Wat Is Het Beste Water Voor Cannabis Planten?
Voor een succesvol kweekproject is niets belangrijker dan de waterkwaliteit en correcte technieken voor het water geven. Leer hier alles over het beste water voor je cannabis planten!
Je kan al je tijd besteden aan het kweken van cannabis en veel geld investeren in je kweekruimte, voedingsstoffen en additieven, maar als je water niet optimaal is, of je maakt fouten bij het bewateren, kan het leiden tot problemen die gemakkelijk kunnen worden voorkomen.
Waterkwaliteit is alles bij het kweken van cannabis. Water helpt de benodigde voedingsstoffen en zuurstof te transporteren naar je planten. Als er iets niet in orde is met de kwaliteit van je water, kunnen planten niet krijgen wat ze nodig hebben om te groeien, waardoor problemen kunnen ontstaan.
HET BELANG VAN PH
De pH waarde specificeert de zuurgraad of basiciteit (alkaliteit) van vloeistoffen. Zuur water heeft een lage pH en de pH van alkaline water ligt hoger. Een pH van 7 betekent dat het water neutraal is. Water kan meer alkaline of zuur zijn, afhankelijk van de waterbron en andere factoren.
Wanneer we kijken naar de pH schaal, die varieert van 0 (extreem zuur) tot 14 (extreem alkaline), ontdekken we dat cannabis een zeer klein pH bereik heeft waarin ze goed kan groeien. Dit bereik ligt tussen pH 6 en pH 7, waar pH 6,5 het optimale midden is.
Binnen dit bereik kan cannabis veel voedingsstoffen opnemen, zoals stikstof, fosfor, calcium en anderen.Als de pH van het water ook maar iets afwijkt, kan de plant bepaalde voedingsstoffen niet opnemen, ook al zijn ze aanwezig. De plant ontwikkelt tekorten. Deze "blokkering" is vaak te wijten aan problemen met het water en niet zozeer aan de toegediende voedingsstoffen.
Als de pH van het water bijvoorbeeld te hoog is (alkaline), kunnen je planten geen ijzer opnemen, terwijl een lage pH problemen zal veroorzaken omdat je planten niet genoeg calcium of magnesium krijgen. Nu snap je waarom de juiste pH van het water zo belangrijk is voor de correcte ontwikkeling van je planten.
HET AANPASSEN VAN DE PH VAN JE WATER
Omdat het onwaarschijnlijk is dat je water direct de correcte pH heeft, moet je weten hoe je de pH kan verhogen of verlagen, zodat je die optimale pH van 6,5 (voor aarde) kan verkrijgen, of zelfs lager als je op hydro kweekt.
Elke cannabis kweker zou een “pH down” of “pH up” product moeten hebben voor dit doel. Elke fatsoenlijke growshop heeft deze in huis. “pH down” is meestal een sterk zuur, waarvan je een klein beetje toevoegt aan het water om de zuurgraad te verhogen en de pH waarde te verlagen. Meestal heb je aan “pH down” genoeg omdat het verlagen van de pH vaker voorkomt dan het verhogen. Voordat je water geeft, wil je je water op het juiste pH hebben, ongeveer 6,5.
VOEDINGSSTOFFEN, BIOLOGISCH KWEKEN EN DE PH VAN JE WATER
Er zijn wat uitzonderingen waarbij je de pH van je water niet hoeft aan te passen. Veel commerciële cannabis voedingsstoffen verlagen de pH van het water al. Deze producten worden vaak gemaakt met die gedachte dat het meeste kraanwater een hoge pH heeft.
Jouw kraanwater heeft misschien een pH van 8,5. Als je de aanbevolen hoeveelheid voedingstoffen gebruikt, verlaagt je product de pH naar 6,5, zodat je geen aanvullende "pH down" hoeft toe te voegen. Niet alle commerciële voedingsstoffen bieden echter dit voordeel. Sommige voedingsstoffen hebben niet veel effect op je water. Daarom moet je altijd meten en de pH van je water aanpassen.
Belangrijk: Je doet dit nadat je voedingsstoffen en andere additieven aan je water hebt toegevoegd. Als je ontdekt dat je water niet binnen het optimale pH bereik van 6-7 valt, moet je de pH aanpassen.
Als je biologisch op aarde kweekt, is de pH waarde van je water niet zo belangrijk. Als je biologisch kweekt, zullen levende, nuttige micro-organismen de plant helpen voedingsstoffen op te nemen. Sommigen raden aan de pH van het water helemaal niet aan te passen als je biologisch op aarde kweekt, omdat het in feite meer kwaad dan goed kan doen.
IS KRAANWATER GESCHIKT VOOR CANNABIS?
Zoals hierboven al vermeld, kan de pH en de algemene kwaliteit van het water variëren. Het meeste kraanwater heeft een hoge pH en is dus niet optimaal voor het kweken van cannabis. Je kan de exacte pH van je water ontdekken door de zuurgraad te testen met een pH stick of een pH testkit. Je waterleverancier zou ook verslagen moeten hebben met testresultaten van de waterkwaliteit, waaronder de pH.
IS CHLOOR IN KRAANWATER EEN PROBLEEM?
Als het om water gaat, is de zuurgraad niet het enige waar je op moet letten. Kraanwater bevat normaal gesproken chloor, dat aan het water wordt toegevoegd om de groei van bacteriën en schadelijke micro-organismen te voorkomen.
Als je biologisch kweekt, is chloor een probleem. Biologisch kweken draait om florerende, nuttige micro-organismen. Chloor in het kraanwater zal geen onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën. Als je je biologisch gekweekte planten kraanwater geeft, dood je de nuttige micro-organismen.
Als je echter niet biologisch kweekt, en hier vallen ook de meeste hydroponic systemen onder, zal de chloor in kraanwater geen probleem zijn. Onthoud alleen dat sommige additieven of biologische pesticiden levende micro-organismen kunnen zijn, die niet dol zijn op de chloor in vers kraanwater.
CHLOOR UIT KRAANWATER VERWIJDEREN
Hoewel chloor geen probleem is voor de meeste hydroponic of niet-biologische projecten, willen kwekers vaak de chloor uit het water verwijderen voor gebruik. Dit is eigenlijk best simpel. Je hoeft alleen een emmer te vullen met kraanwater en deze 24 uur te laten staan. De meeste chloor zal dan verdampen, waarna het water veilig kan worden gebruikt.
DE CORRECTE MANIER OM JE CANNABIS PLANTEN WATER TE GEVEN
Zoals vermeld, is de waterkwaliteit en het correct water geven van je planten essentieel voor een gezonde groei. Feit is dat de meeste problemen met cannabis eigenlijk afkomstig zijn van fouten bij het water geven. Zeker beginnende kwekers kunnen problemen ervaren die afkomstig zijn van onder- of overbewatering.
Overbewatering kan de wortels van de plant verstoppen en verstikken, zodat zuurstof de wortels niet kan bereiken. Dit wordt een probleem als de onervaren kweker een probleem ontdekt met zijn/haar planten maar ten onrechte denkt dat dit te maken heeft met de gegeven voedingsstoffen.
In plaats van het aanpakken van het daadwerkelijke probleem (teveel water), kan de kweker in plaats daarvan de hoeveelheid voedingsstoffen verhogen. De kweker kan vervolgens teveel water blijven geven of aannemen dat het het probleem afkomstig is van een tekort aan water, waarna het probleem alleen maar groter wordt door een grotere hoeveelheid water. De meeste problemen met het kweken KUNNEN worden opgelost als het water geven correct wordt gedaan!
"Je kan beter te weinig water geven dan teveel"
Er is een simpel gezegde onder kwekers: "Je kan beter te weinig water geven dan teveel". Je planten zullen profiteren als de bodem kan uitdrogen tussen het bewateren door. Hierdoor kan zuurstof de wortels bereiken. Sommige kwekers geven alleen water als ze de eerste tekenen van onderbewatering zien, dus wanneer de planten ietwat beginnen te verwelken. Dit is absoluut geen probleem, want ze zullen snel herstellen.
Laat de aarde in de pot uitdrogen voor je opnieuw water geeft. Droge aarde kan simpel worden getest, door je vinger in de aarde te steken. Als de eerste 5-7cm droog zijn, geef je water. Een andere simpele, en zelfs nog betere test, is het optillen en wegen van de pot. Geef alleen water als de pot enorm licht is, wat inhoudt dat de aarde droog is.
HOEVEEL WATER MOET JE GEVEN?
Je moet geen water geven "op een schema." Overbewatering betekent niet dat je "teveel water" in een keer geeft maar te vaak, zonder dat de aarde de kans heeft uit te drogen. In plaats van regelmatig water geven, moet je water geven als je planten het nodig hebben.
Maar als je water geeft, doe het dan goed. Geef zoveel water dat alle aarde in de pot goed doorweekt is. Een goede regel is water geven tot wat water uit de gaten in de pot lekt. (Het is belangrijk dat de planten genoeg drainage hebben. Potten moeten altijd gaten in de bodem hebben, zodat water niet in de pot blijft hangen.)
Sommige aardemixen en mediums zoals turf hebben wat tijd nodig om het water op te nemen, zeker als het droog is. Het is verstandig 30 minuten te wachten na het water geven en dit te herhalen om te verzekeren dat de aarde al het water opneemt. Anders kan het gebeuren dat het water gewoon langs de zijkanten naar beneden druipt zonder de aarde te doorweken.
Zoals je hebt kunnen lezen, hangt de beste manier om je planten te bewateren af van diverse factoren. De manier waarop je kweekt (biologisch, op aarde, hydro, etc) speelt een rol, maar ook de kwaliteit van het beschikbare water.
In bijna alle gevallen kan je de waterkwaliteit verbeteren, om het optimaal te maken voor jouw planten en je kweektechniek. Wees je altijd bewust van het belang van water en de correcte technieken voor het bewateren om van je project een succes te maken. De meeste cannabis problemen, zoals voedingstekorten, zijn gerelateerd aan water. Geef correct water en gebruik het juiste water en je planten zullen floreren!
- 6 min 1 April, 2021 Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet? Wietplanten zijn afhankelijk van aarde die rijk is aan voedingsstoffen en nuttige microben. Ontdek hieronder hoe je de perfecte aardemix kunt maken. Je planten zullen je dankbaar zijn!
- 3 min 31 July, 2019 Hoe Pas Je De pH-waarde Aan Bij Het Kweken Van Cannabis? In dit artikel leren we je alles wat je zou moeten weten over het belang van pH voor het kweken van cannabis. Ook leggen we uit hoe je de pH-waarde verandert, indien noodzakelijk.
- 3 min 20 February, 2019 Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen Melasse is een krachtig, en toch vaak vergeten, hulpmiddel als het gaat om het kweken van cannabis. Correct gebruikt, kan het de fundering van je teelt versterken en stimuleren.
- 4 min 14 August, 2018 Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig? Net zoals mensen, hebben ook cannabisplanten water nodig om te overleven en groeien. Maar bij teveel, of te weinig, zullen ze sterven. Het vinden van de juiste balans is cruciaal voor een...