De Voordelen Van Stoffen Potten Voor Het Kweken Van Wiet
Wil jij gezonde, productieve wietplanten kweken? Dan zijn stoffen potten een goed alternatief voor de standaard plastic variant. Lees verder om erachter te komen hoe deze potten werken en de talloze voordelen die ze kwekers bieden.
Goed, je bent van plan om je eigen cannabis te kweken op het balkon van je appartement. Je hebt de zaden, de aarde en alle noodzakelijke materialen, op een ding na... de potten.
Eenmaal in de winkel of tijdens het online zoeken ontdek je dat je keuze hebt uit een aantal verschillende opties. Je staat te piekeren en probeert te achterhalen welke het beste zal werken. Moet je de plastic of air potten kiezen? Misschien zijn aarden potten de beste keuze? Hoe zit het met stoffen potten?
In dit artikel verdiepen we ons in stoffen potten en hoe ze van pas komen voor cannabisteelt. Als je er nog nooit van gehoord hebt, vind je hier alles wat je moet weten.
Aan het einde van dit artikel weet je genoeg om een beter geïnformeerde keuze te maken op de vraag welk type pot voor jou geschikt is. Hier zijn de voordelen van stoffen potten!
Kweekpot Geotextiel
Air Pruning
Stoffen potten zijn een geweldige keuze voor het kweken van wiet of welke plant je maar wilt. Een van de belangrijkste redenen: air pruning.
Naarmate de wortels zich ontwikkelen, bewegen ze zich richting de stoffen wanden van de pot op zoek naar zuurstof. Een afgesloten pot biedt die luxe niet, waardoor wortels eerder verstrikt raken.
Bij stoffen potten kan lucht vrij rondstromen en de wortels op natuurlijke wijze snoeien. Dit voorkomt dat je geliefde planten een wortelophoping ontwikkelen, wat weer een scala aan problemen kan veroorzaken. Stoffen potten maken een betere ontwikkeling van het wortelstelsel mogelijk, zodat planten krachtig en vitaal kunnen groeien.
Drainage
Net zoals mensen vereisen planten een regelmatige en toereikende hoeveelheid water. Zo kan ook een overmatige hoeveelheid catastrofaal uitpakken.
Het probleem met afgesloten potten is dat ze geen goede drainage bieden. Dit kan op zichzelf de groei van plant belemmeren en weer leiden tot veel ernstigere complicaties.
Raad eens? Met stoffen potten heb je dat probleem niet. De aard van dit materiaal zorgt continu voor efficiënte drainage. Mocht jij een kweker zijn die gauw te veel water geeft, maak je dan geen zorgen. Al dat overtollige water loopt gewoon weg.
Meer Zuurstof
Biologielessen hebben ons geleerd dat planten goed gedijen op koolstofdioxide. Wat ze echter nalaten te benadrukken, is dat zuurstof net zo belangrijk is.
Ja, bladeren produceren zuurstof tijdens de fotosynthese. De aarde wordt echter veel minder blootgesteld. Zeker wanneer je een afgesloten plastic of aarden pot gebruikt, blijft alle zuurstoftoevoer beperkt tot het oppervlak.
Bij gebruik van stoffen potten kan die zuurstof echter doorstromen en de gehele wortelmassa doordringen. Dit leidt tot een gezondere, robuustere plant.
Kweekpot Geotextiel
Temperatuur
Misschien kweek je jouw planten buiten of binnen onder HID-lampen. Hoe dan ook kan blootstelling aan zonlicht of kweeklampen zorgen voor een opbouw van warmte. Als je aarden of plastic potten gebruikt, kan dit problemen veroorzaken.
Daarentegen worden temperaturen met stoffen potten gereguleerd door het proces van adiabatische koeling. De wortelzone blijft een stuk koeler vanwege de lucht die door het stof stroomt. Daardoor is de absorptie van zonnestraling aanzienlijk lager. Met behulp van air pruning hebben planten een veel betere wortelstructuur. Uiteindelijk profiteert ook hun groei hiervan.
Onthoud dit: Het wortelstelsel van een plant kan uitschakelen bij blootstelling aan temperaturen boven 28°C. Beteugel dit verschijnsel met behulp van stoffen potten.
Flexibiliteit
Voor zowel de beginnende als de doorgewinterde kweker blijft het verplaatsen van potten een uitdaging. De standaard potten zijn gewoonweg niet ergonomisch ontworpen om van punt A naar punt B te dragen. Het is een hoop werk dat na verloop van tijd spierpijn kan opleveren.
Ook hier bieden stoffen potten een voordeel. De meeste producten hebben handvatten voor betere grip. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om ze te verplaatsen zonder de wortels aan te tasten. Sommige exemplaren bevatten zelfs klittenband voor extra beveiliging.
Wanneer je jouw potten continu moet verplaatsen, is dat wederom een goede reden om over te stappen op stoffen potten.
Herbruikbaar
Net als de kleren die je draagt, kun je ook je stoffen potten wassen en opnieuw gebruiken. Het mooiste hiervan: je kunt dit meerdere jaren doen, zonder dat ze hun kwaliteit verliezen.
Het probleem met aarden en plastic potten is dat ze al na een aantal keren hergebruik broos worden. Daarentegen behouden stoffen potten hun stevige buitenkant zelfs na meerdere keren wassen, spoelen en herhalen.
Wat is nu de beste manier om jouw stoffen potten te wassen voor hergebruik? Begin eerst met stofzuigen om al het opgehoopte vuil te verwijderen. Vervolgens kun je ze soppen met een oxiderend wasmiddel. Op die manier kun je jouw potten naar hartenlust hergebruiken zonder het risico van kruisbesmetting.
Slijtvast
Zoek je een pot om jouw planten in te huisvesten? Dan wil je er bij voorkeur eentje die slijtvast genoeg is voor deze taak. Gebruik jij ze buiten? Daar moeten ze de krachten van de natuur kunnen weerstaan, zowel in de verzengende hitte van de zomer als in de herfstregen.
Dit is een ander voordeel van stoffen potten: Welk weer het ook is, je hoeft niet bang te zijn dat je potten plotseling barsten. Ben je wat onhandig? Je hoeft niet bang te zijn dat je stoffen potten beschadigt als je ze laat vallen.
Het maakt niet uit of je nu in de tropen of in de toendra woont. Je kunt erop rekenen dat jouw stoffen potten in topconditie blijven.
Ideaal voor Hydrocultuur
Voor degene die niet over de luxe beschikken om buiten te kweken, is hydrocultuur de volgende beste optie. Als het aankomt op potten, is de stoffen variant opnieuw de veiligste keuze.
Voedingsstoffen gaan makkelijk door de poreuze stof heen. Het is dus niet nodig om gaten te boren. Je kweekervaring binnen wordt al met al veel beter gestroomlijnd en levert minder problemen op.
Mocht je nog twijfelen welke potten je moet kiezen voor je binnenteelt, dan heb je nu een antwoord.
- 7 min 6 June, 2022 Hoe Geef Je Wietplanten Water? Wietplanten water geven kan complexer zijn dan je misschien denkt. Het vinden van de juiste balans helpt je bij het bereiken van een optimale groei en een blije plant. Ontdek hier alles over het...
- 6 min 1 April, 2021 Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet? Wietplanten zijn afhankelijk van aarde die rijk is aan voedingsstoffen en nuttige microben. Ontdek hieronder hoe je de perfecte aardemix kunt maken. Je planten zullen je dankbaar zijn!
- 5 min 21 February, 2021 De Juiste Pot Voor Je Cannabis Plant Kiezen Een veilige pot voor je wietplanten gebruiken is belangrijk en wordt vaak over het hoofd gezien. Het type pot, het materiaal waarvan hij is gemaakt en de grootte ervan hebben allemaal invloed op de...
- 4 min 21 August, 2020 Hoe Kweek Je Cannabis Op Een Willekeurige Plek In Je Huis? Het kweken van een cannabisplant in je huis brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het is echter wel te doen, als je het op de juiste manier doet. We hopen dat deze handleiding je helpt om je...
- 5 min 8 May, 2020 Buiten Cannabis Kweken Er gaat bijna niets boven het buiten kweken van wiet. Het gevoel van je handen in de aarde, de zon op je huid en kwetterende vogeltjes in de lucht... Wat is er nu leuker? Als je wietplanten tussen...
- 3 min 13 June, 2019 Hoe Kweek Je Binnen Cannabis? Binnenteelt stelt je in staat het hele jaar door te kweken, maar je hebt ook veel verantwoordelijkheden. Hier lees je hoe je een succesvolle binnenkweek opzet.
- 4 min 14 August, 2018 Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig? Net zoals mensen, hebben ook cannabisplanten water nodig om te overleven en groeien. Maar bij teveel, of te weinig, zullen ze sterven. Het vinden van de juiste balans is cruciaal voor een...
- 3 min 27 November, 2015 Buiten Cannabis Telen: De Grond Vs. Potten Grond of potten? Het is een vraag die veel beginnende buitenkwekers bezighoudt. Het draait allemaal om jouw behoeften, dus we benoemen de voor- en nadelen van beiden.