Blog
Waarom Je Een Luchtbevochtiger Moet Gebruiken Als Je Wiet Kweekt
7 min

Waarom Je Een Luchtbevochtiger Moet Gebruiken Als Je Wiet Kweekt

7 min

Als je wiet in een tent of een speciale kweekruimte kweekt, heb je invloed op factoren die cruciaal zijn voor gezonde planten en een grote opbrengst. Een van deze belangrijke factoren is luchtvochtigheid. Met een luchtbevochtiger kun je de luchtvochtigheid reguleren en voor een optimaal klimaat zorgen.

Als je kweekruimte niet te groot is, kun je zelfs een zelfgemaakte luchtbevochtiger gebruiken. Deze bevochtigt de lucht zonder enige vorm van stroom te verbruiken. In dit artikel gaan we het hebben over waarom je de luchtvochtigheid in de gaten moet houden bij het kweken van wiet. Daarnaast bespreken we welke luchtbevochtiger voor jouw opstelling het meest geschikt is. Aan het eind laten we je zien hoe je zelf een bevochtiger maakt van huishoudelijke artikelen.

Wat is luchtvochtigheid?

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid noemt men ook wel relatieve luchtvochtigheid (RV). De RV geeft aan hoe vochtig de lucht is ten opzichte van de hoogst mogelijke luchtvochtigheid. Van 100% relatieve luchtvochtigheid is sprake als de lucht volledig verzadigd is met waterdamp. Deze lucht kan niet meer damp vasthouden, waardoor er kans op regen ontstaat. Warmere lucht kan meer vocht vasthouden dan koudere.

Wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger is een elektrisch apparaat dat men gebruikt om de luchtvochtigheid in een ruimte of gebouw te verhogen. Deze apparaten voegen letterlijk vocht aan de lucht toe. Afhankelijk van het type doen ze dit door bijvoorbeeld water te vernevelen of te verdampen. De meeste luchtbevochtigers reguleren de luchtvochtigheid automatisch. Deze zijn voorzien van een hygrometer, een sensor die de luchtvochtigheid meet en het apparaat in werking zet. Op deze manier kan een luchtbevochtiger constant voor een gewenste luchtvochtigheid zorgen in je kweekruimte.

Let op: verwar een luchtbevochtiger (humidifier) niet met humidipaks. Dit laatste is een product dat je kunt toevoegen aan weckpotten voor het uitharden van wiet. Deze humidipaks, waaronder de Boveda Humidipaks en Integra Boost, zijn andere producten dan luchtbevochtigers.

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk voor wietplanten?

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk voor wietplanten?

Naast aarde, voedingsstoffen, goede kweeklampen en optimale temperaturen in je kweekruimte is de luchtvochtigheid ook belangrijk voor het kweken van gezonde planten. Een combinatie van een lage luchtvochtigheid en hoge temperaturen kan ernstige problemen veroorzaken. Een RV van onder de 30% vertraagt zelfs de fotosynthese, waardoor je wietplanten worden belemmerd in hun groei.

Gerelateerd artikel

Wiet En Fotosynthese

Maar een te hoge luchtvochtigheid leidt ook tot problemen, zoals een slechte groei en voedingsstoftekorten. Bovendien bevordert een hoge luchtvochtigheid het ontstaan van schimmels en plantenziekten.

Optimale luchtvochtigheidsgraad voor wietplanten

Optimale luchtvochtigheidsgraad voor wietplanten

Bij het kweken van wiet is er niet één constante luchtvochtigheidsgraad die je gedurende de hele levenscyclus van je planten kunt aanhouden. De optimale RV hangt namelijk af van de leeftijd (groeifase) van je wietplanten. Zaailingen en klonen geven de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. Volwassen planten, met name wietplanten die bijna volgroeid zijn, vereisen echter een lagere luchtvochtigheid. Zo zorg je ervoor dat schimmels geen vat krijgen op je kostbare oogst!

Planten die net gekiemd zijn, hebben nog geen uitgebreid wortelstelsel. Ze moeten daardoor water via hun bladeren opnemen. Een hoog vochtgehalte is in dit stadium daarom erg belangrijk. Ga voor een RV van 50-60% aan het begin van je kweek.

Als je planten uit de zaailingfase zijn en zich volledig in de groeifase bevinden, kun je de luchtvochtigheid iets verlagen. Een RV van rond de 50% is ideaal gedurende de hele groeiperiode.

Verlaag de luchtvochtigheid verder als je wietplanten in de bloeifase komen. Toppen en vocht gaan namelijk niet goed samen! Een RV van ongeveer 40-50% is voldoende voor de eerste paar weken van de bloei.

  • Late bloeifase: RV van 30-40%

Met name in de late bloeifase is het cruciaal dat je zorgt voor een optimale luchtvochtigheid. De reden hiervoor is dat toppen gemakkelijk vocht vasthouden, wat kan leiden tot schimmelgroei. Schimmel is een van de grootste bedreigingen voor het succes van je oogst. Breng daarom de luchtvochtigheid terug naar 30%.

  • Klonen: RV van 70-80%

Klonen hebben helemaal geen wortels. Om ervoor te zorgen dat ze water kunnen opnemen via hun bladeren, moet je een RV van 70-80% aanhouden. De behoefte aan een hoge luchtvochtigheid bij klonen is ook de reden waarom telers ze vaak onder een luchtvochtigheid-koepel plaatsen.

Gerelateerd artikel

Zaden Versus Klonen: De Ultieme Gids Met Voors En Tegens

Voordelen van het behouden van een goede luchtvochtigheid

Voordelen van het behouden van een goede luchtvochtigheid

Als je de luchtvochtigheid gedurende de hele levenscyclus van je planten onder controle houdt, krijg je gezonde en krachtige wietplanten. Je kunt rekenen op:

  • Verbeterde kiemkracht
  • Grotere opbrengsten
  • Betere bescherming tegen hitte en kou
  • Kleinere kans op ziekte
  • Lagere energiekosten, omdat je minder hoeft te koelen.

Gevolgen van een slechte luchtvochtigheid

Gevolgen van een slechte luchtvochtigheid

Daarentegen leidt een slechte luchtvochtigheid tot:

  • Groter risico op ziekte en schimmel (bijvoorbeeld echte meeldauw of wortelrot)
  • Voedingsproblemen
  • Slechte opbrengsten
  • Hogere energiekosten
  • Groter risico op ongedierte (schimmelmuggen, enz.)

Factoren om rekening mee te houden bij een luchtbevochtiger

Als je rondkijkt in de winkel of op internet vind je veel verschillende luchtbevochtigers. Deze variëren van goedkope apparaten van € 20,- tot uitgebreide modellen die een heel gebouw kunnen bedienen. Voordat je er eentje in je kweekruimte installeert, zijn hier wat criteria die je kunt meenemen bij je keuze.

Budget

Factoren om rekening mee te houden bij een luchtbevochtiger: Budget

Het belangrijkste punt is misschien wel hoeveel je bereid bent eraan uit te geven. Gelukkig hoeft een goede luchtbevochtiger niet duur te zijn. Er zijn al luchtbevochtigers voor een kleine tent voor minder dan € 50,-. Aan de andere kant kun je ook honderden euro's uitgeven aan een luchtbevochtiger van goede kwaliteit met meer mogelijkheden.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Binnen En Buiten Goedkoop Wiet Kweekt

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast kan een probleem zijn als je je planten in huis kweekt. Niet alle luchtbevochtigers zijn geluidloos en een constant hard geluid kan vervelend zijn. Bovendien kan het ook bij anderen argwaan wekken. Als je geluidloos wilt kweken, kijk dan eens naar ultrasone luchtbevochtigers, bevochtigers met warme nevel of een airwasher. Meer over de verschillende soorten luchtbevochtigers vind je hieronder.

Grootte van de kweekruimte

Factoren om rekening mee te houden bij een luchtbevochtiger: Grootte van de kweekruimte

Het is erg belangrijk om rekening te houden met de grootte van je kweekruimte. De luchtbevochtiger moet namelijk je hele ruimte kunnen bedienen. Controleer daarom de beschrijving van de bevochtiger om te zien of het product geschikt is voor jouw kweekruimte. Als je je planten in een kleine tent laat groeien, is dit minder relevant. De meeste luchtbevochtigers kunnen namelijk prima ruimtes van deze omvang bevochtigen.

Ruwe richtlijnen op basis van de oppervlakte:

  • Kleine luchtbevochtigers: 28m²
  • Middelgrote luchtbevochtigers: 29-46m²
  • Grote luchtbevochtigers: 47–92m²

Geautomatiseerd versus handmatig

Het is aan te raden om een automatische luchtbevochtiger te gebruiken die werkt op basis van de actuele relatieve luchtvochtigheid in je kweekruimte. Bijna alle fatsoenlijke bevochtigers voor thuis hebben deze functie. Anders is het vrij moeilijk om een constante luchtvochtigheid te handhaven. Je kunt ook een handmatige bevochtiger aanschaffen, maar zorg er dan wel voor dat je de optie hebt om deze extern te bedienen.

Onderhoud en hygiëne

Factoren om rekening mee te houden bij een luchtbevochtiger: Onderhoud en hygiëne

Is de luchtbevochtiger gemakkelijk te onderhouden en te reinigen? Dit is belangrijk, omdat je regelmatig onderhoud moet uitvoeren. Je wilt namelijk niet dat bacteriën en andere nare dingen zich in je kweekruimte verspreiden. Sommige luchtbevochtigers maken ook gebruik van filters. Deze moet je tevens regelmatig reinigen of vervangen.

Buitenomgeving

Je lokale klimaat bepaalt of je een bevochtiger met koele nevel of warme nevel aan moet schaffen. Als je in een warm en droog klimaat woont, kun je het beste kiezen voor een luchtbevochtiger met koele nevel. Woon je daarentegen in een klimaat waar het het hele jaar door koud is, dan is een bevochtiger met warme nevel vaak beter. Als je in een gematigd klimaat woont met warme zomers, maar ook met koelere seizoenen, dan is een ultrasone luchtbevochtiger optimaal. Deze biedt namelijk over het algemeen beide opties.

Minerale stof

Sommige luchtbevochtigers (ultrasone en met koele nevel) produceren in de kweekruimte witte kalkresten als ze voortdurend in werking zijn. Deze minerale stof zorgt ervoor dat de filters verstopt raken en tast de kwaliteit van je toppen aan. Verdampers en warme nevel laten geen calciumstof achter. Bij deze luchtbevochtigers is dit probleem dus niet aan de orde. Luchtbevochtigers die je vult met gedestilleerd of gedemineraliseerd water laten ook geen minerale resten achter op je planten.

Soorten luchtbevochtigers

Soorten luchtbevochtigers

Het principe van alle luchtbevochtigers is hetzelfde, maar er zijn enkele verschillen in de manier waarop ze werken. Dit zijn de vijf verschillende soorten bevochtigers die je kunt vinden:

Ultrasoon

Ultrasone luchtbevochtigers beschouwt men over het algemeen als de beste optie, omdat ze zowel koele als warme nevel kunnen produceren. Dit zorgt ervoor dat je nog meer controle hebt over de temperatuur, in combinatie met de luchtvochtigheid. Dat is belangrijk, omdat er een belangrijke relatie bestaat tussen de temperatuur en luchtvochtigheid. Lagere temperaturen verhogen namelijk de relatieve luchtvochtigheid.

Kenmerken:

  • Heeft de optie voor zowel warme als koude nevel.
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Geluidloos

Koele nevel

Luchtbevochtigers met koele nevel verspreiden in de ruimte een nevel op kamertemperatuur. Deze apparaten zorgen daarmee voor een hogere luchtvochtigheid. Daarnaast onttrekken ze door hun verkoelende effect ook warmte aan de lucht.

Kenmerken:

  • Efficiënt in grote ruimtes
  • Goede optie voor buitenkweek en kassen waar koeling gewenst is
  • Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk

Warme nevel

Dit is de meest voorkomende soort luchtbevochtiger. Het water wordt hierbij eerst opgewarmd voordat het in de ruimte wordt verspreid. Dit is een goede optie voor koelere omgevingen, omdat de temperatuur hierdoor een beetje stijgt.

Kenmerken:

  • Produceert minder geluid dan luchtbevochtigers met koele nevel.
  • De warmte doodt mogelijke schadelijke bacteriën in het water.
  • Betaalbaar

Verdampend

Dit type luchtbevochtiger blaast lucht door een vochtig filter. Het heeft daarbij geen invloed op de temperatuur in je kweekruimte.

Kenmerken:

  • Geen minerale resten van nevel
  • Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk
  • Het filter kan bacteriën en andere ziekteverwekkers verwijderen.

Airwasher

Een airwasher is een luchtbevochtiger en een luchtfilter in één. Alleen verkrijgbaar met koele nevel.

Kenmerken:

  • Geschikt voor grote oppervlakten
  • Gebruiksvriendelijk en geluidloos
  • Haalt stofdeeltjes en schadelijke ziekteverwekkers uit de lucht.

Andere manieren om de RV te verhogen

Andere manieren om de RV te verhogen

Heb je een klein budget en kun je je geen luchtbevochtiger veroorloven? Er zijn ook alternatieve manieren waarmee je de relatieve luchtvochtigheid kunt verhogen.

1. Zet grote planten in je kweekruimte

Omdat grote planten vocht afgeven, kun je een aantal in je kweekruimte zetten om de RV te verhogen. Tip: je kunt hiervoor ook andere planten gebruiken dan wietplanten! Of dit een optie is, hangt af van je beschikbare ruimte en middelen.

2. Zet schalen met water op strategische plekken neer

Vul meerdere schalen met water en zet ze op strategische plekken neer, bijvoorbeeld in de buurt van luchtinlaten of waar een ventilator blaast. Je verbetert de effectiviteit van deze methode als je er sponzen in legt. Dit zorgt voor een groter oppervlakte, waardoor er meer vocht kan verdampen.

3. Hang natte handdoeken op

Andere manieren om de RV te verhogen: Hang natte handdoeken op

Hang natte handdoeken of lakens op in je kweekruimte. Deze methode is niet praktisch als langetermijnoplossing, maar kan wel een goede optie zijn als je even geen andere mogelijkheden hebt. Houd de handdoeken vochtig met een waterspuit.

4. Verlaag de temperatuur

Koude lucht houdt minder vocht vast dan warme lucht. Dit betekent dat de relatieve luchtvochtigheid toeneemt als de temperatuur daalt. De maximale RV (100%) neemt namelijk af bij koudere temperaturen.

5. Maak je eigen luchtbevochtiger!

Tot slot kun je ook je eigen luchtbevochtiger maken. Maak je geen zorgen, het is veel eenvoudiger dan je misschien denkt. Onze doe-het-zelf luchtbevochtiger is eenvoudig en snel te monteren en heeft geen elektriciteit nodig!

Hoe maak je zelf een luchtbevochtiger voor je kweekruimte?

Hoe maak je zelf een luchtbevochtiger voor je kweekruimte?

Het gebruik van een zelfgemaakte luchtbevochtiger is een goed alternatief als je geld wilt besparen. Dit alternatief geeft je planten dezelfde voordelen als een commercieel apparaat en kan soms zelfs beter zijn. Onze doe-het-zelf luchtbevochtiger laat bijvoorbeeld geen nare resten achter in je kweekruimte, wat bij sommige goedkope apparaten wel het geval is. Bovendien bespaar je stroom, omdat deze luchtbevochtiger geen elektriciteit verbruikt!

Gerelateerd artikel

Elektriciteit En Wiet Kweken

Uitrusting

  • Grote schaal of bak
  • Grote handdoek
  • Kleerhanger
  • Hygrometer

Stap voor stap je zelfgemaakte luchtbevochtiger maken

Stap voor stap je zelfgemaakte luchtbevochtiger maken

  1. Hang de grote handdoek aan de kleerhanger.

  2. Vul de schaal met water.

  3. Zoek een geschikte ruimte in je kweekruimte waar je de handdoek kunt ophangen. De schaal zet je eronder. Een goede plek is vlak voor een luchtinlaat.

  4. Hang de handdoek zo op dat de onderste helft ondergedompeld is in het water en de bovenste helft niet. De handdoek neemt het water uit de schaal op en verspreidt het in de lucht.

  5. Gebruik na enige tijd de hygrometer om de luchtvochtigheid te controleren. Is deze nog steeds te laag? Gebruik dan een grotere schaal of een grotere handdoek of plaats meerdere luchtbevochtigers in de kweekruimte. Naarmate je kweek vordert en de vochtbehoefte afneemt, kun je de luchtbevochtigers één voor één verwijderen om het gewenste RV-niveau te bereiken.

Belangrijk: vergeet niet het water te verversen en de handdoek om de zoveel dagen te wassen. Onze doe-het-zelf bevochtiger is misschien niet de meest fancy oplossing, maar zal zeker de klus klaren, terwijl het in wezen niets kost.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken