Wat Is Paddenstoelenbroed (En Hoe Maak Je Het)?
Mycologie is een soort superkracht. Als je de juiste vaardigheden eenmaal bezit, dan kweek je met gemak kilo's van je favoriete paddenstoelen. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is het maken van paddenstoelenbroed. Dit is te gebruiken voor het enten van grote hoeveelheden hoofdsubstraat.
Het kweken van paddenstoelen is fascinerend. Deze oude levensvormen behoren niet tot het plantenrijk en niet tot het dierenrijk. Ze vormen een op zich staand koninkrijk en produceren diverse psychoactieve stofjes. Ontdek met onderstaande tips hoe je zelf paddenstoelenbroed maakt.
Wat is paddenstoelenbroed precies?
In de mycologie verwijst paddenstoelenbroed naar een pot of zak met een gezond mycelium. De productie van paddenstoelenbroed is één stap in de fase van het mycelium. Broed is in staat een substraat volledig te koloniseren. Daarna verplaatst men het naar een grotere zak of pot, waar het zich verder kan vermenigvuldigen voor het vruchtdragen.
Soorten paddenstoelenbroed
Er zijn diverse soorten paddenstoelenbroed en elke soort heeft zijn eigen voordelen, nadelen en toepassingen. Het soort broed dat een kweker gebruikt, is afhankelijk van de beschikbare hulpmiddelen en van persoonlijke voorkeur.
Zaagselbroed
Zaagselbroed maakt men door mycelium te enten in gesteriliseerd zaagsel. Mycologen gebruiken zaagsel vaak als hoofdsubstraat in plaats van als broedsubstraat, omdat het minder voedingsstoffen bevat. Toch werkt het ook zeker als broedsubstraat, met name bij agressievere soorten, zoals oesterzwammen.
Graanbroed
Graan is zeer populair voor het ontwikkelen van paddenstoelenbroed. Allereerst vormt het mycelium kleine eilandjes op diverse graankorrels. Na kolonisering ontwikkelen de hyfen zich om uiteindelijk samen te smelten. Het duurt niet lang voordat het mycelium de hele pot heeft overgenomen.
Plugbroed
Plugbroed verwijst naar de kolonisering van gesteriliseerde houten deuvels. Als deze eenmaal zijn gekoloniseerd, zijn ze te gebruiken voor het enten van het hoofdsubstraat. Het doel is echter nog specifieker. Kwekers gebruiker plugbroed namelijk voor het inoculeren van grote stukken hout. Soorten als pruikzwam en shiitake doen het vooral goed op dit substraat.
Andere soorten paddenstoelenbroed
Een ander soort paddenstoelenbroed is strobroed. Strobroed ent men gewoonlijk niet met een verse paddenstoelen-cultuur. In plaats daarvan gebruikt men het als hoofdsubstraat voor het uitbreiden van een gevestigde myceliumcultuur.
Kartonbroed is ook een beproefde methode voor de kweek van paddenstoelen. Hierbij komt weinig kijken en men gebruikt het voor het verkrijgen van paddenstoelen die ongevoelig zijn voor verontreinigingen, zoals oesterzwammen. Je rolt in dit geval een stukje weefsel in nat karton en doet dat in de koelkast. Doe het volledig gekoloniseerde karton vervolgens in een hoofdsubstraat om het mycelium uit te laten breiden.
Het beste paddenstoelenbroed
Eigenlijk is geen van de soorten paddenstoelenbroed aan te wijzen als de beste. Dit hangt namelijk van diverse variabelen af. Welke hulpmiddelen heb je bijvoorbeeld ter beschikking? En wat wil je ermee bereiken?
Als je kleinschalig thuis kweekt, dan kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor graanbroed. Dit is namelijk makkelijk te steriliseren en je hoeft het niet aan te vullen. Hieronder leggen we uit hoe je zelf graanbroed maakt.
Hoe maak je graanbroed?
Het maken van graanbroed is simpel, maar het kan ook snel misgaan als je de omgeving niet goed schoonhoudt. Een stroming-kap en handschoenkast zijn daarbij de belangrijkste tools van een mycoloog. Deze helpen je om de kans op verontreinigingen te verkleinen tijdens het verplaatsen. Stroming-kappen zijn duur, maar een handschoenkast is simpel zelf te maken met een plastic bak. Dit is een eenvoudig hulpmiddel, maar helpt echt de kans op verontreinigingen te verkleinen. Je hebt ook een snelkookpan nodig om je broedsubstraat te steriliseren.
Benodigdheden
- Glazen potten
- Micropore tape
- Schone Petri- of vloeibare cultuur
- Rogge
- Snelkookpan
- Aluminiumfolie
- Hamer en spijker of boor
- Grote pan
- Gips
- Droogrek / vliegengaas
- RTV-siliconen
- Stift
- Latex handschoenen
- 70% isopropanol
- Aansteker
Instructies
Stap één: kook de granen
Doe de rogge voorzichtig in een grote pan met kokend water. Voeg een theelepel gips toe om te voorkomen dat de korrels aan elkaar plakken. Kook het graan ongeveer 20 minuten. Zeef vervolgens het water en verspreid het graan over een droogrek of stuk vliegengaas.
Stap twee: verdeel het graan
Het belangrijkste eerst, namelijk het doseren van het graan. Je hoeft niet heel precies te zijn; vul elke glazen pot voor ongeveer 70% met graan. Daardoor heb je genoeg ruimte over om het te schudden, zodat het mycelium zich beter kan verspreiden.
Stap drie: bereid de deksels voor
Als je een boor gebruikt, houd de deksels dan op de potten. Zet met een stift een stip op beide kanten van de deksels. Maak met de boor twee afzonderlijke gaten. Plak een stukje micropore tape op een van de gaten. Daardoor zorg je voor een goede uitwisseling van lucht, zonder dat micro-organismen kunnen binnendringen.
- Zelfhelende injectiepoort (alleen voor vloeibare cultuur)
Ben je van plan de potten te enten met behulp van Petrischaaltjes? Ga dan verder naar stap vier.
Met zelfhelende injectiepoorten is het mogelijk potten te enten met injectiespuiten met een vloeibare cultuur. Bedek het tweede gat met RTV-siliconen. Zorg dat het materiaal aan beide zijden van het gaatje zit. Laat het 2–3 uur drogen.
Stap vier: steriliseer de potten
Daarna moet je het graan steriliseren. Giet de vereiste hoeveelheid water in de snelkookpan. Wikkel een vel aluminiumfolie om de bovenkant van de potten en zet ze in de snelkookpan. Steriliseer ze op 1,03bar (15psi), gedurende twee uur. Als de tijd voorbij is, zet je het fornuis uit. Laat de snelkookpan een nacht afkoelen en de druk ontsnappen.
Stap vijf: ent de potten
Als je een handschoenkast gebruikt, veeg dan de binnenkant ervan goed schoon. Spray de buitenkant van de potten in en maak ook die goed schoon. Als je een injectiespuit met vloeibare cultuur gebruikt, maak dan de injectiepoort droog. Haal het dopje van de naald en steriliseer de punt met een aansteker. Injecteer 1–2cc van de vloeistof in het graan.
Als je Petrischaaltjes gebruikt, veeg deze dan af. Maak het deksel van een van de glazen potten los. Steriliseer het scalpel met een aansteker en laat het afkoelen. Neem een schepje schimmelcultuur van een schaaltje, haal het deksel van de glazen pot en laat het spul op het graan vallen. Doe het deksel er onmiddellijk weer op.
Stap zes: bewaar en schud
Bewaar de potten in een donkere en ietwat warme ruimte. Binnen enkele dagen verschijnen er helderwitte hyfen. Schud de potten om de zoveel dagen om ervoor te zorgen dat het mycelium zich goed verspreidt. Na 1–2 weken heeft het mycelium de hele pot gekoloniseerd.
Stap zes: bewaar en schud
Als de potten volledig gekoloniseerd zijn, is het tijd om de kolonies verder te laten gedijen in een bulk substraat. Daarmee kun je de opbrengst vergroten en krijg je zoveel mogelijk verse vruchtlichamen.
- 5 min 29 July, 2024 Hoe Bewaar Je Paddo's? Als je paddo's lang goed wilt houden, moet je ze niet alleen goed drogen maar ook goed bewaren. Dat kan heel eenvoudig en voor het behoud van hun sterkte is het essentieel. Hieronder lees je waar...
- 3 min 9 May, 2021 Verse Versus Gedroogde Paddo's: Wat Verdient De Voorkeur? Je staat op het punt om aan je eerste paddotrip te beginnen. Sommige gebruikers zweren bij verse paddo's, terwijl anderen de voorkeur geven aan de gedroogde variant. In dit artikel bespreken we de...
- 3 min 17 August, 2020 5 Verrassende Voordelen Van Paddo's Bij het gebruik van paddo's moet je rekening houden met diverse factoren. En ze kunnen nogal wat losmaken. Toch kleven er veel voordelen aan deze hallucinogenen barstensvol psilocybine. Lees verder...
- 4 min 24 November, 2017 Hoe Je Verschillende Soorten Magic Mushrooms Identificeert Hulp nodig bij het identificeren van je paddo's? In dit artikel beschrijven we de meest voorkomende paddenstoelen die je tegen kunt komen.