Waarom obesitas minder vaak voorkomt bij cannabis gebruikers
Het lijkt het erop dat cannabis mensen kan helpen obesitas te vermijden, in tegenstelling tot de aanname dat de munchies juist sneller tot obesitas kunnen leiden.
Recentelijk berichtten we over hoe de wetenschap een correlatie heeft gevonden tussen het gebruik van cannabis en het minder frequent voorkomen van obesitas. Het punt is dat, hoewel er een correlatie werd gevonden, niet helemaal begrepen werd waarom het statisch gezien waarschijnlijker was dat cannabis gebruikers een gezond gewicht hadden, zeker als je overweegt dat de munchies een onstilbare trek opwekken. We begrijpen het nog steeds niet helemaal, maar nieuw onderzoek boekt vooruitgang en er is wat nuttige informatie ontdekt die helpt het fenomeen uit te leggen.
Onderzoekers van zowel de Harvard School of Public Health als de Beth Israel Deaconess Medical Center analyseerden een grote verzameling van nationaal representatieve gegevens om de werkelijke effecten van marihuana op het gewicht te beoordelen. Van de 4600 onderzochte volwassenen, beweerde 12 procent actief cannabis te gebruiken, terwijl 48 procent aangaf dit in het verleden te hebben gedaan. De deelnemers, ook diegenen die geen cannabis gebruikten, werden blootgesteld aan diverse tests, om de bloedsuikerspiegel, die enorm invloed heeft op obesitas en diabetes, te beoordelen. Deze tests omvatten cholesterol, insuline resistentie, nuchtere insuline, glucosewaarden en de buikomvang.
Rekening houdend met variabelen, zoals lichaamsbeweging, tabak en alcoholgebruik, leeftijd en geslacht, werd ontdekt dat cannabis gebruikers aanzienlijk smallere tailles hadden en ook hogere niveaus goede cholesterol. Ook bleek dat cannabis gebruikers gemiddeld een reductie hadden van 16 procent in de insulineresistentie, vergeleken met een niet-gebruiker.
Deze bevindingen worden ondersteund door een ander recent onderzoek, uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de Cornell University en de San Diego University. Zij ontdekten dat de medische legalisatie van marihuana geassocieerd werd met een afname van 6% in de kans op obesitas.
WAT BETEKENT DIT NOU ALLEMAAL?
Nou, hoewel we nog steeds niet weten waarom cannabis de insulineresistentie vermindert, is het waarschijnlijk dat dit de onderliggende reden is dat cannabis gebruikers gemiddeld genomen een gezonder gewicht hebben. Insuline is een hormoon in het lichaam die suiker omzet in energie en helpt om een teveel op te slaan als vet. Als we veel zwaar bewerkt voedsel eten, vraagt ons lichaam meer insuline om hiermee om te gaan. Mettertijd zorgt dit voor weerstand om te bouwen, wat betekent dat het lichaam nog meer insuline nodig heeft om hetzelfde werk te verrichten als in het verleden. Het punt is dat het lichaam het steeds moeilijker krijgt om vet te verbranden, naarmate er meer insuline wordt rondgepompt in het lichaam. Logischerwijs zullen personen met een lagere insulineresistentie in staat zijn vet gemakkelijker te verbranden, dus is het waarschijnlijker dat personen die regelmatig cannabis gebruiken statistisch gezien slanker zijn dan diegenen die dat niet doen. Wel moet opgemerkt worden dat dit op het moment slechts een theorie is en een gesuggereerde implicatie van het onderzoek. Er is nog veel meer onderzoek nodig om te ontdekken wat er aan de hand is en om dit als feit te bewijzen. Ook moet worden uitgevonden waarom cannabis überhaupt een lagere insulineresistentie veroorzaakt.
Wat met zekerheid gezegd kan worden, is dat er een zeer sterke correlatie is. Cannabis zal niet voorkomen dat je dik wordt, maar er is dus bewijs dat de indruk wekt dat het je wel kan helpen je gewicht te beheren. Dit betekent dat cannabis mogelijk toekomstige gevolgen kan hebben voor de behandeling van aandoeningen als diabetes. Natuurlijk is een correlatie geen verband, dus benader deze bevindingen met de nodige voorzichtigheid en een gezonde, kritische instelling, totdat er meer definitief bekend is. Het nieuws is echter bemoedigend; wederom levert cannabis onderzoek een grote stapel bewijs in het voordeel van dit wonderlijke kruid.