Blog
Wat Doe Je Als Je Wiet Nat Wordt?
4 min

Wat Doe Je Als Je Wiet Nat Wordt?

4 min

Raak niet in paniek als je wiet nat is. Of je nu een drankje hebt gemorst of je cannabis een beetje aan de vochtige kant is, wij zijn er om je te helpen. Hier lees je hoe je kunt zien of je wiet te nat is, wat er gebeurt als je het rookt en hoe je het veilig kunt drogen.

Als het gaat om het bewaren van wiet, wil je het plakkerig houden, maar ook weer niet té. Niet te droog, niet te vochtig, maar precies goed. Om perfect geconserveerde wiet te garanderen, zijn veel blogs gericht op hoe je kunt voorkomen dat je cannabis uitdroogt. Maar wat doe je als het nat wordt? En hoe weet je of je toppen gewoon plakkerig zijn, of juist te klef?

Gelukkig weten wij veel af van wiet. In eerdere artikelen hebben we diverse tips besproken om het vers te houden en te droge toppen te redden. Laten we nu eens kijken wat je kunt doen als je wiet te nat is.

Is je wiet echt nat of alleen kleverig?

Is Je Wiet Echt Nat Of Alleen Kleverig?

Er zit maar een klein verschil tussen vochtige toppen en kleverige perfectie. Hieronder kun je lezen hoe je kunt bepalen of je wiet te vochtig is:

Als je er zachtjes in knijpt en het blijft plat, dan is je wiet waarschijnlijk te vochtig. Natuurlijk wil je wel dat het een beetje plakkerig aanvoelt - perfect uitgeharde toppen voelen plakkerig aan omdat ze bedekt zijn met hars (waar de cannabinoïden in zitten) - maar het moet ook terugveren (niet geplet blijven).

Hoewel natte wiet ook een beetje plakkerig aan kan voelen, blijft het niet echt aan je vingers plakken. Dat is juist wel wat je wilt: toppen die aanvoelen alsof er wat honing aan zit. Als het lijkt alsof je het bij een Turkse banketbakkerij hebt gekocht (denk aan baklava), zit je goed. Lijkt het echter een beetje waterig of sponzig, dan heb je een probleem.

Gerelateerd artikel

Goede Versus Slechte Wiet: Hoe Zie Je Het Verschil?

Wat gebeurt er als je natte wiet rookt?

Het roken van te natte wiet is meestal niet gevaarlijk. Het zorgt er niet voor dat je wegsmelt, zoals de heks in de Tovenaar van Oz. Maar net als het roken van uitgedroogde toppen, kan het wel onaangenaam zijn. Je zult waarschijnlijk merken dat het moeilijk te malen is, niet goed brandt en niet lekker smaakt. Belangrijk detail is dat je er mogelijk ook niet zo high van wordt. Wedden dat dat je aandacht trok!

Maar waarom is natte wiet minder effectief? Het is niet zozeer dat vocht de kracht op chemisch niveau vermindert. Het probleem is meer dat te vochtige toppen moeilijk branden. En als je je bowl of joint steeds opnieuw moet aansteken om de wiet brandend te houden, verspil je meer.

Als je wiet hebt gekocht die al te vochtig was, zou je ook opgelicht kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat natte cannabis zwaarder is dan perfect uitgeharde toppen. Dat betekent dus dat je te veel hebt betaald. Het punt is dat natte wiet gelijkstaat aan meer werk, meer verspilling, meer geld en minder plezier. Over het algemeen is dit dus niet ideaal.

De risico's van natte wiet

De Risico'S Van Natte Wiet

Hoewel het roken van natte wiet niet per se slecht is voor je gezondheid, is het een ander verhaal als het langere tijd nat blijft. Een vochtige omgeving is namelijk een broedplaats voor schimmel en bacteriën. Dus als je wiet te lang vochtig is, krijg je misschien meer dan je zou willen! Het roken van beschimmelde cannabis kan tot hoofdpijn, ademhalingsproblemen en zelfs longontsteking leiden. Om die reden is het veiliger om, als je toppen nat zijn geworden, ze meteen te drogen.

Welke methode je ook gebruikt, je moet je wiet voor en na het drogen altijd controleren op schimmel. Als het ruikt naar de restjes van de afhaalmaaltijd van vorige week in je gft-bak, of als er zichtbaar iets op groeit, is het waarschijnlijk beter om het weg te gooien. Dat willen we echter graag voorkomen, dus laten we eens kijken wat je precies kunt doen als je wiet nat wordt.

Hoe droog je natte wiet?

Hoe Droog Je Natte Wiet?

Misschien heb je je zelfgekweekte wiet niet goed uitgehard, misschien heeft het geregend terwijl er cannabis in je tas zat, of misschien heb je een drankje gemorst. Of misschien is het gewoon heel vochtig buiten. Er zijn veel redenen waarom je wiet iets te veel vocht vast kan houden. Maar gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te verhelpen!

Rijst is je reddende engel

Als je wel eens wat drinken over je telefoon hebt gemorst, ben je waarschijnlijk al bekend met deze methode. Maar ongekookte rijst is goed voor het redden van meer dan alleen elektronica! Als je wiet nat is, doe het dan in een kom of zak en bedek het met rijst.

De droge rijst absorbeert het overtollige vocht, waardoor je toppen weer in hun volle glorie worden hersteld. Afhankelijk van hoe nat je wiet is, moet je het minimaal 24 uur in de rijst laten liggen. Als het hierna nog steeds te vochtig is, geef het dan nog een dag. Sluit de kom of zak af zodat de rijst het vocht kan opnemen, en vervolgens is het een kwestie van hopen op het beste!

Papier lost het probleem op

Papier Lost Het Probleem Op

Heb je natte wiet? Maak je geen zorgen! Als je wiet iets te vochtig is, kun je het laten drogen in een afgesloten papieren zak. Leg de zak op een koele, droge plaats. Als je een luchtontvochtiger hebt, is dit het moment om hem te gebruiken. Het papier laat lucht circuleren en beschermt je toppen tegen licht dat de trichomen aantast.

Je kunt je wiet ook in keukenpapier wikkelen voordat je het in de zak doet. Net als bij rijst zal keukenrol een deel van het vocht helpen absorberen. Vervang het keukenpapier om de paar uur en draai je wiet om, en zorg er daarbij voor dat je het controleert op schimmel. Hierdoor kan ook eventueel restvocht uit de zak ontsnappen.

Cure je natte wiet

Als je zelf kweekt, ben je waarschijnlijk wel bekend met de strijd tegen vocht en schimmel. Na een succesvolle oogst is het cruciaal om je toppen goed te curen. De spullen die je hiervoor nodig hebt, kun je ook gebruiken om vocht te verwijderen uit voorheen perfecte toppen. Als je wiet echt heel nat is, wil je misschien eerst de rijstmethode proberen. Is het net iets te vochtig, voeg dan een humidipak toe aan je luchtdichte voorraadpot.

Producten als de Boveda Humidipak 62 zijn ontworpen om je toppen op een optimale luchtvochtigheid van 62% te houden. Ze verwijderen niet alleen overtollig vocht, maar voegen het ook weer toe als je wiet te droog wordt. Dat is een bijkomend voordeel; het zorgt ervoor dat je cannabis niet te veel uitdroogt tijdens het curen.

Haast je niet

Als je wiet nat wordt, kan het verleidelijk zijn om warmte te gebruiken om het te drogen. Je wilt het natuurlijk graag zo snel mogelijk roken. Maar ondanks deze begrijpelijke reactie, is het belangrijk om je niet te haasten en licht en warmte te vermijden.

Het gebruik van een haardroger, een oven of het uitspreiden van je wiet in de zon kan tot toppen van mindere kwaliteit leiden. Dat komt omdat licht en warmte zowel cannabinoïden als terpenen afbreken. Wat je qua tijd bespaart, kun je verliezen aan kracht. Bovendien loop je het risico dat je toppen te droog worden, wat tot een minder plezierige rookervaring leidt.

Gerelateerd artikel

Cannabis Toppen: Drogen En Curen

Vochtpreventie: bewaar je wiet op de juiste manier

Vochtpreventie: Bewaar Je Wiet Op De Juiste Manier

In het beste geval is natte wiet onaangenaam, in het slechtste geval gevaarlijk (hallo schimmel!). Hoewel ongelukjes gebeuren, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat vocht je cannabis in gevaar brengt. Het doel is om in de Goudlokje-zone te blijven: niet te veel en niet te weinig. Vers is het beste, en het begint allemaal met het goed bewaren van je wiet. Bewaar het in een luchtdichte voorraadpot en zet deze op een droge, donkere en koele plaats. Makkelijk toch?

Mason jars werken goed, maar als je je wiet echt goed wilt bewaren, investeer dan in een speciale voorraadpot. Zo is bijvoorbeeld de CVault  zowel lucht- als lichtdicht. Deze pot wordt ook geleverd met een humidipak om je toppen echt lang mee te laten gaan. Blijf in ieder geval weg van plastic zakjes. Je bent tenslotte een cannabis-connaisseur, en een plastic zakje kan tegenwoordig echt niet meer.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken