Blog
Wat Is Acetyl-L-Carnitine?
3 min

Wat Is Acetyl-L-Carnitine?

3 min

Acetyl-L-carnitine zit in verschillende voedingsmiddelen en wordt vaak aan supplementen en vitamines toegevoegd. Dit aminozuur heeft talloze mogelijke toepassingen voor gebruikers. Heb je geen idee wat het is? Geen zorgen! Lees snel verder en ontdek alles wat je over acetyl-L-carnitine moet weten.

Acetyl-L-carnitine is een veelgebruikt ingrediënt in veel verschillende supplementen en vitamines. Naar verluidt, biedt het verschillende mogelijke voordelen voor lichaam en geest. In dit artikel bespreken we alles wat je over acetyl-L-carnitine moet weten. Lees snel verder en bepaal zelf of het iets voor jou is!

Wat is acetyl-L-carnitine?

Wat is acetyl-L-carnitine?

Acetyl-L-carnitine staat ook wel bekend als ALCAR, L-carnitine of LCLT. Het is een volledig natuurlijk aminozuur dat in het lichaam wordt geproduceerd. Dit gebeurt via de enzymatische toevoeging van een acetylgroep aan carnitine (Mendelson, 2008). Acetyl-L-carnitine is ook te vinden in voedingsmiddelen, zoals rundvlees, kip, kaas en melk. Het wordt echter meestal als voedingssupplement ingenomen. Naar verluidt, heeft het onder meer een impact op je gewicht, je metabolisme en je cognitieve functie. Maar kan dit supplement echt wonderen verrichten? Laten we dat eens uitzoeken.

Hoe werkt acetyl-L-carnitine?

Acetyl-L-carnitine richt zich zowel op de hersenen als op het lichaam. In de hersenen verhoogt het de niveaus van acetylcholine. Dit is een neurotransmitter die de geheugenfuncties en de algemene functies van de hersenen ondersteunt. Daarnaast ondersteunt acetyl-L-carnitine het energiemetabolisme in het lichaam. Het vergemakkelijkt het transport van vetzuren naar de mitochondriën, waar ze worden geoxideerd om ze als brandstof te gebruiken (Mendelson, 2008).

Wat zijn de mogelijke voordelen van acetyl-L-carnitine?

Wat zijn de mogelijke voordelen van acetyl-L-carnitine?

Je weet nu wat een aantal functies van acetyl-L-carnitine zijn. Laten we eens kijken naar de mogelijke effecten van dit aminozuur, die momenteel door wetenschappers wordt onderzocht.

Geheugen en cognitieve functie

Zoals vermeld, gaat acetyl-L-carnitine in de hersenen een interactie aan met de neurotransmitter acetylcholine. Mogelijk heeft acetyl-L-carnitine de potentie om alertheid, stemming en andere cognitieve functies te beïnvloeden. Het beschikbare onderzoek is echter uiterst beperkt. In 1990 kregen patiënten met een alcoholverslaving 2g acetyl-L-carnitine per dag toegediend, gedurende een periode van 90 dagen. De wetenschappers hoopten dat het verschillende aspecten van de cognitieve functie zou verbeteren (Tempesta et al.). Ondanks enkele interessante bevindingen, is er niet veel onderzoek gedaan naar de effecten van de stof bij gezondere deelnemers. Er is dus meer concreet bewijs nodig om te kunnen stellen dat acetyl-L-carnitine de cognitieve functies daadwerkelijk bevordert.

Gewichtsverlies en metabolisme

Zoals kort aangestipt, bevordert acetyl-L-carnitine de energiemetabolisme in het lichaam via vetzuuroxidatie. Een systematische review bekeek de werkzaamheid van acetyl-L-carnitine bij het bevorderen van gewichtsverlies en een afname van de body mass index. Van de negen onderzoeken die aan de criteria voor de review voldeden, toonden de resultaten een opmerkelijk effect van acetyl-L-carnitine in vergelijking met een placebo (Pooyandjoo et al., 2016). Ook hier is er geen sluitend bewijs om te stellen dat acetyl-L-carnitine helpt als je wilt afvallen. Er zijn veel factoren bij betrokken, zoals dieet, leeftijd, lichaamsbeweging en genen. Er wordt echter steeds meer onderzoek gedaan en de resultaten zien er steeds veelbelovender uit.

Sportprestaties

Veel sporters zweren bij pre-workout supplementen die acetyl-L-carnitine bevatten. Dit is geen toeval: in dit geval is er een studie die suggereert dat het een mogelijke rol speelt bij het bevorderen van de fysieke prestaties. Sterker nog, het kan zelfs het uithoudingsvermogen en zuurstoftoevoer naar de spieren verbeteren. Bovendien kan acetyl-L-carnitine spierpijn verminderen, waardoor sporters sneller herstellen. Ondanks deze positieve berichten moeten we hier wel een kanttekening bij plaatsen. Volgens een onderzoek uit 2014 heeft het lichaam mogelijk over een lange periode grote doses van het aminozuur nodig, voordat enige voordelen zich manifesteren (Orer & Guzel, 2014).

Hartgezondheid

Acetyl-L-carnitine wordt ook bestudeerd vanwege de effecten op het hart. In een onderzoek uit 2009 dienden onderzoekers tweemaal daags 1g acetyl-L-carnitine toe aan type 2 diabetici met insulineresistentie. Een van de belangrijkste punten van deze studie is het goede veiligheidsprofiel van het aminozuur bij patiënten (Ruggenenti et al., 2009). In een ander onderzoek kregen mensen na een hartaanval 12 maanden lang een kuur met L-carnitine. Uit de resultaten werd een verband gelegd met afzwakking van de dilatatie in de linkerventrikel (Iliceto et al., 1995). Onderzoek op dit gebied is echter beperkt. Er zijn meer studies nodig voordat we definitieve conclusies kunnen trekken met betrekking tot het potentieel van L-carnitine op de gezondheid van het hart.

Wanneer moet je acetyl-L-carnitine gebruiken?

Wanneer moet je acetyl-L-carnitine gebruiken?

In welke gevallen komt een acetyl-L-carnitine supplement van pas? De aanbevolen dagelijkse dosering ligt tussen de 1,5 en 3g per dag. Toch zul je deze hoeveelheid niet in alle vitamines of supplementen aantreffen. Op de verpakkingen van dergelijke producten vind je meer informatie over de aanbevolen dosering. Acetyl-L-carnitine is een veelgebruikt ingrediënt in trainingssupplementen en pre-workoutpoeders. Veel atleten en bodybuilders gebruiken het om hun training een boost te geven. Volg altijd de instructies op de productverpakking als je dit overweegt.

Is acetyl-L-carnitine veilig?

Zolang je de aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijdt, wordt het gebruik van acetyl-L-carnitine als veilig beschouwd. Sommige gebruikers passen hun dagelijkse inname aan tot ongeveer 2g in de hoop eventuele bijwerkingen te voorkomen. Bij twijfels of vragen over het gebruik van acetyl-L-carnitine, kun je het beste je huisarts raadplegen.

Heeft acetyl-L-carnitine bijwerkingen?

Hoewel je acetyl-L-carnitine veilig kunt gebruiken, zijn enkele bijwerkingen wel mogelijk. Vaak zijn ze het gevolg van te hoge doseringen. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Moeite met slapen
  • Hoge bloeddruk
  • Hoofdpijn
  • Verlaagde bloedsuikerspiegel

Ook moeten we vermelden dat zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen het gebruik van acetyl-L-carnitine moeten vermijden. Het effect op deze groepen is namelijk niet bekend.

Hoe kun je acetyl-L-carnitine zelf ervaren?

Hoe kun je acetyl-L-carnitine zelf ervaren?

Je weet nu veel meer over acetyl-L-carnitine. Maar hoe kun je het zelf proberen? Het is inmiddels duidelijk dat veel dierlijke producten het aminozuur bevatten. Toch is het gebruik van supplementen en vitamines een nauwkeurigere en consistentere manier om te doseren. Neem eens een kijkje in onze Zamnesia Healthshop! Daar vind je een breed assortiment met supplementen van topkwaliteit die acetyl-L-carnitine bevatten. Voeg dit bijzondere aminozuur toe aan je dagelijkse routine en ervaar zelf wat het te bieden heeft!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Iliceto, S., Scrutinio, D., Bruzzi, P., D’Ambrosio, G., Boni, L., Di Biase, M., Biasco, G., Hugenholtz, P. G., & Rizzon, P. (1995/08/01). Effects of l-carnitine administration on left ventricular remodeling after acute anterior myocardial infarction: the l-Carnitine Ecocardiografia Digitalizzata Infarto Miocardico (CEDIM) trial - https://www.sciencedirect.com
  • Mendelson, & S. D. (2008/01/01). Nutritional supplements and metabolic syndrome - https://www.sciencedirect.com
  • Orer, G. E., & Guzel, N. A. (2014). The Effects of Acute L-carnitine Supplementation on... : The Journal of Strength & Conditioning Research - https://journals.lww.com
  • Pooyandjoo, M., Nouhi, M., Shab-Bidar, S., Djafarian, K., & Olyaeemanesh, A. (2016). The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials - https://onlinelibrary.wiley.com
  • Ruggenenti, P., Cattaneo, D., Loriga, G., Ledda, F., Motterlini, N., Gherardi, G., Orisio, S., & Remuzzi, G. (2009). Ameliorating Hypertension and Insulin Resistance in Subjects at Increased Cardiovascular Risk - https://www.ahajournals.org
  • Tempesta E, Troncon R, Janiri L, Colusso L, Riscica P, Saraceni G, Gesmundo E, Calvani M, Benedetti N, & Pola P. (1990). Role of acetyl-L-carnitine in the treatment of cognitive deficit in chronic alcoholism - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken