Wat Zijn IBU En EBU In Bier?
Zelf bier brouwen kan een ontmoedigende ervaring zijn. De complexiteit van het proces brengt je bij de allerbelangrijkste vraag: hoe beoordeel ik de kwaliteit? Als je IBU en EBU begrijpt, houdt dat je op het goede spoor om het perfecte brouwsel te bereiken.
Bier, vaak gezien als het stereotype drankje voor de oudere man, heeft in de afgelopen jaren een opleving ondergaan. Ver van de schemerig verlichte hoeken van de lokale pub, wordt bier nu meer en meer gedronken als trendy drank onder jonge mensen. Daarmee gepaard gaan natuurlijk talrijke afkortingen en meetwaarden die de consument worden voorgehouden om hen te verleiden. Als je deze begrijpt, ben je beter in staat om een weloverwogen beslissing te nemen als je weer eens een brouwsel koopt.
Echte bierliefhebbers willen echter vaak nog een stapje verder gaan. De opkomst van bier heeft ook de mogelijkheden vergroot om zelf bier te brouwen. Dus als zelf bierbrouwen iets voor jou is, dan is het de hoogste tijd hiermee aan de slag te gaan. En hierbij kan het toch niet zo zijn dat je een vers gebrouwen voorraad hebt van je eigen bier, maar geen manier om de kwaliteit van je handwerk te meten.
WAT IS NODIG VOOR EEN GOED ZELFGEMAAKT BROUWSEL?
Dezelfde afkortingen en modewoorden die door grootschalige bierbrouwers worden gebruikt, kunnen ook gehanteerd worden om verschillende aspecten van je zelf gebrouwen bier te beoordelen. Het is belangrijk dat je beseft dat er geen allesomvattende maat is (en nooit zal zijn) om de kwaliteit van bier te meten. In hoeverre je geniet van bier is subjectief en de smaak van de ene consument verschilt van die van de andere.
Bier wordt op meerdere manieren beoordeeld. Kleur, aroma, kracht en zelfs bitterheid, zijn methodes om bier te beoordelen. Als je begrijpt hoe dat wordt gemeten en weet waar je naar streeft, helpt dat bij het ontwikkelen van je eigen perfecte brouwsel. Een van de maatstaven voor kwaliteit is bitterheid. In de wandelgangen is dit IBU of International Bitterness Unit. Als je een consistente IBU bereikt tijdens het brouwproces dan weet je dat je proces goed verloopt.
WAT IS IBU?
Dus, is een hogere IBU beter dan een lagere? Helaas zijn de meting van IBU en de effectiviteit ervan als maatstaf volledig afhankelijk van de situatie.
Als we een biertje nemen met een IBU van 50, dan gaan we er vanzelfsprekend vanuit dat die erg bitter is. Als het bier licht is en een minder sterke moutsmaak heeft, dan smaakt het inderdaad ontzettend bitter. Pas je dezelfde IBU toe op donker bier, dan merk je echter nauwelijks iets van de bitterheid.
De meest eenvoudige manier om IBU te beschrijven, is door eraan te denken in verschillende contexten. Neem je favoriete tv-serie; je vindt bepaalde acteurs leuker dan andere. Daarbij hebben de personages die je het leukst vindt op beeld een betere chemie met de andere karakters. Niet iedereen kan het met elkaar vinden.
Zo is het ook met IBU. Misschien houd je van bier met een bittere smaak, of in dit geval een hogere IBU. Maar als de bitterheid niet goed combineert met andere aspecten van het bier, dan kan het te overweldigend zijn. Het kan je bier helemaal verpesten. De IBU van het bier is afhankelijk van de smaak die de consument wil hebben en de mogelijkheid van de brouwer om het te combineren met de andere kwaliteiten van het bier.
Het is interessant dat de IBU van een biertje verschillende gevolgen kan hebben, afhankelijk van de plaats waar je woont. Als je bijvoorbeeld in Duitsland woont, dan wordt het verkopen van bier met een IBU van minder dan 20 gezien als fraude. En als je in Australië bier wilt maken met een IBU van minder dan 4, dan mag je het wettelijk gezien niet eens bier noemen. Hieronder een aantal karakteristieke voorbeelden van IBU’s:
• Amerikaans Bier: 8-15 IBU
• Witbier: 15-28 IBU
• Europese Amberkleurige Pils: 18-30 IBU
• Engelse IPA: 40-60 IBU
• Russian Imperial Stout: 50-90 IBU
IN WELK OPZICHT IS EBU ANDERS DAN IBU?
Nu we de term IBU voor je voeten hebben gesmeten, wil je ook weten hoe het zit met EBU. We spelen advocaat van de duivel door te zeggen dat EBU (European Bitterness Unit) eigenlijk hetzelfde is als IBU. Ze worden beide gebruikt om hetzelfde te meten. Het verschil, als dat er al is, is de wetenschappelijke manier van meten. Als de IBU-waarde wordt berekend, wordt het bier in een pipet gedompeld in octanol om het schuim te elimineren. Voor EBU wordt het niet in octanol gedaan.
HOE MEET JE IBU?
Buiten het laboratorium is er een algemene vergelijking die thuisbrouwers kunnen gebruiken om de IBU in te schatten. De formule, gepubliceerd door Fred Eckhardt, is gebaseerd op een thuisbrouwsel van zo'n 19 liter:
(Gram x Alfazuur x Percentage Benutting (kooktijd)) gedeeld door 7,25
Krab je aan je hoofd als je dit ziet? We leggen hieronder uit wat de vergelijking inhoudt zodat je het beter kunt begrijpen.
GRAM
Dit is het gewicht van de hop die je tijdens het brouwproces gebruikt. Zorg ervoor dat je alle hop meeneemt die je tijdens de verschillende fases hebt aangewend. Dus ook de hop die je toevoegt voor de smaak en het aroma.
ALFAZUUR
Alfazuren dragen bij aan de bitterheid tijdens de kookfase. Het alfazuur is van tevoren bekend, want het is afhankelijk van de gebruikte hopsoort. Het is goed om te weten dat het alfazuur van de door jou uitgekozen hop kan variëren. Het hangt af van het weer, oogstomstandigheden en opslag.
PERCENTAGE BENUTTING
Het percentage benutting of hopbenutting neemt toe op basis van de kooktijd. Een hopbenutting van 5% staat gelijk aan vijf minuten kooktijd en 31% aan meer dan een uur. Dit zijn allemaal ruwe berekeningen, omdat de brouwmethode en het gebruikte materiaal van invloed kunnen zijn op het benuttingspercentage.
Je moet de formule toepassen op elke hoeveelheid hop die je toevoegt; in dit geval de hop die is gebruikt voor het koken, de smaak en het aroma. Als je deze drie waarden uitrekent en ze bij elkaar optelt, dan heb je de totale IBU van het bier. En op dit punt zijn hedendaagse methodes suprême. Het internet is een prachtig middel en op veel websites worden complete rekentools aangeboden die de IBU uitwerken. Zowel in metrische als in imperiale vorm. Voer de vereiste gegevens in en de geschatte IBU van je thuisbrouwsel wordt bepaald.
IBU IS EEN RELATIEF BEGRIP
We weten dat IBU slechts één onderdeel is van de ingewikkelde puzzel die een goed smakend biertje vormt. Op zichzelf meet het eigenlijk niets. Bitterheid, in combinatie met de andere elementen van bier, helpt je begrijpen hoe gebalanceerd je brouwsel is. Net als bij het eerder genoemde voorbeeld geldt dat als het bier een minder sterke moutsmaak heeft en de IBU aan de hoge kant is, de onbalans toeneemt.
Om dat te bepalen, kunnen we de BU:GU (Bitterness Unit:Gravity Unit) ratio gebruiken. De methode is geïntroduceerd door Ray Daniels en helpt om de bitterheid te bepalen in relatie tot de zoetheid van het mout. In dit hypothetische scenario gaan we ervan uit dat de IBU van ons bier 25 is. Verdeel daarna de IBU op basis van de oorspronkelijke graviteit van het bier. Original gravity (OG) is een maatstaf voor de fermenteerbare en onvergistbare substanties in wort vóór de fermentatie. Als je bier een OG heeft van 1090 (de eerste twee getallen worden weggelaten) en een IBU van 25, dan krijg je een score van 0,2.
Op de BU:GU schaal is "1" een biertje met een erg bittere smaak en "0,1" eentje die helemaal niet bitter is. Ons scenario zou leiden tot bier met zeer weinig bitterheid in relatie tot de zoetheid van het mout. Al deze berekeningen zijn onderdeel van een ingewikkeld monster. Een monster dat - indien geperfectioneerd - je helpt om biertjes te creëren die perfect passen bij je voorkeuren. Dus, de volgende keer dat je een modewoord over bier voorbij ziet komen, kun je daar vol vertrouwen en met beter begrip op reageren.
- 6 min 6 December, 2021 10 Drankjes Voor Als Je High Bent Er gaat niets boven een verfrissend drankje om je rooksessie nog aangenamer te maken. Je kunt ervoor kiezen om je buzz te verdubbelen met een alcoholische traktatie. Maar je kunt jezelf natuurlijk...
- 4 min 23 May, 2018 De Top 10 Feiten Over Zelf Bierbrouwen Als je het leuk vindt om je eigen bier te brouwen, dan geniet je zeker van deze 10 feiten over bier en zelf bierbrouwen. Bier bestaat al minstens 7000 jaar. Bierbrouwen was een intrinsiek onderdeel...
- 2 min 2 February, 2017 Hoe Maak Je Thuis Absint? Als je eens absint wilt proberen, waarom kies je dan niet voor de Absint Starter Kit? Deze kit biedt de mogelijkheid om thuis je eigen absint te maken, zonder het risico op een volgende drooglegging!
- 2 min 10 April, 2014 Het Maken Van Cannabis Bier Zoals je misschien al weet, gaan cannabis en bier goed samen. Maar er is meer dan alleen de smaak; hop en cannabis zijn nauwer verwant dan je zou denken.