Top 10 Zeldzame Superfoods Om Je Gezondheid Te Bevorderen
Wil je je gezonde voedingspatroon naar een hoger niveau tillen? Superfoods zitten boordevol voedingsstoffen, vitamines en mineralen waarmee je je gezonde lifestyle kunt verbeteren. Lees verder voor een overzicht van de beste en zeldzaamste superfoods ter wereld!
Superfoods krijgen veel aandacht in de media. Ook claimen veel fabrikanten en verkopers van deze producten dat ze je gezondheid kunnen bevorderen en zelfs ziektes kunnen genezen. Natuurlijk moet je deze beweringen met een korreltje zout nemen, maar vaak zit er wel een kern van waarheid in. Veel superfoods zijn een geweldige aanvulling op een gezond dieet en gezonde lifestyle. In dit artikel bespreken we een aantal superfoods met een hoge voedingswaarde.
Wat zijn superfoods?
Het woord 'superfood' is een modewoord dat wordt gebruikt om voedingsmiddelen of supplementen met een hoge voedingswaarde of veronderstelde gezondheidsvoordelen te omschrijven. Er is geen strikte definitie, maar over het algemeen voldoen superfoods aan de volgende criteria:
- Natuurlijk
- Plantaardig
- Rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten
- Rijk aan onmisbare voedingsstoffen, zoals eiwitten en vezels
- Caloriearm
Superfoods zijn echter geen wondermiddelen. Op zichzelf kunnen ze dus geen ziektes of gezondheidsproblemen voorkomen of genezen. Ook is er nog veel meer onderzoek nodig om de impact van verschillende superfoods op de gezondheid te achterhalen. Wat ze echter sowieso wel kunnen doen, is een geweldige aanvulling op een gezonde lifestyle vormen!
Top 10 zeldzame superfoods
Benieuwd naar de magische wereld van de superfoods? Hieronder vind je tien voorbeelden van zeldzame superfoods, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld.
1. Baobabpoeder
De baobab, ook wel bekend als de 'apenbroodboom' (want, je raadt het al, apen houden van het fruit), komt van oorsprong voor op Madagaskar, het Afrikaanse vasteland en in Australië. Het is een langlevende boom die grote bloemen produceert die zich slechts vijftien uur lang kunnen voortplanten. Eenmaal bestoven, produceren ze een grote, ovale en bes-achtige vrucht met geelbruine, niervormige zaden. Zowel het vruchtvlees als de zaden worden als zeer voedzaam beschouwd. Beide barsten namelijk van de ongeraffineerde koolhydraten en vezels en bevatten ook een overvloed aan vitamines en mineralen. Zo bevat baobab ongeveer vijf keer meer vitamine C dan sinaasappels. Daarnaast is het rijk aan micronutriënten, zoals thiamine, calcium en ijzer. Baobabpoeder wordt gemaakt van 100% natuurlijke vruchtenpulp. Het heeft een natuurlijke citrussmaak die erg lekker in smoothies, sap, yoghurt, toetjes en fruitsalades is.
2. Goji bessen
Laat je niet foppen door hun kleine formaat; gojibessen zijn ongelooflijk voedzaam. Dit is ook precies de reden waarom ze al lang centraal staan in het traditionele Aziatische dieet en holistische praktijken. Gojibessen worden geproduceerd door de Boksdoorn (Lycium barbarum). Deze struik komt oorspronkelijk uit China, maar groeit inmiddels in heel Azië. Gedroogde gojibessen hebben een taaie textuur en een zoetzure smaak die uitstekend past bij zoete en hartige gerechten, van muesli en gebak tot curry. Goji-poeder heeft een vergelijkbare smaak en is een geweldige aanvulling op smoothies en sapjes. Gojibessen staat bekend om hun vele voedingsstoffen, vitamines, mineralen en antioxidanten. Eén eetlepel bevat al superveel vezels, vitamine A, vitamine C en ijzer; stoffen die een geweldige aanvulling op een goed gebalanceerd dieet zijn. Houd er echter ook rekening mee dat gojibessen van nature veel suiker bevatten.
3. Moringa
Moringa oleifera is een boom die inheems is op het Indiase subcontinent, hoewel je de boom ook in de Himalaya en Afrika aantreft. De boom wordt ongeveer twaalf meter hoog, heeft een gemiddeld grote stam, dunne takken en heldergroene, veerachtige bladeren. Daarnaast produceert hij geurige, geelwitte bloemen en lange zaadpeulen. In India en aangrenzende landen wordt Moringa veel gebruikt in de lokale keuken, omdat het ongelooflijk voedzaam is. De bladeren zijn het voedzaamste deel van de boom; deze bevatten hoge concentraties vitamines A, B, C en K, en mangaan, eiwitten en calcium. Moringa is ook een geweldige natuurlijke bron van ijzer en magnesium, en rijk aan aminozuren. De zaden, zaadpeulen, bloemen en wortels zijn tevens eetbaar en worden in veel delen van de wereld gegeten. Deze bevatten echter wel minder voedingsstoffen. Moringapoeder maakt men van gedroogde en geplette moringa bladeren. Je kunt het in water oplossen en direct drinken of in sap en smoothies verwerken.
4. Kurkuma
Kurkuma doet veel meer dan curry van een levendige kleur voorzien; het is namelijk al eeuwenlang onderdeel van de ayurvedische, Siddha en Chinese natuurgeneeskundige leer. Deze kleurrijke specerij is afkomstig van de Curcuma longa, nauw verwant aan gember, die in India en andere delen van Azië groeit. De laatste jaren krijgt kurkuma ook vanuit het westen veel aandacht omdat het talloze effecten op de gezondheid kan hebben. Vooral curcumine lijkt hiervoor verantwoordelijk te zijn (wat ook de intens gele kleur veroorzaakt). Hoewel deze stof slechts 1-6% van kurkuma uitmaakt, toont een groeiend aantal onderzoeken aan dat dit een krachtige antioxidant is. Helaas heeft curcumine wel een slechte biologische beschikbaarheid. Je kunt het daarom het beste als supplement innemen (vanwege de hogere concentratie). Het is ook belangrijk om kurkuma samen met zwarte peper (wat piperine bevat) in te nemen om de biologische beschikbaarheid te vergroten.
5. Acai bessen
Açaibessen zijn afkomstig van de pinapalm. Deze boom komt van nature voor in de moerassen en overstromingsgebieden van het Braziliaanse Amazonegebied. De boom produceert druifachtige steenvruchten die vanwege hun hoge voedingswaarde de titel 'superfruit' hebben gekregen. Açaibessen zijn al lang een onmisbare voedselbron voor de inheemse bevolking van het Amazonegebied. Ze bevatten namelijk gezonde vetten, koolhydraten, vezels en talloze mineralen. Tegenwoordig worden açaibessen in het Amazonegebied meestal in de vorm van een donkerpaarse pasta gegeten. In het verleden deden veel valse claims en broodjeaapverhalen de ronde over de bessen, maar ze zijn wel degelijk een goede aanvulling op een gezonde levensstijl. Açai-poeder maakt men van fruitpuree dat gevriesdroogd wordt. Hierdoor ontstaat een donkerpaars poeder dat je aan fruitsalades, smoothies, sap, yoghurt en toetjes kunt toevoegen.
6. Hennepzaden
Hennep is een van de snelstgroeiende planten op aarde en was waarschijnlijk een van de eerste planten die door mensen werd gekweekt. Het wordt daarnaast al meer dan drieduizend jaar in traditionele Chinese holistische praktijken gebruikt. Behalve psychoactieve toppen en vezelige stengels, produceren hennepplanten (Cannabis sativa) ook grote hoeveelheden voedzame zaden. Sterker nog, één cannabisplant kan wel duizenden zaadjes produceren, afhankelijk van de grootte van de plant. Technisch gezien, zijn hennepzaden noten. Hoe dan ook, ze vormen een geweldige aanvulling op een gezond dieet. Ze bevatten meer dan 30% vet en zijn bijzonder rijk aan omega 3 en omega 6. Hennepzaden lijken ook een goede bron van hoogwaardige eiwitten te zijn; ze bevatten meer proteïne dan zowel chia- als lijnzaad. Bovendien is hennepzaad rijk aan vitamine E, fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink. Je kunt hennepzaden rauw eten om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden, maar je kunt er ook mee koken. Hennepzaden zijn heerlijk in ontbijtgranen, mueslirepen, yoghurt, salades en curry's. Sommige mensen voegen hennepzaad ook wel toe aan quinoa of tabouleh. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos!
7. Goudbes
De goudbes (Physalis peruviana; een lid van de nachtschadefamilie), ook wel bekend als 'ananaskers', 'incabes', 'Kaapse kruisbes' of 'kaibes', komt uit Zuid-Amerika en vormt gele vruchten die iets kleiner zijn dan kerstomaatjes. Deze vruchten ontwikkelen zich in een fijne, papierachtige schil. Het gebruik ervan gaat terug tot het Inca-rijk, maar de planten zijn ook in Engeland, Zuid-Afrika en gebieden rondom de Stille Oceaan gekweekt. De zachte, ronde en goudkleurige vruchten zijn zo te eten, maar je kunt ze ook prima aan allerlei zoete en hartige gerechten toevoegen. 100g gedroogde goudbes bevat slechts 280 calorieën, en maar liefst 15% vezels, 65% ongeraffineerde koolhydraten en 7% eiwitten. Bovendien zijn de bessen een geweldige bron van vitamine A, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B3!
8. Amarant
Amarant is een heerlijk en gezond graan. Het werd ontdekt in de Nieuwe Wereld, waar het als hoofdvoedsel diende voor de Inca's, Maya's en Azteken. Technisch gezien, bestaat het uit meer dan zestig verschillende graansoorten die al duizenden jaren als bron van voedsel worden gekweekt en gebruikt. De granen behoren tot een geslacht dat bekendstaat als 'Amaranthus'. Tegenwoordig is amarant vooral in de Mexicaanse keuken nog populair, maar je vindt het ook in andere landen, zoals India, Indonesië, de Filipijnen en Griekenland. De voedingswaarde ervan is heel hoog; het bevat 58% ongeraffineerde koolhydraten, 14% niet-dierlijke eiwitten, 7% vezels en 7% vet. Daarnaast bevat amarant veel vitamines, waaronder vitamine B1, B2, B3, B5, C en E. Het is bovendien glutenvrij en een uitstekende bron van mineralen, waaronder mangaan, fosfor, magnesium, ijzer en calcium.
9. Spirulina
Spirulina is een van de populairste supplementen ter wereld en dat is niet zonder reden. Het wordt gemaakt van drie soorten groene algen, en is een belangrijke voedselbron geweest voor de Azteken en andere oude Amerikaanse culturen (net als amarant en goudbes). Het wordt echter ook in andere delen van de wereld veelvuldig gegeten, waaronder Afrika. Vanwege de hoge concentratie voedingsstoffen is spirulina inmiddels al jarenlang een belangrijke speler op de markt voor gezondheidsvoeding en supplementen. Het bestaat voor meer dan 50% uit hoogwaardige eiwitten en is rijk aan alle essentiële aminozuren. Ook bevat het enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten en een flinke hoeveelheid ongeraffineerde koolhydraten. Bovendien is spirulina een geweldige bron van ijzer, mangaan en magnesium, en rijk aan vitamines, waaronder vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12, evenals vitamine C, E, en K. Weet wel dat niet alle spirulina even veilig is. Het kan soms besmet zijn met bacteriën die microcystines produceren. Dit zijn gifstoffen die verschillende vervelende bijwerkingen kunnen veroorzaken. Daarom is het altijd belangrijk om spirulina van een betrouwbaar merk te kopen.
10. Camu camu
De camu camu, of 'Myrciaria dubia', is een kleine, struikachtige boom die langs rivieren in de Amazonegebieden van Peru, Bolivia, Ecuador en Brazilië groeit. De boom produceert kleine, zure vruchten die lijken op een kruising tussen een kers en een pruim. Camu camu barst van de voedingsstoffen en bevat weinig calorieën. Om die reden wordt het ook in de rest van de wereld steeds populairder. De smaak van de vrucht is echter niet zo lekker, waardoor de meeste camu camu-supplementen in poedervorm verkrijgbaar zijn, wat je gemakkelijk kunt toevoegen aan smoothies, sap, yoghurt of andere voedingsmiddelen. Camu camu is vooral gewild omdat het ongelooflijk veel vitamine C bevat, maar het is ook rijk aan verschillende mineralen.
Probeer deze superfoods vandaag nog
Dat waren ze dan, onze favoriete superfoods uit alle uithoeken van de wereld. Veel van deze producten kun je nu in de Zamnesia Healthshop kopen. Als je op zoek bent naar nieuwe manieren om je dieet te verbeteren en je gezondheid te bevorderen, dan kun je deze superfoods met een gerust hart proberen. Houd er wel rekening mee dat superfoods geen wondermiddelen zijn en dat ze alleen maar als een aanvulling op een gezond voedingspatroon kunnen worden beschouwd!
- 4 min 14 April, 2023 Triphala: Dit Moet Je Weten Van alle oude medicijnen en natuurlijke hulpmiddelen, hebben slechts enkele de tand des tijds doorstaan. Het kruidenmengsel Triphala is doordrenkt met een rijke geschiedenis, maar heeft het nog een...
- 1 min 27 March, 2023 Moringa: Alles Wat Je Moet Weten Moringa wordt al duizenden jaren gebruikt, maar blijft het ook overeind tussen alle hedendaagse welzijnsproducten? Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, van capsules tot poederextracten en...
- 6 min 27 January, 2023 Alles wat je moet weten over Cordyceps: Oorsprong,... Cordyceps is een fascinerende schimmel die voornamelijk voorkomt in de bergachtige gebieden van Azië, zoals Tibet en Nepal. Deze schimmel groeit op insecten en andere geleedpotigen, en de meest...
- 6 min 2 July, 2021 Wat Is Chaga? Chaga, of berkenweerschijnzwam, neemt al lange tijd een centrale rol in bij traditionele en natuurlijke holistische praktijken. Maar welke effecten heeft het, hoe wordt het bereid en is het...