Blog
Waarom Muziek Beter Klinkt Als je High Bent
2 min

Waarom Muziek Beter Klinkt Als je High Bent

2 min

Drugs worden al lang geassocieerd met muziek. Niet alleen de artiesten, maar ook hun luisteraars. We nemen een kijkje om erachter te komen waarom muziek beter klinkt als je high bent.

Sinds de mens op aarde rondloopt, is muziek al een deel van het leven. De vroege mens zou samen zingen, stenen tegen elkaar aan slaan en zelfs instrumenten maken uit dierlijke botten om muziek te maken. Zij zouden ook gebruik maken van stimulerende schimmels en planten om hun genot van de muziek die ze creëerden te verhogen.

Cannabis en andere drugs werden al lang in verband gebracht met muziek, die als een inspirerende steun diende voor vele artiesten - van Brian Wilson tot Snoop Dogg. Ze zijn ook gekenmerkt als een prominent thema voor de muziek zelf, variërend van psychedelische sixties rock helemaal door tot hip-hop op de dag van vandaag. Het zijn niet alleen de makers van dergelijke muziek die cannabis gebruiken om hun ideeën te presenteren, het is ook de luisteraar die vaak deelneemt als een manier om te genieten en de muziek te ervaren. Maar waarom klinkt muziek beter als je high bent?

DRUGS: VERSTERKING VAN DE ERVARING VAN DE LUISTERAARS

Één van de grootste effecten van cannabis is de manipulatie van de waarneming. Het actieve bestanddeel, THC, beïnvloedt het gevoel voor timing en het pleziercentrum van de hersenen. Dit veroorzaakt een verstoring in het korte-termijn geheugen, waardoor de hersenen gevoelens van verbondenheid produceren en een gevoel van algeheel verbeterd genot. Cannabis en muziek apart zorgen voor een emotionele reactie. Beide gecombineerd produceren ze een veel sterkere. Daniel J. Levitin, auteur van "The World in Six Songs" legt uit dat "De verstoring van het korte termijn geheugen luisteraars in het moment van de muziek duwt zoals het zich ontvouwt, zonder expliciet in gedachten te houden wat zojuist afgespeeld werd. Ze leven voor elke noot, volledig in het moment. "

Hoewel cannabis voor sommige gebruikers gevoelens van angst en paranoia kan creëren, heeft muziek het vermogen om te kalmeren en stress te verminderen en op zijn beurt, een deel van de negatieve bijwerkingen van cannabis tegen kan gaan.

Terwijl de meeste mensen geloven dat we alleen muziek kunnen horen en niet voelen, beschrijven zij die cannabis hebben genomen en naar muziek luisterden het vaak als textuur en met meer diepte, waardoor de luisteraars het gevoel krijgen dat ze een diepgaande ervaring hebben gehad. We zijn er zeker van dat iedereen die high is geweest zich kan relateren met de sensatie van op iets gefixeerd te zijn en zich meer verbonden voelen met zijn of haar omgeving. Uit een fMRI (functionele Magnetische Resonantie Imaging) studie in 2011 is gebleken dat er modulaties waren veroorzaakt door visuele en auditieve verwerking, veroorzaakt door THC. Joe Dolce, auteur van Brave New Weed legt uit: "De verschillende gebieden van de hersenen hebben zeer vage grenzen, ze worden chemisch gecontroleerd en de theorie is dat cannabis deze grenzen verslapt zodat we muziek dieper kunnen voelen."

Het is niet alleen cannabis die zijn weg heeft gevonden in de muziekscene. Andere drugs, zoals MDMA, zijn uitgegroeid tot een onderdeel van de muziekcultuur in de afgelopen jaren, voornamelijk in clubs en op muziekfestivals.

MDMA werkt door het aantasten van de niveaus van serotonine, dopamine en noradrenaline. Dit zijn neurotransmitters in de hersenen die direct verantwoordelijk zijn voor emotie, motivatie en ook het geheugen. MDMA, wanneer genomen, veroorzaakt een enorme reactie met deze chemicaliën in de hersenen en verhoogt de meer positieve emoties zoals zelfvertrouwen, geluk en liefde. Koppel dit aan de reeds bestaande positieve effecten van muziek en je kunt zien waarom het misschien aantrekkelijk is om deze stoffen te gebruiken, als je naar een club gaat of naar je favoriete muziek luistert.

Dit is geen garantie dat je de beste avond van je leven zult hebben. Een heleboel andere factoren zijn belangrijk, zoals de dosering, jouw eigen welzijn, maar ook de algehele kwaliteit van de stof zelf. Zo veel als clubs en festivals proberen om andere manieren te bieden om je te stimuleren, door het gebruik van een groter sound-systeem, alsmede de verlichting, kan de echte stimulatie binnenin je hersenen gebeuren.

Hoewel de wetenschap het fenomeen slechts kort heeft onderzocht, is het gemakkelijk te zien waarom drugs en muziek zo nauw verbonden zijn. Ze kunnen de diepere aspecten van wat we luisteren zonder twijfel verbeteren en ontrafelen. Vergeet niet dat omgeving en situatie ook een grote rol kunnen spelen. Aan het eind van de dag maakt iedereen zijn eigen beslissingen, maar wees altijd verantwoordelijk.

 

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken