Blog
Kratom: alles wat je weten moet
4 min

Kratom: alles wat je weten moet

4 min

Kratom is een redelijk onbekende plant uit Zuidoost-Azië die inmiddels flink aan populariteit wint. Hieronder gaan we uitgebreid in op de geschiedenis, effecten en andere eigenschappen van kratom. Lees snel verder.

Kratom, ook bekend als Mitragyna speciosa, is een tropische boom die oorspronkelijk in Zuidoost-Azië groeit. Deze bladeren van deze boom worden al eeuwenlang traditioneel gebruikt vanwege de unieke effecten. Afhankelijk van de dosering zijn deze stimulerend of juist rustgevend. Inmiddels krijgt het kruid steeds meer aandacht van mensen die op zoek zijn naar alternatieve kruidenremedies of een nieuwe manier om high te worden. Als gevolg hiervan zijn er nu talloze producten met kratom verkrijgbaar.

Het is dus hoog tijd voor een uitgebreide handleiding over kratom. Hier lees je alle belangrijke informatie, waaronder:

  • de geschiedenis van de plant
  • de verschillende gebruiksmethoden
  • info over de dosering
  • verschillende soorten kratom en de effecten
  • de veiligheid van kratom
  • de juridische status van kratom

Zorg er ook voor dat je onderstaande links volgt voor meer specifieke informatie over al deze en andere onderwerpen.

De geschiedenis van kratom

De geschiedenis van kratom

Kratom heeft een lange gebruikshistorie in landen als Thailand, Maleisië en Indonesië. Traditioneel kauwden boeren en arbeiders kratombladeren of zetten er thee van om vermoeidheid te bestrijden en de werksnelheid te verhogen. Mettertijd verspreidde het gebruik van dit kruid zich over de hele wereld. Zeker de laatste jaren is de bekendheid van kratom sterk gestegen, en dan met name in de Verenigde Staten en Europa.

In de regio waar kratom oorspronkelijk vandaan komt, gebruiken mensen het als stimulerend middel en als traditioneel medicijn. In Thailand was het gebruik van kratom zo gangbaar dat de regering het in de jaren 1940 als een gecontroleerde stof classificeerde. De overheid maakte zich namelijk zorgen over het feit dat kratom als alternatief voor opium werd gebruikt. Vanwege de culturele betekenis en mogelijke therapeutische mogelijkheden hebben een aantal landen in Zuidoost-Azië hun mening over kratom inmiddels bijgesteld.

Tegenwoordig wint kratom over de hele wereld aan populariteit. Dit heeft veel te maken met de toenemende vraag naar natuurlijke alternatieven voor farmaceutische middelen.

Hoe gebruik je kratom?

Hoe gebruik je kratom?

Er bestaan verschillende populaire manieren om kratom te gebruiken. Daarbij kunnen de effecten en de aanvang behoorlijk verschillen:

  • Kratom thee: een bekende en smakelijke methode is thee zetten van de bladeren of het poeder.
  • Kratom poeder: vaak gemengd met sap, yoghurt, water of in smoothies voor directe consumptie.
  • Kratom capsules: een smaakloze en handige manier om vooraf afgemeten doses kratom in te nemen. Capsules zijn handig wanneer je de sterke smaak van kratom wilt vermijden en een nauwkeurige dosis binnen wilt krijgen.

Een minder bekende methode om kratom te gebruiken is de 'toss-and-wash-techniek'. Hierbij stop je kratom poeder in je mond om het direct weg te spoelen met water of sap. Dit is zeker een efficiënte manier om kratom in te nemen, maar de bittere smaak is niet voor iedereen te behappen. Hieronder lees je meer over de verschillende manieren om kratom te gebruiken en te bereiden.

Hoe kun je kratom doseren?

Hoe kun je kratom doseren?

Een van de meest interessante kenmerken van kratom is het doseringsafhankelijke effect. Bij lage doseringen geeft het energie en euforie, terwijl de effecten van hogere doseringen vergelijkbaar zijn met die van opiaten.

Hier lees je hoe je kratom doseert:

  • Lage dosis (1-3 gram): over het algemeen stimulerend, verbetert de alertheid en geeft energie.
  • Gemiddelde dosis (3-6 gram): een mix van stimulatie en ontspanning, afhankelijk van de soort.
  • Hoge dosis (6–9 gram): rustgevende effecten, die vaak slaperigheid veroorzaken en mogelijk verdoven.

Begin altijd met een lage dosering kratom en beoordeel hoe je op de stof reageert. Onthoud ook dat verschillende factoren het effect van kratom kunnen beïnvloeden, waaronder je lichaamsgewicht, tolerantie en je stofwisseling. Sommige gebruikers geven aan sterkere effecten te ervaren wanneer ze kratom op een lege maag innemen. Anderen kiezen er juist voor om wat te eten om misselijkheid tegen te gaan.

Het is verstandig om je gebruik van kratom af en toe te staken, zodat je geen tolerantie opbouwt. Ook wanneer je herhaaldelijk dezelfde soort gebruikt, kun je steeds minder sterke effecten ervaren. Sommige mensen switchen dus regelmatig tussen verschillende soorten om de effectiviteit ervan te behouden. Voor een meer gedetailleerde uitleg over het doseren van kratom, klik hier.

Gerelateerd artikel

Ontdek kratom: een uitgebreide producthandleiding

De verschillende soorten kratom

De verschillende soorten kratom

De effecten van kratom zijn uiteenlopend en we kunnen de verschillende soorten indelen op basis van de kleur van de bladnerf. Hieronder vind je een algemeen overzicht van de verschillende effecten van veelvoorkomende typen kratom. Onthoud echter wel dat de impact kan variëren.

De kleuren van kratom

Natuurlijk zijn er veel meer verschillen dan we hier hebben opgesomd. Lees voor meer diepgaande informatie onze artikelen over kratom soorten en kratom kleuren.

Wat is de impact van kratom op het lichaam?

Wat is de impact van kratom op het lichaam?

De werkzame stoffen van kratom zijn alkaloïden, vooral mitragynine en 7-hydroxymitragynine. Deze werken in op serotonine- en opiaatreceptoren in de hersenen. Via deze interacties ontstaan verschillende effecten, waaronder:

  • Stimulatie: verhoogde alertheid, spraakzaamheid en energie bij lagere doses. Dit kun je vergelijken met de effecten van cafeïne.
  • Verdoving: ontspanning en slaperigheid komen vaak voor bij hogere doses, net als gevoelens van tevredenheid en euforie. Dit kun je vergelijken met de impact van opiaten.

Naast deze effecten geven sommige mensen aan dat ze zich beter kunnen concentreren, minder angstig zijn en meer motivatie hebben als ze kratom gebruiken. Toch reageert niet iedereen op dezelfde manier op kratom. Het kan daarnaast gebeuren dat je duizeligheid, een droge mond of lichte maagklachten ervaart.

Om de effecten van kratom op de lange termijn volledig te begrijpen, is meer onderzoek nodig. Wil je meer informatie over de uiteenlopende en tegengestelde effecten van kratom? Lees dan onze blogs over de effecten van kratom en onze complete handleiding over de effecten van kratom.

Is het gebruik van kratom veilig?

Is het gebruik van kratom veilig?

Kratom lijkt over het algemeen veilig te zijn, maar er zijn ook zorgen over het gebruik ervan. Enkele bekende bijwerkingen zijn:

Afgezien van deze milde bijwerkingen, zijn er nog zorgen over eventuele afhankelijkheid van kratom en ontwenningsverschijnselen. Meer gedetailleerde informatie over de bijwerkingen van kratom vind je hier.

Hoe zit het met ontwenningsverschijnselen na het gebruik van kratom?

Hoe zit het met ontwenningsverschijnselen na het gebruik van kratom?

Regelmatig en langdurig gebruik van kratom kan leiden tot afhankelijkheid. Sommige gebruikers geven aan dat ze ontwenningsverschijnselen ervaren nadat ze met kratom stoppen. Deze kunnen bestaan uit:

  • prikkelbaarheid
  • angst
  • slapeloosheid
  • spierpijn

Vergeleken met opiaten zijn de ontwenningsverschijnselen van kratom meestal minder hevig. Toch is het belangrijk dat je weet wat de risico's zijn voordat je een stof gebruikt. Voor meer gedetailleerde informatie over afhankelijkheid van kratom en ontwenningsverschijnselen kun je ons speciale artikel lezen.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Beste Moment Om Kratom Te Gebruiken?

Kratom en drugstesten

Kratom en drugstesten

In standaard drugstesten kijkt men niet vaak naar kratom. Er zijn echter gespecialiseerde tests die de alkaloïden kunnen detecteren, maar de kans is klein dat je zo'n test moet ondergaan. De detectieperiode voor kratom en de actieve bestanddelen ervan varieert en is afhankelijk van de dosering en de gebruiksfrequentie. Volg deze link voor meer informatie over kratom en drugstesten.

Is kratom legaal?

De juridische status van kratom varieert van land tot land. In veel landen is kratom nog steeds een gecontroleerde stof, hoewel de beperkingen niet zo streng zijn als bij veel andere stoffen. Duik dus in je lokale wetten voordat je kratom koopt of gebruikt.

Verdiep je in Mitragyna speciosa

Verdiep je in Mitragyna speciosa

Kratom is een unieke plant die absoluut meer aandacht verdient. De plant is al heel lang bekend en geliefd in Zuidoost-Azië, maar is in het westen nog vrij onbekend. Gelukkig is dat langzaam maar zeker aan het veranderen. Lijkt het je wel wat om kratom te proberen? Verdiep je dan eerst in de effecten, de dosering en de risico's van langdurig gebruik.

Vanwege een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar kratom weten we nog lang niet alles over deze plant, de effecten ervan en de precieze werkingsmechanismen in het lichaam. Naarmate er meer informatie verschijnt, zullen we deze pagina en onze andere artikelen bijwerken. Neem dus regelmatig een kijkje!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • Eastlack, Steven C., Cornett, Elyse M., Kaye, & Alan D. (2020, June). Kratom—Pharmacology, Clinical Implications, and Outlook: A Comprehensive Review - https://link.springer.com
  • Suhaimi FW, Yusoff NH, Hassan R, Mansor SM, Navaratnam V, Müller CP, & Hassan Z. (2016 Sep). Neurobiology of Kratom and its main alkaloid mitragynine - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken