Top 7 Licht Factoren Voor Wietteelt
Indoor cannabis kweken geeft je controle over het milieu. De behoefte aan precieze verlichting kan je oogst maken of breken en legt dus veel verantwoordelijkheid bij jezelf. Hier zijn 7 verlichtingsfactoren waar je op moet letten als je cannabis kweekt.
Er zitten vele voordelen aan het binnen kweken van cannabis. Ten eerste gedijen planten meestal het best onder een zeer strak lichtregime. Controle over je lichtbronnen stelt je in wezen in staat elke benadering toe te passen die je wenst. Je kunt ook de planten zo neerzetten dat het licht efficiënter wordt. Bovendien kun je met een indoor kweek de hitte en de vochtigheid controleren. Daardoor zijn je planten veilig voor outdoor risico's, zoals schadelijke insecten, regen en diefstal. En je hoeft je geen zorgen te maken over buren of de autoriteiten. Je kunt dan ook fantastische resultaten bereiken als je wiet indoor kweekt.
Er zijn echter veel fouten die nieuwkomers kunnen maken met betrekking tot indoor verlichting. Hier zijn 7 belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij je verlichting.
VERSCHILLENDE LICHTTYPES VOOR INDOOR CANNABISKWEEK
Veel industrieën hebben leren leven met de wijze waarop gestandaardiseerde lampen ongewenste consequenties in stand houden. Van de filmindustrie tot de wetenschappelijke wereld wordt traditioneel van high-intensity discharge (HID) lampen gebruikgemaakt. Deze worden snel en intens heet. Zelfs tot op een punt waarop de werkomgeving in gevaar komt. Zulke lampen kunnen ook gevaarlijk zijn voor je cannabisplanten, die zelfs verbranden als de verlichting te dichtbij hangt. Je probeert precieze klimaatbeheersing te bereiken, maar de hitte van de lichten helpt daar niet mee en uiteindelijk is het verspilde energie. Hierdoor begint met name de cannabisindustrie zich te realiseren dat dit een onacceptabel effect op het milieu veroorzaakt. Er zijn tegenwoordig dan ook meer keuzes beschikbaar met lampen die weinig hitte afgeven. Denk hierbij aan LED's.
DE ENERGIEBEHOEFTE VAN JE KWEEKLAMPEN
Zodra je eenmaal de verlichting op orde hebt, moet je ervoor zorgen dat er betrouwbare stroomvoorziening is. Die moet geschikt zijn voor het wattage van je lampen. Verlichting met een hoger wattage zorgt voor een sterkere output. Dit kan echter moeilijk exact worden vastgesteld, omdat verschillende fabrikanten hun lampen van diverse sterktes voorzien. Als vuistregel zou je kunnen aanhouden dat - wat betreft de hoeveelheid licht die een plant ontvangt - ongeveer minimaal 15.000-30.000 lumen per vierkante meter nodig is tijdens de groeiperiode. Gedurende de bloei zou je kunnen gaan voor ruwweg 30.000-50.000 per vierkante meter.
INTENSITEIT VAN JE KWEEKLAMPEN
Vooral de intensiteit van de lamp is van invloed op je oogst. Je haalt alleen meer binnen als het beschikbare licht optimaal is voor je planten. Daarvoor is gelijkmatige distributie nodig, maar ook de juiste afstand tot de cannabis. De bovenstaande berekeningen veronderstellen een afstand van 7-10cm tot de plant.
Het is mogelijk de verstrooiing van lumen te berekenen en daarom ook welke afstand ze moeten afleggen voor de beste resultaten. De omgekeerde kwadratenwet luidt dat een grootheid omgekeerd evenredig verloopt met het kwadraat van de afstand tot de bron van die grootheid. Met andere woorden, hoe groter de afstand is die het licht moet afleggen, des te minder de intensiteit. Denk daar maar eens over na, de volgende keer dat je de hitte van de zon op je gezicht voelt. Wij adviseren gebruik te maken van een paar lampen met een laag wattage. Neem dus niet het risico met een lamp met een hoog wattage. Je hebt zo meerdere lichtbronnen voor je plant die makkelijker afgesteld kunnen worden. Op die manier bereik je eenvoudig de optimale lichtpenetratie.
DE AFSTAND EN POSITIE VAN LAMPEN TEN AANZIEN VAN CANNABISPLANTEN
De afstand en positie van je lampen is met name belangrijk als je de kweekruimte inricht. Sommige kwekers prefereren de planten te arrangeren in strakke rijen rond een centrale lichtbron. Anderen hebben verticale torens geconstrueerd rond een centrale bron van licht. Idealiter hangen de lampen boven de planten. Zo verstrooien ze het meest mogelijke licht. Je moet ze echter niet te dicht boven de planten hangen; dan riskeer je verbranding. Hang ze ook niet te ver weg, want dan kan je cannabis niet haar volledige potentie bereiken.
Het vinden van de sweet spot hangt af van het berekenen van de lichtintensiteit. Daarvoor kan het noodzakelijk zijn contact op te nemen met de fabrikant van de lampen voor precieze specificaties. Bij led-lampen is het bijvoorbeeld moeilijk in te schatten. Je kunt aanhouden dat LED's van 1W ten minste 30cm van de plant moeten hangen. Voor 3W of 5W led-lampen zou dat 45cm zijn. En voor lampen met een hoog wattage van 300W of meer zou dat 75cm moeten zijn. Dit is echter maar een globale richtlijn. Nogmaals, raadpleeg de fabrikant als je twijfelt.
RUIMTE TUSSEN DE CANNABISPLANTEN
Wanneer je meerdere planten samen kweekt, moet je efficiënt van de ruimte gebruikmaken. Nogmaals, het gaat allemaal om evenwicht. Wanneer je de cannabisplanten te dicht opeen plaatst, beperk je de luchtstroom en loop je het risico op schimmel en andere ziektes. Bovendien vermindert de hoeveelheid licht die elke plant ontvangt aanzienlijk als planten samen worden gekweekt. Tenzij je in een sea of green (SOG) opstelling kweekt, moeten cannabisplanten elkaar niet aanraken. Ze mogen niet geforceerd worden te concurreren om ruimte. Dat leidt namelijk tot onevenwichtige resultaten en minder toppen.
Als je kunt, zorg er dan voor dat het licht de plant van boven tot beneden, maar ook van alle zijkanten kan bereiken. Op die manier wordt ze volledig blootgesteld aan adequate verlichting. Dat zorgt ervoor dat je een optimale lichtpenetratie kunt bereiken. Mochten je planten toch naar elkaar groeien en met elkaar in contact komen, dan is snoeien en binden noodzakelijk. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je succesvoller bent met minder, maar grotere cannabisplanten.
LICHTUREN VOOR DE CANNABISKWEEK
Als je lampen eenmaal zijn geïnstalleerd, is het tijd om de sleutelvaardigheden van het indoor kweken te leren. Lichtcycli hebben betrekking op het aantal uren licht en duisternis in een periode van 24 uur. Dat kan veel onderhoud vergen bij het kweken van cannabis. Je moet namelijk een strak lichtregime handhaven. Daarbij moet je de lampen op gezette tijden aan- en uitschakelen. Dit proces kan echter geautomatiseerd worden met de juiste apparatuur en wat extra kosten.
Tijdens het zaailing-stadium laten kwekers vaak het licht tussen de 16-24 uur per dag aan. De lampen 24/7 aanhouden wordt ook wel gedaan, zelfs bij klonen, hoewel 0-6 uur duisternis wordt aanbevolen. Er is weinig ruimte voor aanpassing wanneer de planten beginnen te groeien. Tijdens de groeiperiode is het nodig 18 uur licht en 6 uur duisternis te handhaven. In de bloeiperiode wordt een gebalanceerd 12-12 lichtregime aanbevolen. Zorg ervoor dat je kweekruimte lichtdicht is en er geen licht binnenkomt tijdens de donkere periode. Dit is de cruciale fase waarin de plant gebrek krijgt aan licht voor een robuustere bloei als de lampen weer aangaan. Natuurlijk gelden deze lichtcycli alleen voor fotoperiode planten. Autoflowering cannabis is niet afhankelijk van specifieke cycli van licht om te groeien en bloeien.
HET LICHTSPECTRUM IN JE VOORDEEL GEBRUIKEN ALS JE CANNABIS KWEEKT
Er is nog iets waar je rekening mee moet houden en wat vaak vergeten wordt bij de verlichting. Lampen kunnen erg variëren wat betreft de kleurtemperatuur. Dat betekent dat ze specifieke waarden uit het lichtspectrum kunnen projecteren. Hiervan is slechts een klein percentage zichtbaar voor het menselijk oog. Binnen het zichtbare lichtspectrum kunnen we blauwere kleuren met een korte golflengte of met een hogere frequentie herkennen. Een kleur die dichter bij rood ligt van het zichtbare spectrum, heeft een langere golflengte en dus ook een lagere frequentie. Verschuivingen in de golven van de lichtfrequentie kunnen veel bij de plant veranderen. Wetenschappers hebben geëxperimenteerd met het kweken van aardbeien en ontdekt dat ze de kleur kunnen wijzigen wanneer die van de lampen veranderd wordt.
Als je de planten in de groeiperiode wilt houden om de natuurlijk bloei uit te stellen, kunnen blauwere lampen je helpen dat bereiken. Aan het andere eind van het lichtspectrum zorgen rode lampen ervoor dat er meer toppen geproduceerd worden en je planten sterker worden. Het loont om de kleurtemperatuur van je lampen aan te passen als dat mogelijk is. Het kan net dat extra zetje zijn tijdens een delicate periode in de ontwikkeling van je cannabisplant dat resulteert in een perfecte oogst.
- 7 min 2 November, 2020 Hoe Bespaar Je Op Energiekosten Bij Het Kweken Van Wiet? Verlichting, ventilatie, luchtfiltering, verwarming en koeling: Het kweken van wiet binnen vergt veel energie. Het gaat hierbij niet alleen om het financiële plaatje, maar ook om de impact ervan op...
- 6 min 5 March, 2020 Hoe Kweek Je Zelf Biologische Cannabis? Als je wilt genieten van de hoogste kwaliteit cannabis, dan moet het wel biologisch zijn. Maar het biologisch kweken van cannabis kan een uitdaging zijn. Wij onderzochten biologische...
- 5 min 9 December, 2019 De Beste Cannabis Zaden Voor Binnenkweek Het kweken van cannabis binnenshuis is gemakkelijk en effectief. Je hebt meer controle en kunt beter ingrijpen, wat lastiger is als je buiten kweekt.
- 2 min 10 November, 2017 Hoe Je Een Joint Perfect Aansteekt Iedereen heeft de joint weleens ongelijkmatig en scheef zien branden. Dat is behoorlijk frustrerend. Vooral als je hebt geprobeerd een meesterwerk te draaien. In deze blog bespreken we tips voor...
- 2 min 30 November, 2015 Binnenteelt Vs. Buitenteelt: De Voor- En Nadelen Er zijn aanzienlijke verschillen tussen het binnen en buiten kweken van cannabis. Weten wat deze verschillen zijn, kan jou helpen bepalen wat het beste voor je is.