Wiet Snoeien: Toppen Vs. Fimmen
Toppen en fimmen worden al jarenlang beschouwd als de meestgebruikte snoeimethoden om zoveel mogelijk uit je wietkweek te halen. Wij gaan in op alles wat je moet weten over deze snoeitechnieken, zodat jij kunt bepalen wat het beste bij jou past. Beide zijn vrij makkelijk uit te voeren, dus lees snel verder en ontdek alles over toppen en fimmen.
Hoewel je met relatief weinig moeite wiet kunt kweken, kun je ook een stapje verdergaan. Door bijvoorbeeld te trainen en te snoeien kun je de plantengroei beter beheersen. Deze zogenaamde 'stresstrainingsmethoden' stimuleren daarnaast de productie van je planten. Twee veelgebruikte manieren van high-stress training (HST) zijn toppen en fimmen. Maar wat houden deze methoden precies in? En hoe bevorderen ze je kweek? Blijf lezen en ontdek alles wat je moet weten!
Wat is het toppen van wiet?
Toppen lijkt in eerste instantie wat lomp, maar gecontroleerde stress toebrengen, kan wonderen doen voor de plantgezondheid en uiteindelijke opbrengst. Veel wiet- en sierteeltkwekers zweren bij de top-techniek. Bij toppen knip je het uiteinde van de hoofdstengel af. Als gevolg hiervan verdeelt de plant haar groeihormonen over twee nieuwe hoofdscheuten. Uiteindelijk zullen deze scheuten twee dominante hoofdcola's worden, die het merendeel van je totale oogst zullen vormen.
Door het uiteinde van de hoofdstengel af te knippen, beperk je de hoogte van je plant. Tegelijkertijd vergroot je hiermee de blootstelling aan licht. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit meer toppen veroorzaakt. Tegen de tijd dat je moet oogsten, zul je hier de vruchten van plukken. Topping is de meestgebruikte trainingstechniek van alle high stress-trainingstechnieken. Je kunt het namelijk makkelijk zelf doen en het biedt betrouwbare en goede resultaten.
Waarom wiet toppen?
We hebben er al een beetje op gezinspeeld, maar waarom zou je je wietplanten überhaupt toppen? Kwekers gebruiken deze methode voornamelijk om de lichtblootstelling te vergroten, de planthoogte te beperken en de uiteindelijke opbrengst te verhogen. Vooral in combinatie met low stress trainingsmethodes kan toppen je meer controle geven en kun je hiermee de kweekruimte optimaal benutten.
Wanneer moet je wiet toppen?
Een goede timing is essentieel bij toppen. In het ideale geval wacht je tot de plant tussen de drie en vijf knopen heeft ontwikkeld. Meestal duurt dit ongeveer dertig dagen vanaf het ontkiemen. Wacht er niet te lang mee, maar zorg er wel voor dat je jonge plant er gezond en sterk uitziet voordat je topt. Te vroeg toppen kan namelijk grote problemen veroorzaken; in het ergste geval kan het fatale gevolgen hebben.
Je moet daarbij alleen tijdens de vegetatieve fase toppen, aangezien je alleen deze fase kunt verlengen. Deze trainingsmethode veroorzaakt namelijk veel stress, waardoor je planten tijd nodig hebben om te herstellen. Toppen tijdens de bloeifase vermindert de topontwikkeling, omdat de plant zich hierdoor gaat concentreren op nieuwe scheuten in plaats van op het rijpen van toppen.
Hoe top je wiet?
Wanneer je het goed aanpakt, is topping best simpel. Het draait vooral om het kiezen van het juiste moment. Time goed, dan hoef je alleen nog maar te knippen.
Steriliseer allereerst een snoeischaar en knip vervolgens de stengel ongeveer 5mm boven het bovenste knooppunt af. Daarna zal de plant twee nieuwe takken beginnen te vormen.
Je hoeft het echter niet bij één keer te laten. Je kunt ook meerdere malen toppen: laat de twee nieuwe takken groeien en knip ze vervolgens weer af, zodat je vier hoofdtakken krijgt. Het is aan jou hoe ver je wilt gaan. Modelleer en vorm elke plant naar jouw behoeften. Houd er wel rekening mee dat planten elke keer een week of langer nodig hebben om te herstellen. Zorg dus voor voldoende tijd tussen elke knipbeurt. Wil je meer dan één keer toppen, dan moet je waarschijnlijk de vegetatieve fase verlengen tot ver na wat gewoonlijk wordt aanbevolen. Kwekers laten hun planten doorgaans ongeveer vier weken groeien. Maar als je je wietplanten traint, moet je vaak wel zes tot tien weken (of soms nog meer) aanhouden, afhankelijk van verschillende factoren.
Wat heb je nodig om wiet te toppen?
Zoals je waarschijnlijk al hebt vernomen, heb je niet veel nodig om wiet te toppen. Het vereist alleen maar een gesteriliseerde snoeischaar en een paar handschoenen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een huis-tuin-en-keukenschaar te gebruiken, zul je versteld staan van hoeveel schade dit kan aanrichten. Kies dus een snoeischaar die is bedoeld voor het snoeien van planten. De handschoenen voorkomen eventuele kruisbesmetting.
Voor- en nadelen van het toppen van wiet
Laten we de voor- en nadelen van toppen eens op een rijtje zetten:
Voordelen
- Verhoogt de lichtblootstelling
- Bevordert de groei van je planten
- Helpt je de kweekruimte beter te benutten
- Geen dure of ingewikkelde benodigdheden nodig
- Verhoogt de oogst
- Makkelijk te doen
Nadelen
- De planten hebben tijd nodig om te herstellen
- Niet-steriele omstandigheden kunnen grote problemen veroorzaken
- Niet elke plant reageert er goed op
- Een slechte timing kan rampzalige gevolgen hebben
Wat is het fimmen van wiet?
Net als bij toppen, verwijder je bij de FIM-techniek een deel van de hoofdstengel. Maar in dit geval ontstaan er vier nieuwe scheuten in plaats van twee. Fimmen is wel iets ingewikkelder, maar hierover later meer. 'FIM' staat voor 'Fuck I Missed': dit waren naar verluidt de legendarische woorden van de kweker die deze methode per ongeluk uitvond. Het resultaat is dan ook niet altijd mooi, maar het heeft wel de potentie om nóg grotere oogsten op te leveren.
Waarom wiet fimmen?
Net als bij toppen is het belangrijkste doel van fimmen het maximaliseren van de plantprestaties en opbrengst. Fimming kan echter nog indrukwekkendere resultaten opleveren dan topping. Het is ook vermeldenswaardig dat fimmen niet veel doet om de hoogte van je plant te verminderen.
Wanneer moet je wiet fimmen?
Net als bij toppen, moet je fimmen tijdens de vegetatieve fase, zodra planten drie tot vijf knopen hebben ontwikkeld. Dit is ongeveer een maand na de ontkieming. Omdat er bij fimmen vaak vier nieuwe hoofdcola’s ontstaan, doen de meeste thuiskwekers dit meestal maar één of hoogstens twee keer voordat ze aan de bloeifase beginnen.
Hoe FIM je je wiet?
Dit is waar topping en fimming van elkaar verschillen. Bij fimmen verwijder je net als bij toppen de groei boven het bovenste knooppunt, maar het verschil zit 'm in de afstand: bij de FIM-techniek verwijder je ongeveer ¾ van de scheutpunt. Steriliseer je handen voordat je begint, pak de hoofdstengel van de plant vast en knip het deel met een snoeischaar af. Het verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar dat is inherent aan deze methode. Wees dus gerust, 'mooi lelijk' is prima, je zult er later de vruchten van plukken!
Wat heb je nodig om wiet te fimmen?
Voor fimmen heb je ook alleen maar een gesteriliseerde snoeischaar en eventueel handschoenen nodig. Zorg er in ieder geval voor dat je handen schoon zijn. Gezien de aard van deze trainingsmethode, wil je er zeker van zijn dat je plant niet met iets gevaarlijks besmet wordt.
Voor- en nadelen van fimmen
Fimming heeft zowel positieve als negatieve kanten. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij:
Voordelen
- Levert nog meer nieuwe takken/cola's op dan toppen, dus nog grotere opbrengsten
- Helpt de lichtblootstelling te vergroten
- Een geweldige manier om de toppenproductie van planten te stimuleren
- Geen ingewikkelde of dure benodigdheden nodig
- Vrij makkelijk uit te voeren
Nadelen
- Fimmen vermindert meestal niet de hoogte van planten
- Planten kunnen behoorlijk chaotisch gaan groeien na het fimmen
- Nieuwe takken kunnen mogelijk breken omdat ze topzwaar worden
- Iets ingewikkelder dan toppen
Topping vs. fimming: wat past bij jou?
Maar wat is nu de beste snoeimethode voor jouw kweekproject? De verschillen en overeenkomsten tussen toppen en fimmen zijn vrij duidelijk als je beide naast elkaar legt. Maar uiteindelijk komt de methode die je kiest neer op persoonlijke voorkeur, je ervaring, je kweekruimte en je strain.
Topping
- Biedt de mogelijkheid om dankzij twee hoofdcola's opbrengsten te verhogen
- Verwijdert de volledige scheutpunt
- Eenvoudig uit te voeren
- Beperkt de planthoogte
Fimmen
- Biedt de mogelijkheid om dankzij vier hoofdcola's opbrengsten te verhogen
- Verwijdert ongeveer 75% van de scheutpunt
- Iets minder eenvoudig uit te voeren dan toppen
- Beperkt de planthoogte niet
- Een plant wordt eerder topzwaar dan bij topping
De beperkingen van het toppen en fimmen van wiet
De belangrijkste beperkingen van toppen en fimmen hebben met timing en hersteltijd te maken. Beide methoden moeten alleen tijdens de vegetatieve fase worden uitgevoerd, als de planten voldoende wortels en bovengrondse groei hebben ontwikkeld. Wil je maar één keer toppen of fimmen, verleng het vegetatieve stadium dan met ongeveer twee weken. Wat je ook doet, top of fim nooit tijdens de bloeifase.
Een andere belangrijke factor is de soort die je kweekt. Zorg ervoor dat je een strain hebt die goed op toppen of fimmen reageert. Vaak wordt afgeraden om autoflowering soorten te gebruiken als je wilt toppen of fimmen. Dit komt omdat je de vegetatieve fase van autoflowers niet kunt verlengen, waardoor ze voor de bloeifase moeilijk kunnen herstellen. Sommige kwekers denken er anders over, maar over het algemeen moet je als beginner alleen feminized fotoperiodieke soorten toppen of fimmen. Bij deze strains wordt de levenscyclus bepaald door de blootstelling aan licht.
Houd er ten slotte rekening mee dat, vooral bij het fimmen, je planten behoorlijk topzwaar kunnen worden. Zorg dus voor genoeg ondersteuning om te voorkomen dat ze omvallen.
Fimmen of toppen: wat kies jij?
Zoals je hebt gelezen, valt er uit beide methoden genoeg te halen. Zowel toppen als fimmen hebben het potentieel om de opbrengst te verhogen, dus het is geen wonder dat veel wietkwekers deze technieken gebruiken. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen risico's met zich meebrengen. Wanneer je dus besluit te gaan fimmen of toppen, neem dan de tijd, snoei secuur en pluk na een paar weken de vruchten van je werk!
- 8 min 1 March, 2021 Hoe Verhoog Je De Wiet Opbrengst Met Wortelsnoei? Kwekers geven meestal veel aandacht aan hun wietplanten, maar de wortels slaan ze vaak over. Kom erachter hoe het snoeien van het wortelstelsel de groei, gezondheid en opbrengst van je planten ten...
- 3 min 9 October, 2019 Snoeien: Alles Wat Je Dient Te Weten Cannabis snoeien is een veelbesproken onderwerp in de kweekgemeenschap. De een gelooft dat doelbewust, gecontroleerd snoeien de opbrengsten met een aanzienlijke marge kan verhogen. Terwijl de ander...
- 3 min 13 June, 2019 Cannabis Fimmen: Alles Wat Je Weten Moet FIM of F*ck I Missed - ja dat is echt waar dit cannabis acroniem voor staat - is een snoeimethode om te oogsten. Net als bij toppen, houdt deze techniek in dat een deel van de hoofdstam verwijderd...
- 3 min 29 August, 2018 Top 4 Snoeitechnieken Voor Je Cannabis Planten Zou je een dikkere lading wiet kunnen gebruiken? Natuurlijk! We laten je 4 snoei technieken zien voor een hogere opbrengst die door pro kwekers tientallen jaren zijn gebruikt om de topproductie te...