 was Keith Hearne de eerste wetenschapper die bewijs voor lucide dromen vond. Dit werd vervolgens gereproduceerd en geformaliseerd door dr. Stephen LaBerge. Bij proeven liet hij vrijwilligers tijdens lucide dromen hun ogen op een bepaalde manier bewegen voordat ze in slaap vielen. Na dit meerdere malen te hebben herhaald, concludeerde men dat de deelnemers tijdens het dromen inderdaad bij bewustzijn waren.
Hieronder vind je alle benodigde stappen om je avonturen met lucide dromen te beginnen.
Een van de eenvoudigste en effectiefste manieren om een beter gevoel voor dromen te ontwikkelen, is door een droomdagboek bij te houden. Het is niet moeilijk; je legt gewoon een notitieblok en potlood naast je bed. Elke keer als je wakker wordt, schrijf je meteen op wat je je van je droom herinnert. Doe dit steeds meteen na het ontwaken. Je weet waarschijnlijk wel dat je een droom snel weer kunt vergeten.
Door het droomdagboek kun je droompatronen leren herkennen en je gevoeligheid voor dromen in het algemeen ontwikkelen. Door je dromen te onthouden en op te schrijven, raak je vertrouwd met je persoonlijke droomwereld. Omdat dromen zich vaak herhalen, steeds in een iets andere vorm, is de kans groot dat je de volgende keer in een vergelijkbare droomwereld de droom herkent en lucide gaat dromen.
Een andere tip is het uitvoeren van zogenaamde reality checks. Deze techniek is gericht op de laagste niveaus van het bewustzijn, wanneer je al een toeschouwer bent van je dromen, maar nog niet echt beseft dat je echt droomt. In deze staat helpt het om diverse eenvoudige controles uit te voeren om te bepalen of je al dan niet droomt.
De sleutel tot het uitvoeren van reality checks in een droom is door er een gewoonte van te maken als je wakker bent. Stel jezelf minstens vijf keer per dag de vraag: ben ik wakker?, en probeer deze vraag te beantwoorden door goed naar je omgeving te kijken. Zie je iets vreemds?
Je kunt een reality check op de volgende manieren uitvoeren:
Je neus dichthouden, je mond sluiten en proberen te ademen: lukt dat terwijl je je luchtwegen blokkeert?
Lezen: kun je een zin twee keer lezen zonder dat deze verandert?
Springen: als je springt, kun je dan vliegen? Kun je zweven?
Kijk naar je handen en stel jezelf de vraag of je droomt: klopt het aantal vingers? In een droom klopt dat gewoonlijk niet.
Klokken: kijk naar een digitale klok. Blijft de tijd gelijk?
Een goede check is ook de spiegelcontrole - in een droom is de reflectie meestal anders of helemaal afwezig. Maak er een gewoonte van om elke keer als je in je huis langs een spiegel loopt, een reality check te doen. Ook deuren zijn een goed middel voor een check, omdat je die overdag vaak gebruikt. Maak er een gewoonte van om elke keer dat je door een deur gaat jezelf te vragen: ben ik wakker?, en voer de checks uit.
Als je dit een paar dagen consequent hebt geoefend, is het waarschijnlijk zo ingebakken dat je veel kans hebt dat je tijdens een droom een reality check gaat uitvoeren. Wanneer je dan ontdekt dat je niet wakker bent, word je je plotseling bewust van je droombewustzijn. De meeste mensen die dit voor de eerste keer meemaken, ontwaken dan. Maar, geen zorgen, het is een geweldig begin. Als je doorgaat, slaag je vanzelf.
MILD staat voor mnemonische inductie van lucide dromen en wordt beschreven door psychofysioloog Stephen LaBerge, een expert op het gebied van lucide dromen. Hierbij gaat het erom dat je in detail onthoudt wat je laatste droom was en vervolgens diezelfde droomwereld opnieuw in een bewuste staat betreedt. Stel hiervoor je wekker in op 4,5, 6 of 7,5 uur na het slapengaan. Dat zijn de beste momenten om lucide te dromen.
Zodra je wakker wordt, moet je proberen je te herinneren wat je droomde. Stel je vervolgens een moment in je droom voor waarin je helder wordt en als het ware het script herschrijft. Zeg tegen jezelf dat je zult onthouden dat je droomt als je opnieuw die staat bereikt. Ga weer slapen in de volle overtuiging dat je lucide gaat dromen.
Deze techniek is meestal het succesvolst als je het in combinatie met reality checks gebruikt. Stel je wekker zo in dat je negentig minuten eerder dan normaal wakker wordt. Nadat het alarm is afgegaan, blijf je negentig minuten wakker, lezend of denkend aan luciditeit. Ga weer slapen met de overtuiging dat je lucide gaat dromen.
Bij deze techniek gaat het erom dat je je handen associeert met bewust worden. Deze techniek is in wezen gebaseerd op de reality checks, maar richt zich vooral op de handen. In dromen is het kijken naar je eigen handen meestal een bizarre ervaring, omdat ze er vaak niet uitzien zoals je verwacht.
In plaats daarvan zien ze er vaak maf, massief of rubberachtig uit of hebben ze een vreemde tint. Om deze methode onder de knie te krijgen, moet je overdag meerdere keren naar je handen kijken als wijze van reality check. Op een bepaald moment in je droom zul je je handen ook zien en ontdek je dat je droomt.
Een goede manier om je mentaal voor te bereiden, is door op je bed te gaan zitten totdat je slaperig wordt en in een meditatieve staat raakt. Staar naar je handen en herhaal op rustige toon tegen jezelf: vanavond zal ik, terwijl ik droom, mijn handen zien en beseffen dat ik droom.
Na vijf minuten, of als je te moe wordt, ga je liggen en slapen. Als je midden in de nacht wakker wordt, denk dan aan de zin en neem je opnieuw voor om een lucide droom te ervaren. Als je dit blijft herhalen, zul je op een gegeven moment je handen gaan bekijken en helder gaan dromen.
Bepaalde kruiden worden al eeuwenlang gebruikt om lucide dromen op te wekken. In Zuid-Amerika hebben sjamanen bijvoorbeeld de kracht van Calea zacatechichi ontdekt om levendige dromen te ervaren.
Maar als het gaat om kruiden, zijn Afrikaanse genezers de echte experts. Werkend met een arsenaal aan kruiden ontdekten zij diverse planten die bij spirituele reizen kunnen helpen. De Xhosa- en Zulu-stammen in Afrika staan vooral bekend om het gebruik van droomkruiden, zoals Silene capensis, Entada rheedii, en la Synaptolepis kirkii.
Het leren onthouden van je dromen is een belangrijk onderdeel van lucide dromen - je wilt de geweldige tijd die je hebt gehad de volgende dag niet vergeten! We hebben misschien al wat technieken om dit te bereiken aangestipt bij onze uitleg over lucide dromen, maar we gaan nu specifiek in op enkele methoden om je geest te trainen om dromen efficiënt te onthouden.
Een van de beste manieren om dromen te kunnen onthouden, is door ervoor te zorgen dat je een regelmatige, goede nachtrust hebt. Dromen vinden plaats tijdens de REM-fase (Rapid Eye Movement) van de slaapcyclus, die steeds vaker voorkomt des te langer je slaapt.
De eerste REM-fase is de kortste en vindt vrij snel na het in slaap vallen plaats. Deze eerste droom duurt maar een paar minuten, waardoor het moeilijk is om deze te onthouden. Met elke volgende REM-fase worden je dromen langer en levendiger, waarbij dromen na acht uur slaap de beste zijn.
Als je maar zes uur slaap krijgt, of slechte slaapgewoonten hebt, is het onwaarschijnlijk dat je je dromen onthoudt: daarom zeggen sommige mensen ook dat ze nooit dromen. De kans is echter groot dat ze niet genoeg slapen om ver genoeg in de REM-slaapcyclus te komen en hun dromen te onthouden. Pas na zes uur slaap beginnen dromen 45-60 minuten te duren en worden ze echt levendig.
Alle chemische stoffen die je binnenkrijgt, kunnen je vermogen om dromen te onthouden beïnvloeden, zowel positief als negatief. Sommige kruiden zorgen voor een betere slaap en dromen, maar andere hebben juist het tegenovergestelde effect.
Tenzij je een bepaald droomsupplement neemt, kun je het beste een paar uur voor het slapengaan niets meer innemen. Zo worden je hersenen niet verstoord door chemische stofjes en heb je de meeste kans om je droom te onthouden na het wakker worden.
Als je dit doet, kun je je dromen opschrijven zodra je wakker wordt, op elk moment tijdens je slaap, voordat je ze weer vergeet. Zorg ervoor dat je alles opschrijft, niet alleen de essentie of het interessante deel.
Het is handig om je kladblok elke avond op dezelfde plek te leggen, geopend bij een lege pagina, zodat je 's nachts niet hoeft te zoeken en te bladeren. Door je dromen op te schrijven en de volgende dag terug te lezen, wordt je droomgeheugen versterkt en ontwikkel je goede lucide droomgewoonten.
Dit klinkt misschien vreemd, maar het werkt wel. Als je de intentie hebt om volledig lucide te gaan dromen en je dromen te onthouden, lukt dat vaak ook echt. Dit werkt net als wanneer je weet dat je op een bepaald tijdstip moet opstaan en net voor de wekker wakker wordt.
Het eerste waar je aan moet denken bij het ontwaken is: waar droomde ik over? Beweeg niet en denk niet aan de dag die voor je ligt. Ga je droom nog eens na en schrijf het op.
Eerder noemden we dat hoe langer de slaap aanhoudt, hoe langer en levendiger je dromen kunnen worden. Hiermee kun je je langste en meest recente droom misschien onthouden, maar waarschijnlijk vergeet je wel alle andere dromen die je hebt gehad.
Een alternatieve methode, voor degenen die al hun dromen willen opschrijven, houdt in dat je de wekker gedurende de nacht met tussenpozen instelt, zodat je 4,5, 6 en 7,5 uur na het slapengaan wakker wordt gemaakt. Idealiter word je zo wakker tijdens de REM-fasen van je slaap, waardoor je meer dromen kunt opschrijven. Zo kun je je geheugen nog meer trainen.
Hoewel lucide dromen en slaapverlamming overeenkomsten vertonen, voornamelijk een verband met de REM-slaap, zijn ze niet hetzelfde. Het grote verschil is dat lucide dromen meestal worden geassocieerd met een gezonde slaap en verbeelding, terwijl slaapverlamming in verband wordt gebracht met agitatie en langdurig slecht slapen.
In wezen hebben mensen die lucide dromen een goede relatie met de slaap, terwijl dit bij mensen met slaapverlamming vaak niet zo is.
Hoewel lucide dromen soms ongemakkelijk kunnen worden, schuilt er geen inherent gevaar in. En vaker wel dan niet zal de ervaring aangenaam zijn. Laten we eens een aantal veel voorkomende angsten in verband met lucide dromen bekijken en ontkrachten of bevestigen.
Angst om in dromenland te blijven: wees gerust, dit zal niet gebeuren. Dromers kunnen echter wel wakker worden in een andere droom en niet in de realiteit, en dat kan natuurlijk wel beangstigend zijn.
Slaapverlamming krijgen: het risico daarop is gering. Zoals we al noemden, is slaapverlamming het resultaat van een andere mindset. Omdat beide echter op de rand van de REM-slaap gebeuren, is het wel mogelijk om in plaats van een lucide droom slaapverlamming te ervaren.
Niet in staat zijn om de realiteit van dromen te onderscheiden: dit is voor sommige mensen een grote angst, maar het is niet duidelijk of iemand het ook echt heeft meegemaakt. Vergeet niet dat je kunt herkennen of je een lucide droom hebt, namelijk door op afwijkingen binnen de droomwereld te letten. Je zult dan ook prima in staat zijn de werkelijkheid te blijven onderscheiden.
De meeste lucide dromers zijn het erover eens dat je er juist verfrist door ontwaakt. Maar omdat de lucide droomtoestand wel verrassend kan zijn, kan het wel gebeuren dat je wakker wordt en daarna niet meer in slaap kunt komen. Het kan dus slim zijn om lucide dromen te beperken tot nachten waarbij het niet erg is als je de volgende dag moe bent, in ieder geval totdat je je relatie met lucide dromen hebt ontdekt.
Om je te helpen lucide dromen te ervaren, zijn hier nog een aantal goede tips.
Het kan helpen om elke avond je droomdagboek door te lezen voordat je naar bed gaat. Daardoor krijg je de juiste mindset om je droom te onthouden.
Oefening baart kunst. Je vindt het in het begin misschien moeilijk, maar als je elke nacht dezelfde routine volgt, moet het geleidelijk beter gaan - houd vol.
Houd overdag een notitieblok bij je. Probeer je tijdens je dagelijkse bezigheden details uit je droom te herinneren. Schrijf het op zodra je je iets herinnert.
Ga op zoek naar patronen in de dromen die je hebt opgeschreven. Dat is zowel nuttig voor lucide dromen als voor het herinneren van dromen, waarbij je je hersenen traint.
Vergeet niet dat je verhalen persoonlijk zijn; ze hoeven niet logisch te zijn voor andere mensen.
Schrijf op wat je je herinnert, ook als je het niet logisch vindt!
Dromen zijn meestal gemakkelijker te onthouden als je ze in de tegenwoordige tijd opschrijft.
Als je een terugkerende droom hebt, schrijf deze dan ook op - het gaat om de gewoonte van het opschrijven en om de inhoud van de droom; dit zal je helpen om toekomstige dromen te onthouden.
Lucide dromen is super tof om onder de knie te krijgen, of je nu je wildste fantasieën wilt beleven of met persoonlijke problemen wilt leren omgaan. Hoewel het in het begin moeilijk kan zijn om te leren, is het zeker de moeite waard. Waar anders ga je iets vinden wat zo ongelooflijk verrassend is, geen bijwerkingen heeft en ook nog gratis is? Benut gewoon wat je geest te bieden heeft. Je zult jezelf later dankbaar zijn!
wellicht ook interessant