Blog
Waarom krijg je de munchies van wiet?
3 min

Waarom Krijg Je De Munchies Van Wiet?

3 min

Wiet en de munchies gaan hand in hand, maar wat is precies de reden dat ons geliefde kruid deze vreetkick opwekt? Nou, wetenschappers hebben wat dieper nagedacht en daaruit zijn wat interessante theorieën ontstaan.

Ooit genoten van een joint om daarna de koelkast te plunderen? Dat sterke verlangen naar eten is een veelvoorkomend fenomeen. Veel stoners noemen het ook wel de 'munchies' en tot voor kort waren wetenschappers niet in staat om hier een oorzaak voor te vinden.

Dat is ook niet zo gek, want de munchies zijn in feite het gevolg van een combinatie van complexe interacties tussen THC en de hersenen. En er is veel onderzoek nodig om te achterhalen wat er precies gebeurt. Inmiddels is echter wel ontdekt dat dit alles te maken heeft met het ECS, oftewel het endocannabinoïdesysteem.

Hoe past het ECS hierin?

Hoe Past Het ECS Hierin?

Ieder mens heeft een endocannabinoïdesysteem met receptoren die door je hele lichaam zitten. Het speelt een rol bij het reguleren van diverse lichaamsfuncties, zoals pijn, emotie, immuunreactie, geheugen, maar ook eetlust, wat voor dit artikel het meest relevant is.

De cannabinoïden in wiet binden zich aan de receptoren van het ECS en veroorzaken zo diverse effecten, zoals de welbekende 'stone'. Je kunt je echter ook slaperig of vergeetachtig voelen of juist erg moeten lachen. En wanneer de THC zich aan bepaalde delen van het ECS bindt, voel je die onbedwingbare drang om in de keukenkastjes te duiken.

Betrokken bij het gevoel van honger zijn CB2-receptoren die in je mond en maag zitten (en op de meeste andere plaatsen in het lichaam). Niet alleen de locatie van deze receptoren is verantwoordelijk voor een hongergevoel als je high bent, maar wetenschappers denken dat het wel meespeelt. CB1- en CB2-receptoren zitten in je hele lijf, inclusief je hersenen, en deze lijken net zo belangrijk te zijn. Laten we eerst eens kijken wat de reukbol in je hersenen hiermee te maken heeft.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Endocannabinoïde Systeem (ECS)?

Het verbeteren van smaak en geur met de reukbol

Het Verbeteren Van Smaak En Geur Met De Reukbol

Een team Europese wetenschappers heeft recent ontdekt dat de reukbol een centrale rol speelt in wietgerelateerde trek (Gomez, 2014). Bij dierproeven ontdekten zij dat muizen beter konden ruiken en proeven wanneer THC zich aan de reukbol verbindt. Ook ontdekten ze dat proefdieren die THC ontvingen, het aroma van voedsel veel langer roken en ook meer aten, vergeleken met een controlegroep. Daarnaast werden proeven gedaan op genetisch aangepaste muizen, waarbij de cannabinoïdereceptoren uit hun reukbol waren verwijderd. Deze muizen hadden niet meer interesse in het eten of ruiken van voedsel dan de controlegroep, ook niet na het toedienen van THC.

Verder heeft een tweede, recenter onderzoek bij muizen aangetoond dat de neuronen in de mediobasale hypothalamus worden geprikkeld wanneer THC de CB1-receptoren activeert (Wheeler e.a., 2023). Daarnaast bleek dat agouti-related peptide mestcellen op dezelfde manier gestimuleerd werden. De conclusie was dan ook dat deze twee factoren waarschijnlijk sterk bijdragen aan de verhoogde eetlust na het gebruik van THC.

Stimuleren van de honger

Stimuleren Van De Honger

Niet alleen de reukbol verhoogt je verlangen naar eten. Oh nee, het zit veel gecompliceerder in elkaar! In een ander onderzoek is ontdekt dat wanneer THC het ECS in de nucleus accumbens stimuleert, de afgifte van dopamine toemeent. Deze stof is niet alleen betrokken bij het beheersen van de eetlust, maar ook bij het genot van eten.

Een ander inzicht in de munchies was dat THC een soortgelijk effect heeft op de hypothalamus. Het verhoogt de productie van ghreline, waardoor je meer trek kunt krijgen in eten. Er is zelfs onderzoek dat suggereert dat THC tijdelijk de voorkeur voor zoet en vet eten verhoogt, wat verklaart waarom je naar chips grijpt in plaats van een salade!

Hierbij moeten we ook vermelden dat wetenschappers ook speculeren dat de munchies deels te maken hebben met uitdroging en niet zozeer met honger. Van uitdroging is bekend dat het een hongergevoel veroorzaakt, zelfs bij mensen die niet blowen. Het is dus goed mogelijk dat deze effecten worden versterkt bij mensen die cannabis gebruiken. Het verklaart zeker niet alles, maar mocht je na het roken van een joint een onbedwingbare trek ervaren, drink dan eens een glas water en kijk hoe je je voelt.

Gerelateerd artikel

Hoe Vermijd Of Stop Je De Munchies Wanneer Je High Bent?

Kleven er ook voordelen aan die versterkte eetlust na het gebruik van wiet?

Kleven Er Ook Voordelen Aan Die Versterkte Eetlust Na Het Gebruik Van Wiet?

Het belangrijkste voordeel van de munchies is dat lekker eten nog lekkerder smaakt als je stoned bent. Dat lijkt ons een enorm pluspunt!

Sommige mensen denken een versterkte eetlust na het cannabisgebruik ook enige therapeutische voordelen biedt. Denk maar aan mensen die kampen met een slechte eetlust door bepaalde aandoeningen. Helaas is het nog niet duidelijk hoe dit praktisch kan worden toegepast, omdat het nog niet mogelijk is om dit effect te isoleren.

De auteurs van het eerder vermelde onderzoek van Wheeler et al. (2023) stelden dat wiet mogelijk kan helpen om het hongergevoel te stimuleren bij mensen die chemotherapie ondergaan. Het is bekend dat veel patiënten door chemo een verminderde eetlust hebben en daardoor afvallen.

Munchies: alle puzzelstukjes op hun plek?

Munchies: Alle Puzzelstukjes Op Hun Plek?

Hoewel deze bevindingen ons een goed idee geven over waarom het gebruik van wiet ervoor kan zorgen dat je een groot afhaalmenu bestelt, zijn het allemaal slechts stukjes van een nog niet voltooide puzzel. Er valt nog veel te ontdekken en we wachten met smart op klinische onderzoeken in plaats van experimenten met proefdieren. Toch zijn we inmiddels al een hoop te weten gekomen over de menselijke gewoonten onder invloed van wiet. Daarbij is het hoopgevend dat er steeds meer aandacht komt voor mogelijke therapeutische toepassingen van cannabis bij mensen met een gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door een eetstoornis of als gevolg van chemotherapie.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • Soria-Gómez, Edgar, Bellocchio, Luigi, Reguero, Leire, Lepousez, Gabriel, Martin, Claire, Bendahmane, Mounir, Ruehle, Sabine, Remmers, Floor, Desprez, Tifany, Matias, Isabelle, Wiesner, Theresa, Cannich, Astrid, Nissant, Antoine, Wadleigh, Aya, Pape, & Hans-. (2014, March). The endocannabinoid system controls food intake via olfactory processes - https://www.nature.com
  • Wheeler, Emma C., Choi, Pique, De Howitt, Joanne, Gill, Sumeen, Watson, Shane, Yu, Sue, Wahl, Peyton, Diaz, Cecilia, Mohr, Claudia, Zinski, Amy, Jiang, Zhihua, Rossi, David, Davis, & Jon F. (n.d.). Cannabis Sativa targets mediobasal hypothalamic neurons to stimulate appetite - https://www.nature.com
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken