Wat Heb Je Nodig Om Wiet Te Kweken?
Het kweken van wiet is een spannende en lonende taak. Toch is het best intimiderend als je er nog niet veel van weet. Vrees niet, want we helpen je graag. Er is geen noodzaak voor een space-age-opstelling. Zorg voor wat aarde en wat geduld en dan geniet jij van een fatsoenlijke oogst.
Heb je wel eens foto's gezien van enorme wietplantages met groeilampen en planten zover het oog reikt? Dan lijkt het of het thuis kweken van wiet veel te ingewikkeld is voor beginners. Misschien heb je vreemde termen als 'SOG' en 'ScrOG' gehoord en dacht je dat het gewoon niet de moeite waard was. Gelukkig kan het kweken van wiet vrij simpel zijn en hoeft het geen super ingewikkelde operatie te zijn. Natuurlijk kun je geavanceerde methoden gebruiken om de opbrengst en kwaliteit te optimaliseren. Toch liggen zeer bevredigende resultaten voor iedereen binnen handbereik.
Wat is er nodig voor iedere wietkweek?
De wietplant verschilt niet veel van andere planten en heeft enkele simpele basismiddelen nodig om te overleven. De reden dat sommige kweekoperaties uiterst geavanceerd zijn, is omdat kwekers graag willen dat hun planten floreren en niet alleen overleven.
Toch zijn er enkele benodigdheden waar je niet zonder kunt, zelfs niet in de meest simpele kweekomgeving. Natuurlijk kun je zo hightech gaan als je wilt, maar hieronder staan de basismaterialen die je nodig hebt om zelf wiet te kweken. Zonder deze kom je niet ver.
Aarde (of ander kweekmedium)
Je wiet heeft een plek nodig om te leven en planten houden van aarde. Het is belangrijk dat je geschikte aarde vindt. Het is tenslotte het medium dat voedingsstoffen en water voor je plant vasthoudt en de juiste pH-waarde behoudt. Te losse, kruimelige aarde kan de voedingsstoffen niet vast houden. Een teveel aan kalk maakt de aarde alkalisch en wietplanten houden van lichtzure grond. Te compacte aarde houdt juist teveel water en voedingsstoffen vast, wat ook een bedreiging vormt voor je plant.
Uiteindelijk wil je aarde die rijk en donker is, maar goed draineert. Biologische superaarde is misschien wel de beste optie. Deze vereisen geen aanvullende voedingsstoffen of aanpassingen aan de pH. Aan de andere kant kan het best veel werk zijn om je eigen aarde te maken. De meeste beginners kiezen daarom simpelweg voor een zak gespecialiseerde aarde voor wiet.
Een grondmengsel met maximaal 25% perliet en/of kokos ondersteunt een robuuste groei en een optimale gezondheid van de wortels. Zorg ervoor dat je online wat research doet voordat je een keuze in aarde maakt. Je zult de aarde tenslotte gedurende de hele kweek gebruiken.
Het is ook mogelijk om in andere mediums te kweken. De overgrote meerderheid van de kwekers (zelfs professionele) kiest echter nog steeds voor aarde. Wietplanten zijn geëvolueerd om in aarde te groeien en zijn daarom het best aangepast om voedingsstoffen op te nemen en te gedijen in deze habitat. Voor je eerste paar kweken, blijf je het beste bij aarde.
Water
Leven heeft water nodig en wiet is geen uitzondering. Wietplanten komen oorspronkelijk uit barre omgevingen en zijn erg robuust. Daarom is het beter om iets minder water te geven totdat je weet wat je doet. Het verdrinken van de wortels zorgt gegarandeerd voor rot en zal je oogst ruïneren. Het beste is als de grond vochtig aanvoelt, maar niet doorweekt of modderig. Zolang het vochtig aanvoelt, zit je goed.
Licht
In planten vindt fotosynthese plaats. Dit zou voor niemand een verrassing mogen zijn. We hebben allemaal afbeeldingen gezien van enorme led-panelen in kweekruimtes. Op de een of andere manier moet je je planten van licht voorzien. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door buiten te kweken. Klimaat- en juridische problemen kunnen een buitenkweek echter stressvoller maken dan het waard is. Dus als je binnen kweekt, moet je investeren in een goede set groeilampen.
Wat heb je nodig om wietplanten te kweken?
De bovenstaande middelen vormen de basis van elke kweek. Er zijn echter nog een paar items, materialen en middelen die nodig zijn om je eigen toppen te oogsten. Deze zijn geen enorme aanslag op je bankrekening. Je zult een beetje moeten investeren om aan de slag te gaan, maar de beloningen zijn het zeker waard!
Wietzaadjes
Zonder deze kom je niet heel ver. Binnenin wietzaadjes ligt de genetische code voor een prachtige plant, wachtend om uit te barsten. Als je net komt kijken in de wereld van de wiet, overweeg dan om autoflowering zaden te kopen. In tegenstelling tot fotoperiodieke soorten, vereisen ze geen verandering in de lichtcyclus om te bloeien. Feminized zaden zijn ook een veilige keuze voor je eerste kweek omdat bestuivende mannetjes je hele oogst kunnen verpesten.
Als je de grootst mogelijke opbrengsten wilt behalen, zijn fotoperiode feminized zaden de beste keuze. Deze vragen wel om verandering in het lichtschema, wat de wisseling van de seizoenen nabootst. Door middel van deze verandering gaan ze van de vegetatieve fase over naar de bloeitijd. Dit is iets arbeidsintensiever, maar deze planten belonen je met een flinke oogst.
Ontkiemingskit
Er bestaan verrassend veel manieren om je zaden te ontkiemen. Maar geen enkele is gemakkelijker of effectiever dan ontkiemen in aarde. Om hierbij te helpen, maakt een ontkiemingskit het leven nog gemakkelijker. Reeds gevulde zaailingpotjes worden geleverd met speciale aarde. Deze bevat precies de juiste mix van voedingsstoffen om je wietzaadjes te laten groeien.
Potten
Zowel binnen als buiten zijn potten een gemakkelijk hulpmiddel bij het kweken van wiet. Buiten kun je direct in de grond planten. Grillige aarde en ongedierte (om nog maar te zwijgen van de dreiging van stormen) maken dit echter riskant, tenzij je weet wat je doet.
Met potten heb je veel meer controle over al de behoeften van je planten. Bovendien maken ze het verplaatsen van planten mogelijk. Wanneer een plant bijvoorbeeld tekenen van toprot vertoont, kun je haar gemakkelijk isoleren van de rest van je planten.
Potmarkers
Het is de moeite waard om je planten te markeren, vooral als je op verschillende data zaden opstart of als je meerdere soorten kweekt. Met markers kun je ook de vereisten van elke plant vastleggen zoals pH, voedingsstoffen enzovoort. Dit vergemakkelijkt de verzorging.
Gezelschapsplanten
Het kweken van gezelschapsplanten is de moeite waard. Ze houden je kweek in de buitenlucht meer verborgen, beschermen tegen ongedierte, verdoezelen enigszins het aroma en laten je kweek er natuurlijker uitzien. Door de grond te delen met wietplanten, helpen ze om het gehalte aan voedingsstoffen op natuurlijke wijze in evenwicht te brengen. Veel combinatieplanten verminderen ook ongedierte, waardoor je minder of geen pesticiden hoeft te gebruiken. Dit betekent dat je de milieu-impact van je kweek kunt beperken.
Voedingsstoffen
Planten krijgen ook honger! Een evenwichtig gehalte aan voedingsstoffen is essentieel voor een gezonde plant. Te weinig zal haar groei belemmeren, te veel kan haar doden. Net als bij water, moet je voorzichtig zijn totdat je het proces goed onder controle hebt. Als je vermoedt dat je te veel voedingsstoffen aan je aarde hebt toegevoegd, kun je deze altijd flushen.
Om het leven nog gemakkelijker te maken, kun je een pH- en EC-pen kopen om de bodemgesteldheid nauwkeurig te volgen. Deze hulpmiddelen vertellen je precies wat er in je substraat gebeurt, zodat je je plant precies kunt geven wat ze nodig heeft.
Wat heb je nodig om wietplanten te oogsten?
Je harde werk heeft bijna zijn vruchten afgeworpen en na maanden van liefde en zorg heb je eindelijk een sterk geurende plant in huis. Maar hoe weet je precies wanneer je haar moet oogsten? Oogst te vroeg en je mist die extra paar gram, ben je te laat dan raak je kostbare THC kwijt. Gelukkig zijn wietplanten best vriendelijk. Ze vertellen je precies wanneer ze oogstrijp zijn.
Microscoop
De beste tijd om je plant te oogsten, is wanneer de harsklieren (trichomen) melkachtig wit kleuren. Als je oogst als ze nog helder zijn, loop je de maximale potentie mis. Als ze amberkleurig zijn geworden, is de THC aan het afbreken tot CBN.
Om ervoor te zorgen dat je op het perfecte moment oogst, is een microscoop een goede investering. Bovendien kun je deze ook gebruiken om plagen vroegtijdig op te sporen, zodat je op tijd in kunt grijpen.
Latex handschoenen
Kleverige vingers kunnen vervelend zijn. Latex handschoenen maken je leven een stuk gemakkelijker en voorkomen dat alles wat je vastpakt aan je vingers blijft kleven.
Schaar
Je moet op de een of andere manier je toppen afknippen. Een goede, sterke schaar is erg handig, aangezien het moeilijk kan zijn om je planten te knippen. Als je een grote oogst hebt, is het verstandig meerdere scharen te kopen. De hars hoopt zich namelijk snel op. Zorg er ook voor dat je twee verschillende soorten scharen/trimmers hebt. Een voor het oogsten van de hoofdstengel en takken en een voor fijnere details, zoals het snoeien van suikerblaadjes.
Alcoholdoekjes
In dit opzicht kunnen alcoholdoekjes wonderen verrichten. Bij regelmatig gebruik, kunnen ze je schaar schoon houden. Dit verzekert dat elke knip nauwkeurig en moeiteloos verloopt.
Wat heb je nodig na de oogst?
Maar je bent er nog niet! Om er zeker van te zijn dat al deze inspanningen niet tevergeefs zijn, moet je je oogst op de juiste manier bewaren, anders gaat deze verloren.
Voorraadpot
Een luchtdichte verpakking van goede kwaliteit is belangrijk om je voorraad in te bewaren. Je bent tenslotte zo ver gekomen, laat het nu niet verloren gaan. Een glazen pot werkt prima, maar als je van glanzende objecten houdt, probeer dan een CVault opbergcontainer. Deze behoort tot de allerbeste oplossingen voor het bewaren van je wiet!
Vochtigheidsregelaar
Door je wiet in de juiste luchtvochtigheidsgraad te bewaren, geniet je van de beste vape- of rookervaring. Door een vochtigheidsregelaar in je opbergpot te plaatsen, wordt het vochtgehalte perfect onder controle gehouden. Zo verzeker je dat je toppen keer op keer geweldig smaken.
Zelfs beginners kunnen geweldige wiet kweken
Zo zie je maar dat ook jij gezonde wietplanten kunt oogsten, zelfs als je nog nooit eerder hebt gekweekt. Door deze gids te gebruiken als basis voor het plannen van je kweek, kun je fantastische toppen krijgen. En dat zonder de kosten en zorgen die gepaard gaan met grotere kweekruimtes. Sta gewoon open om te leren, reageer op je planten en dan komt het helemaal goed.
- 3 min 22 February, 2024 Hoe Kiem Je Wietzaadjes Met Een Smart Start Kit? Het kiemen van wietzaadjes kan best ingewikkeld lijken, maar dat hoeft het niet te zijn! Met de Smart Start kit en een Propagator Pro zorg je voor een succesvolle kieming en een gezonde, flinke...
- 5 min 30 June, 2022 Alles Wat Je Moet Weten Over Het Kweken Van Cannabis In Aarde Hoewel het in eerste instantie misschien moeilijk lijkt, kunnen we je verzekeren dat de juiste aarde voor je wietteelt vinden niet stressvol hoeft te zijn. We behandelen alles wat je moet weten...
- 6 min 1 April, 2021 Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet? Wietplanten zijn afhankelijk van aarde die rijk is aan voedingsstoffen en nuttige microben. Ontdek hieronder hoe je de perfecte aardemix kunt maken. Je planten zullen je dankbaar zijn!
- 5 min 3 September, 2019 Wat Je Zou Moeten Weten Voordat Je Wiet Gaat Kweken Wiet kweken is best makkelijk. Je zou echter wel wat basiskennis moeten hebben. Denk aan deze 5 dingen als je kweekt. Daarmee is het kweken een stuk eenvoudiger en veroorzaakt het minder stress....
- 7 min 6 June, 2018 Je Eerste Cannabis Plant Kweken In 10 Stappen Voor sommige mensen is de verbouw van cannabis een hobby. Veel kwekers willen op het gebied van marihuana zelfvoorzienend worden. Anderen willen een pro worden. Wat de reden ook is, het begint...
- 5 min 27 February, 2018 Hoeveel Tijd Kost Het Om Cannabis Te Kweken? De meest gestelde vraag van beginnende cannabis kwekers is misschien wel: hoeveel tijd kost het om mijn eigen cannabis te kweken? Met onze eenvoudige handleiding bergrijp je de levenscyclus van de...