Blog
Wat Kan L-Arginine Voor Je Betekenen?
3 min

Wat Kan L-Arginine Voor Je Betekenen?

3 min

L-arginine is onmisbaar voor de productie en reparatie van weefsels, celsignalering en het beheersen van het zuurstofniveau in het bloed. Dit semi-essentiële aminozuur zit in voedsel met veel eiwitten, maar je kunt ook supplementen kopen. Lees hier meer.

Om correct te functioneren, heeft je lichaam diverse voedingsstoffen en verbindingen nodig. Voor veel mensen is gezond eten voldoende om aan die lichamelijke behoefte te voldoen. Toch kan je lijf in sommige gevallen wel wat hulp gebruiken. In dit artikel bespreken we L-arginine, een aminozuur dat in voedsel met veel eiwitten zit. Deze stof helpt je cellen met elkaar te communiceren en stelt je lichaam in staat nieuw weefsel aan te maken. Over het algemeen krijg je voldoende L-arginine via je voeding binnen. Maar er kunnen omstandigheden zijn waarin het gebruik ervan extra zinvol is en daar gaan we in dit artikel op in.

Lees verder om meer over L-arginine te ontdekken.

Wat is L-arginine?

Wat is L-Arginine?

L-arginine staat bekend als een 'semi-essentieel' of een 'conditioneel essentieel' aminozuur.

Je lichaam kan essentiële aminozuren niet zelf aanmaken, waardoor je ze via je dieet moet binnenkrijgen. Niet essentiële aminozuren worden wel door je lijf geproduceerd, en hoef je dus niet met voeding binnen te krijgen.

Maar hoe zit het met semi-essentiële aminozuren? Dit zijn aminozuren die je onder bepaalde omstandigheden of in specifieke periodes in je dieet moet opnemen. Denk aan een zwangerschap, tijdens de kinderjaren of bij fysiek letsel. Als je bijvoorbeeld een verwonding hebt, zou je een supplement met L-arginine kunnen gebruiken om het herstel te bevorderen.

Hoe werkt L-arginine in het lichaam?

Hoe werkt L-arginine in het lichaam?

Je lichaam benut L-arginine om spiervezels en weefsels aan te maken, ook in je hart. Om die reden wordt het vaak aan patiënten met fysiek letsel toegediend.

Het wordt ook endogeen gebruikt om stikstofmonoxide aan te maken. Deze verbinding is een gasvormig signaalmolecuul dat door het lichaam wordt gebruikt om cellen te laten communiceren. Het heeft meerdere functies, maar we weten in ieder geval dat het een rol speelt bij het beheersen van de bloedstroom en bloeddruk.

Interessant feitje: als je door je neus ademhaalt, kan je lichaam stikstofmonoxide aanmaken. Dit gebeurt niet als je via je mond ademt.

Wat zijn de mogelijke voordelen van L-arginine?

Wat zijn de mogelijke voordelen van L-arginine?

L-arginine biedt verschillende mogelijke voordelen. Sommige worden door wetenschappelijke onderzoeken ondersteund, terwijl andere nog beter moeten worden onderzocht. Als je supplementen gebruikt (welke dan ook), is het belangrijk te weten dat ze niet bedoeld zijn ter vervanging van een gezonde en evenwichtige lifestyle en dat het effect mogelijk maar subtiel is.

Bloeddruk

Doordat L-arginine het lichaam helpt bij de aanmaak van stikstofmonoxide, denken wetenschappers dat het een rol kan spelen bij het verlagen van de bloeddruk.

In een review uit 2016 komt naar voren dat L-arginine impact heeft op zowel de systolische als de diastolische bloeddruk (McRae, 2016). Men bekeek zeven verschillende studies en concludeerde dat zowel intraveneuze als orale toediening van L-arginine de bloeddruk kon beïnvloeden bij mensen met een hoge bloeddruk.

Atletische prestaties

Aangezien de concentratie stikstofmonoxide in je lijf toeneemt na gebruik van L-arginine, gebruiken sommige sporters het aminozuur in de hoop hun prestaties te verbeteren. Naar verluidt, kan L-arginine de toevoer van bloed en zuurstof naar de spieren bevorderen, wat mogelijk de activiteit ervan versterkt.

Maar voordat je L-arginine gaat gebruiken om je sportprestaties te verbeteren, moet je weten dat het bewijs hiervoor maar beperkt is. Uit een dubbelblinde, gerandomiseerde studie bleek dat L-arginine een positieve invloed had op de atletische prestaties van gezonde mannen (Pahlavani et al., 2017), maar er zijn binnen de wetenschappelijke wereld niet veel andere onderzoeken verschenen die deze bevindingen ondersteunen.

Herstel en omgaan met ziekte

Als je lichaam gezond is, kan het meestal voldoende L-arginine produceren. Maar dat lukt niet als je aan het herstellen bent van ernstig fysiek letsel of een ziekte.

Om die reden moet je op zoek naar een externe bron. Het is niet ongebruikelijk dat mensen na een operatie of na een ernstige verwonding orale of intraveneuze L-arginine-supplementen krijgen toegediend. Een tekort aan L-arginine kan in deze gevallen serieuze gevolgen hebben en het herstellend vermogen van het lichaam verminderen.

Erectiestoornissen

In 2019 werd een review van tien onderzoeken uitgevoerd (Rhim et al.), waaruit bleek dat het gebruik van L-arginine door mannen met milde tot matige erectiestoornissen statistisch significante effecten had. Effectieve doseringen varieerden van 1500 tot 5000mg.

Diabetes

Wetenschappers suggereren ook dat langdurig gebruik van L-arginine mogelijk de kans op diabetes bij risicopopulaties beïnvloedt (Monti et al., 2017).

Een van de functies van stikstofmonoxide is dat het je lichaam vertelt hoe het op insuline moet reageren. Daarom wordt aangenomen dat je lijf beter in staat is om insuline te benutten en af te scheiden als de hoeveelheid stikstofmonoxide wordt verhoogd, wat weer de manier verbetert waarop insuline bloedsuiker door het lichaam transporteert.

Healthshop

Onze nieuwe Healthshop biedt een ruim assortiment aan supplementen en natuurlijke producten die je helpen om het gezonde leven te leiden dat je altijd hebt gewild.

View category

Kun je L-arginine veilig gebruiken?

Kun je L-arginine veilig gebruiken?

Over het algemeen wordt L-arginine als veilig beschouwd. Dat gezegd hebbende, moet je er geen grote hoeveelheden van innemen. Het is dus belangrijk dat je je aan de richtlijnen houdt. Ter referentie: mensen met een gezond dieet krijgen gemiddeld 4-6 gram L-arginine per dag binnen.

Vermijd het gebruik van L-arginine als je aan een of meer van de volgende aandoeningen lijdt:

  • Astma
  • Levercirrose
  • Nierziekte
  • Lage bloeddruk
  • Guanidinoacetaat methyltransferase (GAMT) deficiëntie

Heeft het gebruik van L-arginine bijwerkingen?

Als je L-arginine gebruikt, kun je enkele onaangename bijwerkingen ervaren. De kans hierop wordt groter als je meer dan 9 gram per dag binnenkrijgt.

Bijwerkingen zijn onder andere:

  • Opgeblazen gevoel
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Diarree

Hoe kun je L-arginine zelf ervaren?

Hoe kun je L-arginine zelf ervaren?

L-arginine komt vrij veel voor en zit in veel voedingsmiddelen. Het is vooral rijkelijk aanwezig in eten met veel voedingsstoffen, zoals vlees, gevogelte, zuivelproducten, noten, soja en vis. Voor de meeste gezonde mensen bevat een evenwichtig dieet al voldoende L-arginine.

Denk je dat je wel wat extra L-arginine kunt gebruiken? Weet dan dat er talloze supplementen verkrijgbaar zijn. In de Zamnesia Healthshop vind je bijvoorbeeld handige en gemakkelijk te gebruiken L-arginine capsules. Deze zijn gemaakt van suikerbietmelasse en bevatten dus geen synthetische ingrediënten!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • Marc P. McRae. (2016, September). Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Monti, Lucilla D., Galluccio, Elena, Villa, Valentina, Fontana, Barbara, Spadoni, Serena, Piatti, & Pier Marco. (2018, December). Decreased diabetes risk over 9 year after 18-month oral l-arginine treatment in middle-aged subjects with impaired glucose tolerance and metabolic syndrome (extension evaluation of l-arginine study) - https://link.springer.com
  • Pahlavani N, Entezari MH, Nasiri M, Miri A, Rezaie M, Bagheri-Bidakhavidi M, & Sadeghi O. (2017 Apr). The effect of l-arginine supplementation on body composition and performance in male athletes: a double-blinded randomized clinical trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Rhim, H. C., Kim, M. S., Park, Y. J., Choi, W. S., Park, H. K., Kim, H. G., Kim, A., & Paick, S. H. (2019). The Potential Role of Arginine Supplements on Erectile Dysfunction: A Systemic Review and Meta-Analysis - https://www.jsm.jsexmed.org
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken