Blog
Hoe Vergroot Je Met Een Luxmeter Je Wietopbrengsten?
5 min

Hoe Vergroot Je Met Een Luxmeter Je Wietopbrengsten?

5 min

We weten allemaal dat wietplanten licht nodig hebben, maar hoeveel? En hoe meet je dit? Lees verder om alles te weten te komen over het gebruik van luxmeters. Zo kun je de opbrengst van je wietplanten verhogen, problemen voorkomen en de indeling van je kweekruimte optimaliseren.

Wietplanten houden van licht. Als je indrukwekkende cannabisplanten van hoge kwaliteit wilt kweken, dan moet je ze voldoende licht geven. Zowel binnen als buiten gaat goede verlichting gepaard met het afwegen van verschillende factoren, waaronder de positie van je planten ten opzichte van de lichtbron.

Als kweker kun je met behulp van een luxmeter (of lichtmeter) de intensiteit van het licht meten waar je je planten aan blootstelt. Hoewel een luxmeter op zichzelf maar een beperkt beeld geeft, is het een handig hulpmiddel als je binnen kweekt.

Wat is een luxmeter?

Wat Is Een Luxmeter?

Om te begrijpen hoe luxmeters werken, moet je eerst weten waar het begrip ‘lux’ voor staat. Kort gezegd, meet je met lux de intensiteit van het zichtbare licht dat een oppervlakte bereikt. Lux staat daarbij voor het aantal lumen per vierkante meter.

Bij het kweken van wiet kun je een luxmeter gebruiken om te meten hoe intens het licht rondom je planten is ten opzichte van hun afstand tot de lichtbron. Dit vertelt je of de hoeveelheid van het zichtbare licht die je planten ontvangen gelijkmatig is verdeeld. Een luxmeter laat je dus zien of sommige wietplanten of bepaalde delen ervan, te weinig of te veel licht krijgen.

Wat is het verschil tussen een luxmeter en PAR-lichtmeter?

Wat Is Het Verschil Tussen Een Luxmeter En PAR-lichtmeter?

Zoals we hierboven al zeiden, geeft een luxmeter je een indicatie van de lichtintensiteit, maar betreft dit maar een deel van de informatie. Voor een vollediger beeld kun je een PAR-lichtmeter gebruiken. Lux meet namelijk alleen de intensiteit van het licht dat door het menselijk oog wordt waargenomen (lumen). Wietplanten absorberen echter ook licht buiten dit spectrum. Bovendien geeft lux als meting de voorkeur aan geel licht, terwijl planten deze vorm van licht niet echt gebruiken voor de fotosynthese.

Een PAR-lichtmeter (fotosynthetisch actieve straling) meet de hoeveelheid licht die wietplanten daadwerkelijk kunnen gebruiken voor de fotosynthese, inclusief infrarode en ultraviolette golflengten.

Als dat het geval is, waarom zou je dan niet gewoon een PAR-lichtmeter gebruiken? Dit heeft simpelweg te maken met de kosten. Een basis lichtmeter is al te koop voor minder dan 25 euro. PAR-lichtmeters daarentegen kosten al gauw een paar honderd euro.

Gelukkig is het niet zo dat luxmeters compleet nutteloos zijn. Ze geven alleen niet de totale hoeveelheid licht weer die je wietplanten ontvangen.

Hoe werkt een luxmeter?

Hoe Werkt Een Luxmeter?

Luxmeters meten de lichtsterkte binnen een golflengte van 380-700nm. Ze gebruiken een halfgeleider, ook wel fotodiode genoemd, om licht om te zetten in elektrische spanning. Van hieruit kun je als kweker inschatten of je planten voldoende licht krijgen. Straks gaan we daar verder op in. Het positieve is dat het gebruik van een luxmeter ontzettend eenvoudig is. Zolang je weet waar je op moet letten, heb je het al snel onder de knie.

Waarom is de juiste verlichting belangrijk bij wietkweek?

Wetende dat wietplanten licht gebruiken voor de fotosynthese, wordt ook duidelijk hoe belangrijk het is om ze te voorzien van een bepaald soort licht dat dit proces en de cruciale ontwikkeling van de toppen ondersteunt.

Opvallend is dat wietplanten tijdens de groei niet de voorkeur geven aan hetzelfde soort licht als tijdens de bloei. Buitenkwekers kunnen hiervoor de zon benutten die continu voor het ideale spectrum zorgt in de verschillende seizoenen. Binnenkwekers moeten daarentegen zelf de handen uit de mouwen steken.

Gerelateerd artikel

Hoe Beïnvloedt Het Lichtspectrum Wiet?

Tijdens het vegetatieve stadium worden je planten groter en ontwikkelen ze bladeren. In deze fase geven ze de voorkeur aan een "blauw" lichtspectrum, met een golflengte van ongeveer 400-500nm. Bloeiende wietplanten hebben daarentegen behoefte aan rood licht tussen de 620 en 780nm. Om aan deze eisen te voldoen, kun je tijdens de groeifase MH-kweeklampen gebruiken en voor de bloeifase HPS-kweeklampen als je kweekt met HID. Ook kun je kiezen voor full spectrum LED-kweeklampen. Er zijn tevens LED-lampen met schakelaars waarmee je het spectrum handmatig kunt veranderen van blauw naar rood.

Het is dus niet alleen belangrijk om de intensiteit van de lampen te achterhalen, maar ook de specifieke golflengten waaraan je planten worden blootgesteld.

Wat zijn de voordelen van een luxmeter?

Wat Zijn De Voordelen Van Een Luxmeter?

Luxmeters zijn vooral handig. Ze zijn goedkoop en super eenvoudig in gebruik. Als je de lichtsterkte in je kweekruimte af kunt lezen, dan kun je de blootstelling van je planten aan het licht verbeteren en zorgen voor een optimale ontwikkeling, oftewel: grotere opbrengsten van gezonde wietplanten.

Bovendien kun je een luxmeter gebruiken om te zien of je planten te veel licht krijgen of te dicht op of te ver van de lichtbron staan. Als je dit weet, kun je ingrijpen. Zo kun je onder andere voorkomen dat je planten bleek worden, gaan strekken of last krijgen van voedingsproblemen.

Een luxmeter laat je ook zien of een kweeklamp na een tijdje nog wel voldoende vermogen heeft, iets wat erg belangrijk kan zijn. Tot slot laat een dergelijke meter je zien welke delen van je kweekruimte het meeste of het minste licht krijgen. Als je dit weet, kun je de ruimte opnieuw indelen om verspilling van middelen zoveel mogelijk te voorkomen.

Voordelen van een luxmeter:

  • Goedkoop in aanschaf.
  • Helpt je de blootstelling aan licht te verbeteren voor een grotere opbrengst.
  • Helpt je om stress bij je planten te verminderen.
  • Helpt je om vast te stellen wat het vermogen van bepaalde kweeklampen is.
  • Vertelt je waar het licht in de kweekruimte het meest en het minst intens is.

Hoeveel licht hebben wietplanten nodig?

Hoeveel Licht Hebben Wietplanten Nodig?

Je hebt je luxmeter in de hand met een uitlezing, maar wat betekenen deze cijfers? Hoeveel lumen hebben je planten nodig? Tijdens de groeifase, als de wietplanten uit de zaailingfase zijn en een paar nodes hebben ontwikkeld, is een lux-waarde tussen de 15.000 en 50.000 lux het beste. Zo ondersteun je een robuuste ontwikkeling van de stengel, takken en bladeren.

Tijdens de bloei hebben de planten meer lumen nodig, ondanks dat het aantal uren daglicht steeds meer afneemt. Ze hebben in deze fase behoefte aan een lux-waarde tussen de 45.000 en 70.000 lux. Voorkom dat je tijdens de groei de 60.000 lux en tijdens de bloei de 75.000 lux overschrijdt. Dit is namelijk een omslagpunt, waarna de groei van je planten afremt en er ook andere problemen kunnen ontstaan. Houd er bovendien rekening mee dat jonge zaailingen en klonen minder licht nodig hebben dan wietplanten in de groei- en bloeifase. Het advies is hierbij een lux-waarde onder de 7000 lux.

Wietplanten bestaan echter uit verschillende soorten genen die uit diverse delen van de wereld komen. Daardoor is het logisch dat niet alle wietsoorten dezelfde hoeveelheid licht nodig hebben. Een lichtgevoelige soort kan het prima doen met de laagste lux-waarde van de bovengenoemde waarden, terwijl een lichthongerige wietsoort onverzadigbaar kan zijn en zoveel mogelijk licht wil krijgen binnen het aanbevolen bereik.

Hoe bepaal je de juiste hoeveelheid licht voor wietplanten?

Hoe Bepaal Je De Juiste Hoeveelheid Licht Voor Wietplanten?

Houd er bij het bepalen van de ideale afstand tussen je lichtbron en het bladerdak rekening mee dat dit afhankelijk is van het type licht en het wattage ervan. Als je bijvoorbeeld HID-kweeklampen van 400-600W gebruikt, adviseren we een afstand van 30-60cm tussen het bladerdak en de kweeklampen.

Nu kun je met de luxmeter aflezen hoeveel licht je planten van top tot teen daadwerkelijk ontvangen. Houd in gedachten dat de lichtintensiteit aanzienlijk afneemt naarmate je wietplanten verder van de lichtbron verwijderd zijn. Dit betekent dat je een goede balans moet zien te vinden tussen zorgen voor zoveel mogelijk licht en het voorkomen van verbranding en andere problemen.

Als je kweekt met LED-kweeklampen is het gebruik van een luxmeter niet altijd ideaal. Veel modellen hebben namelijk een lichtspectrum dat je met een luxmeter niet nauwkeurig kunt meten. Daarvoor moet je een PAR-lichtmeter gebruiken. Het is daarom belangrijk om voordat je begint met kweken al te bepalen welke lampen het meest geschikt zijn voor jouw kweek. Elk type lamp heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Gerelateerd artikel

Kweeklampen Voor Wiet: LED Versus HPS

Hoe gebruik je een luxmeter?

Hoe Gebruik Je Een Luxmeter?

Zoals we al zeiden, is een luxmeter een van de makkelijkere tools die je als wietkweker kunt gebruiken. Nadat je de dop van de sensor hebt gehaald, houd je de meter ter hoogte van het bladerdak. Vervolgens kijk je wat de waarde is die op de luxmeter staat en pas je de afstand tussen je lampen en planten aan als dat nodig is.

Controleer ook de lux rondom de andere delen van je planten om te zien of alle toppen voldoende licht krijgen. Check daarnaast de lux-waarde op andere plaatsen in je kweekruimte om te zien of er warme of koude plekken zijn.

Lichtmeter-apps

Lichtmeter-Apps

Naast de traditionele luxmeter zijn er ook apps voor je telefoon waarmee je het lichtniveau kunt meten. Net zoals traditionele meters gebruiken ze een sensor, maar verder verschillen ze van het traditionele apparaat. Ze kunnen nuttig zijn, omdat ze vaak informatie weergeven in een handige grafiek of tabel, maar veel lichtprofessionals stellen dat deze apps van lagere kwaliteit zijn in vergelijking met de traditionele meter. Er bestaat namelijk een grotere kans op storingen.

Gerelateerd artikel

10 Handige En Leuke Wiet-Apps Voor Android En iOS [Update 2025]

Lichtmeters op een smartphone maken namelijk alleen gebruik van een camerasensor en software om de info te verwerken. Ze gebruiken geen fotodiode, filter of een correctielens om de lichtsterkte nauwkeurig te meten zoals een traditionele meter dat wel doet.

Hoe verhoog je de wietopbrengst met een luxmeter?

Hoe Verhoog Je De Wietopbrengst Met Een Luxmeter?

Het verhogen van je wietopbrengst met een luxmeter is een kwestie van ervoor zorgen dat je planten blootgesteld worden aan de ideale hoeveelheid licht. Met dit meetinstrument kun je de beste plek in je kweekruimte en de ideale afstand tussen je wietplanten en de lichtbron bepalen. Zo zorg je voor een gezonde groei en een productieve bloeifase. Er is namelijk niets vervelender dan het gebruik van hoogwaardige kweeklampen om vervolgens te eindigen met een slechte opbrengst of verbrande planten zonder voldoende voedingsstoffen.

Is een luxmeter nodig voor het kweken van wiet?

Je hebt misschien geen luxmeter nodig om succesvol wiet te kweken, maar waarom zou je er niet een aanschaffen gezien de prijs en de verkrijgbaarheid? Zo'n meter kan je op zijn minst vertellen of de verlichting in je kweekruimte consistent is en of je planten aan teveel licht blootgesteld worden. Vooral als je HID-, CFL- of "witte" LED-kweeklampen gebruikt, kan een luxmeter je veel vertellen over het aantal lumen dat het bladerdak bereikt.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken