Blog
Verschil Drug En Geneesmiddel
3 min

Wat Is Het Verschil Tussen Een Drug En Een Geneesmiddel?

3 min

Het verschil tussen drugs en geneesmiddelen is niet altijd even duidelijk. Er zijn duidelijk zichtbare discrepanties. Maar als het aankomt op de op kruiden gebaseerde geneesmiddelen, wordt het verschil lastiger. Door beter medisch inzicht veranderen de definities van de werking van deze substanties.

Het huidige debat over het verschil tussen drugs en geneesmiddelen is niet nieuw. Het is al gaande sinds het einde van de 19de eeuw. Het werd een vraagstuk toen zowel de geneesmiddelen- als farmaceutische industrie georganiseerde instituten werden. Tot op zekere hoogte heeft het ook te maken met de opkomst van patentering in zowel Europa als de Verenigde Staten. Wanneer een plant als "geneesmiddel" gebruikt kan worden, kan er geen patent aan worden verleend.

Aan de andere kant werd alcohol (bijvoorbeeld) gebruikt als "geneesmiddel". In sommige gevallen geldt dat label ook voor substanties die tegenwoordig een "drug" dan wel een "medicijn" zijn. In sommige gevallen, zoals bij opioïden, amfetamine, en niet te vergeten LSD en cannabis, is er sprake van beide labels. Zo herhaalt de geschiedenis zich als we het geval van Cary Grant, die zichzelf blootstelde aan LSD "therapie" in de jaren vijftig, vergelijken met nu, de tijd waarin het microdoseren van LSD weer in beeld komt als behandeling bij zware depressie en stemmingsstoornissen.

Mensen kunnen daarnaast "verslaafd" raken aan zowel voorgeschreven medicijnen als drugs. Medicijnen kunnen negatieve effecten hebben (zo niet bijwerkingen).

In wezen wordt het verschil tussen "drugs" en "medicijnen" gedefinieerd en vormgegeven door de politiek en de geneesmiddelenindustrie. Deze definities veranderen in de loop van de tijd.

WAT IS EEN GENEESMIDDEL?

Medicijn

Algemeen gesteld, kan een geneesmiddel iedere substantie zijn die toegediend wordt om lijden te verminderen. Het hoeft niet noodzakelijk gefabriceerd te worden. Dat gaat op voor veel geneesmiddelen op plantaardige basis, zelfs als ze geen recept behoeven. De Aloë Vera staat bijvoorbeeld bekend om het verzachten en genezen van brandwonden.

Voorgeschreven geneesmiddelen zijn enigszins anders. Dit houdt in dat de medicijnen sterk genoeg zijn om schadelijke effecten te veroorzaken en dat ze met mate gebruikt moeten worden. Het betekent tevens dat ze onder toezicht ingenomen moeten worden. In de meeste landen worden zulke medicijnen "gereguleerd". Dat geldt voor cannabis, cocaïne, amfetamine, heroïne en opioïden. Ook is het van toepassing op andere drugs die voor een speciaal doel in laboratoria vervaardigd worden.

Deze begrippen en definities kunnen met de tijd veranderen. Cannabis bijvoorbeeld, of preciezer, cannabinoïden, worden momenteel in de meeste grote landen herzien. Met uitzondering van Duitsland en Uruguay blijft de drug in alle andere landen echter een "Schedule 1" drug.

WAT IS EEN DRUG?

Drugs

Een drug is daarentegen een substantie die gebruikt wordt voor genot en recreatieve doeleinden. Ze kunnen schadelijke bijwerkingen hebben. Nicotine en alcohol zijn bijvoorbeeld beide een drug. Ze zijn tevens allebei legaal. Cannabis, cocaïne, heroïne en andere "drugs" zijn illegaal. Het andere uiterste is dat er landen zijn die de hele kwestie met compleet andere ogen bekijken. Zo heeft Portugal als eerste land ter wereld het recreatieve gebruik van alle drugs gedecriminaliseerd.

Nog meer verwarrend is hoe chemisch gelijkwaardige substanties gelabeld, verkocht en verkrijgbaar gemaakt worden. Heroïne is bijvoorbeeld illegaal. Voorgeschreven pijnstillers op basis van opioïden zijn echter legaal, terwijl ze tegenwoordig, naast overdosisproblemen, veel heroïne- en opioïdeverslavingen veroorzaken.

VERSCHIL IN DOELEINDEN

Naast voorschriften, bijwerkingen en andere overeenkomsten, bestaat er nog een groot verschil tussen "drugs" en "medicijnen". Geneesmiddelen worden zogenaamd gebruikt voor een bepaald therapeutisch doel. Dat is een van de redenen waarom cannabis zo moeilijk te definiëren is. Als een "recreatieve gebruiker" er regelmatig eentje opsteekt, gebruikt hij de drug dan voor zijn plezier? Of doet hij het, net als veel andere mensen, om een niet-vastgesteld medisch probleem te verlichten?

VERSCHIL IN EFFECTEN

Negatieve effecten

Het verschil in effecten tussen "drugs" en "geneesmiddelen" is eveneens lastig te definiëren. Geneesmiddelen zijn duidelijk bedoeld om te genezen. Maar, en met name op psychologisch gebied, wat is genezen? Wanneer LSD succesvol ingezet wordt door een arts om chronische depressie te bestrijden, betreft het dan medicinaal gebruik van deze drugs? Het antwoord daarop is ja!

Dat houdt in dat "trips" en euforische gevoelens in feite aangewend kunnen worden voor therapeutische, medicinale doeleinden. Geregistreerde medicijnen daarentegen, zoals de middelen die worden gebruikt bij schizofrenie, kunnen een patiënt zwaarlijvig maken.

De bottomline hier? Wanneer de effecten bij elkaar opgeteld positief zijn, en bijdragen aan het welzijn van de persoon die ze gebruikt, zouden ze een geneesmiddel kunnen zijn. Iets wat een geneesmiddel is, betekent tegelijkertijd niet dat er geen negatieve bijwerkingen zijn.

Zowel voorgeschreven geneesmiddelen als drugs kunnen verslavend zijn. Dat gezegd hebbende; het verschil tussen "verslaving" en patiëntloyaliteit is een andere discussie die op dit punt ten tonele verschijnt. En beide kwesties hebben zowel op drugs als voorgeschreven medicijnen betrekking.

WELKE DRUGS KUNNEN MEDICINAAL GEBRUIKT WORDEN?

Veel veronderstelde "partydrugs" worden tegenwoordig heronderzocht op hun therapeutische toepassingen. En de meeste ervan bestaan al heel lang. Ze liggen vandaag de dag allemaal onder de loep. De vermeende "antwoorden" op geestelijke aandoeningen, verslaving en pijn worden allemaal heroverwogen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken