Wat Is Reishi?
Reishi lijkt uit het niets te zijn verschenen: plots praat iedereen over de ongelooflijke effecten ervan. Is het psychedelisch? Waar komt het vandaan? Wat doet het precies? Wees gerust, Zamnesia heeft het antwoord op al je vragen. In dit artikel bespreken we alles over Reishi, zodat je straks volledig op de hoogte bent van deze eeuwenoude schimmel.
In Azië gebruikt men de Reishi-paddenstoel (Ganoderma lucidum) al eeuwenlang voor traditionele, holistische doeleinden. Maar, zoals het wel vaker gaat met oude tradities, heeft het lang geduurd voordat de paddenstoel in het westen bekend werd.
Momenteel is er echter veel belangstelling voor de Reishi-paddenstoel (en schimmels in het algemeen). En deze trend lijkt maar niet te stoppen. Er bestaat echter ook veel controverse rond deze organismen. Desondanks gebruiken veel mensen ze als onderdeel van een holistisch dieet en zweren ze bij de effecten ervan.
Hieronder gaan we in op de geschiedenis van de Reishi-paddenstoel. Ook ontdek je welke verschillende types er zijn, welke verbindingen ze bevatten en wat voor effect die stofjes op je lichaam hebben. Vervolgens ontdekken we de verschillende vormen van Reishi (rauw en in extractvorm) en hoe je het kunt innemen. En tot slot helpen we je bepalen wat de beste Reishi-paddenstoel voor jouw behoeften is!
Wat is de Reishi-paddenstoel (Ganoderma lucidum)?
De Reishi-paddenstoel, of 'Lingzhi' in het Chinees, is een polypore schimmel die tot het geslacht Ganoderma behoort. De paddenstoel is niervormig en ontwikkelt een donkere kleur tijdens het rijpen. De meeste paddenstoelen hebben zogeheten 'kieuwen', maar deze niet. De sporen worden in plaats daarvan via kleine poriën aan de onderkant van het hoedje afgegeven.
In het wild is de Ganoderma lucidum een zeldzame schimmel. Het groeit aan de voet van loofbomen en heeft een bijzondere voorkeur voor de esdoorn. Maar omdat Reishi op slechts twee of drie van elke 10.000 bomen groeit, wordt het voor commerciële doeleinden vooral veel op hardhout, zaagsel of houtsnippers gekweekt.
Vrij vertaald, betekent het Chinese 'Lingzhi' 'paddenstoel van de onsterfelijkheid'. Het holistische gebruik hiervan in China zou daarbij wel tweeduizend jaar teruggaan. We weten echter niet precies naar welke paddenstoel het woord 'Lingzhi' verwijst, omdat er zo'n zeven tot tien soorten kunnen zijn gebruikt. Men denkt dat de rode soort de meest waarschijnlijke kandidaat is, maar niets is zeker.
Hoe ziet de Reishi-paddenstoel eruit?
Er bestaan dus verschillende soorten van de Reishi-paddenstoel, waarvan de meest voorkomende soort de rode is. Er zijn echter ook gele, paarse en zwarte soorten. Ze komen allemaal overeen, maar er zijn ook verschillen. Het belangrijkste verschil betreft de concentratie van bepaalde fytochemicaliën, met name triterpenen. Men denkt dat deze stoffen verantwoordelijk zijn voor de mogelijke voordelen van Reishi.
Hoe smaakt Reishi?
Reishi smaakt bitter, zowel rauw als gedroogd. Daarom zetten gebruikers er meestal thee van. Tegenwoordig kun je Reishi echter ook in de vorm van capsules of een tinctuur kopen. De rode soort smaakt het bitterst.
Waar groeit Reishi?
Zoals vermeld, groeit Reishi graag aan de voet van loofbomen. De schimmel is bijzonder dol op dode of stervende bomen.
Het interessante is dat de locatie de vorm van de paddenstoel kan beïnvloeden. Als de paddenstoelen in het wild groeien, ontwikkelen ze vaak grote, waaierachtige hoedjes met kleine stelen. Commerciële, op zaagsel of houtsnippers gekweekte Reishi krijgt echter meestal de vorm van een gewei. Er verschijnen daarbij nauwelijks hoedjes en de zwammen zijn niet veel meer dan een verzameling steeltjes.
Is Reishi een adaptogeen?
Het antwoord op deze vraag hangt af van wie je het vraagt. Volgens Europese medische instanties bestaat er niet zoiets als adaptogenen. In dat geval kan de Reishi dus geen adaptogeen zijn. Uiteraard zijn er ook mensen die het idee van adaptogene verbindingen wel ondersteunen. Zij zijn van mening dat de Reishi hier ook voor in aanmerking komt.
Het is echter verstandig om wat dit betreft zelf op onderzoek uit te gaan. Zo kun je zelf tot een conclusie komen over dit controversiële onderwerp.
Hoe verhoudt Reishi zich tot andere adaptogene paddenstoelen?
Reishi is dus wellicht een van de talloze adaptogene paddenstoelen. De andere ken je vast ook wel: Chaga, Cordyceps, Turkey Tail en Lion's Mane. Ze hebben allemaal een iets andere samenstelling en geven daarmee een iets ander effect. Welke paddenstoel het beste bij jou past, heeft alles met je specifieke wensen en behoeften te maken.
Welke verschillende vormen van Reishi zijn er?
Je kunt Reishi in verschillende vormen kopen. De uiteindelijke effecten hangen hier niet echt vanaf, maar dat geldt wel voor de dosering. Bovendien zijn sommige vormen handiger dan andere, of traditioneler.
Hoe je bepaalt wat voor jou het meest geschikt is? Dat heeft vooral met je eigen voorkeur te maken. Zoek je bijvoorbeeld een traditionele methode die wat voorbereiding vraagt? Of wil je liever een capsule die je gewoon kunt doorslikken, zonder erover na te hoeven denken?
Gehele paddenstoel
Dit is de meest rauwe vorm van Reishi. Het is echter ongebruikelijk, zelfs bij traditionele toepassingen, om het in deze vorm (zowel vers als gedroogd) te eten. Wel heb je veel keuze als je het rauw aanschaft. Je kunt het namelijk in iets anders verwerken. Zo profiteer je van flexibiliteit en kun je uiteindelijk je favoriete methode ontdekken.
Thee
Traditioneel wordt Reishi vermalen en ongeveer twee uur in heet water getrokken. Soms kookt men het vervolgens in tot een concentraat. Tegenwoordig is het thee zetten van Reishi supermakkelijk met Reishi in poedervorm. Je hoeft dit alleen maar aan warm water toe te voegen, waarna je de thee kunt drinken.
Dat gezegd hebbende, kun je ook de rauwe paddenstoel kopen en tot thee omtoveren.
Poeder
Poeder van Reishi kom je vaak tegen. Je kunt de paddenstoel hierbij in gemalen of gedroogde vorm, maar ook als extract kopen. Omdat sommige verbindingen in Reishi vooral goed oplossen in water en andere in oplosmiddelen, vereist het een tweeledige extractie. De polysachariden worden opgelost in water en de triterpenen in alcohol. Om het eindproduct te maken, moeten deze twee extracties vervolgens worden gecombineerd.
Deze producten kunnen daarna worden toegevoegd aan capsules, maar er kan ook thee van worden gemaakt.
Tinctuur
Een Reishi-tinctuur is in feite een vloeibaar extract. Men gebruikt hierbij hetzelfde proces als bij het maken van poeder. Maar in plaats van de Reishi te dehydrateren tot een poeder, wordt het in een oplossing verwerkt.
Het gebruik van Reishi in de vorm van een paddenstoeltinctuur is heel gemakkelijk. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan voedsel en drankjes, maar ook direct op of onder de tong druppelen.
Capsules
In feite zijn Reishi capsules hetzelfde als Reishi in poedervorm, met als verschil dat ze een vooraf vastgestelde dosis bevatten. Van alle methodes zijn capsules waarschijnlijk de makkelijkste manier om Reishi te gebruiken. Aan de andere kant zijn ze waarschijnlijk ook het minst ceremonieel. Je slikt ze gewoon door met een beetje water om de voordelen te ervaren. Als je simpelweg de stoffen uit Reishi-paddenstoelen wilt benutten, is dit een geweldige keuze. Wil je iets traditionelers, met wat meer magie? Dan is een andere methode misschien geschikter.
Effecten en bijwerkingen van Reishi
Naar verluidt, heeft Reishi veel gunstige effecten. En vanwege de diverse verbindingen in de paddenstoel, beïnvloedt het mogelijk verschillende processen in het lichaam. Bepaalde extracten bevatten daarbij hogere concentraties van bepaalde verbindingen. Dit betekent dat ze zich specifiek op de lichaamsprocessen richten die met deze chemicaliën verband houden.
Wat zijn de voordelen van de Reishi-paddenstoel?
Reishi bevat diverse stoffen. Deze werken in op het lichaam, wat mogelijk tot diverse voordelen leidt. Laten we de verbindingen die hiervoor verantwoordelijk zijn eens nader bekijken:
-
Triterpenen
De triterpenen die in Reishi worden aangetroffen, werken als steroïde hormonen in het lichaam.
Afhankelijk van het type, kunnen triterpenen het brein op verschillende manieren beïnvloeden. Men denkt dat sommige triterpenen bijvoorbeeld de productie van melanine stimuleren door de groei van dendrieten te bevorderen. Onder bepaalde omstandigheden zouden triterpenen via verhoogde celmigratie en andere factoren zelfs het genezingsproces van het lichaam kunnen ondersteunen.
Over het algemeen beschouwen we triterpenen als de natuurlijke voorloper van steroïden. Dit betekent dat triterpenen mogelijk een rol spelen bij het behoud van homeostase en het in balans houden van lichaamsfuncties.
Het is wel belangrijk te vermelden dat verschillende triterpenen verschillende functies hebben. Ook al weet je dus wat de algemene voordelen ervan zijn, dit betekent niet automatisch dat je ook kunt voorspellen welke rol ze precies in het geval van Reishi spelen.
-
Polysachariden
Polysachariden zijn ketens van (tien of meer) koolhydraten. Bij schimmels treffen we ze meestal in de celwanden aan (als chitine). Zowel dieren als planten gebruiken polysachariden voor de opslag van energie en structurele functies.
Polysachariden zijn een onmisbaar onderdeel van het menselijke dieet. Maar gelukkig zitten ze in diverse voedingsmiddelen. Afhankelijk van hun oorsprong, slaan ze energie op, of, als ze afkomstig zijn van celwanden, vormen ze belangrijke componenten van voedingsvezels.
Polysachariden kunnen dus diverse rollen spelen. Voor een gebalanceerd dieet is het daarom belangrijk dat je ze met diverse voedingsmiddelen binnenkrijgt.
Ervaar je bijwerkingen als je Reishi gebruikt?
Reishi lijkt niet veel bijwerkingen te hebben. Er is echter wel anekdotisch bewijs waaruit blijkt dat langdurig gebruik kan leiden tot:
- Maagklachten
- Neusbloedingen
- Droge mond
- Duizeligheid
Afhankelijk van de informatiebron variëren de bijwerkingen van Reishi van niet bestaand tot mild. Hieruit kunnen we concluderen dat als er al bijwerkingen optreden, deze waarschijnlijk niet ernstig zijn. Toch is het verstandig om voorzichtig te werk te gaan. Luister daarbij altijd naar je lichaam.
Is Reishi psychedelisch?
Nee. Sommige mensen beschrijven de paddenstoelen wel als 'magisch', maar ze bevatten geen psychoactieve verbindingen.
Is Reishi veilig te gebruiken?
Gebaseerd op wat we tot dusver weten, lijkt Reishi veilig te zijn. Mensen gebruiken de paddenstoelen immers al duizenden jaren voor holistische doeleinden, dus eventuele nadelige effecten zouden inmiddels bekend moeten zijn. De meeste mensen zijn er juist enorm positief over.
Is Reishi legaal?
Ja! Reishi bevat geen psychoactieve verbindingen en dus ook geen illegale stoffen. Voor zover wij weten, zijn deze paddenstoelen overal legaal.
Hoe kun je Reishi gebruiken?
Hoe je Reishi gebruikt, mag je helemaal zelf bepalen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een capsule of tinctuur als je van snelle, makkelijk toe te dienen supplementen houdt. Op deze manier kun je Reishi snel en zorgeloos innemen.
Toch biedt een klein ritueel vaak ook unieke voordelen. Dus als je daar de tijd voor hebt, probeer dat dan zeker eens. Maak er bijvoorbeeld thee of soep van. Thee kun je maken van de rauwe paddenstoel of met een extract. Soep daarentegen, kun je het beste van de rauwe paddenstoel maken. Je kunt echter ook een extract aan een reeds gemaakte soep toevoegen.
Hoeveel Reishi moet je gebruiken?
Dit hangt af van de door jou gekozen vorm. Als je rauwe paddenstoelen hebt, is een dosis van 25-100g het gangbaarst. In het geval van een extract gebruikt men meestal een tiende hiervan, dus 2,5-10g.
Maar controleer het door jou gekozen extract wel eerst. Bovenstaande regel geldt namelijk voor full-spectrum extracten; dat zijn extracten die alle verbindingen van de paddenstoel bevatten. In sommige zitten echter uitsluitend de triterpenen of de polysachariden, waarmee de dosis vaak veel lager uitvalt.
Wat is het beste moment om Reishi te gebruiken?
Op deze vraag kunnen we niet echt een antwoord geven. Sommige mensen zeggen dat het rustgevend werkt, waardoor je het mogelijk het beste voor het slapengaan kunt innemen. Het is echter vooral belangrijk het met regelmaat te gebruiken. Dus op welk moment je het ook gebruikt, houd steeds hetzelfde tijdstip aan. Dit draagt namelijk bij aan de gewoontevorming.
Hoelang duurt het voordat de Reishi-paddenstoel werkt?
Vraag je je af waarom het belangrijk is een gewoonte te ontwikkelen? Nou, de voordelen van Reishi zijn niet onmiddellijk voelbaar. Meestal merk je pas iets na 10-14 dagen. Na ongeveer een maand zijn de effecten vaak het duidelijkst. Het is dus echt belangrijk Reishi elke dag te gebruiken, als je tenminste de maximale voordelen wilt ervaren.
Hoe bewaar je Reishi?
Bewaar Reishi in welke vorm dan ook koel en droog, behalve als je verse hebt. Verse Reishi moet je in de koelkast bewaren en snel gebruiken. De andere producten, zoals extracten en droge poeders, kun je vrij gemakkelijk langer bewaren.
Kan Reishi bederven?
Verse Reishi kan snel bederven. Het is daarom belangrijk dat je het op de juiste manier bewaart. De andere vormen zijn bijna eindeloos houdbaar, mits correct bewaard.
Reishi: de moeite waard?
Het korte antwoord is: ja, absoluut! Er is nog wel meer onderzoek nodig naar alle mogelijke voordelen van Reishi, maar wat we tot dusver weten, lijkt veelbelovend. De variërende en intrigerende verbindingen die in de paddenstoelen zitten, hebben mogelijk een uniek effect op het lichaam. Bovendien zijn er nauwelijks bijwerkingen bekend, dus wat heb je te verliezen?
Paddenstoelen hebben nog altijd een slechte reputatie in onze westerse wereld. Maar gelukkig lijkt dit langzaam te veranderen. Mettertijd zullen we steeds meer over deze fascinerende schimmels ontdekken, waarmee onze liefde ervoor alleen maar zal groeien!
Op dit moment is het gebruik ervan wellicht nog wat controversieel, toch hebben schimmels in diverse culturen eeuwenlang een centrale plaats ingenomen. In het geval van Reishi gaat het gebruik binnen de Aziatische cultuur zelfs duizenden jaren terug. Dus, wat houd je tegen?
- (n.d.). Triterpenes - an overview | ScienceDirect Topics - https://www.sciencedirect.com
- Agra LC, Ferro JN, Barbosa FT, & Barreto E. (2015 Oct). Triterpenes with healing activity: A systematic review - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Lovegrove A, Edwards CH, De Noni I, Patel H, El SN, Grassby T, Zielke C, Ulmius M, Nilsson L, Butterworth PJ, Ellis PR, & Shewry PR. (01/22/2017). Role of polysaccharides in food, digestion, and health - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- 9 min 14 April, 2022 Informatie Over Paddenstoeltincturen Wil je de potentiële voordelen van een paddenstoel tinctuur zelf eens ervaren? En denk je er al een tijdje over om het te bestellen, maar weet je niet precies waar je op moet letten? Je bent zeker...
- 6 min 2 July, 2021 Wat Is Chaga? Chaga, of berkenweerschijnzwam, neemt al lange tijd een centrale rol in bij traditionele en natuurlijke holistische praktijken. Maar welke effecten heeft het, hoe wordt het bereid en is het...
- 4 min 26 December, 2018 Top 7 Noötropica Die Je Mentale Prestaties Verbeteren Noötropica zijn substanties die je mentale prestaties verbeteren. Hoewel er dankzij de speelfilm Limitless veel nieuwsgierigheid bij de mainstream gewekt is, is het concept niet helemaal nieuw. Van...
- 4 min 24 November, 2017 Hoe Je Verschillende Soorten Magic Mushrooms Identificeert Hulp nodig bij het identificeren van je paddo's? In dit artikel beschrijven we de meest voorkomende paddenstoelen die je tegen kunt komen.