Blog
Hoe Voorkom Je Slaapproblemen?
5 min

Hoe Voorkom Je Slaapproblemen?

5 min

Een goede nachtrust is belangrijk voor je levenskwaliteit. Iedereen heeft echter andere slaapbehoeften, en het overwinnen van een slaapstoornis kan veel tijd en moeite kosten. Maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om beter te slapen. Ontdek hier meer!

Goed slapen is heerlijk en als je niet goed slaapt, kan dat heel vervelend uitpakken. In dit artikel behandelen we de oorzaken en effecten van slaapproblemen. Dergelijke problemen kunnen je kwaliteit van leven sterk verminderen en moeten aangepakt worden om je leven weer op de rails te krijgen. Lees snel verder en ontdek meer over het ontstaan van slaapproblemen en manieren om ze te voorkomen of tegen te gaan!

Wat is een slaapprobleem?

Wat is een slaapprobleem?

Slaapproblemen zijn er in allerlei vormen en elk slaapprobleem kan weer anders behandeld worden. Hoewel ze allemaal gepaard gaan met eigen symptomen, leiden alle slaapproblemen uiteindelijk tot slaapgebrek. Zo'n slaaptekort kan variëren van matig tot ernstig, maar heeft hoe dan ook een negatief effect op de kwaliteit van leven, zelfs als het relatief mild is. Na verloop van tijd kan een slaapgebrek ernstige gevolgen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid hebben.

Het meestvoorkomende slaapprobleem is insomnia. Dit is een aandoening waarbij iemand moeilijk in slaap valt of blijft, of allebei, en dan in zo'n mate dat degene regelmatig te weinig slaapt.

De twee meestvoorkomende vormen van insomnia zijn wanneer iemand niet in slaap kan vallen (1) en wanneer iemand 's nachts wakker wordt en niet meer in slaap valt (2). Soms komen beide gelijktijdig voor.

Enkele andere slaapproblemen zijn bijvoorbeeld:

  • Slaapapneu
  • Nachtmerriestoornis
  • Slaapangst (meestal een secundair probleem dat een andere oorzaak heeft)

Gerelateerd artikel

De Beste Wierook Voor Ontspanning En Slaap

Hoeveel slaap heb je nodig?

Hier bestaat nogal wat discussie over en het aantal uren dat genoemd wordt, loopt sterk uiteen. Je kunt genoeg clickbait-artikelen vinden waarin wordt beweerd dat je aan enkele uren slaap al genoeg hebt. Maar een redelijke aanname is dat iedereen weer een andere hoeveelheid slaap nodig heeft, met andere tijdschema's. Bovendien kan deze behoefte gedurende een jaar en in verschillende stadia van je leven veranderen.

Over het algemeen is ongeveer acht uur slaap per nacht voor de meeste volwassenen voldoende. Toch wijken veel mensen hier van af. Waar het op neerkomt: luister naar je lichaam en laat je door niemand wijsmaken hoeveel slaap je nodig hebt. Als je altijd moe bent, krijg je waarschijnlijk niet genoeg slaap. Vind dus een ritme dat voor jou werkt!

Gerelateerd artikel

Waarom Slaap Essentieel Is Voor Je Hersenen

Wat veroorzaakt slaapproblemen?

Wat veroorzaakt slaapproblemen?

Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Tegenwoordig zijn stress en angst in veel gevallen de boosdoener. Op psychologisch niveau kunnen stress en angst je ervan weerhouden om tot rust te komen voor het slapengaan. Dit maakt het lastig om de ontspanning te krijgen die nodig is om te kunnen slapen. Op fysiologisch niveau kunnen stress en angst hormonen en neurotransmitters beïnvloeden die weer invloed hebben op je slaap.

Het nare van slaapproblemen is dat een slechte nachtrust weer stress en angst bevordert, waardoor je alleen maar meer moeite krijgt om te slapen.

Slaapapneu is weer een ander slaapprobleem, dat optreedt wanneer je tijdens je slaap af en toe stopt met ademen. Dit kan ervoor zorgen dat je vermoeid opstaat, ook al denk je dat je genoeg hebt geslapen.

Ook trauma's kunnen tot slaapproblemen leiden. Als je bijvoorbeeld tijdens nachtmerries een trauma herbeleeft, kun je 's nachts wakker worden en vervolgens niet meer in slaap komen. Bovendien kan de angst voor nachtmerries ook weer slaapangst veroorzaken, een secundair probleem waarbij er sprake is van angst om te gaan slapen.

Wat gebeurt er als je niet genoeg slaap krijgt?

De effecten van een slaaptekort kunnen zeer ernstig zijn. Zelfs een licht slaapgebrek kan de kwaliteit van leven al negatief beïnvloeden. Op de langere termijn resulteert een slaaptekort in een hogere kans op:

  • Een hartaanval
  • Een beroerte
  • Dementie
  • Depressie
  • Een verminderde weerstand

Bovenop deze effecten kan een slaaptekort ook veel impact hebben op bijvoorbeeld het onderhouden van relaties en het uitvoeren van alledaagse activiteiten, zoals je werk.

Wat kun je tegen een slaapprobleem doen?

Wat kun je tegen een slaapprobleem doen?

Er zijn verschillende manieren om je situatie te verbeteren als je last hebt van slaapproblemen, maar lang niet alles biedt een oplossing voor onderliggende problemen.

Zo is het bijzonder frustrerend als je 'oplossingen' krijgt aangereikt voor iets wat veel meer behelst dan alleen een verkeerd kussen. Toch is het wel degelijk mogelijk om met wat simpele stappen voor een betere 'slaaphygiëne' te zorgen, en zo in combinatie met diepgaandere methoden van je slaapprobleem af te komen!

Drink geen alcohol voordat je gaat slapen

Alcohol kan je nachtrust flink verstoren. Hoewel het misschien makkelijker is om in slaap te vallen wanneer je dronken bent, gaat dit ten koste van de slaapkwaliteit. En als je alcohol nodig hebt om in slaap te vallen, wordt het nog lastiger om te slapen wanneer je nuchter bent.

Over het algemeen wordt het aanbevolen om alcohol te vermijden als je goed wilt slapen. Misschien lijkt het in eerste instantie te helpen, maar uiteindelijk zal het je klachten alleen maar erger maken.

Sport en eet gezond

Sport en eet gezond

Het lijkt misschien voor de hand liggend, en waarschijnlijk heb je het al vaker gehoord, maar een gezonde lifestyle is ook belangrijk voor je slaap. Door regelmatig te sporten en gezond te eten, geef je je lichaam de benodigde signalen om makkelijk en ontspannen in slaap te vallen.

Maar dit betekent ook weer niet dat je obsessief moet worden. Zorg gewoon dat je actief blijft en je lichaam de juiste voeding krijgt. De impact kan groot zijn.

Doe geen dutjes overdag

Dit verschilt per persoon, maar overdag een dutje doen, kan je slaapritme verstoren en het moeilijker maken om 's avonds in slaap te vallen. Probeer het een aantal dagen vol te houden zonder powernaps en je merkt vast dat je 's nachts beter slaapt!

Beperk je cafeïne-inname

Beperk je cafeïne-inname

Cafeïne kan je slaap ernstig verstoren. Dit is ook de reden dat mensen het gebruiken. Als je moeite hebt om goed te slapen, kun je cafeïne dan ook maar beter vermijden. Begin bijvoorbeeld door het alleen 's ochtends vroeg te drinken. Het is echter nog beter om er helemaal mee te stoppen. Cafeïne heeft namelijk een lange halfwaardetijd en blijft uren in je lichaam.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Effect Van Cafeïne Op Studeren?

Gebruik oordoppen en/of draag een oogmasker

Heb je last van geluid of licht? Dan kunnen oordoppen of een oogmasker een snelle oplossing bieden. Natuurlijk is het vervelend om ze te dragen en wil iedereen gewoon normaal ongestoord kunnen slapen. Maar als je geen keuze hebt, komen deze hulpmiddelen goed van pas.

Zorg voor een vast ritme

Zorg voor een vast ritme

Op de langere termijn kun je veel makkelijker slapen als je een vast slaap-waakritme hebt. Sommige mensen kunnen ook zonder strikte bedtijden, maar voor anderen is het essentieel. Ontdek wat voor jou werkt en wees lief voor jezelf. Natuurlijk mag je af en toe best afwijken van je schema, maar probeer over het algemeen dezelfde tijden aan te houden.

Heb je moeite om een goed slaapritme te vinden? Begin dan door een wekker te zetten voor hetzelfde tijdstip elke ochtend. Dat je eerder opstaat dan je zou willen, is iets waar je enkele dagen doorheen moet, en waarschijnlijk voel je je eerst vermoeider dan normaal. Maar soms is het al genoeg om drie dagen op hetzelfde vroege tijdstip op te staan om je lichaam te laten wennen, zodat je 's avonds makkelijker in slaap valt.

Zoek professionele hulp

Mensen kunnen makkelijk voorbijgaan aan de enorme impact die slecht slapen heeft, maar als je er last van hebt, dan weet je hoe zwaar het is. Als je echt problemen hebt met slapen, kun je misschien het beste professionele hulp zoeken. En laat je door je huisarts niet zomaar afwimpelen met een handvol slaappillen! Misschien werken deze tijdelijk, maar ze pakken onderliggende oorzaken niet aan.

Vraag in plaats daarvan of je therapie kunt krijgen of regel dit zelf. Slaaptherapie kan echt werken en uiteindelijk ben je vaak in staat om veel beter te slapen.

Maak je niet druk

Tot slot adviseren we je om je niet al te druk te maken. Een slaaptekort kan natuurlijk vreselijk zijn, maar jezelf er druk om maken, is niet bevorderlijk voor je slaap. Als je te gefixeerd bent op het slapen, lukt het niet. Het kan een lang proces zijn en misschien heb je er externe hulp bij nodig, maar leren om stress los te laten, is een van de beste manieren om sneller in slaap te vallen.

Verbeter je slaap vandaag nog

Verbeter je slaap vandaag nog

Slaapproblemen moeten niet onderschat worden. Al is het ook niet zo dat je meteen een slaapprobleem hebt als je zo nu en dan een nacht wakker ligt. Als je echter regelmatig te weinig slaap krijgt, moet je misschien op zoek gaan naar een oplossing.

Uiteindelijk moet dit vooral vanuit jezelf komen, als je voor een blijvende verandering wilt zorgen. In de Zamnesia Healthshop vind je verschillende supplementen die je daarbij kunnen helpen.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken